Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Parterówka w dobrej cenie powinna być "kompaktowa", bo wszystkie wcięcia, wystawałki i załomy ścian to kolejne metry -bieżące ścian i fundamentów, sześcienne betonu. Raczej bez kombinowania ze strychem, dach na konstrukcji wiązarów, możliwie prosty. Dobrze poukładana w środku, żeby nie tracić miejsca na kolejne korytarzyki. No i dostosowana do stron świata na działce. Trochę problematyczny w tym układzie jest garaż, bo zabiera miejsce na cennej południowej elewacji, powoduje skomplikowanie bryły i rozrost połaci dachowej, albo rozciągnięcie budynku na szerokość.

Czy jesteście na 100% przekonani do dużego garażu? Wśród sąsiadów obserwuję różne podejścia - są codziennie wjeżdżający i wyjeżdżający z garażu, nawet gdy nie ma automatyki w bramach oraz tacy, którzy mając garaż w bryle lub/i blaszak w głębi działki parkują samochody na ulicy lub na podwórku. A to szkoda czasu na manewry wjazdowo-wyjazdowe, latem nie ma potrzeby wstawiać aut do garażu, zimą nie ma czasu na odśnieżanie podjazdu, więc też lepiej zostawić na ulicy przykrywając czymś szybę. Garaż kosztuje w budowie jakieś 50-70 tysięcy. Może wybierając tańszą parterówkę bez garażu wyjdzie oszczędność na tyle duża, żeby na działce ulokować też garaż wolnostojący dowolnie wybranej konstrukcji, blisko bramy, np. na zasadzie do domu na wprost, do garażu skręt w lewo lub w prawo. Wtedy garaż mógłby osłonić od strony ulicy taras bez zabierania słońca.

W wersji minimum mogłoby to być coś takiego. Do doprojektowania ewentualnie garaż z pomieszczeniem gospodarczym, ale wyjdzie długa elewacja frontowa.

Za 10 lat, kiedy ustali się liczba mieszkańców, można przy okazji remontu, zmienić część nocną, bo same ścianki działowe. Zostawić 1 pokój gościnny, a do głównej sypialni dołożyć garderobę i może pralnię. Jeżeli ogrzewanie będzie gazowe, to pg może pełnić funkcję spiżarni, jeżeli jakiś piec na opał stały, to można zrobić wejście od podwórka - wygodnie będzie dostarczać opał.

http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/images/66/3080_rzuty1_at_swit_tmb1.jpg

Północne okna łazienki i kuchni zmieniłabym na mniejsze, a wygląd elewacji na nieco nowocześniejszy.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sie przygladam tej Sielance i jest całkiem spoko,naprawdę.Oczywiście nie obeszło by sie bez zmianm ale jest ok-zwłaszcza mozliowsc pozniejszego zagospodarowania poddasza np.na salę kinową czy pokój bawialny ze stołem bilardowym,piłkarzykami.Bardzo ładna jest z zewnątrz.

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/2270-sielanka.html

Generalnie jeśli nic nie znajdziesz na własną rękę zwróć się do biura projektowego tylko nie koniecznie do jakiegoś znanego super projektanta wystarczy małe lokalne biuro które projekt zrobi za 3500-4000pln I oczywiście możesz ustalić z nimi wszystko łącznie z sumą jaką masz na dom :) swoją droga jeśli masz 350 tys projektój dom za 300. w projekcie niema płotu podjazdu itp.

Też o tym myślałam. Trochę się boję bo nie mam nikogo z polecenia.A skoro w gotowych projektach są czasami błędy to co dopiero w indywidualnym. Mam to też na uwadze lecz najpierw poszukam na forum. A możesz kogoś polecić???

Dom, który mi się podoba i który zapewne wybudowałbym w wersji parterowej gdybym nie wybudował tego co wybudowałem :-)

Maciejka z Domowych Klimatów.

http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/parterowe/projekt-2885_maciejka

Dom daje duże możliwości zmian; można zagospodarować poddasze, można zmniejszyć garaż i wstawić okno w łazience i nie jest to dom nazbyt skomplikowany a ma ładną zwartą bryłę. Oddzielony od pomieszczeń mieszkalnych garaż z przejściem przez pom.gosp., WC z dala od kuchni i salonu. Pomimo braku garderoby wygospodarowano wnękę na ogromną szafę w korytarzu. Kotłownia za ścianą łazienki, a więc niedaleki obieg ciepłej wody. Bardzo dobrze rozplanowana przestrzeń calości.

