Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Peter,dzieki za ten post!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U nas parametry rodzinne podobne 2+3. Szalenie podoba mi sie Jaskółka W11,ale juz sięna naszej działce garażnie zmieści, jak ją postawimy :(

No i też szukam czegoś takiego jak Ty:prosty dach, każde dziecko po pokoju...ja jednak chciałabym jeszcze oprócz sypialni rodziców malutki choćby pokój goscinny/gabinet.

I też wyłacznie parterowy......

Zobacz moze jeszcze Olę w. III z Archipelagu (choć nie dwuspadowy dach).

czekamy na podpowiedzi!!!!!!pozdrawiam,nata

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

no to będzie wojna "kto ma mieć najmniejszy pokój" :)

Generalnie to trochę mało miejsca na schowanie ubrań, etc. Jeżeli używacie telewizora, to zastanowiłbym się gdzie będzie stał w salonie - chyba zostają tylko "plecy" szafy albo narożnik. Ta wąska łazienka trochę egzotyczna. Dom prosty w bryle i raczej tani w budowie (konstrukcja dachu nie przewiduje ciężkich materiałów).

Jednak poszukałbym jeszcze konkurencyjnych projektów ...

pozdrawiam :)

Fin

A zajrzałeś na ten projektOla z Archipelagu???

Nie wiem,czy nie zostaje nam projekt indywidualny :evil:

U nas,jak już pisałam musiałao by byc 5 sypialni(4 sypialnie +gabinecik).W Jaskółce, zamiast tej jednej pralni bym go wykombinowała może....

Ale ta długość......

W jakim wieku masz dzieci???

Ja na razie małe ( a nawet bardzo, bo trzecie sie jeszcze nie urodziło).

Marzyłby mi sie taki dom,żeby sypialnie dla dzieci małe były,ale żeby mieli taki wspólny pokój -jak bawialnia,gdzie mają wspólne zabawki itp.,żeby sie każdy w swoim pokoju nie zamykał....zeby wspólną przestrzen mieli.....ach.......

nie mam pieniędzy na jakiegos fajnego architekta( styl Włada Kowalskiego b. mi odpowiada,ale dzwoniłam,za projekt chcą ok.40 tys. zł).

W mojej miejscowości byłam u projektantów,ale jakoś nie mają chłopy pomyślunku.....

pozdrawiam,nata

Fin - dzięki za uwagi, wojny o pokoje nie będzie bo najmłodsza ma niecałe 1,5 roku więc nie ma prawa głosu :). Starsi chłopcy mają 8 i 11 lat i ich pokoje będą mniej więcej takie same. TV - tylko i wyłącznie w narożniku ściany z kominkiem (zeby z kuchni było widać). Używamy go mało, ale to zawsze fajnie jakiś film obejrzeć wieczorem.

Nata76 - właśnie patrzę na Olę i będę szczery, ale to nie to. Taki korytarz jest nieakceptowalny. Znalazłem za to coś takiego:

http://partner.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=rzuty&id=3456

i przyznam, że po nieduzych (jak mi się na razie wydaje) przeróbkach układ funkcjonalny odpowiadałby moim potrzebom. Scianę kuchnia salon należy usunąć. Moze ktoś ma jeszcze inne pomysły. Brak w tej czesci domu ubikacji.

Ta szerokość domu i zastosowanie wiązarów dachowych pozwala na dość swobodne kształtowanie przestrzeni wewnątrz. Gdyby tak jeszcze zamiast 13 metrów miał 15 to byłby to mój projekt. Nic to. Szukamy dalej.

Witam, ja też marzę o parterowym w dokładnie takim metrażu. Zobaczyłam na ten link, tylko wydaje mi się, że zdecydowanie brakuje tam pomieszczenia gospodarczego gdzie można byłoby chować różne szpargały. Sądzę, że coś takiego, bodaj 150x150, jest bardzo potrzebne. No i miejsce na kotłownię...Ja mam upatrzoną Kometę z Domusa i jestem na nią już, już w 100% zdecydowana, poszukuję uporczywie kogoś kto ten domek realizuje... Jak dotąd bez skutku. Urzekła mnie bryła budynku, prosta, a jednocześnie ciekawie uformowana, dobrze rozplanowane wnętrze z niemałą możliwością zmian. Z pomieszczenia garażowego zrobiłabym dodatkowy pokój i dobudowała garaż. Wydaje mi się zgrabny i funkcjonalny. Pozdrawiam ciepło :D

• 4 weeks później...
Fin - dzięki za uwagi, wojny o pokoje nie będzie bo najmłodsza ma niecałe 1,5 roku więc nie ma prawa głosu :). Starsi chłopcy mają 8 i 11 lat i ich pokoje będą mniej więcej takie same. TV - tylko i wyłącznie w narożniku ściany z kominkiem (zeby z kuchni było widać). Używamy go mało, ale to zawsze fajnie jakiś film obejrzeć wieczorem.

