Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich miłośników domów bez użytkowego poddasza:)

Przyłączę się do dyskusji, bo też właśnie jestem na etapie wyboru projektu i na wiosnę 2011 zamierzam rozpocząć budowę

Jeśli gmina będzie łaskawa i dostanę takie WZ o jakie zawnioskuję, to będę budować taki dom:

http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/ww-221.htm z kilkoma zmianami.

Spełnia praktycznie wszystkie nasze oczekiwania, a te, których nie spełnia zapewnimy sobie zmianami właśnie:)

Pozdrawiam,

Kasia

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich miłośników domów bez użytkowego poddasza:)

Przyłączę się do dyskusji, bo też właśnie jestem na etapie wyboru projektu i na wiosnę 2011 zamierzam rozpocząć budowę

Jeśli gmina będzie łaskawa i dostanę takie WZ o jakie zawnioskuję, to będę budować taki dom:

http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/ww-221.htm z kilkoma zmianami.

Spełnia praktycznie wszystkie nasze oczekiwania, a te, których nie spełnia zapewnimy sobie zmianami właśnie:)

Pozdrawiam,

Kasia

BARDZO DOBRY PROJEKT.Ma wszystko to,co trzeba.Gratuluję wyboru:)

No to ja z krytyką tego projektu :p I mam nadzieję, że Kasia nie obrazi się, tak jak jedna z forumowiczek... lepiej teraz wysłuchać krytyki, niż potem uczestniczyć w tym wątku.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urzadzaniu-domu-nie-zrobilibyscie-ponownie

albo w tym:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-byś-zmienił(a)-budując-jeszcze-raz

1) nie podoba mi się ustawienie salonu, siedzi się tyłem do ogrodu i wejścia na ogród, siedząc przy kominku masz widok na kuchnie jadalnie i drogę wjazdową, a ze względu na to, że salon mimo swoich gabarytów jest nieustawny nie ma innej opcji ustawienia kanap,

2) dla mnie garaż wybitnie za mały, chyba, że macie samochody wielkości Fiata 126P :p, właśnie takie są garaże wbudowane w bryłę domu i dlatego ja sama nie lubię takiej opcji, co inego jak masz w projekcie opcję dobudowanego garażu do ściany domu , wtedy jak garaż za mały możesz go np. poszerzyć przy adaptacji,

3) brak pomieszczenia gospodarczego na: meble ogrodowe, sanki, narty, narzędzia ogrodnicze, przepraszam bardzo, ale to duży 160 m2 dom, więc takie pomieszczenia przy takiej powierzchni domu są wymagane, jest ładne pomieszczenie gospodarcze, ale z ustawienia go w domu wynika, że ma obsłużyć wewnętrzne potrzeby mieszkańców

4) RESZTA JEST SUPER :D

Dla mnie ten projekt jest mało wymagający wobec 160 m2 powierzchni użytkowej domu. Widziałam lepsze projekty o tych gabarytach.

ProStaś obcieło mi :(

1) salon nieustawny, mimo tak dużej powierzchni, siedząc na kanapach jesteś odwrócony tyłem do ogrodu a przodem do kuchni i jadalni. Chyba nie o taki widok w salonach w domach jednorodzinnych chodzi, nawet jak ProStaś radzi to i tak siedzi się tyłem do widoku na ogród,

2) garaż za mały 33 m2 na dwa samochody!!!, chyba, że inwestorzy jeżdżą "kaszlami" :p, brak w garażu pomieszczenia na meble ogrodowe, sanki, narty, sprzęt ogrodowy, kosiarka, trudno tak brudny sprzęt taszczyć do pomieszczenia gospodarczego w domu, który jak wynika z jego położenia ma służyć jako kotłownia, czy pralnia.

3) Przedpokój niby ponad 4 m2, ale przez 3 pary drzwui baardzo nieustawny. Gdzie szafa na ubrania?

Poza tym reszta OK :)

Niestety wybór projektu z wbudowanym garażem skutkuje tym, że garaż, jego kształt i wielkość dopasowywuje się do całego domu i takie wychodzą kwiatki... Luuudzieee!!! garaż na dwa samochody 33 m2

przepraszam, ale jak wybiera się taki drogi dom w budowie, to już chyba coś trzeba od projektu wymagać???

