Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ha,ha,ha, wiec nie tylko ja sie boje kosztow dachu.Tak nas nakrecili,ze dach w parterowce jest najdrozszym elementem w calej budowie,ale...bez dachu nie ma domu ,ale bez ladnego dachu nie ma satysfakcji,wiec zacznijmy od dobrego projektu,ktory uwzgledni przede wszystkim racjonalny podzial przestrzeni .Na tym mozna zaoszczedzic

Sluchajcie ,to taki moj sarkastyczny smiech przez lzy ,chcialabym postawic ten dom http://www.soprojekt.pl/Proj_got/S01/s01_rzut.html ,dom ma wszystko czego potrzebuje moja rodzina ,ale dach ... no wlasnie ,ten dach http://www.soprojekt.pl/Proj_got/S01/s01_sytuacje.html, wyceny samego dachu byly strasznie rozne,a momentami tak "wysoko"rozne ,ze chcielismy zrezygnowac ,ale uparciuchy z nas i wreszcie udalo nam sie uzyskac rozsadna cene(przykladowa ,bez umowy) u potencjalnych wykonawcow .

Radze walczyc , nie odpuszczac i nie rezygnowac z marzen .

Rozsądną cenę? A jaka cena według ciebie jest rozsądna za ten "pogibany" dach? 130 m2 z takich dachem budujesz?. Rozumiem, jak bunglaow ma 160-180 m2 to i dach drogi, a ten???? Przecież to będzie kuriozalne, że w SSO tego domu 90% kosztów bądzie generował dach.

A o co walczyłeś? O niską cenę za ten dach? Jak ci podali taką niską cenę, to już wiem, że za parę miesięcy będzie z tym dachem kłopot....

vze - u mnie dach z wiązarów był w pełni świadomym wyborem, przy wymaganiach U. Gminy dotyczących minimalnych kątów dachu (30-45st.). Nie wykorzystanie tej przestrzeni na górze byłoby marnotrawstwem. Wybierałem dom prosty w budowie- wiadomo koszty. Początkowo podobał mi się projekt "Storczyk" z Archonu, potem "Nawojowa" z KB Projekt, a potem Klonowiec DM-6018 z http://www.projekty.domow.pl . Irysa miałem okazję zobaczyć w realu i spodobał mi się od razu.

Co do Twojego wymarzonego projektu S01- dach moim zdaniem (laika) masakryczny. Znajomy budował prostą parterówkę i wiązary z desek robił sam na budowie. Tu chyba by się to nie opłacało. Ale najważniejsza jest wytrwałość w dążeniu do realizacji marzeń!

Witam !

Po długich poszukiwaniach znalazłam odpowiadający namprojekt gotowy i taraz zaczynamy stawiać dach naszej parterówki:)

Miał to być dość spory dom : ok.180m + wygodny 2 stanowiskowy garaż połączony z domem. Ciekawy układ salonu z wydzielonym miejscem na kominek iTV osobno! ; całość zgodna ze stronami świata ; kuchnia zamknięta ( tu musiałam wnieść poprawki); spory wiatrołap; pokój przy wiatrołapie (tu wystarczyło zmienić drzwi); w sumie 2 dodatkowe małe pokoiki(ew.schorowani rodzice); Zadaszony choć trochę taras; prostą w miarę bryłę i równie prosty dach.

NO I BINGO ! Dom Rozłożysty z pracowni Jota z Gdańska!

Przeróbek jest kilka gł. dotyczących proporcji łazienek, rezygnacja z wc-tam będzie schowek; zaaranżowania ciekawego wejścia do kuchni, skróceniu korytarzy i jeszcze takie tam... Do wykorzystania jest poddasze nad garażem. Będziemy grzać pompą ciepła; zlikwidowalismy 2 niepotrzebna kominy wentylacyjne( będzie mechaniczna z reku.) to dało też możliwość innej aranżacji .

Budując naszą chałupkę widzę,że to trafiony dla nas projekt, choć jak widzę niepopularny ; może mało dostępny w necie.

