Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym zacząć temat dotyczący domów parterowych z poddaszem nieużytkowym. Różne projekty - ale technologia budowy podobna. Można by tu podzielić się różnymi pomysłami. Wyrazić za i przeciw...

Ja buduję Promyka z MgProjekt.

PS Jeżeli jest już podobny wątek proszę mnie naprowadzić - być może słabo szukałem.

• 1 month później...

POMOCY POMOCY

dawno nie pisałam ani na forum.

Mam już pozwolenie na budowę i projekt, w czwartek pozwolenie będzie prawomocne. Proszę o pomoc.Mamy projekt budowlany, indywidualny, dopasowany do potrzeb.

Sytuacja wygląda tak, ze pan z uprawnieniami czyli Pan T. dał projekt do narysowania Panu Ł który okazał się bardzo nieterminowy i niesłowny ukończył projekt. W ubiegłym tygodniu zadzwonił do mnie pan T, że projekt juz jest, pozwolenie też, czeka na stacji BP. Podjechałam na stację, zapłaciłam. Pan Tadeusz powiedział, że nie ma w tym projekcie jeszcze obliczeń i będą do niedzieli.

Do tej pory obliczeń nie mam , nie wiem ile pustaków, ile drewna. Zapłaciłam za projekt 4500zł.Nie wiem co mam robić. pan T. mówi, ze obliczenia teraz robi ktoś inny i cały czas głupio się tłumaczy, że np. obliczenia są ale drukarka się zepsuła (poprosiliśmy o przesłanie mailem- nie otrzymaliśmy), teraz codziennie się tłumaczy, że obliczenia będą już, już. A ja złożyłam wniosek kredytowy, mam kosztorys, nie mam pojęcia do mam wpisać w poszczególne pozycje kosztorysu i jestem załamana. Nie wiem co robić.

Wiem, że znasz się na tych sprawach, proszę podpowiedz co mogę zrobić, jestem bezsilna... Zapłaciłam za całość i tak naprawdę nie wiem, za co zapłaciłam. A teraz zamiast dzwonić po hurtowniach siedzę i czas mija.

CO MAM ROBIĆ?

POMOCY POMOCY

dawno nie pisałam na forum.

Mam już pozwolenie na budowę i projekt, w czwartek pozwolenie będzie prawomocne. Proszę o pomoc.Mamy projekt budowlany, indywidualny, dopasowany do potrzeb.

Sytuacja wygląda tak, ze pan z uprawnieniami czyli Pan T. dał projekt do narysowania Panu Ł który okazał się bardzo nieterminowy i niesłowny ukończył projekt. W ubiegłym tygodniu zadzwonił do mnie pan T, że projekt juz jest, pozwolenie też, czeka na stacji BP. Podjechałam na stację, zapłaciłam. Pan Tadeusz powiedział, że nie ma w tym projekcie jeszcze obliczeń i będą do niedzieli.

Do tej pory obliczeń nie mam , nie wiem ile pustaków, ile drewna. Zapłaciłam za projekt 4500zł.Nie wiem co mam robić. pan T. mówi, ze obliczenia teraz robi ktoś inny i cały czas głupio się tłumaczy, że np. obliczenia są ale drukarka się zepsuła (poprosiliśmy o przesłanie mailem- nie otrzymaliśmy), teraz codziennie się tłumaczy, że obliczenia będą już, już. A ja złożyłam wniosek kredytowy, mam kosztorys, nie mam pojęcia do mam wpisać w poszczególne pozycje kosztorysu i jestem załamana. Nie wiem co robić.

Wiem, że znasz się na tych sprawach, proszę podpowiedz co mogę zrobić, jestem bezsilna... Zapłaciłam za całość i tak naprawdę nie wiem, za co zapłaciłam. A teraz zamiast dzwonić po hurtowniach siedzę i czas mija.

CO MAM ROBIĆ?