Edytowane przez Aleksandryta

Witam Was,

od jakiegoś czasu czytam ten wątek, bo też jestem na etapie wybierania projektu domu parterowego. Jak pewnie większość z Was przeglądnęłam baaardzo dużo projektów i zostały w sumie dwa typy. Bardzo Was proszę o opinie, widzę, że macie już doświadczenie, więc będę wdzięczna za wszelkie rady i podpowiedzi.

Wjazd na działkę jest od strony południowo-zachodniej dlatego chcemy aby pokój dzienny był z przodu.

Moje typy: http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_parterowe/neptun_5/#kosztorys

i drugi: http://www.archtim.pl/index.php?pid=3&prid=341&what=0

Proszę jeszcze o opinię jak myślicie czy podane kosztorysy w tych domach są realne?

KasiaSzyBa Twój projekt jak dla mnie to rewelacja bardzo mi się podoba, dla mnie niestety za duży i nie zmieściłby się na naszą działkę, ale domek będzie wygodny i przestronny, bardzo ładny.

Zdecydowanie ArchTimu - Z Werandą III Ładny dom z tym wszystkim, co potrzeba mieć w domu. Ma nawet dwie łazienki, choć o łazience sypialnianej... no cóż lepsza byłaby łazienka tzw. dla gości niż przy sypialni... , według mnie za wąski garaż i poszerzyłabym garaż o np. o 1 m

BAKO mieszkałam w swoim pierwszym domu 5 lat i miałam prawie 40 metrowy garaż, a 2 SUVy ledwo się mieściły. Fakt, że nie każdy ma 2 takie samochody, ale teraz dużo osób posiada tzw. samochody rodzinne, które są większe od "średniej krajowej".

Ja osobiście nie lubię wykuszy. Podraża budowę, ale jak kto woli. Salon jest niestety nieustawny. Oprócz szafki na TV i pary wypoczynku, nic w salonie nie ustawisz.

PS ten zaproponowany przez bdana jest o wiele lepszy od twoich dwóch propozycji.

Edytowane przez Aleksandryta

Dzięki za odpowiedź, ten dom jest super nawet wczoraj go mężowi pokazywałam, ma tylko jeden mankament - garaż za mały i nie da się go poszerzyć bo na działkę nie wejdzie (23m szerokości), a w tym pierwszym linku, który podałam garaż do poszerzenia będzie o 1,5 metra.

A co myślicie o tych domach, które podałam powyżej bardzo proszę o Wasze opinie, oczywiście w środku troszkę byśmy poprzerabiali po swojemu. (spiżarka, garderoba, mała pralnia itp)

Aleksandryta ale mnie pocieszyłaś bo ten dom (parterowy) to będzie też nasz drugi dom i miał być już taki żeby nie narzekać na to czy na tamto, ale nie jest tak różowo niestety bo działka nie za szeroka i na dodatek z lekkim spadem, a co za tym idzie? Dom parterowy (który nam się marzy (teraz mamy z poddaszem)) w naszym przypadku nie może być zbyt długi bo wychodzi różnica między tyłem a przodem domu - np. na 18 metrach długości domu wychodzi, że z przodu byłoby 1,7 m (wysokości fundamentu) czyli wejście po stromych schodach, nie mówiąc już o wjeździe do garażu, dlatego szukam projektu z garażem wycofanym do tyłu. Normalnie płakać się już chce :( Jest jeszcze opcja z osobnym garażem, ale mąż nie chce, ja też nie za bardzo jestem za tym. Poradźcie coś proszę.

Witam Was,

od jakiegoś czasu czytam ten wątek, bo też jestem na etapie wybierania projektu domu parterowego. Jak pewnie większość z Was przeglądnęłam baaardzo dużo projektów i zostały w sumie dwa typy. Bardzo Was proszę o opinie, widzę, że macie już doświadczenie, więc będę wdzięczna za wszelkie rady i podpowiedzi.

Wjazd na działkę jest od strony południowo-zachodniej dlatego chcemy aby pokój dzienny był z przodu.

Moje typy: http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_parterowe/neptun_5/#kosztorys

i drugi: http://www.archtim.pl/index.php?pid=3&prid=341&what=0

Proszę jeszcze o opinię jak myślicie czy podane kosztorysy w tych domach są realne?

KasiaSzyBa Twój projekt jak dla mnie to rewelacja bardzo mi się podoba, dla mnie niestety za duży i nie zmieściłby się na naszą działkę, ale domek będzie wygodny i przestronny, bardzo ładny.