Witaj BEWA,

ja wybrałam parterówkę B11 Lipińskich, podobnie wygląda jak przywołana wyżej Maciejka, ale nie ma garażu w domu - jakoś zawsze szkoda było mi tyle kasy dla samochodu :)

To co pisze Darpiot, tez mi bardzo ułatwia życie - bliski obieg wody kilka sekund i mam ciepłą wodę w kuchni i łazience. Praktyczne podejście ułatwiło mi rezygnację z modnej wyspy (bo to dodatkowe metry rur i dłuższe czekanie na wodę), Szeroki korytarz, który dzięki świetlikowi jest jasny (nie powiem, bo dzięki wybranej technologii ścian zyskaliśmy 10 m2 dodatkowo na całości, co też odbiło się na kosztach wykończenia...:). przestrzeń dzienna jest otwarta i czasem mnie to wkurza, ale cieszę się, że nie wybrałam takiej wersji jak w tej maciejce. Kuchnia jednak rządzi się swoimi prawami i wymaga choć odrobiny intymności (zwłaszcza dla codziennego bałaganu - ha ha ha, a przechodzenie przez kuchnię do salonu, nie dziękuję to już wolę moją opcję przez salon do kuchni :) Przy zainstalowaniu ładnych przesuwnych szklanych drzwi jakie mi się marzą będę w moim rozgardiaszu bezpieczna.

A koszty w dużej mierze zależą od półki cenowej jaką sobie wybierzesz... i wykonawców

Generalnie my zmieściliśmy się w kosztach wyceny przyjętej przez biuro projektowe, mimo zmiany technologii i krycia dachówką ceramiczną. (Sama ceramika na nasz dach wyszła taniej niż blachodachówka, a na robociźnie dachówki różnica była między ekipami od 25zł/m2 do 55 zł/m2- droższych nie ujmowałam). No i tak się to poskładało, że tam gdzie zapłaciliśmy więcej to gdzie indziej oszczędziliśmy :)

Pozdrawiam K

Dom, który mi się podoba i który zapewne wybudowałbym w wersji parterowej gdybym nie wybudował tego co wybudowałem :-)

Maciejka z Domowych Klimatów.

http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/parterowe/projekt-2885_maciejka

Dom daje duże możliwości zmian; można zagospodarować poddasze, można zmniejszyć garaż i wstawić okno w łazience i nie jest to dom nazbyt skomplikowany a ma ładną zwartą bryłę. Oddzielony od pomieszczeń mieszkalnych garaż z przejściem przez pom.gosp., WC z dala od kuchni i salonu. Pomimo braku garderoby wygospodarowano wnękę na ogromną szafę w korytarzu. Kotłownia za ścianą łazienki, a więc niedaleki obieg ciepłej wody. Bardzo dobrze rozplanowana przestrzeń calości.

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Bardzo ładny z zewnątrz, a wewnatrz : brakuje mi garderoby i okna w łazience, ale to dałoby się zrobić. Jednak koszty budowy to kwota ok 450 tys, nie wiem czy widziałeś, sam dach blisko 90 tys. Nie mogę tyle dać....

Witaj BEWA,

ja wybrałam parterówkę B11 Lipińskich, podobnie wygląda jak przywołana wyżej Maciejka, ale nie ma garażu w domu - jakoś zawsze szkoda było mi tyle kasy dla samochodu :)

To co pisze Darpiot, tez mi bardzo ułatwia życie - bliski obieg wody kilka sekund i mam ciepłą wodę w kuchni i łazience. Praktyczne podejście ułatwiło mi rezygnację z modnej wyspy (bo to dodatkowe metry rur i dłuższe czekanie na wodę), Szeroki korytarz, który dzięki świetlikowi jest jasny (nie powiem, bo dzięki wybranej technologii ścian zyskaliśmy 10 m2 dodatkowo na całości, co też odbiło się na kosztach wykończenia...:). przestrzeń dzienna jest otwarta i czasem mnie to wkurza, ale cieszę się, że nie wybrałam takiej wersji jak w tej maciejce. Kuchnia jednak rządzi się swoimi prawami i wymaga choć odrobiny intymności (zwłaszcza dla codziennego bałaganu - ha ha ha, a przechodzenie przez kuchnię do salonu, nie dziękuję to już wolę moją opcję przez salon do kuchni :) Przy zainstalowaniu ładnych przesuwnych szklanych drzwi jakie mi się marzą będę w moim rozgardiaszu bezpieczna.

