Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po rocznym rysowaniu swojego domu wiem, ze niestety 130m2 ma swoje ograniczenia i nie da się zrobić wszystkiego czego się chce na tym metrazu. Jest to ciąg kompromisów pomiędzy "chciałbym a mogę", " nie chcę a muszę". Efektem blisko 1,5 rocznych przygotowań jest rozpoczęta w marcu br realizacja projektu pt "budowa domu parterowego". Obecny etap to rozpoczęcie wykończeniówki i z czego naprawdę jestem dumny; przekroczenie budżetu o ok. 8%.

Pozdrawiam wszystkich parterowiczów

Darpiot, gratuluję Ci domku. Mam nadzieję, że w końcu znajdę coś dla siebie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że kompromisy muszą być:) .I na pewno będą. Na razie chyba jednak faworytem zostanie Maciejka z Domowych Klimatów, ale chciałabym zlikwidować wykusz-jakoś ich nie lubię, i obniżyć kąt nachylenia dachu, bo nie zamierzam robić mieszkalnego poddasza. Jak wygospodaruje się tam niechcący jakaś przestrzeń-to będzie:)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja rada; skrocic garaz i poszerzyc. Garaz 2st. powinien miec min 6m szer. aby by wygodny w uzytkowaniu. Skrocenie garazu pozwoli na dodanie okna do lazienki i obnizenie kalenicy dachu nad garazem. Architekt w ramach adaptacji moze takie zmiany zatwierdzic, tylko popros pracownie o zgode na dokonanie tych zmian. Dom piekny, zycze powodzenia

Witam! Też jestem zwolennikiem parterówki... ale życie (czyt. Urząd Gminy) w warunkach nakazał zmianę kąta dachu do min 30st. i w projekcie http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/IRYS%2017-30/0/134/#top podniosłem dach na 2x30st. Musiałem też zamienić wjazd na przeciwną ścianę garażu. Zysk zmiany kąta - ok. 80m2 na poddaszu. Konstrukcja dachu z gotowych prefabrykowanych wiązarów - pozbyłem się 3 betonowych słupów ;-) Dla mnie rozkład pomieszczeń jest w Irysie idealny - rozdzielam tylko wc i łazienkę oraz powiększam wiatrołap, żeby umieścić w nim schody na piętro. W ciągu miesiąca planuję wykonanie stanu surowego zamkniętego.

optymistka oglądałaś projekt Z10? Jest tam wersja z garażem. Domek wydaje się fajny i przestrzenny, jest spiżarnia, dach kopertowy bez żadnych udziwnień co czyni go teńszym w budowie, duże pokoje, przestronny salon:) Ja zlikwidowałabym wykusz a w jego miejscu wstawiłabym duże okno- ale to rzecz gustu. Tu masz linka http://z500.pl/projekt/z10/widoki.html

Zdecydowanie wolę projekty gotowe, w tej chwili jest ich tyle, że każdy coś dla siebie znajdzie. Jeśli chce, oczywiście.

A co do kosztów. Parterówka pokazuje swoją przewagę właśnie na etapie "po SSO". Jest szybsza w doprowadzeniu do stanu developerskiego i duuuużo szybsza w wykańczaniu. Tutaj moje pryncypia - zderzone z rzeczywistością - okazały się słuszne.

pzdr

Ja mimo najszczerszych chęci, wielu godzin poszukiwań NIE ZNALAZŁAM. I to nie z braku chęci - ale dlatego że takiego projektu nie było.... dlatego robiłam indywidualny...

A co do kosztów.... cieszę się że tak jest. Po SSO jest przecież tyyyle wydatków a to że parterówka jest w tym tańsza i szybciej się ją wykańcza to jej olbrzymi plus.

Ja mimo najszczerszych chęci, wielu godzin poszukiwań NIE ZNALAZŁAM. I to nie z braku chęci - ale dlatego że takiego projektu nie było.... dlatego robiłam indywidualny...

A co do kosztów.... cieszę się że tak jest. Po SSO jest przecież tyyyle wydatków a to że parterówka jest w tym tańsza i szybciej się ją wykańcza to jej olbrzymi plus.

Zgadzam się z atiką, ja też nie znalazłam. Gdybym musiała kupić gotowca, to pewnie bym kupiła, bo mam swoich faworytów, ale żaden nie jest idealny. A nie o to chodzi, żeby kupić projekt i przymykać oko na za małe pokoje, albo nieustawny salon, tylko o to, żeby wszystko pasowało. I na początku swojego szukania twierdziłam, że tylko gotowiec, bo szkoda kasy na projekt indywidualny, a teraz wiem, że przy wydatku 400-500 tys.na budowę kilka tysięcy na projekt to naprawdę "mało", a warto, bo masz to co chcesz, tam gdzie chcesz i w trakcie budowy nie musisz nanosić zmian, bo wszystko zostało wcześniej przemyślane... A projekt indywiduwalny wcale nie wychodzi tak drogo, bo jak zapłacisz 2500 za gotowca i prawie drugie tyle za adaptację, to na prawdę nie wiem, czy warto...

