Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trafiłam na projekt maciejka z pracowni Domowe klimaty : http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-2885_maciejka?name=&area_from=110&area_to=150&roof_from=&roof_to=&parcel_min_width=&parcel_min_height=&floors_id=1&development_id=1&type_id=1&garages_id=2&cellar=0&fireplace=1&pool=&technology_id=&roof_type=&szukaj=szukaj&s=2.

Baaardzo mi się podoba. W zasadzie chyba ma wszystko czego potrzebuję w podobającym mi się układzie. Jest tylko troszkę za duży. Myślę o domku do 120 m. Czy projektant adaptujący może zmniejszyć dom o jakiś procent ( np.10%). Czy to byłby duży koszt?Jak myślicie?

No tak mnie zauroczył ten dom i z zewnątrz i wewnątrz, że bardzo chciałabym go mieć.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

anna-maria3 odnośnie Twojego pytania o błędy w projektach typowych, to najlepiej jest pokazywać je na konkretnym przykładzie. Nie miałam na myśli błędów konstrukcyjnych, bo ich nie powinno być w ogóle. Zwracam uwagę na funkcję...

Mi właśnie o te funkcje chodziło. Dzięki za wylistowanie :)

W sumie patrzę na to samo. Dodatkowo zwracam uwagę na kształt pomieszczeń, bo 12 metrów w kwadracie to nie to samo co 12 metrów wąskiej kiszki :)

Ja tak wpatruję się w te moje rysunki i wpatruję i szukam błędów... Czy drzwi otwierają się w dobrą stronę, czy zmieszczę w pokojach meble, czy dom nie będzie albo za mały (w sensie wizualnym), albo za wielki, bo przesadzę z otwartą przestrzenią...

Chyba łatwiej byłoby po prostu kupić gotowca i przymknąć oko na niektóre rzeczy, a tak od miesiąca myślę tylko o projekcie, rysuję, szukam, kombinuje, a przede mną jeszcze kilka mieisęcy pracy z architektem. Mam nadzieję, że w efekcie nie będę sobie w brodę pluła, że coś nie tak wyszło...

Trafiłam na projekt maciejka z pracowni Domowe klimaty : http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-2885_maciejka?name=&area_from=110&area_to=150&roof_from=&roof_to=&parcel_min_width=&parcel_min_height=&floors_id=1&development_id=1&type_id=1&garages_id=2&cellar=0&fireplace=1&pool=&technology_id=&roof_type=&szukaj=szukaj&s=2.

Baaardzo mi się podoba. W zasadzie chyba ma wszystko czego potrzebuję w podobającym mi się układzie. Jest tylko troszkę za duży. Myślę o domku do 120 m. Czy projektant adaptujący może zmniejszyć dom o jakiś procent ( np.10%). Czy to byłby duży koszt?Jak myślicie?

No tak mnie zauroczył ten dom i z zewnątrz i wewnątrz, że bardzo chciałabym go mieć.

Bryła domu bardzo ładna. Jednak co mi się nie podoba;

- łazienka bez okna

- usytuowanie WC

- za duży kąt nachylenia dachu jak dla parterówki

Co bym zmienił;

- kąt nachylenia dachu (chyba że w przyszłości miałoby być zagospodarowane poddasze, wówczas nie. Tylko już na tym etapie pomyślałbym o zmianie lokalizacji schodów)

- skróciłbym głębokość garażu celem wygospodarowania powierzchni na wstawienie okna w łazience

- zmiana lokalizacji WC (można pokombinować zmianę z pom.gosp.)

Propozycja zmniejszenia domu

- skrócenie garażu 0 1,5m (-7m2)

- przesunięcie zewnętrznej ściany salonu i jadalni o 1m (niestety zlikwiduje się spiżarnia ale to kolejne -7m2 i mniejszy dach)

I tak mamy ok. 130m2

Reszta super

Mi właśnie o te funkcje chodziło. Dzięki za wylistowanie :)

W sumie patrzę na to samo. Dodatkowo zwracam uwagę na kształt pomieszczeń, bo 12 metrów w kwadracie to nie to samo co 12 metrów wąskiej kiszki :)

Ja tak wpatruję się w te moje rysunki i wpatruję i szukam błędów... Czy drzwi otwierają się w dobrą stronę, czy zmieszczę w pokojach meble, czy dom nie będzie albo za mały (w sensie wizualnym), albo za wielki, bo przesadzę z otwartą przestrzenią...