A koszty w dużej mierze zależą od półki cenowej jaką sobie wybierzesz... i wykonawców

Generalnie my zmieściliśmy się w kosztach wyceny przyjętej przez biuro projektowe, mimo zmiany technologii i krycia dachówką ceramiczną. (Sama ceramika na nasz dach wyszła taniej niż blachodachówka, a na robociźnie dachówki różnica była między ekipami od 25zł/m2 do 55 zł/m2- droższych nie ujmowałam). No i tak się to poskładało, że tam gdzie zapłaciliśmy więcej to gdzie indziej oszczędziliśmy :)

Pozdrawiam K

Na stronie Lipińskich są dwa domy z symbolem B11 - LIVERPOOL oraz SALAMANKA. Który wybrałaś, jaki wyjdzie Ci koszt całkowity??? Pozdrawiam

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Bardzo ładny z zewnątrz, a wewnatrz : brakuje mi garderoby i okna w łazience, ale to dałoby się zrobić. Jednak koszty budowy to kwota ok 450 tys, nie wiem czy widziałeś, sam dach blisko 90 tys. Nie mogę tyle dać....

Mocno przesadzone kalkulacje. Na szybko przeliczyłem i dach z ceramiką można zamknąć max 60 tyś.

Dziękuję, jak to dobrze, że są tacy jak Ty. Jeśli mogę Cię prosić to o ile % zawyżona jest kalkulacja kosztów?

Ta sama pracownia ma w ofercie dom KALINA:

http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/parterowe/projekt-2077_kalina

I tak; pokrycie takie samo jak w Maciejce, drewna na więźbę mniej więcej tyle samo, powierzchnia w dachu w Kalinie większa, konstrukcja podobna i kosztorys Kaliny ok. 60tyś za dach - to są realne koszty.

Nie ma czegoś takiego :)) dom to zawsze wydatki, wieksze lub mniejsze ale wydatki... ale w życiu nie wróciłbym teraz do blokowiska . ale ta maciejka podobna do mojej chaty :)

bowess dobrze prawi , własnie ogladam ten projekt który zamiescił i nie powinien być drogi, ja co prawda w tym pomieszczeniu za kuchnią zrobiłbym spiżarnie lub je zlikwidował:) ale generalnie jest ok i cenowo powinno też nie być zle, poza tym dobrze mowi o garazu, garaz fajna sprawa ale generuje koszty, generalnie jakies 50-60tys wiecej, jak sie nie ma pieniązków to można sobie na autko jakąś wiatę postawić, np na tej lewej scianie gdzie nie ma okien.

Garaż to podstawa :-) Jak mawiał jeden stary majster cyt: "... na falbanku najlepiej smakuje..." :-)

Ta sama pracownia ma w ofercie dom KALINA:

http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/parterowe/projekt-2077_kalina

I tak; pokrycie takie samo jak w Maciejce, drewna na więźbę mniej więcej tyle samo, powierzchnia w dachu w Kalinie większa, konstrukcja podobna i kosztorys Kaliny ok. 60tyś za dach - to są realne koszty.

Projekt KALINA- odpada z uwagi na to, że mam działkę z wjazdem od południa. Salon byłby mało dośwoietlony i byłby od północy!.

Zastanawaim się jeszcze nad projektem PRZEMYŚLANY 42a:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,1,.htm

OCZYWIŚCIE lustro, kilka korekt. Widzę, że masz dużą wiedzę na ten temat- napisz co myślisz o kosztach budowy tego domku.

KALINĘ podałem jako przykład i porównanie kosztorysów. Nie wiem kto te bzdury umieszcza przy projektach ale mocno wprowadzają w błąd potencjalnego inwestora.

