Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj!

Poogladalam sobie domek. Wyglada calkiem sympatycznie, choc mam pewne zastrzezenia:

1. kuchnia ciut za mala, dobrze, ze jest spizarnia ;)

2. pokoj przy wiatrolapie ma dziwny ksztalt - tez mialam kiedys taki niby-korytarzyk w pokoju - strata miejsca; moze lepiej powiekszyc o ta czesc korytarz i sprobowac wstawic jakies szafy? Tym bardziej, ze nie macie w planie zadnej garderoby...

3.wyjscie z WC zrobic od strony szafy (ta przeniesc). Teraz jest niezbyt fortunnie - z salonu bedzie widac kazdego korzystajacego z toalety.

4. gdzie przewidujesz pralnie/suszarnie?

5. czy korytarz nie bedzie dlugi i ciemny? Moze go jakos rozjasnic swietlikiem?

A tak w ogole to uwazam, ze parterowka jest swietnym pomyslem. Szkoda, ze na nasza dzialke sie nie zmiesci...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za link i odpowiedź

Bardzo zależy nam na parterówce (jesteśmy właśnie w trakcie cofania procedury uzyskania pnb, gdyż kupiliśmy projekt z poddaszem, a nam się , że tak powiem , odmieniło). Nie chcę znów żałować i znów zmieniać, dlatego teraz chcę wszystko przemyśleć (wybór projektu).

W projekcie z linku bardzo odpowiada nam rozkład pomieszczen, tylko własnie ten taras od północy. Czy według Was to dyskwalifikuje ten projekt już na wstępie jeśli mamy dzialkę z wjazdem od południa. W sumie mi to aż tak bardzo nie przeszkadza, bo są też okna z zachodu w salonie i można je przecież powiększyć, ale nie chcę popełnić jakiegoś kardynalnego błędu.

Co myślicie o tym projekcie, o rozkaladzie wnętrz, prosze o wszelkie uwagi, wszystko co napiszecie będzie dla nas bardzo pomocne

Nie napisałaś jaką masz działkę.

Jeśli jest wąska i część wypoczynkowa będzie za budynkiem, czyli od północy, to musisz się pogodzić z tym, że opalać się będziesz poza cieniem domu. Jeśli działak jest szeroka a płytka, to można część wypoczynkową zrobić na zachodniej stronie działki. Ja tak robię. Mam podobny dom i północ na godz. 13.00. Działka jest szeroka ( 37 m. ), ale płytka ( 28 m. ). I takie usytuowanie domu bardzo mi odpowiada.

Jeśli masz wąską działkę dom parterowy będzie rzucał mniejszy cień. Parę metrów za domem ( o ile nie ma innych przeszkód ) będziesz miała słoneczną część działki.

Należałoby pokombinować z usytuowaniem okien. W sypialni okno na wschód zamiast na północ. Można przesunąć okno tarasowe w salonie na zachód.

Ja bym ujednolicił wysokość okien kuchni i jadalni, bo tak wyglądają jakoś dziwnie.

Co do pokoju obok wiatrołapu, to jest on wydłużony bo projektantowi ściana nośna wyszła na środku korytarza. :-?

Co co zasugerowanego przesunięcia drzwi do WC to w pełni się zgadzam.

I to tyle, inne uwagi - słuszne - podnieśli przedmówcy.

Pozdrawiam.

Havenn, Prostaś dziękuję za cenne uwagi

Tak, to prawda, te okna w kuchni należy wyrównać, co do wc to zamierzam powiększyć je o szafę i zrobić drzwi od strony korytarza jak sugerujecie. Powiem szczerze, że projekt mi się bardzo bardzo podoba, ale boję się , że znow decyzją chwili kupię projekt, poniosę koszty a potem będę żałować, dlatego wolę wszystko przemyśleć. Okazało się że , projekt jest dopiero koncepcją (pochodzi z pracowni Bauherr - dm 22 i ma być gotowy dopiero za 3 tygodnie) a my już chcieliśmy niedługo zaczynać budowę. Musdze więc zdecydować czy to ma być ten projekt i czekać 3 tyg., czy szukać szybko innego.

Co do dzialki - 35 m szer., na 40 m dł więc będzie ok

planujemy piec na jakies paliwo stałe, więc mam nadzieję że piec się zmieści w pom gospodarczym , i trzeba by chyba w miejsce okienka w tym pomieszczeniu wstawić drzwi.

