Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co myslicie o takim malym domku :

http://domus.wroc.pl/projekt/gwiazdka

zwie się "Gwiazdka" ma ciekawe zadaszenie tarasu ..co najbardziej urzekło moją żonę :)

osobiście zastanawiam się czy czasem nie zlikwidować tej malej łazienki przy holu i w miejsce jej wprowadzić schody na poddasze, które być może w późniejszym etapie bym zaadaptował na jakieś male pokoje lub jeden ale większy ..co o tym sądzicie ??

Edytowane przez Arkus

Andrzejka ?

dlaczego sadzisz że nie bedzie tani ??? chodzi mi oczywiscie o ta "Gwiazdkę"... sam ten pomysl z poddaszem to jeszcze nic pewnego własciwie pomyslalem o nim po licznych glosach "podszeptach" ;) ze przy okazji ponoszenia kosztów związanych z dachem warto zrobić cos uzytkowego z tą przestrzenią na poddaszu... wsumie jezeli nie robic tego poddasza to zostawiłbym ten strop drewniany, co jest w projekcie ... zapewne tańszy od cięzkiego typu "teriva"... hmm sam juz niewiem :-?

Arkus sama zaczynałam szukanie od parterówek bo podobają mi sie :D no i nie ma potrzeby latania po schodach ale potrzebowałam 4 sypialnie a parterówka o takiej powierzchni wcale nie byłaby tańsza od domku z poddaszem użytkowym. Głownie ze względu na dach. Tak więc dałam se spokój z parterówką. Jeżeli wystarczą ci 3 sypialnie to domek jest ok ale jeśli zaczniesz jeszcze adoptować poddasze to koszty będą duże. Zresztą na forum jest pewnie dużo dyskusji na ten temat. Poszukaj tylko. Możesz poczytać też tu http://www.muratordom.pl/9086_9148.htm.

Ogólnie jest to całkiem sympatyczny domek ale oczywiście to tylko moje skromne zdanie. :wink:

Pozdrawiam

Czytałem ten artykuł ale akurat na mnie odniósł on przeciwny skutek od zamierzonego...sama idea adaptacji poddasza nie jest zła jedynie w ich przypadku była błędem a zwłaszcza błędem w przypadku tego konkretnego projektu ...

1. zmienili projekt ..(konstrukcje dachu , kat nachylenia dachu, nowy strop wczesniej nie było stropu ze wzgl. na kratownicę dachową i to wszystko w domku o dachu dość rozbudowanym czyli skomplikowanym

2. wykonali te zmiany w trakcie budowy a to błąd ...uważam, ze wszelkie zmiany powinno się wykonać przed budową na papierze , papier wszystko zniesie i zdecydowanie łatwiej się wycofać ze swoich pomysłów na papierze niż w trakcie budowy a już na pewno nie w połowie prac wykonanych ..myślę, że w ten sposób większość inwestorów wpada w spirale powiększających się kosztów

3. no i najważniejsze… sami do końca nie byli przekonani czy to cale poddasze użytkowe im potrzebne

Może wystarczy...:)

Moim skromnym zdaniem jedyne, co przemawia za pomysłem adaptacji poddasza w przyszłości to jedynie jakaś oszczędność w pierwszym etapie budowy a na dodatek dla kogoś, kto musi szybko się wprowadzić, to że może wykończyć najpierw sam parter i zamieszkać, a w drugim etapie jak trochę odetchnie wykończyć poddasze …chyba można się zgodzić że może to mieć jakieś znaczenie…

na tak…wychodzi na to, ze nie ma jedynie słusznej drogi do własnego domu… każdą sprawę należy analizować indywidualnie …i właściwie o co chodzi?! 

Ale w sumie masz racje… trzeba zadać sobie pytanie, czy czasem to co chcemy, to jeszcze porterówka?! ...

Hmm to może zakończę swoje wypociny i się zastanowię ;)

p.s.

nie wiedziałem, ze zrezygnowałaś już z porterówek

narka

• 2 months później...

od jakiegos czasu szukam projektu ktory spelnialby nasze wymogi :)

i niestey w tym gaszczu projektow jakos nie moge znalezc odpowiedniego.

ponizej przesylam link do strony na ktorej umiescilem szkic takiego domu jaki sobie wymarzylem

http://republika.pl/piotrm12/

jezeli gdzies widzieliscie cos podobnego to bardzo prosze o pomoc.

dziekuje

troszke rozmazany rysunek wiec opisze co gdzie jest

te cyferki po bokach to metry [16*9]

wejscie jest od PN

przy wejsciu szafa

po lewej kuchnia z jadalnia, po schodku z jadalni schodzi sie do salonu

na srodku, plecami do korytarza i jadalni jest kominek.

po prawej przy wejsciu jest kotlownia z "wycietym" WC, dalej lazienka i nasza sypialnia :)

na przeciwko po PD stronie domu od prawej

gabinet i dwie sypialnie dzieci no i wspomniany wczesniej salon

wg. mnie jest to bardzo prosty fajny i funkcjonalny dom az dziwne ze nie moge znalezc niczego podobnego wsrod gotowych projektow.

P.S.

1. do salonu jest schodek, gdyz na dzialce mamy lekki spadek, wiec tak sobie wydumalem, ze zrobie maly schodek do salonu, potem maly schodek na taras a potem z tarasu malutki schodek na zielona trawke :)

2. kotlownia jest dosc spora gdyz bedzie pelnic tez role pom.gosp zanim dobudujemy garaz a pozatym chcialbym tam wcisnac wejscie na strych.

3. nasza sypialnia nie graniczy z pokojami dzieci, bo po co wyciszac sciany :)

Tak pozatym to podoba sie wam to co stworzylem ?

jeszcze raz dziekuje za pomoc :)

pozdrawiam

Witaj piotrm12!!!

