Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

6. Mąż nie chciał w domu sufitów kartonowo-gipsowych, to tez było jednym z minusów domu z poddaszem użytkowym, uszanowałam jego zdanie; dom jest tak przygotowany, żeby ewentualnie ktoś w przyszłości mógł sobie zagospodarować góre - ja na pewno tego nie będę robić; nie wiem ile byłoby taniej

7 tzn. jak był zalany strop to jest jeszcze ścianka kolankowa na dwa porotermy

9. chcieliśmy dachówkę, gont tez będzie fajny, nie wiem czy blacha byłaby tańsza, może tak

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rzuty bdan'a

Bardzo ładny dom i Twoje zmiany są bardzo dobre. Powiększona łazienka - dobry pomysł. Ja mam w tej chwili łazienkę 7,8 m2 i mogłaby być o ok. 1,5m2 większa

Kuchnia - każdy ma inne upodobania ale nie podoba mi się otwarta kuchnia.

Sądzę, ze w 160 tyś powinieneś sie zmieścic ze SSZ. Dramatu przy tym domku nie ma, prosta konstrukcja. Trochę pogłówkować na czym zaoszczędzic i spoko.

Np kominy; schiedel drogi, ja kupiłem Leier'a. Za 2 kominy każdy z kanałem wentylac. (6m i 7m) zapłaciłem ok. 5000zł. Materiał na ściany - beton komórkowy tańszy i nie gorszy (nie słuchać wywodów o wyższości świat...)

front.jpg

rzut_bdb.jpg

rzut_bdb_pop.jpg

bdan

Ad.9 Dachówka jest owszem fajna ale są inne równie ładne rozwiązania. Jak w domu nie ma poddasza można dać blachę dachówkopodobną, bo wtedy nikomu nie przekszadza to, ze jest głośniej na poddaszu. Ja prawdopodobnie zdecyduję się na gont bitumiczny - wygląda bardzo delikatnie i nie przytłacza nawet na dużej powierzchni.

To takie moje uwagi odnośnie "potatnienia" budowy domu parterowego :)

U nas w warunkach zabudowy jest dachówka, więc wyboru nie mamy. Słyszałam natomiast, że tańsza a bardzo trwała jest dachówka cementowa, zamiast ceramicznej.

Co do blachy... Mam teraz na domku i minus jest taki, że jak zimą wchodzisz na dach odśnieżyć (a tej zimy to się zdarzało), to blacha się gnie.

6. Mąż nie chciał w domu sufitów kartonowo-gipsowych, to tez było jednym z minusów domu z poddaszem użytkowym, uszanowałam jego zdanie; dom jest tak przygotowany, żeby ewentualnie ktoś w przyszłości mógł sobie zagospodarować góre - ja na pewno tego nie będę robić; nie wiem ile byłoby taniej

7 tzn. jak był zalany strop to jest jeszcze ścianka kolankowa na dwa porotermy

9. chcieliśmy dachówkę, gont tez będzie fajny, nie wiem czy blacha byłaby tańsza, może tak

Nie kryjcie tego domu gontem. Wcale nie tańszy a o trwałości nie wspomnę. Druga sprawa to pełne deskowanie dachu pod gont (albo płyty osb) też nie tanio

Darpiot ja juz nie mam co kombinować, bo te koszty już zostały poniesione. Myślę, że odliczając papierowe rzeczy to do 160 się zmieścimy. Podliczę, jak będę na tym etapie. Teraz robimy dach. Dla osób oglądających rzuty wyjasnienie, że w łazience nie przewiduję wanny. teraz mieszkamy w domu gdzie w jednej łazience mamy wanne a w drugiej prysznic. W ciągu blisko 20 lat sama korzystałam z niej może z 4 razy. Gdy dzieci były mniejsze to może one częściej. Kuchnie kombinuje jak ewentualnie zasłonić od strony salonu i jadalni, nie wiem ostatecznie jak to będzie wyglądać. Na dzień dzisiejszy pomniejszyłabym ten salon z szerokości 5 m do 4,50, i odpowiednio jadalnię i kuchnię bo mam obawy, że ten salon będzie za duży; ale juz "po ptokach". W kuchni ma byc wyspa, jakby było zmniejszone to nie zmieściłaby się. Ale byłoby 5m2 mniej do grzania.

Projekt jest indywidualny

Bardzo fajny domek, niestety dla nas za mały. To znaczy nie chodzi o powierzchnię, tylko i ilość pomieszczeń.

Jak dla mnie super rozmieszczona kuchnia z jadalnią i salonem. Mogłabym mieć taki układ :)

Powodzenia w budowie. Pochwal się, jak domek będzie skończony :)

Na dzień dzisiejszy pomniejszyłabym ten salon z szerokości 5 m do 4,50, i odpowiednio jadalnię i kuchnię bo mam obawy, że ten salon będzie za duży; ale juz "po ptokach". W kuchni ma być wyspa, jakby było zmniejszone to nie zmieściłaby się. Ale byłoby 5m2 mniej do grzania.

