Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

yarck dzięki za pomoc o takie właśnie projekty mi chodziło proste i bez cudowania. chociarz teraz przyszło mi do głowy, że taka rozległa parterówka wyklucza dobudowanie garażu z boku domu bo będzie wyglądał jak barak albo jakiś magazyn. No i jeszcze jeden problem- kotłownia chyba nie może być w domu-bo mam zamiar palić drzewem, węglem i może czasami olejem ale do tego chyba trzeba dwa piece. Ten olej miałby być wtedy gdy mąż by wyjeżdzał. Nie jest to chyba zbyt dobre rozwiązanie. A swoją drogą dziwne ale już chyba jest coraz mniej projektów z kotłownią na stały opał. A może to wcale nie jest takie tańsze od oleju.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wysłałam do firmy BAUHERR pytanie o informację na temat projekty domu DM04 - oto odpowiedź jaką otrzymałam - czy cena jaka jest podawana za stan surowy zamknięty jest duża?

to firma za strony http://www.dom-parterowy.pl

Witam Panią,

Dziękuję za zainteresownie naszym projektem.

Odnośnie projektu DM 04 to uśredniona cena wg. przedwykonowczych kosztorysów opracowanych na podstawie zestawienia materiałów wynosi 850 - 950 zł brutto za metr kwadratowy stanu -surowego-zamkniętego. Na koszt realizacji niewątpliwy wpływ ma też prosta forma budynku i funkcjonalne rozplanowanie wnętrza.

Stan surowy zamknięty tzn.: ściany zewnętrzne + tynk cementowo-wapienny, ściany działowe, stolarka drzwiowa i okienna, wylewki i izolacje, oraz konstrukcja dachu i jego lekkie przekrycie typu dachówka bitumiczna lub blachodachówka, sufit z płyt gipsowo-kartonowych podwieszany do konstrukcji dachu do tego wszystkie instalacje.

Odnośnie materiałów i technologii przewidzianej w projekcie:

- ściany zewnętrzne jednowarstwowe typu PGS /produkcja Prefabet/ lub Ytong

- ściany działowe j.w.

- konstrukcja dachu drewniana krokwiowo-jętkowa lub więzary deskowe

- lekkie przekrycie dachu typu blachodachówka, dachówka bitumiczna lub blacha na zakład.

- zamiast stropu lekki, ocieplony sufit z dwóch warst płyt gipsowo-kartonowych podwieszonych na stelarzu do konstrukcji dachu,

W skład projektu wchodzą cztery komplety dokumentacji. Każdy komplet to:

Projekt architektoniczno - budowlany

Projekt konstrukcyjny wraz z obliczeniami statyczno - wytrzymałościowymi

Projekty instalacii:

- ciepłej i zimnej wody

- kanalizacji sanitarnej

- gazu

- CO

- elektrycznej

- odgomowej.

W przypadku dodatkowych pytań lub wątpliwości proszę o kontakt, z przyjemnością udzielę niezbędnych informacji,

Szukaliśmy podobnie jak Wy czegoś taniego w budowie. Założenia: ok. 90 m2 użytkowej, dwie sypialnie, salon ok.30 m2 połaczony z kuchnią i garaż 2-stanowiskowy z kotłownią. Przejrzeliśmy chyba wszystkie dostępne projekty i nic gotowego nie znaleźliśmy.

Zainspirowani "Wisienką" z Horyzontu (układ ponieszczeń) zleciliśmy projekt indywidualny i wyjdzie coś podobnego z wyglądu zewnętrznego do "Leszczyny" z pracowni Bieńkowskich.

No i jeszcze jeden problem- kotłownia chyba nie może być w domu-bo mam zamiar palić drzewem, węglem i może czasami olejem ale do tego chyba trzeba dwa piece. Ten olej miałby być wtedy gdy mąż by wyjeżdzał. Nie jest to chyba zbyt dobre rozwiązanie. A swoją drogą dziwne ale już chyba jest coraz mniej projektów z kotłownią na stały opał. A może to wcale nie jest takie tańsze od oleju.

W sprawie opału: pierwotnie miał być piec olejowy, ale (z uwagi na cenę oleju oraz ograniczoną powierzchnię kotłowni - zbiornik oleju i te wszystkie bezpieczne odległości) urodził się pomysł ogrzewania pelletami lub eko-groszkiem.

Co 4 dni uzupełniasz materiał opałowy (bez rozpalania) a poza tym pełna automatyka jak przy olejaku - a koszty ogrzewania dużo niższe.

W sieci znajdzesz dużo firm oferujących piece z palnikiem retortowym m.in. http://www.sas.busko.pl

Polecam dm-11 pracowni Bauherr SA , http://www.dom-parterowy.pl. 105 m kw. bez garażu. Kupiłem ten projekt. Naprawde taniej juz się nie da wybudować. W projekcie dodatkowo wariant wiązarów dachowych przez co odpada środkowy fundament.

Andrzej.S

warte uwagi ciekawa jestem na jakim jesteś etapie budowy. dzięki za radę.

Niestety zaczynam budowę na wiosnę. Jestem na etapie załatwiania pozwoleń. Wprowadziłem tez drobne zmiany tj z prawej strony po przeniesieniu na inną ścianę okna w kuchni będzie garaż pod przedłużeniem dachu. garaż będzie lekko wpuszczony aby zachować wysokość wymaganą w pomieszczeniu. Ponadto Bauherr zaprojektowali mi kominek w salonie ( na dwie strony tj do salonu i na taras - oczywiście bez żadnej dopłaty).

Pozdrawiam. Andrzej.