Tak sobie oglądam ten Twoj pomysł na domek i troche mi przypomina projekt domu, ktory budujemy... oczywiscie nie jest identyczny i wlasciwie trzebaby go przerobic troche zeby byl jeszcze bardziej podobny do tego co sobie wymarzyles, ale popatrz na niego i sie zastanow czy kilka zmian nie przyblizyloby go znacznie do Twoich wymagań. podaje linka a ponizej opisze swoje propozycje zmian:

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=6&swyr=20

Wiec tak... proponuje Ci zaadaptowac garaż na pomieszczenie (widzialam ten projekt wykonany wlasnie bez garazu, tam byla zrobiona sypialnia akurat, ale mysle ze mozna jeszcze inaczej to wykombinowac), a boczny taras (14) zamknac w pokoj-pomieszczenie (my mamy tak zrobione) a wyjscie na ogrod przez ten wykusz bedzie :) i masz do dyspozycji duzo metrow dodatkowo.. dom bedzie mial wtedi jakies 138 m.kw... i pomysl sobie, co, gdzie rozplanowac... mysle ze przy odrobinie pomyslu stworzysz z tego domek bardzo podobny do tego wymyslonego przez Ciebie... :) no chyba ze elewacje CIe nie odpowiadaja... namawiam tez na obejrzenie na stronie tego projektu zdjec z realizacji... mozna go naprawde roznie "przerobic" :)

zycze powodzenie!!!

mundzia

Polecam D08 Muratora :)

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=23263&start=900

Wygląda tak

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d08-front-300.jpg

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d08-tyl-300.jpg

Rzuty:

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/D08r.jpg

Domek jest super, w miarę budowania coraz bardziej nam się podoba - jest naprawdę bardzo funkcjonalny.

projekty ktore mi podsylacie sa calkiem fajne ale:

1. mundzia

nawet jezeli bym jakos przerobil garaz na pokoj to troche kiepsko jakby sie do niego wchodzilo z salonu :(

brakuje mi tez kotlowni i spizarki, ktora przy braku piwnicy jest wedlug mnie konicznoscia.

co prawda mozna by w obecnym garazu zrobic kuchnie z jadalnia, drzwi zrobic w obecnym oknie kuchennym a potem poprzestawiac scianki tak zeby bylo mniej wiecej ok, ale obawiam sie ze takie zmiany to praktycznie rownalyby sie kosztom projektu indywidualnego.

2. BK

domek tez calkiem fajny tylko nieco nawet bardzo nieco wg mnie daleko kotlownia od lazienki. Na ciepla wode bedzie trzeba czekac chyba z 5 minut a u nas niestety niema kanalizacji a prze szambie niepotrzebne wylanie przy kazdym myciu tylu litrow wody, jak powiedzial kiedys jeden z moich klientow "jest ekonomicznie nieuzasadnione" :)

Robiliscie jakies zmiany w projekcie ?

moze jakos rozwiazaliscie ten problem ?

3. vanderbobo

tez fajny tylko ze nie na moja dzialke,

mam na niej spadek i zeby troche zniwelowac koszty wyrownywania terenu musze miec dom jak najszerszy i niedlugi wglab dzialki.

W tym domku przydalaby sie tez mala lazienka, spizarka i kotlownia :)

4. AxLe

temu domkowi brakuje jednego pokoju :( i jest niestety troszke za dlugi :(

Jesli chodzi o metraz pokoji na moim "projekcie", to jest nastepujacy (mniej wiecej):

kuchnia z jadalnia 20m

spizarka 2m

salon 24m (moze i malo ale jest polaczony otwarta przestrzenia z jadalnia wiec sadze ze bedzie ok)

sypialnie dzieci po 12m

gabinet 10m

nasza sypiania 11m

lazienka 10,5m

kotlownia 10,5m

wc 1,5m

wiatrolap 5m+szafa

pozdrawiam

i czekam na dalsze podpowiedzi

projekty ktore mi podsylacie sa calkiem fajne ale:

2. BK

domek tez calkiem fajny tylko nieco nawet bardzo nieco wg mnie daleko kotlownia od lazienki. Na ciepla wode bedzie trzeba czekac chyba z 5 minut a u nas niestety niema kanalizacji a prze szambie niepotrzebne wylanie przy kazdym myciu tylu litrow wody, jak powiedzial kiedys jeden z moich klientow "jest ekonomicznie nieuzasadnione" :)

Robiliscie jakies zmiany w projekcie ?

moze jakos rozwiazaliscie ten problem ?

pozdrawiam

i czekam na dalsze podpowiedzi

Tak - rozwiązaliśmy, kotłownia - czyli piec kondensacyjny Vaillant i zasobnik 150 l jest w łazience w centralnej części domu - drzwi wejściowe są nie z salonu tylko z wiatrołapu, łazienka pozostanie malusieńka - prysznic, umywalka i kibelek - a reszta to piec i zasobnik. Może zrobimy tam ściankę oddzielającą z luksferów, żeby zasłonić obleśnie wyglądające rury gazowe, piec i resztę - nie jest to najpiękniejszy widok ...

Też mamy szambo póki co

a w pomieszczeniu szkoda mi było miejsca na kotłownię - będzie tam pralnia, spiżarnia i składzik :)

Dla mnie ten projekt jest genialny - podoba mi się pralka zaraz obok tarasu gdzie można to pranie suszyć, taras zaraz obok kuchni i jadalni, no i fajny przestronny salon.

No i to że parterowy ...

Zmiany? zlikwidowaliśmy centralnie położony kominek, daliśmy go po prostu na ścianę łazienki, powiększając w ten sposób salon. No i jeden taras całkowicie zadaszyliśmy