Może komuś się jeszcze spodoba ;)

.

Edytowane przez dragna

http://www.jota.gda.pl/index.php?option=com_projekt&id_proj=18

rzut1..jpg

Bardzo ciekawy projekt. Bryła domu prawie kwadratowa. Jest super... No nie wiem, czy garaz taki wygodny.... Chyba, ze nie jezdzicie SUVami :p Zdajecie sobie sprawe z tego, ze dom parterowy o takiej powierzchni bedzie drozszy w budowie od domu z poddaszem uzytkowym? Garaz za maly na trzymanie kosiarki, nart, rowerow, wozkow dla dzieci, narzedzi ogrodowych, opon zimowych w ilosci 8 sztuk, itp. rzeczy. Pomna doswiadczen z moim poprzednim domem i garazem 2-stanowiskowym poszerzylabym garaz o 1 metr.

Za male zadaszenie tarasu. W sumie nie ma gdzie postawic stolu pod dachem, bo na srodku jest slup.

Edytowane przez Aleksandryta

dragna, ja bardzo lubię domy z Joty. Sama chorowałam na Doskonałego D, ale miał kilka wad i taniej wyszło robić indywidualny niż adaptować gotowca.

W Rozłożystym nie podobało mi się przejście z pomieszczenia gospodarczego przez korytarz bezpośrednio przy sypialniach. Obawiałam się zapachów z garażu, choć mogę się mylić. Poza tym te wejścia pod kątem do WC i pokoju powodują ich mniejszą ustawność.

No i jak to w Jocie - skomplikowany dach :) Ale dla mnie, poza finansowymi kwestiami, to niekoniecznie minus, bo podobają mi się takie dachy. Tylko wiadomo - koszty.

Powodzenia w budowie. Wrzuć może jakieś zdjęcia, skoro już przy dachu jesteście :)

No hej ! Dzięki za szybki odzew!

Mamy zaprojektowany budynek gospodarczy 5x6 m- to nieodzowne, także na w/w sprzęty.A działka spora;). Teraz też taki mamy w ogrodzie i inaczej się nie da zwłaszcza,że trzeba zimować np. mable ogrodowe.

No cóż zadaszonego tarasu jest niewiele, ale planujemy też altankę w zadrzewieniu ;).

Suwami rzeczywiscie nie jeździmy więc ta powierzchnia garażu powinna wystarczyć.

Przyznam się Wam, że w sumie to sobie pogorszę jeśli chodzi o pomieszczenia techniczne. ale skoro uparliśmy się,że chcemy SWÓJ DOM i po naszemu, to będę się gimnastykować z pralnią nad garażem haha...( schody będą tam normalne ).

Wejście z garażu na korytarz to jedyny nieusuwalny mankament, ale nie na tyle istotny żebym się zdecydowała zrezygnować ( z wejścia ,czy broń Boże z projektu).

Teraz mamy przejście do garderoby i nawet za 1 drzwiami nic nie zalatuje !

Dzieki za zainteresowanie ; a kasa... idzie.....najwięcej w piach i ziemię , bo to wszystko jeszcze podnosimy !

Jednak radocha z rosnących murów jest ogromna ;) ;) ;)

"Przestudiowałem" jeszcze projekt vze S01 - jedno mnie zastanawia- 5. salonik z kominkiem- 15,1 m2. Tam nikt nie wysiedzi, chyba, że w kominku nie będzie palone ;/ A poza tym jak wspominaliście -"pogięty i udziwniony" , do tego dodatkowa markiza nad jednym tarasem i okna połaciowe nad drugim. Projektant przeszedł sam siebie ;-)

Dom Rozłożysty- ciekawy, choć też dach ma skomplikowany. No i taras jak wspomina Aleksandryta nieustawny.

Aleksandryta,a jaki miałaś garaż? Ja w tej chwili mam w projekcie szerokość 620 długość 700 i zastanawiam się, czy jest OK...

