Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To ze stron sąsiada :)

Schody można zrobić zamiast tego pomieszczenia 1,8m2 przy PG. Tylko salon troszkę mniej niż 30m2.

No i ten kolor elewacji ;)

http://www.gservis.cz/projekty-rodinnych-domu/dum-bungalow87

I jeszcze ten

http://www.euroline.cz/cz/projekty/rodinne-domy/detail-domu/RD-Bungalov-879.html

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie sie Hektor podoba,mozna sie przyczepic do łazienki (mała ,bez okna taka blokowa trauma :) )

Dokładnie jak piszesz :)

Do tego chyba wyrównałabym wykusz na prosto.

W sumie od Zbigniewa różni go tylko to (poza powierzchnią), że zamiast długiej spiżarki ma spiżarkę i pralnię, a to chyba lepiej.

Jeśli wolisz dom mniejszy, to jest to super odbicie lustrzane Zbigniewa w lekkiej miniaturze ;)

Do tego, jak zlikwidujesz garaż (bo jakoś nie pamiętam, czy ma być, czy nie), to możesz dać okno w łazience.

http://www.z500.pl/projekt/z2.html .To mój dom.Priorytetem była zamknięta kuchnia , posiadanie jadalni ,dach wielospadowy,bo taki mi się podoba i nie za duży metraż.Każdy z nas ma inną wizję swojego domu i dlatego każdemu będzie się podobało coś innego.Nie zmuszajmy kogoś komu podobają się wielospady do budowy dwuspadowej stodoły i vice versa. Edytowane przez majkot

A teraz zerknijcie jak może się zmienić ten sam dom:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem/m40e94cdb7af6b

Jak się otworzy ,kliknijcie na STYLIZACJE.Ta stylizacja na nowoczesny projekt jest super w/g mnie.

Faktycznie, że w wersji przedstawionej w stylizacjach wygląda o niebo ładniej, a i rozmiar i rozstaw pomieszczeń do przełknięcia.

Anna-maria3 faktycznie nie myslałam o garażu w bryle budynku. A myslicie, że dałoby obciąć ten garaż (pomniejszyc na mniejszy spełniający rolę pom. na rózne sprzęty czy sport. czy ogrodowe) czy zlikwidowac wogóle ??? Zastanawia mnie, że dach nad garażem jest bardzo związany z tym w części mieszkaniowej, no i jak z kosztami zmiany ??? Czy w takim wypadku nie lepiej szukać dalej ??

Czy macie jakieś inne propozycje na domek do ok 120m2 coś w stylu Zbigniewa czy Hektora (faktycznie ślepa łazienka też mi się nie widzi, wielkość jak na 3 osoby też skromna, myslałam, żeby powiększyć ją kosztem tych dwóch sąsiadujących pokoi, przesunąc ściany w łazience o jakieś 1m2 z każdej strony), no i w Hektorze razi mnie brak choć częściowego zadaszenia tarasu, wejscie też gołe...

tomek131 : W każdym razie ten nr 1 czyli

http://www.wybieramydom.pl/projekty_...9837-anna.html

Umieszczam na swej liście.

Projekt całkiem miły dla oka, jak dla mnie jeden minus - kuchnia (a bardziej jej lokalizacja). Ja zdecydowanie szukam kuchni od strony wejścia do domku (wolę mieć wszystko na oku :) )

Żesz się tej Annie przyglądam.

Tej annie-http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/9837-anna.html

Naprawdę z tej powierzchni jest bardzo ok.Na działkę z wjazdem od południa pasuje.

1Jedna sypialnia nasza ta duża 17m od południowo zachodniej strony wyjdzie.Nie będzie gorąco?

2Kuchnie też bym wolał od strony wejścia ,ale wtedy będzie od południowej strony i będzie cieplutko chyba

3Czy ten salon 8x4 będzie ustawny

4Czy korytarz do pokoi nie będzie wąziutki

5Gdzie te schody.W razie co ze spiżarki WC a z WC schody?Za małe chyba to WC na schody a i spiżarki szkoda

Jakby ten korytarz prowadzący do pokoi se gdzies zakręcał lub się poszerzał to byłby ten dodatkowy klimat,i po cichu to ja tam te kolumienki nawet lubię,ale żona się kategorycznie przeciwstawia

http://www.gservis.cz/projekty-rodinnych-domu/dum-bungalow87 ten mi sie bardzo podoba,szkoda,ze kolos i to drogi kolos,ale wewnątrz dla mnie jest super!