DEZET bardzo, ale to bardzo lubię tego Irysa. Jeden z najpopularniejszych gotowych projektów. Według mnie ma prawie idealny plan rozmieszczenia pomieszczeń. Tylko jednego mi brakuje w tym domku - drugiej łazienki, takiej malutkiej koło 3 m2 z niedużym prysznicem......Zrobiłabym ją w miejsce szafy wnekowej przy 13m2 pokoju. Oczywiście trochę kosztem tego pokoju.... No i garaż dwustanowiskowy.

Witam.

My po wielu nieprzespanych nocach zdecydowaliśmy się na domek parterowy wg. projektu muratora M83a

http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-i-cynie-wariant-i,1616,1,.htm

Jest nas trójka i mamy pod opieką babcię 90 lat, więc aby zachować odrobinę prywatności bardzo chcielismy aby nasze

pokoje były choć trochę prywatne. Ideałem byłby dom z garażem, ale w końcu zrezygnowaliśmy z niego. Ponieważ mieszkaliśmy w domu o pow.72 m,

więc 88 m jest dla nas zupełnie wystarczające. Ponadto patrząc na koszty budowy, musieliśmy przeliczyć siły na zamiary. Szefo firmy budowlanej stwierdził,

że uda mu się zmieścić w zakładanym budżecie, bez krojenia na jakości, więc zaczęliśmy. Aktualnie fundament zalany i w tym tygodniu mają zamiar ciągnąc w górę.

Generalnie plan jest taki aby stan surowy zamknięty był jeszcze w tym roku. Pogoda nas już 2 tygodnie opóźniła, ale papiery udało nam się załatwić miesiąc wcześniej

niż było przewidziane. Mam zamiar założyć temat ... Pozdrawiam

Powiem wam,że fajny ten domek 88m a wszystko co najpotrzebniejsze ma.I do tego ciekawy z zewnątrz.

A kto znajdzie taki projekt to wysyłam whisky :

Parterówka 120-130m

1.Salon min 30m i nie dostępny bezpośrednio z wejścia oraz usytuowany tak aby nie trzeba było przezeń przechodzić idąc do pozostałej części domu

2.Pokoje (sztuk trzy oprócz salonu) najmniejszy 12m,chętnie jedna sypialnia tak ze 16m

3.Chętnie garderoba

4.Kuchnia nie połączona z salonem i dostępna tak by nie trzeba przechodzić do niej przez cały salon

5.Spiżarka

6.Chętnie pralnia

7.Pomieszczenie gospodarcze min 6m

8.Wc i łazienka ( wc nie na wprost jadalni)

To tak z grubsza ,do tego chciałbym by była możliwość adaptacji poddasza w przyszłości na jakiś pokój zabawy i wypoczynku ,może dużą garderobę do tego itp(póki co graciarnia)więc żeby dało się gdzieś w domu zrobić schody na poddasze , nawet takie średnio wygodne,ponieważ poddasze nie będzie miało funkcji mieszkalnej

Nie znalazłem ani jednego projektu który spełnia założenia.

http://www.z500.pl/projekt/z23.html

ale za mały pokój 9m i za małe pom.gosp

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kordylinie/m4c480858ace97,2209

jakby go trochę powiększył dodał jakąś garderobę tudzież pralnię?Ale trochę się boje dwuspadowego dachu na parterówce - wizualizacja fajnie ,a w realu nie wiadomo

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem/m40e94cdb7af6b

jest nowa stylizacja(nowoczesna)fajnie wygląda.Ale za mały trochu.Kibla nie ma osobno.Trza by powiększać,zamykać kuchnię jakimiś drzwiami suwanymi (może zle wyglądać)ale ma wersje z użytkowym poddaszem i schodami w salonie (mogą być w salonie bo poddasze rekraacyjne jak pisałem)

http://www.hgatelier.com.pl/h5/index.html

wc na wprost jadalni i małe pom gosp ale za to dwa tzn garderoba i pom.gosp.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-vis-224-vis,347,1,.htm

niezbyt atrakcyjny z zewnątrz,po co taka duża kuchnia bez spiżarki za to na moją działkę bo wjazd od południa (choć nie muszę mieć tarasu od południa by potem szukać cienia i zasłaniać się markizami itp.Salon na zachód lub wschód może też przeżyje,stąd poprzednie projekty nie były na działkę z wjazdem od południa)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-vis-224-vis-wariant-ii,1949,1,.htm

może najlepszy,ale też najdroższy , garaż chciałem raczej osobno.Też wielka kuchnia bez spiżarki ,bo to rozwinięcie poprzedniego projektu.Drewno na elewacji -kłopotliwe po czasie ,ale to może bez wielkiej zmiany wylądu można wyrzucić

