Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to sa dwa rozne domy. Widac ze jeszcze nie do konca jestescie zdecydowani czego chcecie :-) Pierwszy bedzie drogi - rozwleczony na sporej powierzchni i drogi dach. Drugi prostszy (mniejszy) bardziej zwarty, nawet podoba mi sie projekt chociaz nie jestem zwolennikiem domow z dobudowanym garazem od frontu ktory zdominowal cala budowle

Ano jeszcze nie wiemy i poszukujemy ;) To był pierwszy projekt, o jakim myśleliśmy, z małymi zmianami. Później zaczęło się*szukanie na całego, decyzja o indywidualnym projekcie, a teraz znowu wracam i zaczynam od początku...

Ale sam piszesz, że ten drugi jest mniejszy i bardziej zwarty, dlaczego więc koszt budowy podany jest wyższy?

Swoją drogą ja biorę pod uwagę tylko ten pierwszy wariant, bo w drugim pokoje są zdecydowanie za małe, ale zastanawia mnie, czy podane 250 na surowy zamknięty to realne kwoty...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ano jeszcze nie wiemy i poszukujemy ;) To był pierwszy projekt, o jakim myśleliśmy, z małymi zmianami. Później zaczęło się*szukanie na całego, decyzja o indywidualnym projekcie, a teraz znowu wracam i zaczynam od początku...

Ale sam piszesz, że ten drugi jest mniejszy i bardziej zwarty, dlaczego więc koszt budowy podany jest wyższy?

Swoją drogą ja biorę pod uwagę tylko ten pierwszy wariant, bo w drugim pokoje są zdecydowanie za małe, ale zastanawia mnie, czy podane 250 na surowy zamknięty to realne kwoty...

realny jak najbardziej. Wszystko zalezy jakie materialy zastosujecie, ile wynegocjujecie z wykonawca itp. Ja bedac bogatszy o doswiadczenie zaryzykowalbym stwierdzenie ze zamkne ten dom w kw. 200-220 tys.

Ja bedac bogatszy o doswiadczenie zaryzykowalbym stwierdzenie ze zamkne ten dom w kw. 200-220 tys.

Bardzo Ci dziękuję za słowa otuchy ;)

Niestety domy takie właśnie fikuśne nam się podobają i pewnie taki wybierzemy lub zaprojektujemy. Zdajemy sobie sprawę, że w 160 stanu surowego nie zamkniemy, ale 220 tysięcy to w sumie fajna kwota w porównaniu do na przykład 350 za inne projekty, które brałam pod uwagę. Choć i tak pieniądze bardzo duże, ale to nie domek z kart, więc kosztował będzie...

Mogę Was prosić o ocenę kolejnego projektu ( chociaż cały czas najbardzie jpodoba mi się maciejka z domowych klimatów - ale ten jest mniejszy-a takie były moje założenia, że ma być nie za duży).

Projekt Montana : http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-475,526,61,parter.html

Co sądzicie?

Niestety nie ma spiżarni, ale cóż - każdy brany przeze mnie pod uwagę projekt typowy ma jakiś mankament ( dla mnie oczywiście).

Witam.

Optymistka z tym garażem w tym projekcie nie jest tak źle jak pisała anna-maria.

Ta szerokość 6,7m jest po zewnętrznych wymiarach. Odejmując ściany - tu są porotherm 30 + ocieplenie - zakładam jakieś 12 cm. wychodzi szer. około 5,9m czyli całkiem ok (ja też mam tyle). W takim razie długość to też ok. 5,9m2 - więc już przyzwoicie. Wiadomo więcej by sie przydał... ale przy tej długości nie jest już źle. Zresztą w tym projekcie akurat bez problemu można garaż przy adaptacji wydłużyć o jakieś 0,5-0,8m i będzie już bardzo dobrze.

Duży przedsionek z miejscem na szafę - bardzo dobre.

Małe wc dla gości - ale ja akurat jestem zwolennikiem takiego - w końcu ile razy w roku nocują u nas goście tak by brali prysznic ??

Kotłownia całkiem spora więc spokojnie częściowo może służyć jako pom. gospodarcze (na kosiarki, rowery, itp).

Nie podoba mi się tutaj usytuowanie kominka.Jest to podyktowane kominem (wspólny z kuchnią) ale tutaj jest taki "wciśnięty". Przez co też jest trochę wąsko na tą jadalnię. Jeśli możecie sobie na to pozwolić - ja bym poszerzyła od tej strony cały dom o 1m. To niecałe 10m2 więcej a dom stanie się naprawdę wygodny. Wtedy i kuchnia byłaby większa i bardziej wygodna, i stół jadalny stał by w dobrym miejscu i kominek by już tak nie przeszkadzał...

