Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W pierwszym otwarta kuchnia ,ja nie znoszę i ten mały pokój 8coś metra w porównaniu do pozostałych ,ale może można jakoś pozmieniać.Fajny z zewnątrz.

Drugi - to ja osobiście nie lubię tych wielkich garaży od wejścia,nie wiadomo czy wejść do domu czy do garażu i czy właściciel chce bardziej wyeksponować dom czy garaż-bo wydaje mi się ,że garaż.Ale jak ktoś chce koniecznie garaż podwójny w bryle a ma nie za szeroką działkę to może mu pasować.I czy ja dobrze patrzę-kibel koło stołu jadalni?To już bezmózg musiał zrobić, bo jak to nazwać inaczej.Da się to chyba prosto zmienić,ale takie coś wystawić w projekcie?To świadczy ,że bezmózgowie projektu może być daleko posunięte.Noi małe te pom.gosp 3m i 2m to co to jest

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co się stało IZA30, że zrezygnowałaś z Valletty ? ? ?

Valletta to mój ideał.BYŁ I BĘDZIE.Niestety,realia go wykluczyły.Dach tego domu kosztuje w granicach 50-70 tys.czyli jak zwykle chodzi o koszta :(

Żałuję bardzo ,ale takie życie.

Ale koniec końców jestem bardzo zadowolona z końcowego wyboru.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-anulka-z-garazem-sll1024.aspx

Edytowane przez IZA30

Do pionu to ja bym postawił tych wszystkich architektów po szkole w Koziej Wólce chyba.

Też nie lubię za bardzo projektów Archonu (wewnątrz głównie-same głupie stereotypy i chwilowa moda)natomiast ten w/g mnie jest dobry.Nawet wklejałem go wcześniej.Tylko ,że jedno pom .gosp. a gdzieś to wszystko w domu musi się zmieścić.Zauważcie ,że salonu w zasadzie nikt już chyba meblami jak z epoki Gierka w bloku nikt nie zastawia.Zostają nam szafy w pokojach by wszystko zmieścić.Stąd patrzę na (oprócz kotłowni) jakąś pralnie i garderobę.Dodatkowo mówimy o domu bez piwnicy!

Czy w tym projekcie powyżej można wygospodarować jakieś rozsądne poddasze a schody zrobić , nie wiem,na przeciw wejścia praktycznie w salonie-poszłyby nad telewizorem?

Jedno mnie boli , boję się trochę takiego domu bez zobaczenia w realu jak wygląda.Dwuspady w parterówkach są ryzykowne.Żeby jakaś kupa nie wyszła na żywo

Tomek, zauwazylam, ze nie zgadzasz sie aby w Twoim domu byla jakakolwiek niedogodnosc, nie lubisz ustepstw, chcesz miec dom idealny. Na nic oka nie przymkniesz. Nie wybierzesz projektu gotowego. To tak jak ja. Szukam juz cale wieki projektu gotowego. Ze 20 projektow bylo juz na 90%. Po czasie projekty te zaczynaly mnie po prostu wkurzac, albo stawaly sie dla mnie obojetne... Jak wnetrze ok, tak bryla do bani i tak w kolko...

Maz juz znalazl czlowieka, ktory wykona projekt indywidualny i wlasciwie tylko to nam zostaje. To najlepszy wybor. Mam juz wstepnie narysowany projekt - ktos moglby powiedziec ze dziwaczny. Coz to ma byc dom dla NAS. Ciekawe tylko czy ow projektant przeleje to na papier ;-)

Jedno mnie boli , boję się trochę takiego domu bez zobaczenia w realu jak wygląda.Dwuspady w parterówkach są ryzykowne.Żeby jakaś kupa nie wyszła na żywo

Myślę, że nie powinieneś się bać parterówek dwuspadowych. Ja z uwagi na tańsze koszty jestem jak najbardziej za- tym bardziej, że widziałam już kilka takich domów, które w realu wyglądają naprawde ładnie:) Widzę, że nadal poszukujesz, jak pisałam kiedyś wyżej, jak już coś znajdziesz daj znac gdyż mamy bardzo podobne kryteria poszukiwań :) Ps ciekawy ten domek z archonu

Myślę, że nie powinieneś się bać parterówek dwuspadowych. Ja z uwagi na tańsze koszty jestem jak najbardziej za- tym bardziej, że widziałam już kilka takich domów, które w realu wyglądają naprawde ładnie:) Widzę, że nadal poszukujesz, jak pisałam kiedyś wyżej, jak już coś znajdziesz daj znac gdyż mamy bardzo podobne kryteria poszukiwań :) Ps ciekawy ten domek z archonu