Nata76 - właśnie patrzę na Olę i będę szczery, ale to nie to. Taki korytarz jest nieakceptowalny. Znalazłem za to coś takiego:

http://partner.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=rzuty&id=3456

i przyznam, że po nieduzych (jak mi się na razie wydaje) przeróbkach układ funkcjonalny odpowiadałby moim potrzebom. Scianę kuchnia salon należy usunąć. Moze ktoś ma jeszcze inne pomysły. Brak w tej czesci domu ubikacji.

Ta szerokość domu i zastosowanie wiązarów dachowych pozwala na dość swobodne kształtowanie przestrzeni wewnątrz. Gdyby tak jeszcze zamiast 13 metrów miał 15 to byłby to mój projekt. Nic to. Szukamy dalej.

Co do moich uwag:

- brak pomieszczenia gospodarczego i kotłowni. Gdzie schowasz wszystkie "graty", rowery, sprzęt dzieciaków

- nie ma spiżarni

- nie ma kominka

- bryła mało ciekawa (ale za to tani)

- garażu też brak - ale to może być zaletą ;)

• 3 weeks później...

Znalazłam jeszcze jeden ciekawy projekt w nowej kolekcji muratora. W srodku super,super. Trochę mi się taki wielki dach nie podoba. Ale cóż...nic nie jest idealne :evil:

Mam nadzieję,że mi sięuda dobrze wkleic linka :oops:

http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=309&action=showProject

To domek C99 "USTAWNY".

Napiszcie, co o nim sądzicie,pozdrawiam,nata

• 2 weeks później...

Gdyby temu "ciachnąć" garaż, byłby w miarę rozsądnych rozmiarów i bardzo wygodny

http://www.soprojekt.pl/Proj_got/S4d/Rysunki/s4d_rzut.jpg

Jest to S4d z pracowni soprojekt. Powierzchnia z garażem 202m. Garaż z pomieszczeniem gospodarczym ma prawie 50m. Po drobnych modyfikacjach (trzeba by było wygospodarować pomieszczenie gospodarcze) mógłby być ;)

• 3 weeks później...

Odnośnie D79 - moim zdaniem jak do tej pory jest liderem w domkach parterowych, przy założeniu pokój dla trojga plus rodzice.

Pomyśl może o opcji: przeniesienie WC do schowka (14).

Wtedy likwidujesz WC (7) i już można salonik powiększyć.

Można także zrezygnować zupełnie z dodatkowego WC, jednak ja jestem zdania, że domek musi mieć takie WC "gościnne", żeby goście nie plątali się po prywatnych łazienkach. Ewentualnie opcja dodatkowego WC w pom. gospodarczym (4).

To taka moja sugestia - myślę, że możliwe do wykonania. Kominek można zostawić w tym miejscu - taka kolumna kominkowa - a może da się przesunąć w inne miejsce.

Pozdrawiam,

Małgorzata

Ja też coś dodam do Subtelnego.

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_218_8.jpeg

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_218_3.jpeg

WC przenieść tak jak ktoś już tu powiedział, wtedy zamknąć "kombinat małżeński";) i wchodzić do niego z przedpokoju, a nie z dużego pokoju (kosztem części pomieszczenia nr 4 na przykład lub przez 2-kę, ale trochę przemieszać te pomieszczenia w "kombinacie")

Mnie interesuje w tym projekcie opis

Strop: drewniany (dolny pas wiązara dachowego)

Konstrukcja dachu: drewniana, wiązar dachowy

co oznaczałoby, że nie ma ścian działowych? Sufit podwieszany?

No i jeszcze jedno. Wyczytałam, że można zaadaptować strych (W ramach adaptacji projektu można zmienić konstrukcję dachu i stropu, tak, aby móc zagospodarować cześć poddasza (wysokość w najwyższym punkcie osiąga prawie 3 m).

ale co to faktycznie zonacza w tym przypadku? jakiś superstrop?;)

Xena,bardzo Ci dziękuję za wstawienie zdjęcia i rzutów.

ten cytat o stropie i suficie też mnie wczesniej zastanowił,ale ,zę jestem alikiem stwierdziłam,że pewnie czegoś nie rozumiem.

Wymyśliłam sobie jeszcze jedną koncepcje.

Z pomieszczenia nr 7 zrobić spizarkę i wtedy przenieść kuchnię w miejsce salonu..

Przejscie do Małżeńskiej Alkowy :wink: zostawiłabym ,gdzie jest,bo nie wyobrażam sobie jeszcze zmniejszać i tak małego pom.gospodarczego.

No a idac za ciosem i puszczając wodze wyobrażni to w miejscu schowka nr14 zrobuiłabym ażurowe schody na poddasze użytkowe,które w całosci przeznaczone byłoby na pokój gabineto-bawialnodladzieci-goscinny.

Co Wy na to?????

pozdrawiam,nata

PS. Nawet nie mysle, jakie dylematy w wyborze projektu mają Rodzice więcej niż trójki dzieci i każde chce swój pokój.......