Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

optymistka ja napiszaę Ci wady jakie ja widzę w tych projektach, może dzięki temu będzie łatwiej zdecydować Ci się na projekt:)

- Z86 - jedyna wada jaką zauważyła to łazienki bez okna. Jeśli to Ci nie przeszkadza to projekt jest OK. Na pewno powinien znajdować się na szerokiej działce gdyż ma ponad 20m

- spokojna przystań- projekcik fajny ale zauważ, żeby dostać się do części nocnej musisz przejść "przez" salon. Wejście jest tak usytuowane, że jak np dzieci będą przyprowadzać znajomych a Ty będziesz sobie leżała na sofie to zawsze będziesz na widoku z wiatrołapu. Ja osobiście unikam tego typu projektów. Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi. Poza tym pozmieniałabym okna, zamiast 2 małych 1 duże ale to już kwestia gustu.

- przemyślany- wybrałabym wariant III z uwagi na to, że łazienka jest z oknem. Poza tym pisałaś że szukasz 3 pokoi po wariant I odpada, tym bardziej, że jest tu ślepa łazienka.

- Z10 - jak dla mnie super projekcik, ja osobiście zlikwidowałabym wykusz uważam że troszkę psuję "prostotę" tego domku. Sama bym go wybudowała ale niestety nie przypadł do gustu mojemu ślubnemu:( Jak dla mnie on wygrywa. Poza tym dach kopertowy- na pewno tańszy niż wielospadowe, które są w domkach powyżej

Bagusia, wielkie dzięki za odpowiedź.

Wiesz, że ja w ogóle nie zwróciłam uwagi na to,że w spokojnej przystani wchodzi się w zasadzie do salonu. A już ostatnio na nim się skupiałam. Ujęło mnie to wyjście z kuchni na taras.

W Z86 z kolei najbardziej przeszkadza mi ten daszek nad wejściem-nie podoba mi się po prostu.

Przemyślane- w wariancie III -małe jest pomieszczenie godpodarcze a reszta raczej ok dla mnie, a w wariancie I są co prawda 4 sypialnie, ale gdybym zdecydowała się na ten projekt to wprowadziłbym pare zmian. Głównie w celu uzyskania łazienki z oknem. Mam pewne koncepcje, które chętnie wrzuciłabym pod ocenę,ale to są tylko moje bazgroły na kartce:oops: Jest jakiś prosty, darmowy programik, w którym można się pobawić w przestawianie ścian? Pokazałabym wtedy co mi chodzi po głowie. Ogólnie myślałam o tym, żeby tę łazienkę( 10 = 6,3m ) jakoś wcisnąć między 8 i 9-kosztem ich zmniejszenia. Nie chcę dodatkowej łazienki przy sypialni-więc 7 do likwidacji( chociaż mogłaby też zostać jako garderoba). A 9-gabinet mógłby być sporo mniejszy, bo tam byłoby tylko biurko z komputerem i ewentualnie jakaś biblioteczka i miejsce na różnego rodzaju papiery i dokumenty. Natomiast tę łazienkę 10 zlikwidowałabym na rzecz powiększenia salonu i może troszkę korytarza 11.

Z10 jest w zasadzie strzałem w 10:) , ale kąt nachylenia dachu mógłby być mniejszy. nie wiem czy dobrze myślę, że przy mniejszym kącie jest większy okap. I wydaje mi si, że to ładniej wygląda.

Z10 jest w zasadzie strzałem w 10:) , ale kąt nachylenia dachu mógłby być mniejszy. nie wiem czy dobrze myślę, że przy mniejszym kącie jest większy okap. I wydaje mi si, że to ładniej wygląda.

Na stronie Z500 są dwa warianty- z kątem 30st i 28st. Ja sama chciałam wybrać 28st i pomniejszyć go o max 5st (do 5st zmianę kąta dachu można robić samemu- kierownik budowy tylko musi podpisać). Wychodzi Ci wtedy 23st więc myślę, że idealnie. Ja sama zastanawiałam się między 23 a 25.... ale niestety decyzji nie podjęłam bo mężuś nie chce Z10:( Jak już się zdecydujesz na jakiś projekt to daj znać:) Życzę powodzenia w tym niełatwym wyborze.... sama mam problem:/ hehe

Wtrącę się w wątek; wybraliśmy dom parterowy. Rok siedziałem jako nie architekt z Corelem (i żoną) i tworzyłem dom, który odpowiadał by naszym potrzebom. Miało być prosto i funkcjonalnie jeszcze dla trojga ale niebawem zapewne dla dwojga. Dom miał być bez udziwnień które podrożyły by koszt budowy. Wielkość 120-130 m2 pu + garaż (wyszło 134 + 41). Jedyny warunek to dach kopertowy bo taki zawsze chcieliśmy mieć i duży garaż. Założenia przed budową, to żadnych zmian w trakcie budowy, stworzenie wszelkich możliwych projektów wnętrz mających na celu rozplanowanie instalacji tak aby uniknąć kłopotów w trakcie prac. Szczegółowe przygotowanie harmonogramu prac i kosztorysu.