A co do mojej wiedzy, to mam tylko taką jaką nabyłem podczas budowy własnego domu oraz mieszkania w domu, który kupiliśmy kilka lat temu i na bazie którego wiem czego nie chcę w tym budowanym właśnie. Czyli śladową. Jak wszyscy budujący pomimo długiego okresu przygotowań do budowy, błędów się nie wyzbyłem. Ale trochę mądrzejszy jestem jak przed budową :-) Gdybym budował raz jeszcze, to... :-)

A co do Przemyślanego; domek ładny, zwarty ale nie zrobiłbym łazienki w centralnym punkcie domu i bez okna bo mi się taki układ nie podoba i uważm, ze nie po to buduję dom aby mieć łazienkę bez okna jak w bloku.

Garaż; wybierając dom z garażem pojedynczym nie może on mieć mniej jak 3,5m szer. (dla wygody). Z podwójnym garażem tylko brama wjazdowa szer. 5m i szer garażu 6-6,5m (dla wygody). Wiatrołap min. 3,5 -4,5m2 z szafą głęboką na 65cm (dla wygody). Łazienka i kuchnia jak najbliżej kotłowni. Oczywiście ktoś powie że można zrobić cyrkulację CWU ale straty na temp. wody sa duże i dodatkowa pompa cały czas bierze prąd. Komin do kominka w ścianie nośnej zewnętrznej to nie jest najlepszy pomysł - utrudnienie w zrobieniu wieńca. A dostawiając go do ściany trzeba mieć na uwadze to, ze od ściany będzie odstawał "twór" szer. 40cm co najmniej.

Dach; trochę ryzykowny kąt nachylenia pod dachówkę. Trzeba by zwiększyć kąt nachylenia do 25st.

Ale ogólnie po małych korektach dom można dostosować do własnych upodobań.

Zaletą jest zwarta bryła, oddzielenie garażu od części mieszkalnej pom. gospod. i wiatrołapem.

Tu jeszcze ciekawe propozycje:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-bergeniach/m4b04f94331f76,1073

tylko coś trzeba z kuchnią zrobić (nie jestem zwolennikiem całmkowicie otwartych kuchni)

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb737-dom-przy-makowej,182.html

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb721-dom-przy-jasminowej,202.html

do małej przeróbki łazienka i połaczenie kuchni z salonem

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb740-dom-przy-basniowej,180.html

http://www.domy-parterowe.pl/projekt-ww-221

http://www.z500.pl/projekt/z10,funkcjonalny,parterowy,dom,z,opcja,poddasza,i,kopertowym,dachem.html#project-variants

http://www.z500.pl/projekt/z22,wygodny,projekt,domu,parterowego,z,garazem,.html

http://www.z500.pl/projekt/z26,Parterowy,dom,z,garazem,na,dwa,samochody,z,wjazdem,od,frontu.html

http://www.z500.pl/projekt/z80.html - piękny zwarty dom, do wydzielenia wiatrołap i hol. Pomylony rzut na stronie trzeba otworzyć rys. szczegółowy

Darpiot - moim zdaniem kosztorysy są niestety mocno realne. Szczerze mówiąc to jeszcze ani razu wśród budujących znajomych i rodziny nie spotkałam się z zawyżonym kosztorysem. Jeżeli komuś, tak jak mężowi i mnie udało się zejść z cen w kosztorysie, to tylko potężnym wkładem pracy własnej, albo jakąś wyjątkową okazją, ale mowa tu o oszczędności 3-4 tysiące, a nie 30. W Kalinie i Maciejce zwróćcie uwagę choćby na liczbę gąsiorów. Dach to nie tylko metry kwadratowe, ale różne wykończenia, obróbki dekarskie, drobne różnice w konstrukcji więźby, które podnoszą znacząco koszt.

Ciekawe parterówki pod linkami, ale poza Z80 wszystkie są powyżej kosztów założonych przez autorkę wątku. Wychodzi, że 150m2 parterówki z garażem na dwa auta to jednak koszt powyżej 400 tysięcy, często w okolicach 450. Pozostanę przy swojej opinii, że jeżeli parterówka, to mniejsza, z jednoosobowymi sypialniami po max. 12m2 i z tak poukładanym wnętrzem, żeby nie było zestawu korytarz + hol + wiatrołap > 20m2.