Ja w tej chwili mam salon 4m i jest za wąski, bo albo jest się za blisko telewizora, albo narożnik musi wyjechać częściowo na część komunikacyjną, którą widać od wejścia.

Myślę,*że 5m jest super, bo i porządny wypoczynek się*zmieści i jeszcze nieco przestrzeni będzie...

Bardzo fajny domek, niestety dla nas za mały. To znaczy nie chodzi o powierzchnię, tylko i ilość pomieszczeń.

Jak dla mnie super rozmieszczona kuchnia z jadalnią i salonem. Mogłabym mieć taki układ :)

Powodzenia w budowie. Pochwal się, jak domek będzie skończony :)

Dziękuję, za miłe słowa. Myslę, że do czasu ukończenia domu nauczę się wklejać zdjęcia.

Jak mielibyście jakieś inspiracje jak połączyć/oddzielić kuchnię, jadalnię i salon i podzielcie się

Tylko krowa nie zmienia poglądów. (to o mnie, żeby nie było). Kiedyś napisałem, że strop drewniany w rozległym domu parterowym to lepsze, tańsze rozwiązanie.

Odwołuję.

Lać strop.

1. jak przyjdzie zefirek typu trąba powietrzna to chociaż on zostanie,

2. trzeba prawdziwego mistrza do zrobienia KG podwieszanych - każdy inny spier....robotę (to u mnie) - a mistrz jak to mistrz skasuje solidnie i oszczędności pójdą w ....niech będzie....las.(choć na usta ciśnie się coś innego).

pzdr

Potwierdzam, długo zastanawiałem się z czego strop, stanęło na monolicie i nie żałuję. Na góre poszedł 20cm biterm kupiony okazyjnie i strop ocieplony.

A co do zabudowy, to kwestia co chcemy mieć na sufitach. My robimy zabudowy jak na fotkach niżej ze względu na oświetlenie pod ledy i halogeny. No i sam kształt sufitów po zabudowach będzie miał oczekiwany charakter.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

bdan, a jak wyglądało u Was projektowanie? To znaczy czy poszliście do architekta z rozrysowanym projektem, czy tylko z jakimiś wytycznymi, na czym Wam zależy i on wszystko tworzył i proponował? Ile trwało zrobienie projektu?

Mieliśmy rozrysowane. Architekt przeniósł tylko do projektu. Nie tworzył i nie proponował. Byliśmy wcześniej u innego, który miał propozycje i wizje, może i fajne ale dom i dach byłyby o 50% większy. Koszty jego usługi był o 100% większy. Fakt, że za projekt zapłaciliśmy niewiele bo tylko 3000 . Projekt zrobił nam do miesiąca.

Nie kryjcie tego domu gontem. Wcale nie tańszy a o trwałości nie wspomnę. Druga sprawa to pełne deskowanie dachu pod gont (albo płyty osb) też nie tanio

Darpiot to ja planuję ten gont, więc chętnie dowiem się czemu jesteś przeciwny temu materiałowi. Przyznam, że kieruję się głównie wyglądem dachu a gont to jest to co mnie zachwyca. Czy różnica w trwałości dachówki a gontu bitumicznego jest aż tak duża? Przyznam szczerze, że cen nie porównywałam ale od wielu osób słyszę, że dachówka ceramiczna to najdroższa opcja.

A jak zdobyć kosztorys przed przystąpieniem architekta do pracy?

Czy mogę dać moje rysunki komuś, żeby mniej więcej oszacował koszt budowy?

Bo szacowanie kosztów po zrobieniu projektu przez architekta mija się z celem.

Przecież architektowi i tak będę musiała zapłacić, a jak koszt budowy okaże się monstrualny,

to projekt trafi do szuflady i kasa utopiona...

A jak zdobyć kosztorys przed przystąpieniem architekta do pracy?

Czy mogę dać moje rysunki komuś, żeby mniej więcej oszacował koszt budowy?

Bo szacowanie kosztów po zrobieniu projektu przez architekta mija się z celem.

Przecież architektowi i tak będę musiała zapłacić, a jak koszt budowy okaże się monstrualny,

to projekt trafi do szuflady i kasa utopiona...

Nie da rady zrobić kosztorysu bez projektu. Im będzie on bardziej zaawansowany tym dokładniejszy będzie kosztorys.

Musisz odwrócić sytuację, czyli powiedzieć architektowi, że możesz przeznaczyć na całą realizację domu np 500tys i że chcesz aby wyglądał tak a tak. I albo ten architekt się tego podejmie albo będziesz szukała innego, który weźmie kryterium ceny pod uwagę. Warto wtedy w umowie zaznaczyć, że chcesz kosztorys. Oczywiście taka usługa będzie sporo droższa ale jeślic cena domu gra rolę to tak należałoby zrobić.