Dlaczego kolos? On ma 119,4 powierzchni użytkowej...

A co do kosztów - według kursu korony 0,16 PLN wychodzi niecałe 550 tysięcy pod klucz.

Jak na niecałe 120 metrów to rzeczywiście sporo, bo wychodzi prawie 4600 za metr kwadratowy...

Dach jest chyba skomplikowany i drogi ,ale raczej na całkowitą cenę to jakoś strasznie nie wpłynie.

Mnie się marzy znalezść taki projekt ,którego by praktycznie nie trzeba zmieniać (ew bardzo drobne poprawki)coby nie był skomplikowany oraz spełniał 90% moich założeń.

Ta Anna blisko ,ale kompletna przebudowa na zewnątrz by ja musiała czekać noi chyba schody będą problemem.

Nawiasem mówiąc trzeba uwzględnić jakieś zagospodarownie strychu bo przy braku piwnicy nie pomieści się w tych domach ze wszystkim.To już może lepiej garaż jednostanowiskowy przy domu lepiej,bo kotłownia może iść na tył garażu i być całkiem spora ,a wtedy w całości można wykorzystać pomieszczenie lub pomieszczenia gospodarcze znajdujące się w domu.

Naprawdę dziwią mnie te projekty domów z jednym pom.gosp. 3metry.Przecież to bezsens totalny.Dom to nie mieszkanie w bloku.To nie jest tak ,że zmieściłem się na 60m w bloku to tym bardziej zmieszczę się na 120 czy 140 w domu.To tak nie działa

Dach jest chyba skomplikowany i drogi ,ale raczej na całkowitą cenę to jakoś strasznie nie wpłynie.

Mnie się marzy znalezść taki projekt ,którego by praktycznie nie trzeba zmieniać (ew bardzo drobne poprawki)coby nie był skomplikowany oraz spełniał 90% moich założeń.

Ta Anna blisko ,ale kompletna przebudowa na zewnątrz by ja musiała czekać noi chyba schody będą problemem.

Nawiasem mówiąc trzeba uwzględnić jakieś zagospodarownie strychu bo przy braku piwnicy nie pomieści się w tych domach ze wszystkim.To już może lepiej garaż jednostanowiskowy przy domu lepiej,bo kotłownia może iść na tył garażu i być całkiem spora ,a wtedy w całości można wykorzystać pomieszczenie lub pomieszczenia gospodarcze znajdujące się w domu.

Naprawdę dziwią mnie te projekty domów z jednym pom.gosp. 3metry.Przecież to bezsens totalny.Dom to nie mieszkanie w bloku.To nie jest tak ,że zmieściłem się na 60m w bloku to tym bardziej zmieszczę się na 120 czy 140 w domu.To tak nie działa

Tomek,cudów nie ma.Nie znajdziesz takiego projektu,którego nie będziesz musiał zmieniać TO NA BANK Ja szukałam niemal 2 lata...dzięki Bogu znalazłam już i z głowy,choć bez małych poprawek sie nie obędzie,ale to normalne.Ty jesteś dosyć wymagający i niestety bez indywidualnego się nie obędzie w Twoim przypadku...załóż się :)

Tomek, a myślisz chociaż o indywidualnym?

Ja od początku zapierałam się rękoma i nogami bo myślałam, że to jakieś*niebotyczne koszty.

Okazało się, że płacę niewiele więcej niż za projekt gotowy plus adaptacja, a do tego biuro, które robi projekt w cenie zajmuje się wszystkimi papierkami aż do pozwolenia na budowę. Tak więc do biura weszłam z pomysłem na kartce, a ostatecznie wyjdę z pozwoleniem na budowę w ręce.

Nie muszę się zastanawiać, czy coś można (bo adaptując projekt nie wszystko będziesz mógł pozmieniać).

Mówisz architektowi to, co napisałeś nam i czekasz na jego wizję, albo, tak jak zrobiłam ja i Atika,

dzióbiesz na karteczce sam i idziesz do niego z gotowcem, żeby przelał na papier.