Witajcie. Bobek_Budowniczy nie ma się co unosić, gdyby wszystkim podobało się to samo to mielibyśmy jak w komunie same klocki 8x8x8m. Nikogo nie przekonuję do tego aby na siłe miał łazienkę z oknem. Jak nie chce to nie. Ja zawsze chciałem i taką mam. Na tym polega wolność wyborów. Cały wątek generalnie, uważam ma pomóc osobie która go założyła w podjęciu słusznych we własnym rozumieniu wyborów. Nie krytykuję i nie zamierzam krytykować niczyich wyborów. Mam już po prostu parę lat na karku i w kilku domach mieszkałem. Wiem czego chcę i czego nie chcę.

Garaż; miałem kiedyś garaż przy kamienicy szeroki na 6,5m długi na 7,5m. Garaż bajka. Później przeprowadziłem się do domu z garażem jednostanowiskowym szer. 3,3m i długim 5,2m. Porażka. W wybudowanym właśnie domu mam garaż 6,5 x 6,5 bo taki chciałem mieć bazując na własnych doświadczeniach. Ale nikogo nie przekonuję do tego aby taki miał. Niech sam wyciągnie wnioski.

Wiatrołap; mam teraz taką kiszkę 2m2. porażka - nie ma się gdzie obrócić, nie mówiąc o tym aby miały się tam zmieścic i ubrać 2 osoby. W domu wybudowanym właśnie jest ok. 5m2 - zmieści się szafa, wieszak, ławka aby usiąść i ubrać buty i nawet 3 osoby bez problemu się ubiorą.

Łazienka; chciałem mieć okno i mam. Nikt mi zaglądał nie będzie bo za domem od strony łazieki mam ścianę lasu. A odłegłości od kotłowni - zakładałem zawsze ze chcę kuchnie i łazienkę jak najbliżej kotłowni bo nigdy nie przewidywałem wykonania dodatkowej instalacji cyrkulacji ciepłej wody (koszty). Co nie znaczy, że z kuchni do kotłowni ma być wejście i smrody mają lecieć do kuchni. Można zrobić wejście do kotłowni z wiatrołapu, a i tak może ona być za ścianą łazienki czy kuchni.

Dach; bardzo podobają mi się właśnie takie dachy jak w Twoim domu. Typowy amerykański bungalow. Ale oni (fastfoodowcy :-) ) w większości kryją dachy gontem. Projektując własny dom dla własnego bezpieczeństwa założyłem, że kryjąc dachówką zwiększę kąt do 27st. Producenci dachówek dla większości swoich wyrobów podają jako min. kąt 22st.

bowess - co do kosztorysów; dwa przykłady wyceny dachów tj w Kalinie i Maciejce są trudne do zrozumienia. Nadal uważam, ze obydwa dachy są podobne pod względem wielkości, czasochłonności wykonania i ilości materiałów. A różnica ok 30tys. zł.

Moi drodzy, tak się stało, że podobnież u mnie w okolicy są firmy dość dobrze robiące dach. Są nawet grupy ciesla-dekarze, firma wykonująca ma upusty w hurtowni, więc może z dachem nie byłony żle.

Nie wiem tylko, jak ocenić, czy firma jest DROGA czy TANIA. Naczytaliśmy się wczoraj z mężem o kosztach, o wiązarach ... Jeśli możecie mi pomóc i oszacować koszt na jakimś konkretnym przykładzie to byłoby mi lepiej rozmawiać z wykonawcą. Bo jak kupię projekt to klamka zapadnie a tak to podrzuciłabym kilka projektów i zapytałabym o koszty wykonania.

Na co zwrócic uwagę przy pytaniu o koszt dachu. Czy wiązary wychodzą taniej??? Pozdrawiam

BEWA ja płaciłem za wykonanie dachu 42zł/m2 w tym wykonanie więźby, krycie folią, łaty, kontrłaty, pokrycie dachówką, wszelkie obróbki blacharskie, orynnowanie. Dodatkowo dekarze wyciągali mi kominy klinkierem ponad dach (2zł/cegła).

Zwrócić uwagę na to aby było jak najmniej lukarn, koszy, okien dachowych itp. To generuje koszty.

BEWA ja płaciłem za wykonanie dachu 42zł/m2 w tym wykonanie więźby, .

Jesli będzie parterowy to raczej okien nie bedzie. Czy do tego wystarczy doliczyć koszt dachówki wg m2? Ile wychodzi odpadów? Jak policzyć pozostałe elementy wykończenia dachu poza dachówką? Prosze jeśli możesz to napisz. Pozdrawiam