Czy ktoś ma pomysł jak sobie poradZić z niesłownym Panem T i Panem Ł.?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Witam,

pozwolicie, że odświeżę temat... ;) Od pewnego czasu poszukuję projektu domu i mam już dość sprecyzowane wymagania:

- poszukuję projektu domu parterowego z 4 sypialniami (jak w tytule), bez zbędnych udziwnień - ma być stosunkowo prosty i tani w budowie,

- wejście od wschodu, salon z tarasem najlepiej na południowy-zachód,

- kotłownia chociaż te 6m^2 (na paliwo stałe), z osobnym wejściem z zewnątrz, najlepiej z północy lub zachodu, no i przejście z wnętrza domu też by się przydało aby nie latać na około po dworze,

- 2 łazienki - jedna większa (z wanną), druga mniejsza (z prysznicem),

- mile widziana spiżarnia oraz pralnia,

Z tego co sam szukałem to wymagania te spełniają domy o wspomnianej powierzchni ok. 140m^2, nie chciałbym za bardzo przekraczać tej granicy z powodu kosztów samej budowy jak i późniejszej eksploatacji. Na początku szukałem projektów z garażem, ale jak tu ktoś wcześniej wspomniał chyba taniej wyjdzie osobny garaż, dodatkowo z jakimś pomieszczeniem gospodarczym na kosiarki, rowery i inne graty, którego nie ma sensu ogrzewać.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, bo już się gubię - w każdym znalezionym projekcie znajduję coś do poprawki, ale może jakiś architekt wstrzelił się idealnie w moje wymagania i gust.

Pozdrawiam serdecznie !

wszystko chcesz pomieścić na 140metrach ? ciężko bedzie żeby było wygodnie

u mnie jest wszystko to co napisałes - 4 sypialnie, 2 łazienki, spiżarka - na 160m2...tylko ze kotłownia i pralnia sa w piwnicy no i jest garaż, dlatego mówie ze ciężko zmieścic na 140, dla mnie teraz jest optymalnie

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

wszystko chcesz pomieścić na 140metrach ? ciężko bedzie żeby było wygodnie

Jak widzisz w poście kolegi mai, da się zmieścić:

Mówisz masz :)

Anatol jak nic pasuje do twojej wyliczanki ;) 4 sypialnie, 2 łazienki, duża kotłownia, spiżarnia, salon z tarasem, prosty, dwuspadowy dach, powierzchnia poniżej 120m2 :)

Ale co do wygody to queene, masz rację. Teraz mieszkam w bloku, w mieszkaniu z pokojami o podobnych metrażach jak w Anatolu i jest trochę za ciasno, szczególnie odkąd pojawił się syn (akurat dziś skończył 8 miesięcy). Przynajmniej 2 sypialnie mogłyby być nieco większe, no i salon też. Twój dom jest fajny, ale u mnie piwnica odpada ze względu na poziom wód gruntowych, a w jego podstawowej wersji kotłownia jest dla mnie w nieakceptowalnym miejscu.

Po południu pokażę projekt Anatola żonie, ale myślę, że też nie będzie z niego do końca zadowolona. Także poszukiwania nadal aktualne :D

Pozdrawiam!

hmmm

układ wnętrz sensowny choc troche porozstrzelane te łazienki pod domu no i przejscie do garazu przez kotłownie przy paleniu ekogroszkiem...brudno bedzie i w garazu i w domu, tyle ze Ty nie myslisz o garazu wiec wyjscie na dwór - i to wtedy ok :)

ale metraż pokoi 8-10m2 ...to wg mnie pomyłka...

a w tej sypialni z rzutu łóżko ma chyba 140x180 max ;) wiem bo mam tak samo ustawione łóżko w mojej sypialni metraż tez podobny i nie ma tyle miejsca :D

tak myślę ze gdyby dom rozciągnąć ze 2 -3 m na długości (ja tak zrobilam z moim projektem) to wzystkie pokoje by zyskały...tylko nie wiem czy nie zrobi sie za długa stodoła...ale skoro nie bedzie garazu

Edytowane przez queene

A może któryś z tych:

- w pierwszym przejście przez kuchnię do kotłowni - żona na to nie pójdzie ;), nie za wielki salon, a przydało by się jeszcze powiększyć małą łazienkę jego kosztem. Poza tym nawet OK, piec blisko łazienek i kuchni, więc minimum instalacji CWU,

- drugi to praktycznie to samo, tylko lustro i z kominkiem,

- trzeci to nie wiem gdzie ma kotłownię, chyba ogrzewany kominkiem albo z sauny - odpada;

- czwarty raczej tylko na gaz;

- piąty ma kotłownię przy głównym wejściu i chyba brakuje jednego pokoju.