Chyba łatwiej byłoby po prostu kupić gotowca i przymknąć oko na niektóre rzeczy, a tak od miesiąca myślę tylko o projekcie, rysuję, szukam, kombinuje, a przede mną jeszcze kilka mieisęcy pracy z architektem. Mam nadzieję, że w efekcie nie będę sobie w brodę pluła, że coś nie tak wyszło...

Rzuć rzutem, posmatrim :-)

Bryła domu bardzo ładna. Jednak co mi się nie podoba;

- łazienka bez okna

- usytuowanie WC

- za duży kąt nachylenia dachu jak dla parterówki

Co bym zmienił;

- kąt nachylenia dachu (chyba że w przyszłości miałoby być zagospodarowane poddasze, wówczas nie. Tylko już na tym etapie pomyślałbym o zmianie lokalizacji schodów)

- skróciłbym głębokość garażu celem wygospodarowania powierzchni na wstawienie okna w łazience

- zmiana lokalizacji WC (można pokombinować zmianę z pom.gosp.)

Propozycja zmniejszenia domu

- skrócenie garażu 0 1,5m (-7m2)

- przesunięcie zewnętrznej ściany salonu i jadalni o 1m (niestety zlikwiduje się spiżarnia ale to kolejne -7m2 i mniejszy dach)

I tak mamy ok. 130m2

Reszta super

Domek naprawdę fajny. Co do zmian - to rzeczywiście kąt nachylenia dachu jest za duży i psuje wygląd tego domu. Zrobić 25-max.30st. i będzie naprawdę ładnie.

Co do braku okien w łazience i wc. Rozwiązaniem - wentylacja mechaniczna ;)

Jeśli jednak w łazience okno jest dla Ciebie niezbędne to rzeczywiście jak napisała Darpiot - można zmniejszyć - skrócić garaż i wtedy wejdzie okno od łazienki.

Wówczas pom. gospodarcze zrobić nie z boku, a na końcu garażu i będzie dobrze.

Rozmieszczenie pomieszczeń w środku - jak dla mnie bardzo dobre.

Nie wiem tylko czy nie przeszkadzałoby mi przechodzenie garaż-dom przez pom. gospodarcze, gdy w nim wisiałoby pranie. Chyba byłoby to niezbyt poręczne.

Co do zmniejszenia ... to oprócz garażu nie za bardzo chciałabym coś zmniejszać - fajnie mieć spiżarkę przy kuchni ;) Jeśli już to wyrównałabym ścianę pomiędzy salonem i kuchnią - bez tego wysunięcia w jadalni. Zawsze to jakiś 3-4 m mniej - prostsza bryła i prostszy dach.

Aha i jeszcze jedna sprawa - baaardzo fajny zadaszony taras - za to duży plus dla projektu.

Ogólnie projekt naprawdę fajny i godny uwagi. Jeśli pasuje Ci taki układ względem stron świata to ja bym przemyślała sprawę czy moze nie da sie wygospodarować tych 10% finansów więcej i zostawić tak jak jest - pomniejszając jedynie garaż, "prostując ścianę". I oczywiście zmieniając ten nieładny dach.

Edytowane przez atika

Darpiot, dzięki za sugestie. A ja wertuję cały czas. Teraz skromniejszy, ale w sumie też ok : http://birylo.pl/projekty/projekty_gotowe/c114_-_znany. Co myślicie? Chyba będzie tańszy w budowie? Tu z pomieszczenia gospodarczego zrobiłabym spiżarnię ( drzwi - zamieniłabym na okno), a gabinet zostałby pomieszczeniem gospodarczym ( po likwidacji drzwi z korytarza ). Dałoby radę zrobić drzwi w ścianie łączącej go z garażem? A w miejscu okna ( w gabineto-kotłowni ;) ) -drzwi wyjściowe na zewnątrz?