Tylko jakbyś chciał dzióbać sam, to najlepiej od razu w skali, bo tak "na brudno" wszystko pięknie wychodzi, wszystko się mieści,

a jak zaczynasz wymiarowanie, to okazuje się, że dom ma 350 metrów ;)

IZA, teraz rozumiem kolosa. Myślałam, że o powierzchni piszesz ;)

Edytowane przez anna-maria3

Myślę,myślę tylko o koszty indywidualnego na razie nie pytałem.Przejrzeliśmy już z milion tych projektów i tak myślałem,że trza będzie o indywidualnym myśleć.Tylko to też nie takie proste

1.Trzeba mieć pewnego dobrego architekta

2.Takiego domu nie da się zobaczyć, a dom na wizualizacji a dom na podwórku wybudowany to wam powiem bardzo często nie ten sam dom zupełnie

3.Nie można skorzystać z doświadczeń tych którzy już zbudowali,co często jest możliwe przy gotowcach

A jak skumają,że chcę coś czego nie ma 95%projektów i na szybko nie skopiują byle czego to mogą zaśpiewać.Na pewno będę musiał podrążyć temat w tym kierunku.Jak znajomemu znajomy architekt zrobił projekt indywidualny to.....lepiej nie mówić.Więc to nie zawsze takie cudo

Tak ,znam go ,ale nie pasuje mi otwarta na salon kuchnia oraz sytuacja w której salon z jadalnią pełni w swej części funkcję komunikacyjną.I to wc na wprost jadalni też mi jakoś nie leży.

Co do kuchni w salonie lub otwartej na salon to tego akurat nigdy nie pojmę.To dwa tak totalnie różne pomieszczenia w swej funkcji ,że ich łączenie to dla mnie absurd.Ja wiem ,niektórzy mówią o integracji ,że tu się coś robi i ma się kontakt z domownikami itp.Na tej zasadzie można do salonu włączyć wiele pomieszczeń np garaż tu sobie poleruje autko a tu się integruje z domownikami

Co do kuchni w salonie lub otwartej na salon to tego akurat nigdy nie pojmę.To dwa tak totalnie różne pomieszczenia w swej funkcji ,że ich łączenie to dla mnie absurd.Ja wiem ,niektórzy mówią o integracji ,że tu się coś robi i ma się kontakt z domownikami itp.Na tej zasadzie można do salonu włączyć wiele pomieszczeń np garaż tu sobie poleruje autko a tu się integruje z domownikami

A ja lubię... Teraz mamy taką półotwartą i jest dobrze, ale uważam, że mogłoby być lepiej i w projekcie jest całkowicie otwarta połączona z jadalnią i salonem.

I szczerze mówiąc nie mam mocnych argumentów za... Po prostu tak mi się podoba.

Poza tym, na co dzień tyle czasu spędza się w biegu, szkoła, praca, wyjazdy, że jak się po południu domownicy spotykają w domu to fajnie, żeby mogli pobyć razem. A przy zamkniętej kuchni pewnikiem byłoby tak, że dzieci z mężem w salonie, a ja pichcąca obiad w kuchni. Wolę mieć wszystko na oku ;)

Mało tego, do tej dziennej części dokładamy też nasz gabinet do pracy. Będzie wydzielony z części salonu, połączony dużymi drzwiami, które można rozsunąć i włączyć gabinet do części dziennej. I też mamy powody - w tej chwili mamy gabinet oddzielnie, w efekcie mąż często bierze komputer i papiery i przenosi się do jadalni na stół, bo chce być razem z resztą domowników. Teraz będzie mógł pracować w ciszy jak będzie taka potrzeba, albo rozsunąć drzwi i być w części dziennej domu bez potrzeby noszenia wszystkiego...

Ja na przykład kompletnie nie kupuję WC wielkości 2m2, gdzie goście prawie trą nosem o drzwi siedząc na tronie ;) A w niektórych projektach ma nawet 1,5m2 :(

Nie kupuję też ani garderoby ani łazienki przy sypialni małżeńskiej. Po pierwsze nie mam takowej potrzeby, po drugie, nie bardzo widzę sens takiego rozwiązania, jeśli łazienka jest zaraz obok sypialni. Podobnie ze spiżarką w kuchni. Zmarnowałabym tylko przestrzeń.

Tak więc Tomku wedle potrzeb ;) I chyba dobrze, bo w przeciwnym razie wszystkie domy byłyby takie same :)

Tak ,znam go ,ale nie pasuje mi otwarta na salon kuchnia oraz sytuacja w której salon z jadalnią pełni w swej części funkcję komunikacyjną.I to wc na wprost jadalni też mi jakoś nie leży.

Cd tej kuchni to się w 100% zgadzam.Też nie pojmuję tej fascynacji,która teraz zapanowała...za 5-10 lat będą projekty tylko z zamkniętymi,bo uważam,ze teraz bardziej jest na to moda niż wygoda...zresztą jest wątek o tym na forum :)