Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja też dołączam do tego grona :D

przejrzałam już setki projektów z takim samym nastawieniem jak Wy...-ma być tanio. Wymyśliłam ostatnio, że może mały domek parterowy, a później małe poddasze dla synów ( 1 i 10 lat), tak za parę lat.

Myślimy też o DO6, z Muratora. A może ktoś nam doradzi większy za te same pieniądze?

Słoneczko też jest w kręgu naszych zainteresowań. Ten projekt jest dla nas idealny. I chyba można go tanio wybudować. Czekam na jakieś sugestie lub chociaż GARŚĆ DOBRYCH RAD :D :D :D

ja tanio to nigdy rozległa parterówka z poddaszem użytkowym. Parterówka kosztuje tyle co dom z poddaszem pod warunkiem ze to parterówka a nie parterówka z opcją "może kiedyś zrobimy poddasze dla dzieci".

Parterówka ma 2x więcej fundamentów niż normalny domek z poddaszem (czyli domek 10 na 10 albo 12 na 12) - czyli 2 x więcej betonu, stali, izolacji, drenażu, piasku, płytek na cokół, etc. No i dach. Niweluje to brak stropu teriva wylewanego etc. (bo np. wiązary) czy ocieplenia poddasza, płyt GK, schodów etc. czyli suma sumarum wychodzi na to samo. Ale nigdy parterówka z opcja poddasza użytkowego bo to finansowa pułapka.

Jeśli rodzina 4 osobowa to 4-5 pokoi to minimum. Nie wiem jak duży salon potrzebujecie, czy kuchnię, ja buduję d08 (ok 140 użytkowej powierzchni, 170 całość), ekipa mówi że kawał chałupy, dla nas to niezbędne minimum, a teraz (po wybudowaniu stanu surowego) wiem że większy to byłoby samobójstwo finansowe).

Jak tanio to np. Praktyczny muratora, albo coś innego z dwuspadowym dachem, Lipińscy mają super fajne domki w ofercie, proste, ładne i niedrogie w budowie.

dziękuję za cenne rady...

muszę powiedzieć, że marzymy o małym domku, do ok. 90m2, jak już wcześniej pisałam, DO6 lub Słoneczko. Z tym poddaszem to tylko taki pomysł, zależało mi na opinii kogoś, kto się zna. Czyli jednak nie warto....dobrze, że o tym teraz wiem...

Będę dalej szukać, Lipińscy rzeczywiście mają dobre projekty :)

Najgorszy moment nastąpi, gdy trzeba będzie podjąc decyzję.

Dlatego cały czas proszę o rady, pewnie w imieniu innych też- tych którzy jeszcze szukają, a tak jak my mają ograniczone fundusze.

Polecam swój projekt LMB 31b (z garażem z lewej strony) - czy tani, do końca nie wiem - budowę rozpoczynam w połowie przyszłego roku.

Bryła prosta, dach dwuspadowy. Poczyniłam kilka zmian - w miejsce wc schody żelbetowe na górę - poi prawej stronie będzie pokój z balkonem, na wprost schodów mała łazienko-pralnia, a po lewej strych.

http://www.ciepledomy.pl/13147.xml?keys=1&page=3

całkiem przyjemny ten domek choć dla mnie za mało sypialni, a u ciebie ile osób ma w nim mieszkać ? chyba max 4.

spokojny jest u mnie na liście ,bardzo mi się podoba choć zakładam małe zmiany

dziękuję za cenne rady...

muszę powiedzieć, że marzymy o małym domku, do ok. 90m2, jak już wcześniej pisałam, DO6 lub Słoneczko. Z tym poddaszem to tylko taki pomysł, zależało mi na opinii kogoś, kto się zna. Czyli jednak nie warto....dobrze, że o tym teraz wiem...

Będę dalej szukać, Lipińscy rzeczywiście mają dobre projekty :)

Najgorszy moment nastąpi, gdy trzeba będzie podjąc decyzję.

Dlatego cały czas proszę o rady, pewnie w imieniu innych też- tych którzy jeszcze szukają, a tak jak my mają ograniczone fundusze.

to nie tak,

poddasze jak najbardziej, ale nie przy rozbudowanym parterze. Pewnie że warto jakiś fajny projekt - zobacz np. Asia chyba Horyzontu, ktoś mówił o Dobrawie z Archipelagu

Polecam Edytę z Archipelagu. Jest w trzech wersjach, chyba od ok.80 do 120 m 2. Z tarasem wychodzi na planie prostokąta, dach jest niski i nie ma garażu. Wersje minimum można rozbudować w poziomie. W opisie w katalogu okreslona jest jako prosta i tania. Taka tania nie jest, bo nie ma tanich domów ale nie jest droga. Wiem z doświadczenia.