Darpiot, dzięki za sugestie. A ja wertuję cały czas. Teraz skromniejszy, ale w sumie też ok : http://birylo.pl/projekty/projekty_gotowe/c114_-_znany. Co myślicie? Chyba będzie tańszy w budowie? Tu z pomieszczenia gospodarczego zrobiłabym spiżarnię ( drzwi - zamieniłabym na okno), a gabinet zostałby pomieszczeniem gospodarczym ( po likwidacji drzwi z korytarza ). Dałoby radę zrobić drzwi w ścianie łączącej go z garażem? A w miejscu okna ( w gabineto-kotłowni ;) ) -drzwi wyjściowe na zewnątrz?

Napewno od poprzedniego będzie tanszy w budowie. Zwarta bryła to duży plus. Tu z kolei podniósłbym kąt nachylenia dachu do 25-27 st. No i garaż; 2 stan. garaż 28m2 to nieporozumienie.

Napewno od poprzedniego będzie tanszy w budowie. Zwarta bryła to duży plus. Tu z kolei podniósłbym kąt nachylenia dachu do 25-27 st. No i garaż; 2 stan. garaż 28m2 to nieporozumienie.

Zgadzam się w 100%.

Na 20st. dach trudno będzie z dachówką. 25st. będzie bezpieczniej.

W 28m2 garażu najwyżej 2 maluchy zaparkują. 10m2 więcej potrzeba na 2 "normalne" samochody.

Zwarta bryła, prosty dach - duzy plus

Spiżarnia z gospodarczego - tak.

Jeśli nie potrzebujesz dodatkowego pokoju=gabinetu mozesz tak zrobić. Ale. To spory pokój 15m. Podzieliłabym go i z części zrobiła pralnio-suszarnię - z wejściem z domu, a z części tylko pom. gospodarcze z wejściem z garażu i/lub z zewnątrz.

I połączyłabym 10 z 11 (łaz i pom. gosp) robiąc większą - całkiem fajną łazienkę.

A tak w ogóle to jest projekt muratora ;)

No to wrzucam...

To takie moje próby. Po wielu poszukiwaniach i analizach bardzo spodobał nam się projekt TOLA http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/tola/2598/opis

i w sumie na jego podobieństwo tworzyłam swój rysunek.

Pomieszczenia, które mam obecnie w domu i są OK, zostawiłam w takim samym kształcie i wymiarze. Te, które są za duże pomniejszyłam, a małe nieco powiększyłam i wyszło co wyszło. Wejście będzie od zachodu. Więcej na razie nie piszę, żeby nie uprzedzać Waszych uwag i spostrzeżeń.

Rozmieszczenie pomieszczeń względem stron świata jest wbrew pozorom przemyślane ;)

Chętnie poczytam, jakie błędy zauważacie.

Edytowane przez anna-maria3

Pierwsze co myślę, to że droga impreza się Wam szykuje. Wiatrołap 12m2, korytarz prawie 24m2, WC 5m2 (jeszcze do przełknięcia jak z prysznicem) i dach na tym będzie potężny. Oj potężny

Ile w sumie jest m2 pow. użytkowej ??

Korytarze w sumie to nie 24 ale 41m2 - nie szkoda Ci tyle powierzchni na komunikację ??

Kuchnia spora - ale czy nie będzie Ci brakowało spiżarni??

Nie chcesz mieć tylko i wyłącznie Waszej "przysypialnianej" łazienki ?? Nie będziesz miała garderoby przy sypialni ?? nie wiem czy będzie wygodnie biegać w piżamce, koszulce na korytarz po rzeczy...bo rozumiem że ostatnie pomieszczenie od wschodu obok pokoju to garderoba ??

I własnie ten okrągły stoliczek to taras czy pomieszczenie w domu ?? bo nie potrafię tego odczytać...

Rozumiem że chcecie się odizolować od sąsiada... ale czy nie lepiej ze względów finansowych, wielkości dachu, późniejszego grzania tak rozciągniętej bryły zrobić coś bardziej zwartego ??

