Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja jestem na etapie wycen materiałów.

Wyceniam Ytong, dachówki, okna ip.

Kosztorys - choć to za dużo powiedziane - zrobiłam sama - siedząc godzinami nad cenami materiałów, usług, itp.

Wiadomo liczę się z pomyłkami - ale jak na razie jest dobrze. Wyceny które dostaję pokrywają sie z tym co wyliczyłam, a nawet są nieco niższe - wiec jest dobrze ;)

Jeden kamień z serca - zapadła ostateczna decyzja co do dachówek... a to był trudny temat.

A Ty z czego budujesz ?? co na dachu ??

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wycenę też robię sama w Excelu i konfrontuję z tym, co dostaję od ekip.

Powierzchni użytkowej mam 170, całkowitej 220. Fundamentu 97mb z ławą 60 i 16,5mb z ławą 40. Dachu sporo - 400m2.

Póki co widzę, że najpierw "zje nas" fundament a potem dach - ściany są do przełknięcia ;)

Projekt wiązarów wraz z wyceną będzie podpięty do projektu domu. Wczoraj pan wstępnie wycenił wiązary,

ale musi jeszcze projekt dopracować, więc czekamy. Wyceniany i projektowany jest w Krotoszynie.

Na dachu ma być dachówka ceramiczna. Przeglądam oferty, podoba mi się Roben Monza plus i Brass Celtycki.

Budować wstępnie mieliśmy z Suporexu, ale po rozmowach z firmami budowlanymi chyba będziemy się skłaniać w kierunku ceramiki, czyli Poroterm.

Póki co mam wyceny stanu zero od kilku firm - na kilka nadal czekam.

Wycena materiałów pokrywa się z tym, co sama zdołałam wyliczyć po obdzwonieniu hurtowni,

ale robocizna mnie przerasta, bo owszem, dom mamy spory, ale bardzo prosty i Ci, co znają się na temacie mówią, że firmy za wysoko wyceniają.

Cenią za metr kwadratowy, a nie biorą pod uwagę stopnia skomplikowania - ale jestem jeszcze przed wszelkimi negocjacjami i dogadywaniem się, bo nie wszystkie wyceny dostałam, więc jestem dobrej myśli. Wiem mniej więcej, w jakich kwotach powinien zamknąć się fundament, ściany, wiązary i dachówka. O reszcie na razie nie myślę, bo już sam dach to bardzo odległy temat.

Atika, a Ty chcesz jeszcze w tym roku zacząć? Coś kojarzę, że chyba chciałaś...

Z PNB tak już jest - jeden ma w tydzień, drugi w miesiąc, a jeszcze inny... ;)

Jakie masz wyceny - samej robocizny i materiał we własnym zakresie, czy również z materiałem?

Ja myślałam, że z materiałem wyjdzie dużo drożej, a okazuje się, że firmy materiał biorą na siebie (na firmę) z 7% VATem więc w sumie wychodzi nawet taniej niż samemu kupować... No i u nas jest problem, bo nie damy rady wybudować od razu całości więc będzie drożej, bo liczymy za każdy etap oddzielnie...

Edytowane przez anna-maria3

Ja będe budować z YTONGU - i tutaj rozbieżność w wycenie samego materiału to prawie 11.000 zł. !!!! jak dla mnie szok. Trzeba szukać, szukac i jeszcze raz szukać....

Na dach dachówka - zdecydowaliśmy się na Nelskampa - właściwie nie ma o nim złych opinii, dachówka mi sie podoba, cena wyszła bardzo dobra - nawet mnie zaskoczyła...

My też robimy wiązary - dlatego pytam o Twoją wycenę - bo dach mamy również spory - podobnie jak Ty, bo 380m2. My wycenialiśmy u Burkietowicza w Odolanowie - od nich też mamy projekt.

Wyceniamy indywidualnie materiały, jakoś jestem przekonana ze szukajac samemu znajdziemy taniej (przykład mam przy YTONGU)...

Zaczać byśmy chcieli - ale PNB nie wiadomo kiedy, straszą zimą od października i to z mrozami -30st. co nie zachęca do budowy, zresztą trzyma nas jeszcze inna rzecz... ale to już inna sprawa.

PS. Aby nie zaśmiecać wątku może przenieśmy rozmowę o szczegółach na priva.

Swoje rysunki wklejue tu jak tylko dopracuje projekt, bo na razie mam tylko ogolny zarys pomieszczen - bez okien, wymiary jeszcze nie ostateczne i do ewentualnego skorygowania.

Dom to oczywiscie parterowka. Dla jednych to dom dla innych pudelko :-) Bez dachu :-) Czyli parterowka z plaskim dachem na planie prostokata ok 120 m kw. mk, ze sporymi oknami. W srodku domu garderoba, pralnia i kominek a wokol tej wyspy umieszczone sa inne pomieszczenia. To tak w skrocie. Wiem, ze opis duzo nie mowi, ale na razie musi wystarczyc ;-)

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Horus/a,s_pd,idp,13135.html

Se taki wybuduje haha i już.Prosty dom chyba i garaz tani.Dokładnie się nie przyglądałem ,ale w opisie schody na taras widokowy i na strych jakaś antresola tzn parterowy jest ,ale po tej antresoli na taras czy jakoś tak.Wybajerzony jest:)

Teraz patrze chyba na działkę nie wejdzie na szerokość , ze 1-1.5m może braknąć.A jaka łazienka haha ( pokój kąpielowy w zasadzie)12m -można go pomniejszyc a jego kosztem zwiększyć pom.gosp , choć już najmniejsze nie jest

Edytowane przez tomek131

A płaski dach to z wyboru, podyktowany gustami, czy wymóg warunków zabudowy?

