Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a propos tego chodzenia gdzieś i szukania artykułu : nie masz w domu pod ręką Muratorów ? ? ? :o

ojej :o :o to ja chaba cos strasznego zrobilem ... no jak ja moge .... nie mam muratorow .... szok :o

no dla mnie SZOK ! :o

serio nie masz ? ? ? i musiałbyś "gdzieś tam chodzić" po nie ? ? ?

nie mogłeś tak od razu, że nie czytasz Muratora i nie masz w jaki sposób zapoznać się z artykułem, na który się powołuję.......

teraz wszystko jest jasne.......

myślę, że redakcja ma jakieś numery archiwalne....... :wink:

Roland

Piony w górę to ok. 3,0 mb, a w parterze łazienka od łazienki może być i 10 m, oczywiście to nie są ilości, ale grosz do grosza, różnica wychodzi..

Piony ( a raczej poziomy + wywiewki ) kanalizacyjne to dodatkowe parę złotych na niekorzyść ( dachówka - kominek parę zeta kosztuje ), etc.

Pozdro

J

A poza tym, przyjaciele z monitora, bez nerwów, spokojnie, nie gramy na pieniądze... :wink:

a propos tego chodzenia gdzieś i szukania artykułu : nie masz w domu pod ręką Muratorów ? ? ? :o

ojej :o :o to ja chaba cos strasznego zrobilem ... no jak ja moge .... nie mam muratorow .... szok :o

no dla mnie SZOK ! :o

serio nie masz ? ? ? i musiałbyś "gdzieś tam chodzić" po nie ? ? ?

nie mogłeś tak od razu, że nie czytasz Muratora i nie masz w jaki sposób zapoznać się z artykułem, na który się powołuję.......

teraz wszystko jest jasne.......

myślę, że redakcja ma jakieś numery archiwalne....... :wink:

jestes malo tolerancyjny :D szokuje cie ze ktos nie kupuje muratora ... wiesz co - ja nawet "Przyjaciółki" nie kupuje - to dopiero szok - no nie ?

wiec mam kupic muratora bo ty chcesz ze mna na ten wlasnie temat porozmawiac ? dostajesz jakis procent od redakcji za to naklanianie ? :wink:

moze ja w takim razie zle rozumiem punkt 1 regulaminu tego forum ?

moze tam powinno zamiast "internautow" byc wstawione "kupujących muratora" ?

3.ja wskazuję na artykuł w Muratorze, że jest wprost przeciwnie - parterowe są efektywnie najdroższe....

ty wskazujesz na atrykuł w Muratorze a ja w ciebie konkretem w postaci żywej gotówki którą wydałam na chałupę, co już stoi a nie jset na papierze

jeśli ktoś znalazł wszystkie materiały na śmietniku i zrobił wszystko sam, to koszt może go wynieść i 500 zł ! i z czym można to porównywać ? ? ?

buduje mi jeden wykonawca - prawdopodobnie zrobi całość, na razie na budowie nie zrobiliśmy sami kompletnie nic, tylko doglądamy, a materiały kupujemy w porządnych hurtowniach, z atestami. Możesz takie same założenia przyjąć dla poddaszowca i myślę że będzie to samo

powtórzę może zagadnienie : w warunkach porównywalnych, dom parterowy jest droższy od poddasza, czy piętrowego

czy coś jeszcze nie jest jasne ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

nie nie jest jasne bo na razie nie podałeś żadnego konkretu - zachowujesz się jak pani w szkole która autorytatywnie stwierdza np że szare jest białe albo na odwrót

Czego nie robię budując parterówkę:

strop - trzeba przyjąć 100 PLN za metr2, razem ok 10 tys

schody - od 5 tys do 10 tys,

ocieplenie poddasza, płyty GK - nie wiem, ale pewnie nie mniej niż 10 tys, ocieplenie parterówki poddasza jest prostacko proste - rzucasz wełnę, folię i tyle, można to nawet zrobić samodzielnie, fachowcy od płyt GK każą sobie słono płacić

piony CO, CWU, etc.

wyszło co najmniej 30 tys więcej przy poddaszowcu - które to z kolei są zrekompensowane wyższymi kosztami fundamentów i dachu.

Ale pewnie dalej będziesz z uporem maniaka twierdził że Murator napisał ...

RolandB:

masz rację ! teraz skupmy się na Muratorze, jego czytelnikach i mojej prowizji...... czy Ty coś przypalasz w pracy ? ? ? :o

w razie jakbyś nie zrozumiał kilku moich poprzednich postów :

Zgadzam się z opinią Muratora, że parterówka jest efektywnie najdroższa, stosowne argumenty są w artykule z tego roku - założenia i wyliczenia , można sobie przeczytać i wtedy podyskutować........

nie pracuję dla Muratora, nie namawiam do jego kupna, nie otrzymuję żadnych prowizji - powołuję się na podany tam przykład, bo jest logiczny......... chyba czas już odrzucić młodzieńcze teorie spisku......

BK: czy to tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o konkretną budowę i wyskakiwanie ze 107 tysiącami, ale o koszty porównywalne ? ? ?