I z tym praniem, rzeczywiście mało jest pom. gospodarczych.

No nic, musze to spokojnie przemyśleć, a jeśli macie jeszcze jakies uwagi to proszę, piszcie

Tak, to prawda, te okna w kuchni należy wyrównać, co do wc to zamierzam powiększyć je o szafę i zrobić drzwi od strony korytarza jak sugerujecie. Powiem szczerze, że projekt mi się bardzo bardzo podoba, ale boję się , że znow decyzją chwili kupię projekt, poniosę koszty a potem będę żałować, dlatego wolę wszystko przemyśleć. Okazało się że , projekt jest dopiero koncepcją (pochodzi z pracowni Bauherr - dm 22 i ma być gotowy dopiero za 3 tygodnie) a my już chcieliśmy niedługo zaczynać budowę. Musdze więc zdecydować czy to ma być ten projekt i czekać 3 tyg., czy szukać szybko innego.

planujemy piec na jakies paliwo stałe, więc mam nadzieję że piec się zmieści w pom gospodarczym , i trzeba by chyba w miejsce okienka w tym pomieszczeniu wstawić drzwi.

No nic, musze to spokojnie przemyśleć, a jeśli macie jeszcze jakies uwagi to proszę, piszcie

Zobacz mój projekt.

Zamień garaż na pokój, jeśli go potrzebujesz, z garderoby zrób pralnię, wejście do kotłowni przez garaż.

Jak chcesz nosić węgiel ? Na około domu ? Od strony tarasu ?

Tak czy inaczej, jeśli możesz ( MPZP lub decyzja o WZ na to zezwala ) to odsuń dom od drogi wjazdowej. Będzie trochę słońca przed domem.

Pozdrawiam.

ProStaś twój domek jest baardzo fajny tylko dla nas za duży

Doradzcie, kupować ten projekt czy szukać innego :roll:

Poczytaj.

http://forum.muratordom.pl/nowy-projekt-muratora-m-09,t57747.htm

Zrób tak jak beti555, z garażu pokój, taras jest z boku, będzie pasował do usytuowania działki. Projekt jest urokliwy.

Pozdrawiam.

• 1 year później...
  • 3 months później...

Witam,

szukam projektu domu parterowego ale nie na planie kwadratu ani prostokąta. Jeżeli ktos ma zdjęcia takich domów lub mieszka w takim to proszę wrzućcie tu coś. Dom musi być dość duży ( ok. 200-250 m2 pow. użytkowej, w tym garaż ). Wszystkie jakie znalazłam to małe domki właśnie na planie kwadatu :(

A najlepsze jest to, że mam już projekt domu z użytkowym poddaszem ale cos nas tak ostatnio męczy, że to może jednak nie to.

Może poprostu zamknąć oczy i budować to co już mamy ?

Witam,

szukam projektu domu parterowego ale nie na planie kwadratu ani prostokąta. Jeżeli ktos ma zdjęcia takich domów lub mieszka w takim to proszę wrzućcie tu coś. Dom musi być dość duży ( ok. 200-250 m2 pow. użytkowej, w tym garaż ). Wszystkie jakie znalazłam to małe domki właśnie na planie kwadatu :(

A najlepsze jest to, że mam już projekt domu z użytkowym poddaszem ale cos nas tak ostatnio męczy, że to może jednak nie to.

Może poprostu zamknąć oczy i budować to co już mamy ?

zobacz na forum "nowoczesne stodoły"

• 1 month później...

Witam wszystkich :)

Poszukuję projektu domu parterowego z 4 sypialniami. Dom ok 130 m kw. Na dzień dzisiejszy stanęło na projekcie z Muratora C130 (estetyczny) ale nie do końca jesteśmy pewni, dlatego chętnie podpatrzę inne Wasze projekty. Takich domów jest niewiele i większość odrzucaliśmy bo... :)

Kama33 napisz coś więcej. Garaż ma być? Z której strony wjazd na działkę? Jakieś założenia co do wyglądu?

Rzeczywiście dużo takich projektów nie ma, ale jakiś tam wybór jest. Zawilec i Rumianek z Archetonu, Dom w pelargoniach i dom w gaurach Archonu, Basia, Bocian, Anielka, Aniela DR na PProjekt. To tak na szybko (Muratora pewnie przejrzałaś dokładnie :) ).