Dokładnie.Z początku też wykluczałam dwuspad,bo stodoła itp.Ale jak moi rodzice wybudowali ten:http://pprojekt.pl/projekt468-skowronek__77_8_m.html to obawy odeszły jak reką odjął.Domek wyszedł cudny.Mojej Anuli też nikt nie budował,bynajmniej nikt się nie ujawnił ze zdjęciami,trochę się oczywiście tego obawiam,bo wolałabym zobaczyć ją na żywo.Ale,ze wyjdzie kupa tego akurat się NIE BOJĘ :)

Mam juz wstepnie narysowany projekt - ktos moglby powiedziec ze dziwaczny. Coz to ma byc dom dla NAS. Ciekawe tylko czy ów projektant przeleje to na papier ;-)

Rania, ale jest dokładnie tak, jak piszesz - dom ma być dla WAS. Mój też według wielu osób jest dziwaczny, trudny, ze złymi proporcjami (za dużo komunikacji, czyli strata powierzchni), za duży/za mały itd... Wrzuciłam go na forum i usłyszałam sugestie, które mnie by do głowy nie przyszły (łazienka przy sypialni na przykład), bo po prostu mam inne potrzeby i co innego w domu jest dla mnie ważne. Każdy chce czegoś innego, każdy ma inne doświadczenia i wyobrażenia. Ja patrzę na swój projekt już od jakiegoś czasu. Wymierzyłam wszystko co do milimetra, zrobiłam projekt w 3D, żeby zobaczyć proporcje, wnętrza, elewację... Patrzę i patrzę i już nie widzę wad, bo wszystkie, które były, wyeliminowałam. Ale ktoś inny mógłby powiedzieć, że projekt do bani i że wad ma sporo... Ja życzyłabym tylko sobie (i każdemu budującemu), żebym zakończyła budowę z takim samym przeświadczeniem z jakim zaczynam i żeby dom podobał mi się tak samo albo jeszcze bardziej ;)

Wrzucisz swoje rysunki?

Rania - wklejaj rysunki ;)

Mój dom też jest dla NAS i nie wszystkim musi się podobać. Są przeciwnicy i zwolennicy - ale My zaprojektowaliśmy to co Nam sie podoba i tak by Nam było najwygodniej.

Więc nie bójcie się swoich pomysłów, marzeń, itp. To Wy tam będziecie mieszkać a projektant ma podpowiedzieć nie narzucić swoje rozwiązania. Od narzucania są projekty gotowe.

Wklejaj, wklejaj swój pomysł.

Rozmawiam z ekipami budowlanymi i wyceniam budowę. Projekt jeszcze u architekta, kończy się robić :) Poprawek już nie planujemy, powstała wersja ostateczna :) Ale głowa bolała od myślenia o tym, co by jeszcze zmienić ;) Prawie wszystko już jest, czekamy na projekt wiązarów (ma być w przyszłym tygodniu). Według architekta prognoz do końca roku uporamy się z PNB i planujemy stan zero na wiosnę. A jak się uda to może i dalej pociągniemy, ale póki co wątpię ;)

A Ty masz już PNB?

Edytowane przez anna-maria3

Tomek, jeszcze małe co nieco dla Ciebie.

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Mela/a,s_pd,idp,11042.html

Tu duża powierzchnia zabudowy, ale jakby zrezygnować z garażu i tego zadaszenia, to chyba nie jest tak źle ;) http://www.tooba.pl/projekt-domu-LK-465/a,s_pd,idp,3947.html

http://www.tooba.pl/projekt-domu-HG-H6/a,s_pd,idp,13666.html

Oczywiście, żeby nie było, w każdym jest jakieś "ale" ;)

Rozmawiam z ekipami budowlanymi i wyceniam budowę. Projekt jeszcze u architekta, kończy się robić :) Poprawek już nie planujemy, powstała wersja ostateczna :) Ale głowa bolała od myślenia o tym, co by jeszcze zmienić ;) Prawie wszystko już jest, czekamy na projekt wiązarów (ma być w przyszłym tygodniu). Według architekta prognoz do końca roku uporamy się z PNB i planujemy stan zero na wiosnę. A jak się uda to może i dalej pociągniemy, ale póki co wątpię ;)

A Ty masz już PNB?

Na PNB czekam.... ma niby być do 14 października.... ale Pani która wydaje pozwolenie - dzisiaj mi powiedziała ze jeszcze do tego nie zajrzała, od jutra jest na urlopie.... widocznie mój wniosek jeszcze nie nabrał "mocy urzędowej i musi sie odleżeć :( )

A gdzie wyceniasz wiązary ?? Projekt też Ci robią wiązarów do wpięcia do Twojego projektu ??

Jaki masz duży dach tak wogóle ?? Ile m2 ??