No toż piszę - czytaj

za fundamenty dałam więcej za dach też ale nie robie stropu okien dachowych schodów - nie prowadzę pionów CO ani wody, - wychodzi na jedno.

A założenia w Muratorze - no cóż można się przyczepić, w domu poszukam tego numeru to podam co konkretnie

a teraz przypomnij sobie ostatnie zdanie z tego postu.......i poszukaj tego numeru aby podać co konkretnie.....

zmienny ( albo zmienna ? ) jesteś..........

a może z innej strony, może odpowiecie mi na pytanie :

czy uważacie, że artykuł w Muratorze, porównujący parterówkę, poddasze i dom pietrowy, jest nierzetelny, pełen błędów, nielogiczny a zawarte w nim wyliczenia - bezużyteczne ?

a może tylko część informacji jest błędna - jeśli tak, to która ?

jak wynika z pytania, o odpowiedź powinny sie pokusić osoby, które artykuł czytały; zdanie innych nie bardzo mnie interesuje, tak samo jak ich teorie spiskowe czy niechęć do słowa pisanego jak i inne lęki.....

BK: czy to tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o konkretną budowę i wyskakiwanie ze 107 tysiącami, ale o koszty porównywalne ? ? ?

No toż piszę - czytaj

za fundamenty dałam więcej za dach też ale nie robie stropu okien dachowych schodów - nie prowadzę pionów CO ani wody, - wychodzi na jedno.

A założenia w Muratorze - no cóż można się przyczepić, w domu poszukam tego numeru to podam co konkretnie

a teraz przypomnij sobie ostatnie zdanie z tego postu.......i poszukaj tego numeru aby podać co konkretnie.....

zmienny ( albo zmienna ? ) jesteś..........

a ty poczytaj sobie mojego ostatniego posta z konkretami a nie z gadką, bo widzę że argumenty beirzesz bardzo wybiórczo

RolandB:

masz rację ! teraz skupmy się na Muratorze, jego czytelnikach i mojej prowizji...... czy Ty coś przypalasz w pracy ? ? ? :o

w razie jakbyś nie zrozumiał kilku moich poprzednich postów :

Zgadzam się z opinią Muratora, że parterówka jest efektywnie najdroższa, stosowne argumenty są w artykule z tego roku - założenia i wyliczenia , można sobie przeczytać i wtedy podyskutować........

nie pracuję dla Muratora, nie namawiam do jego kupna, nie otrzymuję żadnych prowizji - powołuję się na podany tam przykład, bo jest logiczny......... chyba czas już odrzucić młodzieńcze teorie spisku......

BOHO moj ty drogi :D przeczytaj jeszcze raz moj poscik to zobaczysz byc moze ironie jak to pisalem ... nawet buzke mrugajaca wstawilem ... :D

a co do dyskusji - to niestety nie moge z toba podyskutowac bo nie mam w reku tego tekstu na ktory sie powolujesz z pelna wiara w jego znaczenie i nie zanosi sie zebym mial ... natomiast z checia bym na ten temat merytorycznie porozmawial ... ty jednak nie chcesz mi dac takiej mozliwosci ...

mysle ze to tlumaczenie w koncu do ciebie dotrze ... :wink:

pozdrawiam

PS i nie denerwuj sie tak bo ci sie to na zdrowiu odbije :wink:

Większość z nas się zastanawia która wersja jest tańsza, a która droższa, czy parterówka czy piętrówka.

Wydaje mi się, że wykończenie poddasza w wariancie gdzie poddasze jest użytkowe wychodzi bardzo drogo.

Płyty gips-kartonowe, stelarze, narożniki, taśmy, masy gipsowe, wkręty to jest naprawde duży koszt (odczułam to na własnej skórze)

NIE MA TO JAK TYNK NA ŚCIANIE:)

Okna połaciowe wychodzą drożej niż okna wstawiane w ścianę.

Fakt, mniejsza ilość fundamentów, izolacji, pow. dachu która występuje przy piętrowym domku pomniejsza koszt budowy, ale niestety wykończenie jest o wiele droższe - w domku gdzie trzeba wykończyć dach od wewnątrz.

Nie wiem czy nie zdecydowałabym się na typową parterówkę (bez użytkowego poddasza). W końcy wykończeniówka pochłania największą część pieniędzy przy całej inwestycji i jest na samym końcy, kiedy już może zacząć brakować kasy i trzeba się liczyć z każdym groszem.

Ja jestem jednak za parterówką!!!

• 5 weeks później...

Polecam swój projekt LMB 31b (z garażem z lewej strony) - czy tani, do końca nie wiem - budowę rozpoczynam w połowie przyszłego roku.

Bryła prosta, dach dwuspadowy. Poczyniłam kilka zmian - w miejsce wc schody żelbetowe na górę - poi prawej stronie będzie pokój z balkonem, na wprost schodów mała łazienko-pralnia, a po lewej strych.

http://www.ciepledomy.pl/13147.xml?keys=1&page=3