U mnie odpada jeden jak i drugi dlatego,ze kuchnia jest totalną blokową kiszką,masakra przy takich powierzchniach domu KTO TO WYMYŚLA ?

KASIASZYBA Twój projekt dla mnie jest niemal doskonały.Dla mnie troszkę za duży i gdyby nie ograniczały mnie koszty z pewnością budowałabym podobny.Salon jest jak najbardziej ustawny,bo teraz nic wiecej sie nie wstawia niż tv (który wisi) wypoczynek oraz komódka na którą jest miejsce:)Dom moze nie będzie najtańszy budowie,ale ... bierz projekt bez dwóch zdań :)

Edytowane przez IZA30

Cieszę się, że Wam też WW-221 się podoba. Tak jak napisałam spełnia prawie wszystkie nasze wymagania. Aleksandryta – nie mam powodu się obrażać, bo to nie ja zrobiłam ten projekt:). Zresztą ja nie z tych obrażalskich, a ponadto: konstruktywna krytyka – bezcenna…

Co do uwag – są bardzo trafne, ja też zauważyłam te „niedogodności” Stąd planowane przeze mnie zmiany:

- przede wszystkim chcę wykorzystać możliwość powiększenia wymiarów domu o 5% i rozepchnąć trochę dom; rozrysowałam sobie powiększony rzut domu na papierze milimetrowym w skali 1:50 i wyszło mi, że garaż będzie miał 36m2 (6x6 – mam nadzieję, że wystarczy), a wiatrołap 6,25 – zmieści mi się szafa 1,3x0,7;

- w wiatrołapie tylko drzwi z garażu będą otwierały się „do” wiatrołapu

- w salonie wypoczynek mam zamiar mieć ustawiony przodem do pięknie wykończonego kominka, kuchni i jadalni nie będzie stamtąd widać; a że nie frontem do zieleni – no cóż, nie można mieć wszystkiego:)

- w pomieszczeniu obok garażu będzie pralnia z wyjściem na zewnątrz (żeby łatwo było nosić pranie) a kotłownia w … piwnicy, bo zamierzamy częściowo podpiwniczyć dom; mój mąż podejrzał u znajomych pokój (nad podwójnym garażem) zaaranżowany na domowe kino – rzutnik, wielki ekran, mięciutkie, duże kanapy, puchaty dywan:) i teraz chce mieć tak samo; a ponieważ obydwoje nie lubimy skośnych dachów to idziemy w dół; piwnica rozwiąże mi tez problem przechowywania mebelków ogrodowych, kosiarki ,grabi itp. – zmieści się tam pomieszczenie „ogrodnicze” z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz (planuję wyjście z tyłu budynku;

- schody do piwnicy zrobimy w miejscu garderoby; nasza sypialnia będzie w pokoju z oknem na zachód, obok zmieści się garderoba a dalej będzie już łazienka; wymyśliłam sobie przejście z garderoby do łazienki, żeby nie biegać w kółko (rano bardzo wygodnie – wstaje, w garderobie losuję:) ciuchy i od razu do łazienki – ale nad tym rozwiązaniem jeszcze się zastanawiam;

- chcę też wykorzystać sąsiedztwo łazienki i pralni i wykombinować coś w rodzaju zsypu na brudne ubrania (jaki polecają budowniczy domów z poddaszem) tak, aby kosz na ciuchy stał w pralni a z łazienki można było go zapełniać

Aby zbudować taki dom, jaki mi się marzy muszą się spełnić (jednocześnie) dwa warunki”

- gmina wyda odpowiednie warunki zabudowy (powierzchnia zabudowy + szerokość elewacji frontowej) – działka nie stwarza ograniczeń

- pracownia projektowa musi wyrazić zgodę na zmiany wykraczające poza standardowe

Koszty – wiadomo, musza być; ale doszłam do wniosku, ze skoro już budujemy, to zbudujemy taki dom, jaki nam się marzy a nie taki, w którym nie będziemy się dobrze czuli i którego od początku nie będziemy lubić.

Mam zestaw kosztów jakie poniósł kolega z tego forum, który już kończy wykańczanie (jakie fajne wyrażenie:)) WW-221 i, mimo, że są wysokie, jestem w stanie je zaakceptować; zwłaszcza, że już widzę na czym będę mogła zaoszczędzić.