Chyba że aspekt czysto finansowy w ogóle nie odgrywa tu roli ;)

Czy szerokość garażu 6m jest wystarczająca dla parkowania dwóch samochodów -nie maluchów;)?

Zauważ że w projekcie biryło - garaż ma 5,9 po zewnętrznym wymiarze - odchodzą ściany 36cm z każdej strony - zostaje 5,18cm - to za mało.

Co do 6m - rozumiem ze wewnątrz - to jest bardzo przyzwoita szerokość.

Na tym i innych forach było napisane - aby korzystało sie wygodnie z garażu trzeba liczyć szerokość samochodu x 2 + 60cm na szer. z każdej strony samochodu.

Więc mamy 0,6m+ 1,7(1,8m) + 0,6 + 0,6 + 1,7(1,8m) + 0,6 = 5,8 (6)m czyli Twoje 6 m będzie idealnie ;) Jeśli oczywiście chcesz po bokach szafki, itp. musi być szerzej.

I jeszcze jedno - ten garaż w proj. biryło ma długość około 5,3m - ciężko będzie wygodnie parkować samochodem gdy np. nasz samochód vw sharan ma dł. 4,7 m.(a są też dłuższe samochody). Zostaje niecałe 60cm na przód i tył... a trzeba przejść, zamknąć bramę itp.

Jeszcze co do szerokości.

Wygodnie wjeżdża sie 2 bramami - tu każda najlepiej by miała 2,5m szer - z luzem i bez uważania na lusterka się zmieścimy. Aby 2 takie bramy zamontować słupek (ściana) je oddzielająca musi mieć minimum 0,5m by nadproża miały stabilne oparcie - wiec tu już mamy 5,5m.

Dzięki Atika. Ja już oczopląsu dostaję od wpatrywania się w projekty. A i tak ciągle czegoś mi brakuje, albo z kolei metraż za duży:( Zwariować można.

Znany w takim razie odpada-ze względu na garaż. Patrzyłam też na z10 z pracowni z500-ma duży garaż, reszta w zasadzie też ok-no to nie ma przejścia z domu do garażu. Jest podobny z35:http://z500.pl/projekt/z35.html no ite maciejka. To chyba faworyci na dzień dzisiejszy, ale kto wie.

Ile w sumie jest m2 pow. użytkowej ??

Korytarze w sumie to nie 24 ale 41m2 - nie szkoda Ci tyle powierzchni na komunikację ??

Kuchnia spora - ale czy nie będzie Ci brakowało spiżarni??

Nie chcesz mieć tylko i wyłącznie Waszej "przysypialnianej" łazienki ?? Nie będziesz miała garderoby przy sypialni ?? nie wiem czy będzie wygodnie biegać w piżamce, koszulce na korytarz po rzeczy...bo rozumiem że ostatnie pomieszczenie od wschodu obok pokoju to garderoba ??

I własnie ten okrągły stoliczek to taras czy pomieszczenie w domu ?? bo nie potrafię tego odczytać...

Rozumiem że chcecie się odizolować od sąsiada... ale czy nie lepiej ze względów finansowych, wielkości dachu, późniejszego grzania tak rozciągniętej bryły zrobić coś bardziej zwartego ??

Chyba że aspekt czysto finansowy w ogóle nie odgrywa tu roli ;)

Dziękuję za wszystkie komentarze.

Kurcze, to ja już nie wiem, co nie jest drogim domem...

Klocek z kopertowym dachem zwarty w całości odpada, bo nie będziemy mogli na niego patrzeć, a nie o to chodzi.

Podoba mi się na przykład AR4 http://pprojekt.pl/projekt2310-ar_4.html ale działka nie jest na tyle szeroka,

żeby taki dom z dodatkowym pokojem (bo ar4 ma tylko 3) postawić. Musiałby stać bokiem...

A dlaczego uważacie, że będzie bardzo drogo? Nie ma wykuszy, dach kopertowy, ale prosty, bo w sumie z dwóch kawałków.

