Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam wjazd od południa, od poludnia sa okna od kuchni i jadalni, natomiast od północy mam wyjscie z salonu na taras..i jest rewelacja..jak jest na dworze ukrop...na tarasie jest przyjemny chłodzik...dopiero od 16 jest słonce...a wtedy juz mozna spokojnie posiedziec..

od wschodu mam dwie sypialnie...budzi słonce...

Wiec dobrze i wcale nie zmieniaj tarasów od pólnocy sa ok

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darth,

Ja się nie wypowiadam, bo miałam takie urwanie głowy w pracy, że siedziałam do 24.00. Swoją drogą nawet dobrze, bo jak widzę opcje się zmieniają jak w kalejdoskopie, więc lekko nie nadążam. :wink:

Myślę Darth, że wiesz już o co chodzi w analizie projektów, więc usiąć z żonką pooglądać, poanalizować, a przede wszystkim wyobrazić sobie siebie w tym domu.

Na temat tej Sonaty, to sobie nie przypominam, żebym się wypowiadała. Pamiętam natomiast pewne spięcie z MTM Stylem, czyli pracownią arch. Zanim wybierzesz projekt poszukaj na forum czy ludzie nie mają problęmów z daną pracownią, bo są takie które specjalizują się w jakiś koszmarnych dla budującego błędach.

Ten projekt Agrobisp z poddaszem (http://www.agrobisp.com.pl/projekty/projekt.asp?projektID=WB-3463&aktualnaStrona=1 ), wydaje się na pierwszy rzut oka bardzo sympatyczny na działkę z wiazdem od południa.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Alicja

• 2 months później...
Ja szukam projektu domu parterowego bez uzytkowego poddasza lub tylko ze strychem, takim jak byl przed laty w wiejskich domach. Pracownia Lipinscy ma takie. Chce do 150 m2 dla dwojga doroslych ludzi, z duzym pomieszczeniem gospodarczym i DWIE lazienki - dla nas ok. 6m2 i dla gosci ok. 3 m2 czyli tylko z prysznicem. Nie musze miec osobnego w-c. Dosc duza kuchnia, ok.14-16 m2, salon USTAWNY, moze byc z jadalnia, sypialnia dla nas, gabinet (zkomputerem) i ewentualnie na wcisk pokoik dla gosci. No i oczywiscie pomieszczenie gospodarcze i to w czesci nocnej z pralnia. moim marzeniem jest osobna kotlownia - ok. 3 m2. Tak teraz mam w moim segmencie i jesterm b. z tego zadowolona. Nie lubie po prostu bliskosci czegos takiego tajmniczego i groznego jak kociol nafaszerowany elektronika. Zaloze w dziale Projekty watek nt. Domy parterowe - prosze o adresy projektow. Co o tym myslisz?

Czesc wszystkim

Ja tez chce pudowac "parterowke". Po kilku miesiacach grzebania sie w projektach z poddaszem, nagle zmienilem zdanie i teraz nawet nie chce myslec o innym domu. Ostatnio bylem u kolegi, ktory zamieszkal w dwupoziomowym duzym mieszkaniu i to tylko utwierdzilo mnie w tym przekonaniu.

Moim faworytem ze wzgledu na rozklad pomieszczen jest D23 z Murotora.

Skonczy sie pewnie na tym ze zrobie projekt indywidualny na bazie tego wlasnie projektu.

Pozdrawiam

EMIl

Widzę siebie sprzed półroku :lol:

zaczynałem od użytkowego poddasza a skończyłem na parterowym.

Niestety nie mieszkam więc na główne pytanie założyciela wątku nie odpowiem.

Ale z wyborem projektu było kiepsko, zwłaszcza, że mieliśmy nietypowy narożnik działki w który chcieliśmy wpisać nasz dom.

Skończyło się na "projekcie indywidualnym"... W cudzysłowiu bo kosztował niecałe 3000zł więc w sumie niewiel więcej niż gotowy...

Tu można go obejrzeć:

http://www.szalega.com/dom/dom.html

I jeszcz mam do ciebbie prosbe, jako ze jestes specjalista od domow parterowych http://www.mtmstyl.com.pl dom pod nazwa Rozłogi Ten dom zreszta bral udzial w konkursie Dom dostepny 2002 Co o nim sadzisz? Od razy zastrzegam, ze jest dla mnie za duzy. Potrzebuje trzech sypialni i oczywiscie salonu. Najbardzie podoba mi sie w nim to ze... jest duzo lazienek, choc przyznaje ze podnosi to koszty. ale od razu widac ze to jest projekt na miare 21 wieku. Po prostu wymagania inwestorow sa coraz ostrzejsze.

Aleksandryta,

Nasz projekt "sami zrobiliśmy" z żoną. Czytaliśmy Muratora, rozmawialiśmy z innymi i myśleliśmy o praktycznej stronie codziennego życia (pranie, gotowanie, sprzątanie, jedzenie,...).

Mieliśmy ponad 20 wersji aż doszliśmy do tego co widać. Nadal jest to kompromis ekonomiczny, bo przy trochę większych środkach powstałaby łazienka dla naszej sypilani, łazienka dla pokoju gościnnego i pewnie trochę większy ten gościnny.

Ale jest jak jest a że jet to szkielet to jak przyjdzie kasa będzie można w miarę łatwo coś powiększyć.

Jak już mieliśmy rozrysowany rozkład pomieszczeń to szukaliśmy architekta, który przerysuje "na czysto", policzy co trzeba i podpisze swoimi uprawnieniami. W dzisiejszych czasach to wcale nie jest takie trudne. Mogę Ci podać namiary na "naszego" na priva...

No i oczywiście nie jestem specjalistą od domów parterowych :lol:

Mam klapki na oczach bo szukałem domu na moją działkę tak a nie inaczej ustawioną i z takim a nie innym narożnikiem (skośnym)...

A te Rozłogi to ładne bardzo są i przestronne. Rozumiem, że taras raczej jest od półudnia ? Wtedy kuchnia jest dobrze i spiżarnia (tylko po co w niej okno ?).

No i rzeczywiście prawie każdy pokój ma swoją łazienkę...

W sumie można budować etapowo. Najpierw jedną dwie a potem dokończyć resztę. Albo zamienić miejsacami te dwie 3metrowe łazienkeczki z pokojem 14metrowym i zrobić z tego jedną 6metrową łazienkę dla całej tej strefy.

Jeszcze mi się wydaje, że główna sypialnia jest za blisko salonu. Jak będzie przyjęcie to będzie mocno słychać. Chyba, że się dobre i grube drzwi da...

Myśmy chcieli mieć mocno oddzieloną część sypilano-prywatną (będzie dodatkowa izolacja w ścianie).

Obawiam się też, że stosunkowo mało jest w nim powierzchni składowej (pom. gospodarcze jak dostanie kotłownie to już na typowe "graty" piwniczne może nie być miejsca). My teraz w mieszakniu mamy mnóstwo rzeczy (namioty, sprzęty sportowe, zabawki, narzędzia,...) i chcemy żeby w naszym domu miały one swoje stałe łatwodostępne i czyste miejsce.

Bede bardzo Ci wdzieczna, bo ja tez w zanadrzu trzymam rozrysowany przeze mnie i meza projekt i moze dlatego nie moge znalezc czegos ciekawego wprojektach gotowych. Dopieszczamy go co kilka dni, ale wlasnie jak wy omawiamy nasze przyzwyczajenia i wymagania a takze usilujemy wpisac w projekt nasze masrzenia. Tak wiec spadles mi z nieba i prosze na priv :D