No i pamiętaj o standardzie wykończenia, bo to ma największy wpływ.

Darpiot to ja planuję ten gont, więc chętnie dowiem się czemu jesteś przeciwny temu materiałowi. Przyznam, że kieruję się głównie wyglądem dachu a gont to jest to co mnie zachwyca. Czy różnica w trwałości dachówki a gontu bitumicznego jest aż tak duża? Przyznam szczerze, że cen nie porównywałam ale od wielu osób słyszę, że dachówka ceramiczna to najdroższa opcja.

o gustach sie nie dyskutuje wiec kwestie estetyczne to indywidualne upodobania. Natomiast wykonanie; na krokwiach mozna zaoszczedzic to fakt ale trzeba calosc deskowac i tu powstaje ryzyko klawiszowania dachu co paskudnie wyglada. Lepiej oczywiscie jest polozyc gruba plyte osb ale tu koszt znaczny. Sam gont dobry gont to cena wyzsza niz dachowki ceramicznej o trwalosci nie wspomne. no i gont nie wybacza bledow wykonawczych. W przypadku dachowki czy blachy nierownosci polaci mozna wyrownac na latach, z gontem jest troche gorzej, wymaga duzej dokladnosci juz od momentu stawiania wiezby. Liczylem calosc dla swojego dachu z gontem za ok. 34zl/m2 i plyta osb wyszlo drozej jak dachowka robena z folia pod spodem

Mogę Was prosić o ocenę kolejnego projektu ( chociaż cały czas najbardzie jpodoba mi się maciejka z domowych klimatów - ale ten jest mniejszy-a takie były moje założenia, że ma być nie za duży).

Projekt Montana : http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-475,526,61,parter.html

Co sądzicie?

Niestety nie ma spiżarni, ale cóż - każdy brany przeze mnie pod uwagę projekt typowy ma jakiś mankament ( dla mnie oczywiście).

A ja wracam do źródeł. Odłożyłam ołówek i kartkę i przeglądam projekty, które bardzo mi się podobały, ale każdy z jakiegoś względu odrzuciłam.

Mam pytanie do fachowców :)

Czy koszt budowy podany tutaj jest realny?

http://www.jota.gda.pl/index.php?option=com_projekt&id_proj=4

Pytam, bo tutaj z kolei jest inna wersja tego samego domu, nieco mniejsza powierzchnia, chyba prostszy dach,a koszt wyższy.

http://www.jota.gda.pl/index.php?option=com_projekt&id_proj=2

O co chodzi?

Darpiot, wypowiadałeś się wcześniej w kwestii kosztów. Pomożesz? :)

Mogę Was prosić o ocenę kolejnego projektu ( chociaż cały czas najbardzie jpodoba mi się maciejka z domowych klimatów - ale ten jest mniejszy-a takie były moje założenia, że ma być nie za duży).

Projekt Montana : http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-475,526,61,parter.html

Co sądzicie?

Niestety nie ma spiżarni, ale cóż - każdy brany przeze mnie pod uwagę projekt typowy ma jakiś mankament ( dla mnie oczywiście).

Optymistka, jak dla mnie przede wszystkim garaż jest za mały. Z rysunku wynika, że ma jakieś 6 metrów szerokości, czyli około 5,20 długości. Nie wiem, jakie macie auta, ale zakładając sedana o długości około 4,50 - 4,70 m kiepsko będzie z miejscem. Z drugiej strony w większości projektów garaże są za małe :)

Pokoje jak na taką powierzchnię domu nawet spore i ustawne. Fajny wiatrołap z miejscem na dużą szafę/schowek. Za to trochę małe łazienki. Zwłaszcza ta główna zakładając, że chce się w niej umieścić wszystko, co jest na rysunku. Ja dodatkowo jestem zwolenniczką prysznica w łazience gościnnej, bo jak ktoś w domu nocuje, to wolę, żeby korzystał z tej mniejszej łazienki, niż żeby chodził mi po strefie nocnej i korzystał z łazienki domowników. No i to co widzę na rysunku (choć w rzeczywistości może być inaczej) - Kuchnia ma jakieś 3 metry szerokości. Jak postawisz stół 200cm to będzie kiepsko z przejściem. Można zahaczać o krzesło. Na rysunku tak to wygląda... To tak moim okiem. Ja akurat spiżarki nie chcę, więc się nie wypowiem ;)

to sa dwa rozne domy. Widac ze jeszcze nie do konca jestescie zdecydowani czego chcecie :-) Pierwszy bedzie drogi - rozwleczony na sporej powierzchni i drogi dach. Drugi prostszy (mniejszy) bardziej zwarty, nawet podoba mi sie projekt chociaz nie jestem zwolennikiem domow z dobudowanym garazem od frontu ktory zdominowal cala budowle