Kto coś ciekawego zapoda?Jak trafi butelka dobrej whisky kurierem na wskazany adres

tomek131 - przyjrzyj się na rozkład "mojego" Irysa. Spełnia większość Twoich wymagań. Podniesienie dachu zamiast projektowych 30x17stopni i będzie poddasze do wykorzystania. U mnie dach jest 30x30st. robiony z wiązarów - dzięki temu nie mam słupów w pomieszczeniach na dole i na górze. Wiązar ma jeszcze tą zaletę, że od razu masz gotowy drewniany strop.

Aleksandryta - druga łazienka 2 metry od tej "standardowej"? Moim zdaniem chyba niepotrzebnie, szaf i wnęk zawsze w domu mało. Garaż dwustanowiskowy to żaden problem, mnie taki niepotrzebny. Może się tylko okazać, że działki braknie na taki szeroki budynek ( 17m w wersji z 1 garażem) ;-)

Poddasze Irysa

http://i56.tinypic.com/35jfdl5.jpg

Widok na budynek

http://i53.tinypic.com/2v9ck10.jpg

Parter- widok na salon i wyjście na taras , brak jeszcze ścianek działowych pokoi. Widać dolny pas konstrukcji wiązarów. Otwór po prawej w głębi to miejsce na kominek i po prawej fragment "okna" między salonem a kuchnią.

atika- wiązary brałem z firmy TRAK-BUD z miejscowości Byszewo k/ Kołobrzegu (autoryzacja Mitek). Przeważyła bliskość tego zakładu od mojego miejsca zamieszkania. Mogłem pojechać do firmy i sympatyczny Pan konstruktor na bieżąco korygował kształt wiązara, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń poddasza - na tyle, na ile pozwalał program do projektowania wiązarów. Zamówienie złożyłem na początku listopada 2009, 12 stycznia 2010 ekipa montowała wiązary. Termin troszkę się wydłużył, ale wiadomo jaka była ta zima i nie dało się montować prędzej ze względu na pogodę. Montaż ekipie firmy zajął 2 dni - a właściwie łącznie ok. 10-12 godzin, bo nie zaczynali od rana.

Gdybym miał jeszcze raz budować, też zdecydowałbym się na wiązary. Cena może wydawać się spora -ok. 29000 za całość z montażem, ale gdyby osobno liczyć wykonanie więźby, stropu, betonowych słupów z fundamentami i zapłata budowlańcom i cieśli wyszłoby niewiele mniej, a roboty na budowie po uszy i to rozciągniętej w czasie.

dezet piękny ten twój Irys!! Ja sama jakiś czas temu byłam zakochana w Irysie tzn nadal jestem ale on zupełnie nie pasuje na działkę z wjazdem od południa, ani mi ani tomek131 Okna w salonie tylko od północy!! Ja osobiście wybrałabym wersją z dachem 10/17st i wtedy okno w dachu nad salonem, ale niestety boję sie o doświetlenie salonu i dlatego musiałam z Iryska zrezygnować:( a szkoda...bo naprawdę piękny domek i tani w budowie. Ja byłam zdecydowana na wariant poszerzony (większe pokoje i łazienka) nio i znalazłam miejsce na małe WC:) Z uwagi na to, że irys musiał odpaść szukam dalej..... i kryteria poszukiwań mam praktycznie takie same jak tomek131:)

Dotomek131 jeśli znajdziesz jakiś domek spełniający twoje oczekiwnia to daj znać, ja mam bardzo podobne wymogi, dla mnie jedynie kuchnia nie musi być koniecznie zamknięta- lubię i taką i taka. Zwróć może uwagę na projekt Z10, da się w nim zamknąć kuchnię. Życzę powodzenia w wyborze projektu:) Ps jest jeszcze projekt groszek nr183 ale wadą jest 1 pokoj o pow 11m....

Dzięki bagusia ;) U mnie też budynek nie jest postawiony idealnie. Ściana od strony tarasu wychodzi na wschód- południe i od tej strony mam wjazd do garażu (droga wewnętrzna osiedla), a wejście do domu jest z drugiej strony. Na szczęście tam jest ulica (główna droga) i chodnik, więc z wyjściem nie ma problemu. W lecie garaż będzie trochę zasłaniał salon, ale mnie to nie przeszkadza. Po południu za to słońce zagląda do kuchni i pokoju przy wejściu.