Przepraszam za przynudzanie. Rozpisałam się jak nigdy, ale na ten temat to ja mogę bez końca…:)

Pozdrawiam wszystkich,

Kasia

Witam serdecznie,

Natrafiłem na na forum moich ulubionych projektów parterowych :-) Co myślicie o projekcie http://www.z500.pl/projekt/z17.html ?

Zastanawiam się nad przerobieniem dwóch dużych sypialni na 3 mniejsze tak żeby były 4 pokoje.

Chciałbym konstrukcję dachu wykonać za pomocą wiązarów (niższy koszt i nie zamierzam korzystać z poddasza). Dodatkowo planuję zamontować PC i wentylację mechaniczną oraz zadaszony taras z pergoli.

Proszę o swoje przemyślenia ewentualnie inne propozycje ale obejrzałem już tysiące projektów i "lepszego" nie trafiłem.

Pozdrawiam,

Jacek

Cieszę się, że Wam też WW-221 się podoba. Tak jak napisałam spełnia prawie wszystkie nasze wymagania. Aleksandryta – nie mam powodu się obrażać, bo to nie ja zrobiłam ten projekt:). Zresztą ja nie z tych obrażalskich, a ponadto: konstruktywna krytyka – bezcenna…

Co do uwag – są bardzo trafne, ja też zauważyłam te „niedogodności” Stąd planowane przeze mnie zmiany:

- przede wszystkim chcę wykorzystać możliwość powiększenia wymiarów domu o 5% i rozepchnąć trochę dom; rozrysowałam sobie powiększony rzut domu na papierze milimetrowym w skali 1:50 i wyszło mi, że garaż będzie miał 36m2 (6x6 – mam nadzieję, że wystarczy), a wiatrołap 6,25 – zmieści mi się szafa 1,3x0,7;

- w wiatrołapie tylko drzwi z garażu będą otwierały się „do” wiatrołapu

- w salonie wypoczynek mam zamiar mieć ustawiony przodem do pięknie wykończonego kominka, kuchni i jadalni nie będzie stamtąd widać; a że nie frontem do zieleni – no cóż, nie można mieć wszystkiego:)

- w pomieszczeniu obok garażu będzie pralnia z wyjściem na zewnątrz (żeby łatwo było nosić pranie) a kotłownia w … piwnicy, bo zamierzamy częściowo podpiwniczyć dom; mój mąż podejrzał u znajomych pokój (nad podwójnym garażem) zaaranżowany na domowe kino – rzutnik, wielki ekran, mięciutkie, duże kanapy, puchaty dywan:) i teraz chce mieć tak samo; a ponieważ obydwoje nie lubimy skośnych dachów to idziemy w dół; piwnica rozwiąże mi tez problem przechowywania mebelków ogrodowych, kosiarki ,grabi itp. – zmieści się tam pomieszczenie „ogrodnicze” z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz (planuję wyjście z tyłu budynku;

- schody do piwnicy zrobimy w miejscu garderoby; nasza sypialnia będzie w pokoju z oknem na zachód, obok zmieści się garderoba a dalej będzie już łazienka; wymyśliłam sobie przejście z garderoby do łazienki, żeby nie biegać w kółko (rano bardzo wygodnie – wstaje, w garderobie losuję:) ciuchy i od razu do łazienki – ale nad tym rozwiązaniem jeszcze się zastanawiam;

- chcę też wykorzystać sąsiedztwo łazienki i pralni i wykombinować coś w rodzaju zsypu na brudne ubrania (jaki polecają budowniczy domów z poddaszem) tak, aby kosz na ciuchy stał w pralni a z łazienki można było go zapełniać

Aby zbudować taki dom, jaki mi się marzy muszą się spełnić (jednocześnie) dwa warunki”

- gmina wyda odpowiednie warunki zabudowy (powierzchnia zabudowy + szerokość elewacji frontowej) – działka nie stwarza ograniczeń

- pracownia projektowa musi wyrazić zgodę na zmiany wykraczające poza standardowe

Koszty – wiadomo, musza być; ale doszłam do wniosku, ze skoro już budujemy, to zbudujemy taki dom, jaki nam się marzy a nie taki, w którym nie będziemy się dobrze czuli i którego od początku nie będziemy lubić.

Mam zestaw kosztów jakie poniósł kolega z tego forum, który już kończy wykańczanie (jakie fajne wyrażenie:)) WW-221 i, mimo, że są wysokie, jestem w stanie je zaakceptować; zwłaszcza, że już widzę na czym będę mogła zaoszczędzić.