Bryła rozciągnięta, ale wcale nie jakaś fikuśna. Wiem, że będzie drożej niż zwarty sześcian, ale czy na prawdę tak dużo drożej?

Koszty oczywiście mają bardzo duże znaczenie, ale równie duże ma fakt, czy dom nam się będzie podobał też*z zewnątrz.

Co do uwag o funkcjonalność...

Stolik z krzesełkami to kawałek zadaszonego tarasiku, jak w projekcie TOLI, który załączyłam.

Zastanawiam się też, czy zamiast tego tarasu nie dać tam gabinetu, wtedy powierzchnia tego wysuniętego boku się zmniejszy... Ale takie zadaszenie też jest potrzebne.

Łazienki ani garderoby przy sypialni nie chcemy. Jakoś nie widzę sensu takich pomieszczeń. Część nocna będzie oddzielona od dziennej więc nikt poza rodziną nie będzie mnie oglądał latającej w koszuli nocnej ;)

W sumie to dużo z funkcjonalności chcemy przenieść z domu, w którym teraz mieszkamy.

Widzimy, co nam przeszkadza i czego brakuje.

Kuchnia ma rozmiar pod konkretny układ mebli. Poza tym i tak zmniejszyłam ją, bo w tej chwili mam 16 metrów. Spiżarki nie chcę, chcę za to dużą szafę/schowek w przedpokoju i szafa ma służyć za pseudo spiżarkę.

No i właśnie, w zasadzie większość pomieszczeń została taka sama jak w obecnym domu. Zwiększył się nieco salon, i doszły korytarze, bo w parterówce wiadomo, że komunikacji będzie więcej. Pewnie, że szkoda powierzchni, ale przy takim układzie korytarzy nie będzie mniej. Powierzchni użytkowej wychodzi jakieś 178 metrów. I to znowu kwestia dyskusyjna, bo teraz mamy 156 metrów i powierzchniowo jest ok. Pokoje są akurat, więc w nowym domu chciałabym takiej samej wielkości. I tak kręcę się*w kółko, bo chcąc parterówkę około 150-160 metrów i wszystkie potrzebne pomieszczenia musiałabym zmniejszyć pokoje... No i z tym korytarzem coś*pomyśleć. Ale uwierzcie mi, próbowałam wcześniej innych układów, w U, w L, nawet w kwadrat w ostateczności, ale i tak zawsze wychodzi albo 175-180 metrów, albo pokoje po 10 metrów. Kurcze.

Ale mnie ostudziliście ;)

No to wrzucam...

To takie moje próby.

Dodam jeszcze, że kształt domu podyktowany jest działką.

Od zachodu wjazd, od północy sąsiad, od wschodu las, od południa rzeczka i łąki, tak więc dom otwarty na "widoki" i odgradzający nas od sąsiada.

anna-maria3 fajnie patrzy się na domek wiedząc, że masz taki sam układ działki. Nie wiem jak długo pracujesz nad swoim domem ale wydaje mi się, że jeszcze za krótko. Ja swój rysuję na spokojnie od 3 lat, jeszcze zanim kupiliśmy tą konkretną działkę. Mam już przerobione niemalże wszystkie warianty ale ciągle szukam, choć już wiem, że ideałów nie ma :) Początkowo dom był równie rozłożysty jak Twój ;)

A więc po kolei:

1. Piszesz, że kształt wynika z działki. I już tutaj się z Tobą nie zgodzę. Wszystkie 4 pokoje mają okna na sąsiada - dlaczego? A korytarz wychodzi na rzeczkę na południu. A powinno być zupełnie odwrotnie. Przecież nie będziecie spędzać czasu na korytarzu tylko w pokojach.

2. Ustawienie względem stron świata. Projektujesz aż 6 otowrów okiennych na ścianie północnej. Zdajesz sobie sprawę jak bardzo wychłodzi to dom?

3. Złe proporcje powierzchni - komunikacja jest ponad 2 razy większa niż salon!

4. Cena - nawet jeśli nie gra roli to za taką kwotę można mieć lepsze rozwiąznia.