Mialam 41 m2, dwie bramy i dwa SUVy i bylo tak na styk :( . Z przodu dalo sie wygospodarowac polki na narzedzia dla samochodu i wysoko na opony, ale zeby opony zdjac, to musielismy samochody cofac przy otwartych bramach. Z boku nie dalo sie nic ustawic, nie daloby sie wysiasc z samochodu.

Moj brat ma w USA 49 m2 i jest dobrze z SUVami. Tak jak wiekszosc Amerykanow wszystkie rzeczy potrzebne i tzw "przydasie" :p upycha w garazu, gdyz amerykanskie domy generalnie nie maja takich kotlowni, jak my. Piece gazowe stoja w pomieszczeniach 1,5 metrowych, tak samo pralnie.

My mamy w planach garaż 39m2 ale dodatkowo kotłownię i pom. gospodarcze zaraz przy garażu z wejściem z garażu i z zewnątrz. - w sumie 12m i osobno pralnia już "w domu".

Więc w garażu jedynie półki na narzędzia i na super podręczne rzeczy.

Na wyposażeniu 1 SUV :) i jeden kombiak - i pewnie tak zostanie (samochody będziemy zmieniać z tą zasadą bo jak na razie sie sprawdza).

Więc mam wielką nadzieję że powierzchniowo się sprawdzi ;)

Teraz w domu nie mam garażu i cierpię .... no ale się nie dało. dlatego w nowym chcę mieć dosyć miejsca na auta i "całą resztę". Więc mam nadzieję że w sumie 51m2 wystarczy.

My mamy w planach garaż 39m2 ale dodatkowo kotłownię i pom. gospodarcze zaraz przy garażu z wejściem z garażu i z zewnątrz. - w sumie 12m i osobno pralnia już "w domu". (...) Więc mam nadzieję że w sumie 51m2 wystarczy.

U nas wyszło razem 47,47 m2, w tym garaż 43,40 m2 i PG z miejscem na pralkę 4,07 m2.

Więcej się nie da, bo i tak wyszło trochę*powierzchni...

Dodatkowo pewnie gdzieś na działce będzie drewutnia i przy niej jakiś domeczek na narzędzia, kosiarkę może.

Atika, odebrałaś już projekt od architekta?

Nasz się robi. Pozostaliśmy przy przedstawionej tu wcześniej koncepcji. Ostatnio dopracowywałam rozmieszczenie okien,

ale rozkład ścian już gotowy. Teraz trwa dopracowywanie i robienie rzutów, przekrojów itd...

Atika, odebrałaś już projekt od architekta?

Nasz się robi. Pozostaliśmy przy przedstawionej tu wcześniej koncepcji. Ostatnio dopracowywałam rozmieszczenie okien,

ale rozkład ścian już gotowy. Teraz trwa dopracowywanie i robienie rzutów, przekrojów itd...

Tak. Tak. Tak :wave: odebrałam w poniedziałek. Od środy lerzy w urzędzie i czekam na PNB ;)

Tak. Tak. Tak :wave: odebrałam w poniedziałek. Od środy lerzy w urzędzie i czekam na PNB ;)

U nas wszystkie formalności załatwia architekt - to znaczy jego biuro.

W cenie projektu jest wszystko (w sensie papierków, opłat, pozwoleń) aż do PNB, tak więc póki co jeszcze dyskutujemy nad projektem troszkę (gniazdka, doprowadzenie wody, kształt tarasu) a potem już "tylko" oczekiwanie na PNB.

A kiedy startujecie? Na wiosnę?

Kurcze, my kupiliśmy działkę z zamiarem "posiadania" na razie, a sytuacja nabrała tempa i na wiosnę marzą nam się fundamenty.

Zobaczymy, czy się*uda, bo jak dostanę kosztorys, to mogę paść z wrażenia i z planów nic nie będzie, bo trzeba będzie zbierać kaskę dłużej niż zakładamy...