Efektem prawie pótorarocznego przygotowywania się do tej budowy było wbicie w marcu bieżącego roku łopaty i rozpoczęcie budowy. Na dzień dzisiejszy tj 28.08 mamy skończoną elewację i jesteśmy na etapie wykańczania wnętrza. Projekt mnie nie zaskoczył w zasadzie niczym. Przekroczenie kosztorysu jedynie o ok. 8% uważam za duzy sukces.

Mam sentyment do tego typu domów. Podobają mi się domy o małym kącie nachylenia dachu 20-22 st. W naszym przypadku WZ wymusiły zwiększenie kąta do 27 st.

Chętnie wysłucham opinii o projekcie tych krytycznych również :-)

widoki bez boni.jpg

DSC07435.jpg

rzut A3_popr_działowe.jpg

kostka.jpg

widoki bez boni.jpg

DSC07435.jpg

rzut A3_popr_działowe.jpg

kostka.jpg

Chętnie wysłucham opinii o projekcie tych krytycznych również :-)

Daripot skoro tak to ja się chętnie wypowiem :) A przy okazji zadam parę pytań.

1. Usytuowanie na działce.

Zainteresowało mnie ustawienie Twojego domu. Mam podobny kształt i szczerze mówiąc nie przyszło mi na myśl aby tak obrócić dom. Dlaczego uznałeś to za najlepsze rozwiązanie? Rozumiem, że to głównie dlatego, że wjazd jest od południa (u mnie od zachodu). Macie ładny widok na wschód? Nie szkoda Wam było tracić widoku wgłąb działki - tam gdzie jest tak zielono?

2. Elewacje

Bardzo podoba mi się kolor tynku. To co ja uważam za minus to kwestia tego wysuniętego dachu nad tarasem i zlokalizowanych tam rynien - szukałabym innego rozwiązania.

3. Wnętrze

Podoba mi się lokalizacja kuchni i to, że nie jest widoczna z salonu. Zamieniłabym w niej tylko lokalizację zlewozmywaka i kuchni - tak aby zlewozmywak był bliżej lodówki a kuchnia bliżej stołu w jadalni. Wydaje mi się, że w łazience jest za mało miejsca na pisuar i bidet (są bardzo blisko siebie). Do tego macie tylko małe wc, więc gdzie będzie stała pralka i suszarka? Nie podoba mi się to, że na wejściu do domu "witają" nas drzwi do kotłowni. Nie lubię też pościnanych korytarzy - zwłaszcza, że tu u Was można było zrobić tą ściankę na prosto. No i zupełnie brakuje mi pomieszczenia godpodarczego (rowery, kosiarka) chyba, że ma temu służyć garaż.

Mimo, że napisałm o tylu "minusach" (bo analizowałam go po części pod siebie) to domek naprawdę bardzo mi się podboba. Jest przemyślany i wyczyszczony z błędów jakie są w większości projektów typowych.

OHIHO, odpowiadam na Twoje pytania:

1. lokalizacja; za domem od wschodu jest ściana lasu a od północy las i skarpa. Mniej więcej jak kończy się kolor zielony na rysunku u góry zaczyna się las. Podzieliłem działkę na 2 strefy - południowo zachodnią nasłonecznioną i od tej strony jest taras i północną tę leśną ukrytą przed wzrokiem ludzi. Tam będzie miejsce na np ognisko. Skarpa z lasem ma ok. 10a (nie zaznaczone na sytuacji) jest naszą własnością i ogranicza zabudowę za naszym domem. Nic już nie wybuduje się tak od północy jak i od wschodu. Mamy tam jak to określił znajomy "magiczny zakątek wśród drzew". Obniżenie dachu nad garażem względem dachu na budynku powoduje, że w godzinach popołudniowych mamy doświetloną tę północną strefę. Działka ma wjazd od południa.

2. Elewacja na zdjęciu to jeszcze farba gruntująca ale całość jest już otynkowana na biało. Nie ma jeszcze zdjęć, czekam aż elewatorzy pozabierają rusztowania :-)

Zadaszenie nad tarasem w takiej formie to wynik kalkulacji kosztów oraz chęci osłonięcia drzwi tarasowych od słońca w godzinach popołudniowych. Całość u góry jest już wykończona drzewem i wygląda naprawdę fajnie. Śniana elewacji na tarsie pod zadaszeniem będzie wykończona deską. Obok tarasu pomiędzy oknami stanie niebawem pergola która ma "przełamać" opadającą linię dachu.