Ciekawa jestem ile ma cię kosztowac ten domek i jak szybko zamierzasz go wybudować?

Coraz bardziej mi się podoba.

A ten pomysł z kominkiem jest super, ale ja może bym wolała mieć go na ścianie wsólnej z sypalnią- można by ogrzać dodatkowe pomieszczenie przy okazji. A swoją drogą ciekawe czy nie wystarczyłby sam kominek no i może dodatkowe kaloryferki elektryczne.

A ty czym zamierzasz się grzać w zimowe dzionki i wieczory?

Mój pomysł na ogrzanie domu jest taki: ogrzewanie kotłem gazowym oraz w kominku wkład kominkowy z tzw płaszczem wodnym. Kominek jest wtedy podłączony do centralnego ogrzewania i gdy w nim palisz to masz ciepłe kaloryfery. Gdy w kominku wygaśnie uruchamia się piec gazowy. Przy parterówce ogrzewanie nadmuchowe od kominka wymaga turbiny przez co trochę ja słychać a i kurz również się unosi. Wydaje mi się, że wkład z płazczem wodnym jest ciekawszy. Mam zamiar wybudować za 130.000 (bez działki) ale chcę dużo włożyć swojej pracy. Pozdrawiam.

To całkiem dobry pomysł.

Szkoda że u mnie gaz odpada- brak. :cry: Ale można by zastąpic olejem.

Muszę chyba poczytać o ogrzewaniu bo z tą turbiną mnie zaciąłeś -myślałam, że ciach i ciepełko poszło a tu się okazuje, że to nie takie proste.

Koszt budowy nie taki straszny choć ja jeszcze mam nadzieję, że uda się taniej. Pewnie to tylko złudzenia :cry:

A co do własnej pracy to popieram!!!!!

Jak najwięcej własnego serca i czasu.

Wytrwałości.

andrzejka przemyśl te olejówki, bo z tego co wiem to są dużo bardziej kosztowne od drewna, węgla i obu rodzajów gazu. Chodzi m.in. o dodatkowy koszt budowy pomieszczenia na przechowywanie oleju, instalacji oraz zachowanie wymaganych rygorów, koszty przeglądów itp. (może wypowie się ktoś z użytkowników tego typu ogrzewania).

A swoją drogą dziwne ale już chyba jest coraz mniej projektów z kotłownią na stały opał. A może to wcale nie jest takie tańsze od oleju.

mnie też to dziwi

choć wygląda to na ukłon projektantów w stronę odbiorców - grupy określonej jako średio lub dobrze usytowana, proekologiczna i wygodna.

Jednak wszystkie wyliczenia dotyczące kosztów użytkowania nośników energii wskazują na opłacalność ogrzewania drewnem oraz węglem (chodzi o koszt ogrzewania, nie instalacji)

spróbuję jeszcze raz

A swoją drogą dziwne ale już chyba jest coraz mniej projektów z kotłownią na stały opał. A może to wcale nie jest takie tańsze od oleju.

mnie też to dziwi

choć wygląda to na ukłon projektantów w stronę odbiorców - grupy określonej jako średio lub dobrze usytowana, proekologiczna i wygodna.

Jednak wszystkie wyliczenia dotyczące kosztów użytkowania nośników energii wskazują na opłacalność ogrzewania drewnem oraz węglem (chodzi o koszt ogrzewania, nie instalacji)

Wiesz co yarck cały czas myślę i myślę :lol: . ale czy dobrze to wszystko przemyślę????

Ale pewnie trzeba nieźle się nagłowić ,żeby wymyślic jak tu byłoby najlepiej tzn. najtaniej no i wmiarę sensownie.

Pewnie masz rację co do ogrzewania olejowego- nie byłoby to chyba najtańsze. W takim razie zostaje kominek i kotłownia na stały opał, tylko tu też potrzebne dodatkowe w miarę duże pomieszczenie no bo gdzieś trzeba ten opał przechowywać.

Dzięki za rady - rozjaśnia mi się trochę.

Szczerze powiedziawszy im wiecej tu zaglądam i więcej czytam tym bardziej mi sę wydaje , że porywam się z siekierą na słońce. :cry:

Ale skoro powiedziało się A trzeba powiedzieć i B.

Będzie dobrze. :lol: :lol:

Pozdrawiam.

To prawda, ze parterówka, będzie tańsza od domu z użytkowym poddaszem, ale przecież dach i tak musisz zrobić ( no chyba że stopodach jak w bunkrze(oile plan zagospodarowania przestrzennego gdzieś na to jeszcze pozwala)) Więc skoro robisz więżbę to wystarczuy troszkę podnieść murłaty zwiękrzyć konty nachylenie i perspektywa zagospodarowania poddasza stoi przed Tobą otworem, szkoda żebyś zamkną sobie taką możliwiść na zawsze przez zbyt płaski i niski dach, a koszty przecież radykalnie sie nie zwiękrzą. Skoro poszła już krowa to nie żałój cielaka. Pozdrawiam

To prawda, ze parterówka, będzie tańsza od domu z użytkowym poddaszem, ale przecież dach i tak musisz zrobić ( no chyba że stopodach jak w bunkrze(oile plan zagospodarowania przestrzennego gdzieś na to jeszcze pozwala)) Więc skoro robisz więżbę to wystarczuy troszkę podnieść murłaty zwiękrzyć konty nachylenie i perspektywa zagospodarowania poddasza stoi przed Tobą otworem, szkoda żebyś zamkną sobie taką możliwiść na zawsze przez zbyt płaski i niski dach, a koszty przecież radykalnie sie nie zwiękrzą. Skoro poszła już krowa to nie żałój cielaka. Pozdrawiam