Parterówki z czterema sypialniami jakoś urodą na wizualizacjach nie grzeszą. Gdyby choć dwie sypialnie przerzucić na poddasze, to bryła byłaby atrakcyjniejsza wizualnie, bardziej zwarta, z wyższym dachem. Na żywo większość tych parterówek będzie wyglądała lepiej - z mniej odległej perspektywy.

Dziękuję za odzew ;)

Wjazd na działkę mam od północy, a dokładniej to północny - zachód wychodzi, więc marzy mi się układ niemal klasyczny: od północy kuchnia, salon południe, południowy-zachód. Chciałabym spiżarkę i jakieś pomieszczenie gospodarcze. Część z sypialniami musi byc oddzielona - wykluczam wejście do sypialni z salonu. I nie mogę się przekonać do garażu z przodu domu :) Działkę mam 13 arów - z przodu 30 metrów, z tyłu 25 metrów, bokiem ok 45m.

Oczywiscie nie spię na pieniądzach, więc szukam domu z nieskomplikowanym dachem i w miarę prostymi fundamentami. Zdaję sobie sprawę, że urodą takie domki nie grzeszą, ale wyznaję zasadę, że dom ma być funkcjonalny w środu, a nie piękny na zewnątrz ;)

No to ciężki orzech do zgryzienia, bo o prosty i niedrogi dach będzie bardzo ciężko.

Czy garaż ma w ogóle być? Ja akurat jestem za osobnym budyneczkiem garażu, jeżeli wymiary działki pozwalają, no i można taniej wybudować sam garaż.

http://www.domfort.eu/projekt,reginka,1808,rzuty.htm - fajny, prosty projekt, ciekawe, kiedy będzie dostępna wersja bez garażu, ale chyba tylko kocioł na gaz tu wlezie. :)

http://www.domfort.eu/projekt,karol_ii,431,rzuty.htm - naprawdę fajny, brak tylko spiżarki.

http://www.domfort.eu/projekt,cyrus,311,rzuty.htm - jest wersja z garażem i bez, też bez spiżarki.

http://www.domfort.eu/projekt,basia,350,rzuty.htm - mniejszy salon, większe pokoje, spiżarki brak. :p

http://www.archeton.pl/projekt-domu-rumianek-234-608-opisogolny-e4415cd05424db8fe6d6f132c5936e9a - naprawdę duża przestrzeń wspólna.

Garaż chcemy razem z domem. Kiedyś pewnie dostawimy drugi, bo wyglada na to, ze i drugi samochód bedzie nam potrzebny :)

Dziekuję za linki do tych projektów :) Przegladałam je juz wiele razy i ciągle doszukuję sie w nich czegos, co dyskwalifikuje projekt. Ale uparcie przeglądam je wiele razy, bo a nuż zmienię zdanie ;) W sumie to mąż jest za projektem C130, ale ja jeszcze drążę temat... :)

Polecam jeszcze http://www.dom-parterowy.pl/ . Wizualizacje mają takie, że mogą nieco odstraszać - bardzo ciemne kolory dachów i elewacji. :p No i nie postarali się przy wrysowywaniu mebelków - dużo większe pole do popisu dla wyobraźni przestrzennej.

Ale już program użytkowy bardzo w porządku. Kuchnie mają spiżarnie. No i te domy mają nieco mniej fantazyjne dachy, a to na plus, jeżeli chodzi o koszt.

Zwróciły moją uwagę dg10 (naprawdę fajny, ale wizualizacja taka, że ręce tylko załamać ;) ) oraz dm26 (bez garażu).

Podrążyć warto - a może gdzieś krąży idealny gotowiec. ;)

Pozdrawiam!

Hm. Też chciałabym parterówkę z 4 sypialniami. Ale wtedy w gotowych projektach oscyluje to wokół 138-140 m. A ja myślę o 110-115 metrach. jeśli chodzo o garaz to jeśli dzialka jest spora to garaż zdecydowanie poza bryłą domu - bo po co mam grzać samochód w pięknie ocieplonym "domku" za dachówką. Można postawic garaż rownie "ładny" a taniej no i troche później niż sam dom. Jak narazie wybraliśmy Tomaszka II. Jak tam mało jest korytarzy. i zrezygnowałabym tylko z kominka na zewnątrz.