Plaski dach podyktowany gustem moim. Meza udalo mi sie nakusic ;-) Na szczescie warunki zabudowy nie nakazuja dachu skosnego. Na dzialce juz stoi jeden malutki domek z plaskim dachem - beda sie zgrywac.

Poza tym jaka funkcje pelni dach w domu parterowym? Oprocz niby ozdobnej? Bo nie usmiecha mi sie budowac drewnianej czapy - graciarni na stropie za 50 tys. Droga ta impreza i brzydka. To oczywiscie tylko moje zdanie - maz tez sadzi, ze jestem dziwna :-D

Bardzo fajny ten Horus, ale widac, ze tani nie bedzie.

Bagusia,a Ty co w końcu budujesz?jaki projekt wybrałaś? :)

a ja nadal nie wiem... :p Tak szczerze mówiąc troszke plany nam się pokrzyżowały i budowa niestety troszkę odwleka się w czasie. Na szczęście wszystkie formlności z działką są już pozałatwiane:) Nadal jestem na etapie poszukiwań, a baaaaardzo lubię przebirać w projektach :p Na pewno parterówka!!

PS Twoja ANULKA dawno temu mi się podobała ale jak dla mnie za małe sypialnie...

tomek131 tu masz jeszcze jeden przykład http://www.dom-parterowy.pl/informacje.php?kategoria=dm&id=dm26

Dzięki zaraz się przyjrzę.

Tu masz jeszcze 2propozycje

1) duże sypialnie, wielki salon, szafy w korytarzu i wygospodarowałabym też kawałek garderoby lub pom. gosp z pokoju nr12 http://www.extradom.pl/projekt-domu-kos-bez-garazu-wrf1207.aspx

2) zobacz sobie też ten http://www.extradom.pl/projekt-domu-bm-81-dom-przy-mlynie-sle1016.aspx

Gdybym mogla stawiac dom wielkosci 160 m kw. to mysle, ze nie mialabym takiego problemu z wyborem projektu jak obecnie. Na 160 m zmieci sie juz wszystko co trzeba. Na 120 juz trzeba kroic pomieszczenia. Chcialam 100 m, ale nie da rady - tu nic sie nie zmiesci :-(

W Danielu podobaja mi sie garderoby, ale juz WC i umieszczenie kuchni nie. Mysle, ze Tomkowi to tez sie nie spodoba. Denerwuje mnie, ze w wiekszosci gotowcow aby wejsc do kuchni trzeba przejsc przez salon.

Dzięki dziewczyny baaardzo.Wykraczamy trochę poza metraż.Pooglądam dokładniej.Ten ostatni to jakoś tak ....tylko wiatrolapik i ten długi korytarz..

A taki i już

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Mango/a,s_pd,idp,12519.html

Albo pojedziemy klasyczną wioską i cześć.Ma prawie wszystko,choć do tego wątku nie pasuje....

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Cezar/a,s_pd,idp,13038.html

A tak poza to ja mam tak ,że czy to auto,czy ubranie czy projekt domu, czasem coś zapada w pamięć..Anna tak zapadła mi w pamięć.Choć się dopatrzyłem dziś ,że znowu prosto na garki w kuchni z wiatrołapu się wchodzi ,ale może tylko mi się wydaje bo już mnie łeb boli od tych projektów

A ten Horus fajny ,ale skąd taki kosztorys.A bym był oryginalny na całą wieś

a ja nadal nie wiem... :p Tak szczerze mówiąc troszke plany nam się pokrzyżowały i budowa niestety troszkę odwleka się w czasie. Na szczęście wszystkie formlności z działką są już pozałatwiane:) Nadal jestem na etapie poszukiwań, a baaaaardzo lubię przebirać w projektach :p Na pewno parterówka!!

PS Twoja ANULKA dawno temu mi się podobała ale jak dla mnie za małe sypialnie...

tomek131 tu masz jeszcze jeden przykład http://www.dom-parterowy.pl/informacje.php?kategoria=dm&id=dm26

Ja tez mam w plecy rok z budową,planowałam ten rok,jednakze zycie jak to życie plata rózne figle...Zaczynam dopiero na wiosnę przyszłego roku.

Ja zabieram 1m z salonu i powiększam 2 pokoje.salon ma 31,2 w zupełnosci 30 mi wystarczy.

Edytowane przez IZA30

ten dm26 jest całkiem przyjemny, no i nareszcie 4 sypialnie :) nawet to wejście 'od kuchni' jest dla mnie ok, w sumie w 9 przypadkach na 10 pierwsze kroki po wejściu do domu kieruje się do kuchni celem 'rzucenia siat' etc. no, nie ma garażu, ale dzięki temu jest zgrabniejszy, niektóre projekty przez wielkie garaże są takie przerośnięte/nowotworowe..

tylko ten słupek-wygłupek ze spiżarką na środku .. nie wiem jak to w praktyce miałoby wyglądać...