O taka jak na zdjęciu poniżej

3. wnętrze; kuchnia miała być półotwarta, lodówka ma swoją osobną wnękę bo będzie to side by side. Zlewozmywak najprawdopodobniej będzie na środku pod oknem. W łazience jest wystarczająco miejsca na wc i bidet (mierzyłem 100 razy). Pralka stanie w kotłowni. Drzwi do kotłowni będą takie same jak wszystkie drzwi w domu (POLSKONE w fornirze już kupione) więc nie będą rzucały się w oczy jak "drzwi do kotłowni"). ścięta ściana w korytarzu jest dla ułatwienia poruszania się i wierz mi w realu wygląda to bardzo dobrze. Garaż ma 6,4m x 6,45 i mają tam stać auta. Na kosiarki, rowery itp właśnie powstaje za domem domek narzędziowy. Tylne drzwi wyjściowe z garażu są na wprost drzwi do tegoż domku narzędziowego. Suszarnia - ogromny strych

134m2 pu to niestety konieczność pojścia na wiele kompromisów. 10m2 więcej i możemy sobie pozwolić na np większe pomieszczenie gospodarcze. Uznaliśmy, ze nie warto tego robić dla 2 osób. I tak jest co sprzątać :-)

Poniżej rzut i projekt kuchni z przejściem do jadalni

Pozdrawiam gorąco

picture%20007..jpg

f.jpg

05.jpg

OHIHO, odpowiadam na Twoje pytania:

1. lokalizacja; za domem od wschodu jest ściana lasu a od północy las i skarpa. Mniej więcej jak kończy się kolor zielony na rysunku u góry zaczyna się las. Podzieliłem działkę na 2 strefy - południowo zachodnią nasłonecznioną i od tej strony jest taras i północną tę leśną ukrytą przed wzrokiem ludzi. Tam będzie miejsce na np ognisko. Skarpa z lasem ma ok. 10a (nie zaznaczone na sytuacji) jest naszą własnością i ogranicza zabudowę za naszym domem. Nic już nie wybuduje się tak od północy jak i od wschodu. Mamy tam jak to określił znajomy "magiczny zakątek wśród drzew". Obniżenie dachu nad garażem względem dachu na budynku powoduje, że w godzinach popołudniowych mamy doświetloną tę północną strefę. Działka ma wjazd od południa.

2. Elewacja na zdjęciu to jeszcze farba gruntująca ale całość jest już otynkowana na biało. Nie ma jeszcze zdjęć, czekam aż elewatorzy pozabierają rusztowania :-)

Zadaszenie nad tarasem w takiej formie to wynik kalkulacji kosztów oraz chęci osłonięcia drzwi tarasowych od słońca w godzinach popołudniowych. Całość u góry jest już wykończona drzewem i wygląda naprawdę fajnie. Śniana elewacji na tarsie pod zadaszeniem będzie wykończona deską. Obok tarasu pomiędzy oknami stanie niebawem pergola która ma "przełamać" opadającą linię dachu.

O taka jak na zdjęciu poniżej

3. wnętrze; kuchnia miała być półotwarta, lodówka ma swoją osobną wnękę bo będzie to side by side. Zlewozmywak najprawdopodobniej będzie na środku pod oknem. W łazience jest wystarczająco miejsca na wc i bidet (mierzyłem 100 razy). Pralka stanie w kotłowni. Drzwi do kotłowni będą takie same jak wszystkie drzwi w domu (POLSKONE w fornirze już kupione) więc nie będą rzucały się w oczy jak "drzwi do kotłowni"). ścięta ściana w korytarzu jest dla ułatwienia poruszania się i wierz mi w realu wygląda to bardzo dobrze. Garaż ma 6,4m x 6,45 i mają tam stać auta. Na kosiarki, rowery itp właśnie powstaje za domem domek narzędziowy. Tylne drzwi wyjściowe z garażu są na wprost drzwi do tegoż domku narzędziowego. Suszarnia - ogromny strych

134m2 pu to niestety konieczność pojścia na wiele kompromisów. 10m2 więcej i możemy sobie pozwolić na np większe pomieszczenie gospodarcze. Uznaliśmy, ze nie warto tego robić dla 2 osób. I tak jest co sprzątać :-)

Poniżej rzut i projekt kuchni z przejściem do jadalni

Pozdrawiam gorąco

W czym robiony jest projekt 3D?