Przepraszam za przynudzanie. Rozpisałam się jak nigdy, ale na ten temat to ja mogę bez końca…:)

Pozdrawiam wszystkich,

Kasia

KasiuSz a te koszty... podzieliłabyś się kwotą, ZA ILE to można mieć?

projekt też mi się podoba, mankamencik to kuchnia, bo mi się marzy kuchnia gdzie będę mieć okrągły stolik na 4osoby + w jadalni duży stół "gościnny". Mam po prostu do zagospodarowania stary stół ale jest tylko na 4osoby, więc muszę mieć DWA. ot, logika kobiety ;)

KasiuSz a te koszty... podzieliłabyś się kwotą, ZA ILE to można mieć?

projekt też mi się podoba, mankamencik to kuchnia, bo mi się marzy kuchnia gdzie będę mieć okrągły stolik na 4osoby + w jadalni duży stół "gościnny". Mam po prostu do zagospodarowania stary stół ale jest tylko na 4osoby, więc muszę mieć DWA. ot, logika kobiety ;)

Koszty jak dla mnie wyszły ogromne: w sumie jakieś 670.000 (cała papierologia na początku, ogrodzenie działki, budowa i wyposażenie domu, kostka). Ale jak od tego odjęłam koszt pompy ciepła (u mnie będzie gaz), część kosztów ogrodzenia (u mnie mniej do grodzenia, więc będzie taniej), wyliczyłam niższe koszty wyposażenia kuchni i łazienek i dodatkowo miejsze koszty robocizny (forumowicz, który przesłał mi to zestawienie sam przyznał, że dużo płacił) to wychodzi mi ok. 500-550 tys (jakieś 2000zł/m2 powierzchni zabudowy), co przy takim domu wydaje mi się być do przyjęcia. Na razie jestem optymistką, ale pewnie za dwa lata powiem: " miało być tak dobrze, a wyszło jak zwykle":). Przynajmniej będę miała fajny, choć pewnie nie do końca wykończony dom.

Co do okrągłego stołu to też taki mam , wprawdzie rozkładany, więc na więcej niż 4 osoby, ale zamierzam go wstawić do wolnego, gościnnego/"pracowego" pokoju, a do jadalni kupić rozkładany, prostokątny.

Pozdrawiam,

Kasia

670.000 - no mało to nie jest, ale też patrząc wokół, ile znajomi wydają, brzmi realnie. zresztą też trudno porównywać, wszak można mieć podłogę za 60tysięcy i za 20.. takich rozbieżności jest na każdym kroku multum. jak z ciuchami, można się ubrać za 100zł i za 1000zł [a czasem nawet różnicy nie widać ;)].

pozdrawiam

mimblau

Dodam jeszcze, że stan surowy otwarty (czyli z dachem ale bez stolarki zewnętrznej) wyniósł 205000 - czyli tak w miarę normalnie. Dopiero instalacje i wykończenie znacznie podniosły koszt - czyli wszystko zależy od tego jak ocieplamy (w zestawieniu kosztów była wełna, ja planuję styropian), jaką kupimy stolarkę, jakie zamontujemy sobie instalacje (tu np. pompa ciepła, rekueperator) i wykończenie ścian i podłóg.

W tych 200000 jest np. dachówka ceramiczna, ja zastanawiam się nad blachodachówką.

Czyli jest chyba szansa na te 550000?

Pozdrawiam,

Kasia

Dodam jeszcze, że stan surowy otwarty (czyli z dachem ale bez stolarki zewnętrznej) wyniósł 205000 - czyli tak w miarę normalnie. Dopiero instalacje i wykończenie znacznie podniosły koszt - czyli wszystko zależy od tego jak ocieplamy (w zestawieniu kosztów była wełna, ja planuję styropian), jaką kupimy stolarkę, jakie zamontujemy sobie instalacje (tu np. pompa ciepła, rekueperator) i wykończenie ścian i podłóg.

W tych 200000 jest np. dachówka ceramiczna, ja zastanawiam się nad blachodachówką.

Czyli jest chyba szansa na te 550000?

Pozdrawiam,

Kasia

Myśle,ze dasz radę za 550000. Mój znajomy wybudował ten:http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/516-lmb26.html i budowa pochłonęła 700tys zł.Ale oczywiście prawie wszystko z najwyższej półki.Ale dom jest bajeczny koniec końców :)