Duży plus za obszerne i wygodne pokoje przy tej w sumie nie za dużej powierzchni. Są rzeczywiście ustawne.

No i mój osobisty plus za zadaszony taras ;)

Aby zrównoważyć trochę koszty poniesione na poszerzenie domu obniżyłabym dach - zmieniła z 30 na 25stopni. Na pewno byłby ładniejszy i tańszy w budowie.

Ogólnie mi projekt się podoba. .. ale to oczywiście moja opinia...

Edytowane przez atika

Witam.

wychodzi szer. około 5,9m czyli całkiem ok (ja też mam tyle). W takim razie długość to też ok. 5,9m2 - więc już przyzwoicie

A planujesz w garażu jakieś regały, czy tylko auta?

Ja cały czas zastanawiam się nad wymiarami. Boję się, że 6x6 będzie na styk, że będzie ciężko wyjść z auta i nic więcej w garażu już nie zmieszczę...

Jakiś rower, kosiarka, regał z narzędziami...

A planujesz w garażu jakieś regały, czy tylko auta?

Ja cały czas zastanawiam się nad wymiarami. Boję się, że 6x6 będzie na styk, że będzie ciężko wyjść z auta i nic więcej w garażu już nie zmieszczę...

Jakiś rower, kosiarka, regał z narzędziami...

6x6 - zależy co chcesz trzymać w garażu.

Ja mam u siebie 5,9 (szer) x 6,6 (dł.).

Ale rower, kosiarka, itp. będą stały w pom. gospodarczym. Nie planuje ich w garażu - dlatego dla mnie taki garaż jest ok. Jedynie na końcu garażu mąż planuje taką ścianę z zawieszkami na podręczne narzędzia - ale to nie zabierze miejsca.

Mi taki garaż wystarczy - ale właśnie przy założeniu że nie będę w nim trzymać rowerów, kosiarek i innych sprzętów. Ewentualnie dojdzie motocykl... ale on sie wciśnie ;)

Mi taki garaż wystarczy - ale właśnie przy założeniu że nie będę w nim trzymać rowerów, kosiarek i innych sprzętów. Ewentualnie dojdzie motocykl... ale on sie wciśnie ;)

U nas właśnie w planach też jest motor i boję się, że będzie ciasno. I już nie chodzi nawet o to, że trzeba się będzie przeciskać, tylko o ryzyko zarysowania aut drzwiami na przykład... Możemy pomyśleć, żeby kosiarki i inne takie stały w PG, ale wtedy PG musi być większe, więc nie wiadomo co lepsze, czy garaż 6x6 i duże PG, czy PG na kocioł/piec i jakąś umywalkę, a większy garaż...

Mogę Was prosić o ocenę kolejnego projektu ( chociaż cały czas najbardzie jpodoba mi się maciejka z domowych klimatów - ale ten jest mniejszy-a takie były moje założenia, że ma być nie za duży).

Projekt Montana : http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-475,526,61,parter.html

Co sądzicie?

Niestety nie ma spiżarni, ale cóż - każdy brany przeze mnie pod uwagę projekt typowy ma jakiś mankament ( dla mnie oczywiście).

Nam bardzo podobają się projekty tego typu i pasują również na działkę. Wybraliśmy podobny projekt z minimalnie zmienionym układem pomieszczeń.

Prawdopodobnie będziemy budować projekt ANETA z kilkoma zmianami: http://pprojekt.pl/projekt350-aneta,rzuty.html

Prośba o ocenę kolejnego projektu. Wyraźcie swoje opinie moi mili. Doszłam do wniosku, że chyba jednak spróbuję się zmieścić do tych zakładanych 110m powierzchni użytkowej.

Dom w Pigwowcach : http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-pigwowcach-2/m46cd31c716031

Ładny dom ale; przedłużyłbym tą część z pokojami 9 i 10 do końca jak zewnętrzna ściana salonu. Łazienkę wówczas wpakowałbym pomiędzy pokoje 10, 11 i zrobiłbym w niej okno. Powierzchnia domu zwiększyłaby się o jakieś 10m2. Można by powiększyć pomieszczenie gospodarcze np. Dach podniósłby się o jakieś 30-40 cm ale za to można by zlikwidować 2 kosze i ten "pierdolnik" nad salonem a tym samym uprościć i zmniejszyć jego koszt.