Przekładam aktualnie projekt wybranego projektu w 3D w popularnym Sktetchupie, ale już mnie szlag trafia. nie ma czegoś łatwiejszego do rysowania domu i wnętrz??

Kitchendraw 5.0 Jest banalnie prosty, darmowy do 30 godz. bodajże

chyba dzisiaj też powalczę z tym programem ;)

Mam pytanie - jaką masz dachówkę na dachu - jakie wrażenia z jej kładzenia/wyglądu - i jaki jest kąt nachylenia dachu ?? jeśli mogę prosić proszę o zdjęcia dachu i elewacji - też chcę łączyć szarości/grafit z drewnem.

chyba dzisiaj też powalczę z tym programem ;)

Mam pytanie - jaką masz dachówkę na dachu - jakie wrażenia z jej kładzenia/wyglądu - i jaki jest kąt nachylenia dachu ?? jeśli mogę prosić proszę o zdjęcia dachu i elewacji - też chcę łączyć szarości/grafit z drewnem.

Dachówka Roben Monza+ kolor kasztan. Dekarze nie narzekali. Dachówka prosta, dobra do cięcia, kolor jednolity, ogólnie ok. Dach ma kąt nachylenia 27 st. Zdjęcia zamieszczę niebawem jak ostatnia ekipa zrobi po sobie porządki.

Daripot dzięki za odpowiedź. Umknął mi jakże ważny fakt, że jest to dom dla 2 osób. Ja dla rodziny 4-5 osobowej planuję niewiele większy. I też musi starczyć.

Z tego co opisałeś masz bardzo ładnie położoną działkę. Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia z realizacji.

Daripot dzięki za odpowiedź. Umknął mi jakże ważny fakt, że jest to dom dla 2 osób. Ja dla rodziny 4-5 osobowej planuję niewiele większy. I też musi starczyć.

Z tego co opisałeś masz bardzo ładnie położoną działkę. Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia z realizacji.

Pomimo bałaganu po docieplaniu, kilka fotek

DSC07453.jpg

DSC07440.jpg

DSC07438.jpg

DSC07436.jpg

DSC07451.jpg

@ProJaś: Ciesze się, że doszliśmy do porozumienia. I zdaje sobie sprawę, że jeszcze gro kosztów przde mną.

@Optimistka: Powiedziałbym, że C34 Komfortowy (nie z powodu patriotyzmu lokalnego ;)) powinien spełnić podane przez Ciebie wymagania.

Moo88, komfortowy jest za duży o około 60m;)

Mimo, że napisałm o tylu "minusach" (bo analizowałam go po części pod siebie) to domek naprawdę bardzo mi się podboba. Jest przemyślany i wyczyszczony z błędów jakie są w większości projektów typowych.

A jakie to są błędy projektów typowych. Jak patrzę na te moje szkice i próby zaprojektowania domu to wydaje mi się, że wszystko jest ok,

ale może czegoś nie zauważam. Wiem, że nie jest fajnie, jak WC jest widoczne z salonu i kuchni - lepiej, jak wejście jest gdzieś dalej.

Podobnie, o czym już pisałam, koszmarem jest to, że WC ma 1,5 m2 w domu 200 m2.

Wiem, że salon musi być na tyle ustawny, żeby było w nim miejsce na telewizor.

Strony świata to też ważna sprawa.

Na co jeszcze zwracacie uwagę? Jakie błędy zauważacie w projektach najczęściej?

Ja chętnie poddam pod rozwagę mój projekt, ale na razie to faza mojego szkicowania i nawet architekt się na jego temat jeszcze nie wypowiedział,

więc nie ma jeszcze co oceniać ;)

anna-maria3 odnośnie Twojego pytania o błędy w projektach typowych, to najlepiej jest pokazywać je na konkretnym przykładzie. Nie miałam na myśli błędów konstrukcyjnych, bo ich nie powinno być w ogóle. Zwracam uwagę na funkcję, a tam bardzo często:

1. właśnie to wc z drzwiami otwierającymi się na jadalnię czy salon

2. zaniżane powierzchnie wc, kotłowni, spiżarni

3. brak aranżacji pomieszczeń - często duże a nieustawne pokoje

4. złe ciągi ergonomiczne w kuchni

5. umiejscowienie drzwi - po otwarciu drzwi przysłaniają inne drzwi lub utrudniają ruch w domu

6. nieprzemyślane otwory na okna i drzwi, co powoduje, że nie da rady nigdzie w pokoju ustawić standardowej szafy

7. umiejscowienie obok siebie kominka i telewizora (mnie np to razi)