Nie bardzo rozumiem ideę małej parterówki z dużym nieużytkowym poddaszem - jego wysokość jest większa, niż parteru. Jeśli chcesz zbudować mały dom pod hasłem "małe jest piękne" , to w porządku. Ale jeśli chcesz budować małą parterówkę, bo jest tańsza od dużego domu , to nie jest to dobry wybór.

Nie bardzo rozumiem ideę małej parterówki z dużym nieużytkowym poddaszem - jego wysokość jest większa, niż parteru. Jeśli chcesz zbudować mały dom pod hasłem "małe jest piękne" , to w porządku. Ale jeśli chcesz budować małą parterówkę, bo jest tańsza od dużego domu , to nie jest to dobry wybór.

bo i nie ma nic do rozumienia; jeden lubi czerwone drugi zielone, jeden chce mieć skosy na poddaszu i kuny w wełnie drugi normalne pokoje i duży strych. Jedni chcą mieć piękne schody, a inni ich nie znoszą. Proste.

No tak, ale optymistka pisała wcześniej, że redukcja kosztów do niezbędnego minimum jest dla niej bardzo ważna. Tylko co to jest to minimum...

A swoją drogą wybudowałeś Darpiot piękny domek - będę budować podobny, też indywidualny , też wyszłam od Rominy, ale dach dwuspadowy zostawiłam.

No tak, ale optymistka pisała wcześniej, że redukcja kosztów do niezbędnego minimum jest dla niej bardzo ważna. Tylko co to jest to minimum...

A swoją drogą wybudowałeś Darpiot piękny domek - będę budować podobny, też indywidualny , też wyszłam od Rominy, ale dach dwuspadowy zostawiłam.

Moim zdaniem różnice przy metrażu 110 do 140 m2 przy domach parterowych, a z poddaszem będą żadne. Może wydałem więcej na dom doprowadzając go do stanu surowego otwartego. Sporo betonu na strop, stali, duży dach. Chociaż czytając posty na forum wcale nie jestem tego taki pewien. SSO kosztował ok. 135 tys. Natomiast juz widzę ile mniej wydam na wykończenie bioprąc pod uwagę to, ze mam tylko jedna kondygnację i brak schodów.

A co do mojego domu; dziekuję. Projekt zakładał wyeliminowanie wszelkich elementów które wcale moim zdaniem nie poprawiają estetyki a sa drogie i mogą byc kłopotliwe w późniejszej eksploatacji. Mówię tu o koszach dachowych przy dachu wielopołaciowym czy lukarnach. Mądrze zrobiony projekt indywidualny lub wybrany i zaadaptowany przez architekta projekt gotowy jest połową sukcesu na etapie realizacji.

Pochwal się rysunkami.

Darpiot - wklej proszę rzut domku ;) I foty jakieś byś pokazał ;) Dziennika brak i nie ma czego podziwiać.

atika, cofnij się do 2 strony, tam Darpiot wklejał zdjęcia :)

A nasz projekt już u architekta. Przekazaliśmy rysunki, opowiedzieliśmy o naszych oczekiwaniach i ogólnej koncepcji i czekamy na pierwsze wyniki pracy...

No właśnie -chodzi mi o poniesienie możliwie najmniejszych kosztów w stosunku do tego czego teraz chcę ;)

Teraz mam dom parterowy z poddaszem użytkowym powierzchni użytkowej ok. 200m, ale z garażem na jeden samochód, kotłownią ok 6m i bez żadnych pomieszczeń gospodarczych.

Teraz zamierzamy wybudować drugi dom i teraz mniej więcej wiem czego chcę a czego nie.

Na pewno nie chcę biegać po schodach.Jeżeli przy wybranej przeze mnie parterówce wyjdzie spore poddasze to może wstawię tam stół do bilarda albo do ping-ponga - bo to moje marzenie, albo zrobię fajne miejsce do zabaw dla dzieci. Kiedyś:)

Na pewno nie chcę 200m powierzchni pokoi i korytarzy-bo tyle nie potrzebuję. Goście u nas rzadko nocują więc pokoje gościnne w zasadzie są nie potrzebne.

Na pewno potrzebuję dużego garażu-mamy dwa samochody, rowery,dziecko ma quada a ja chcę jeszcze motor. Kiedyś.

To zabawne, ale w zasadzie patrząc na projekty zwracam uwagę w pierwszej kolejności na garaż, bo chociaż to ma być dom dla nas -to cały wymieniony wcześniej sprzęt jest nasz i on też musi się w domu zmieścić. Teraz mamy garaż blaszak na działce - i jego widok wkurza mnie niemiłosiernie.

Muszę też mieć spiżarnię, a najlepiej jeszcze jakieś pomieszczenie gospodarcze poza kotłownią i zadaszony częściowo taras.

A co do pokoi to idealny byłby salon ok 30m( lepiej trochę więcej) , 3 sypialnie ( nie muszą być duże - w naszej musi się zmieścić duże łóżko :;) i duża szafa ; a w pokoju synka orócz łóżka i mebelków trochę miejsca na zabawki; w pokoju planowanej córki ;) to samo ) ewentualnie mógłby być jakiś mały gabinet -na komputer i dokumenty); kuchnia i małe wc ( ale najchętniej z miejscem na prysznic) i większa łazienka.

I nie podobają mi się dachy dwuspadowe. Zewnętrzny wygląd nie jest najważniejszy, ale musi być dosyć miły dla mojego oka.

Uff to raczej wszystko. No i tak sobie szukam i szukam Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tak to pewnie tylko w erze;). A tak na poważnie to najlepszy byłby projekt indywidualny, ale... wolę znaleźć coś prawie idealnego w typowych projektach. Po pierwsze dlatego, że jest wtedy szansa, że ktoś już budował taki dom i będzie się kogo poradzić. Po drugie nie znam dobrego, zaufanego architekta i obawiam się żeby nie wyszły jakieś " kwiatki" w trakcie budowy. Generalnie zależy mi na tym, żeby ten dom był prosty w budowie i szybko i bezproblemowo powstał.

Najbardziej obawiam się kosztów dachu-więc musi być nie dwuspadowy, ale w miarę prosty, bez udziwnień, które generują koszty. I tu mam największy problem, bo nie potrafię tego ocenić, przewidzieć i w tej kwestii będę wdzięczna za oceny.

Gdyby ktoś z Was trafił na projekt posiadający to o czym pisałam wyżej to będę wdzięczna za info, bo może ja coś przeoczyłam. Pliss pomóżcie, bo czasu na wybór mam coraz mniej.

anna-maria

Dzięki.

Rzeczywiście wklejone było ;) zapomniałam.

To powodzenia u architekta.

A my w poniedziałek odbieramy swój projekt od architekta - gotowy ;) i we wtorek jedziemy zawieźć do urzędu do Pozwolenia na Budowę !!!

Edytowane przez atika

optymistka już Cię lubie :-) Wiesz czego chcesz a to jest najważniejsze. Twoje wymagania co do przyszłego domu są bardzo konkretnie sprecyzowane. Nie dbasz o piękno bijące z wizualizacji tworzonych przez pracownie architektoniczne ale chcesz domu który przede wszystkim spełni Twoje wymagania praktyczne. To cenię. Większość projektów tworzonych przez biura ma na celu zwrócenie uwagi na to "jaki piękny domek" i złapanie klienta aby ten cud kupił. Problemy zaczynają się później. Bo dach skomplikowany, bo koszty rosną. I na tym trzeba zaoszczędzić i na tym. I w efekcie z pięknego domku z wizualizcji wychodzi takie sobie coś zupełnie nie podobne do tego z obrazka. Gdybym kipiał kasą to zapewne wybudowałbym dom przy którym inne bledną. Ale nie mam. Po kilku latach "tułaczki" (mieszkałem w mieszkaniu, kamienicy i teraz domu piętrowym ponad 200m2) wiem czego chcę i tego się trzymałem projektujac własny dom. Dom miał być przyszłościowy dla 2 osób bo córka na studiach i zapewne niebawem "pójdzie na swoje" czego jej życzę. Po rocznym rysowaniu swojego domu wiem, ze niestety 130m2 ma swoje ograniczenia i nie da się zrobić wszystkiego czego się chce na tym metrazu. Jest to ciąg kompromisów pomiędzy "chciałbym a mogę", " nie chcę a muszę". Efektem blisko 1,5 rocznych przygotowań jest rozpoczęta w marcu br realizacja projektu pt "budowa domu parterowego". Obecny etap to rozpoczęcie wykończeniówki i z czego naprawdę jestem dumny; przekroczenie budżetu o ok. 8%.

Pozdrawiam wszystkich parterowiczów

rzut kolor.jpg