Także pod uwagę wezmę tylko dwa pierwsze. Dziękuję za propozycje.

metraż pokoi 8-10m2 ...to wg mnie pomyłka...

Myślę że dla małolata może być, sam taki miałem w domu rodzinnym i przynajmniej było mało do sprzątania, a na wsi i tak dzieci raczej mało czasu spędzają w domu. Ale dla pary dorosłych ludzi to mało... A jeszcze z małym dzieckiem u boku to już w ogóle (a myślę, że jeszcze przynajmniej jedno będziemy mieć ;) ).

ale skoro nie bedzie garazu

Tutaj sprawa jest w sumie otwarta, ale jak już z garażem to raczej dużym (lub podwójnym), poza samochodem mam motocykl, a tą przysłowiową kosiarkę też trzeba gdzieś upchnąć. Choć z czasem pewnie i tak jakiegoś blaszaka się upchnie w rogu działki.

• 4 weeks później...
Witam, ja chciałam się z Wami podzielić projektem,który w końcu udało nam się wybrać i właśnie jedzie do nas: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/bob-ii-g1/?Kind=1&Name=bob&SearchForm=1. Może, ktoś z Was również się na niego zdecyduje jeżeli jeszcze nie znalazł tego jedynego:) Szukaliśmy projektu prawie 3 lata (!) i w końcu stwierdziliśmy, ze jak tak dalej będziemy szukać to nigdy nie zaczniemy. Poważnie braliśmy pod uwagę Rudzika oraz Anulkę (na nią wzięliśmy WZ). Ten projekt ma dużo plusów , salon z otwartą kuchnią , spiżarnię, kilka pomieszczeń dodatkowych (duża kotłownia) i 3 sypialnie. Ma bardzo ładny taras i pomieszczenie ogrodnicze za garażem. Jest dość duży i potrzebna jest duża działka ale myślę, że nawet w takim domu można wprowadzić kilka rozwiązań obniżających koszty budowy (min.wiązar ze stropem podwieszanym zamiast terrivy i więźby drew.- mniejsza się koszt o ściany nośne i fundamenty pod nimi). Założyłam dla tego projektu osobny wątek na forum więc zapraszam zainteresowanych do podzielenia się opiniami:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193398-BOB-II-G1-z-pracowni-Archipelag&p=5123080#post5123080

Zawsze marzyłem o parterówce min 120m2, z wielospadowym dachem itp

Intensywne przeglądanie lektury, jaką jest to forum szybko zweryfikowało moje marzenia.

Postawiłem na parterówkę z dwuspadowym dachem, ok 100m2, bez poddasza użytkowego.

Mam wybranych kilku faworytów i chciałbym abyście się im przyjrzeli i ocenili, który z nich będzie najtańszy w budowie.

Kosztorysy podawane przez biura projektowe są raczej wyrwane z kosmosu, a najlepszymi specjalistami w dziedzinie kosztów są inwestorzy czyli forumowicze :)

Mój budżet na budowę domu to max 270 tys i do tej kwoty chciałbym się wprowadzić.

OSZCZĘDNOŚCI OSZCZĘDNOŚCI OSZCZĘDNOŚCI - budowa z betonu komórkowego, na dach blachodachówka, okna plastikowe, wykończeniówkę całą zrobię sam materiałami z niższej półki, do tego mam znajomości w hurtowniach budowlanych i większość materiałów na budowę dostanę w cenach producenta.

Przejdźmy do projektów:

1. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/emi/?AreaMax=120

2. http://www.z500.pl/projekt/z182,Parterowy-dom-z-duzym-bocznym-garazem-we-wspolczesnym-stylu-Dach-dwuspadowy.html?lustro=0#project-general-info wersja z garażem jednostanowiskowym

3. http://www.z500.pl/projekt/z93,Parterowy-dom-z-nowoczesnym-wykuszem-na-mala-dzialke.html

4. http://www.z500.pl/projekt/z202,Funkcjonalny-dom-z-dachem-dwuspadowym-i-garazem-od-frontu.html

Link nr 4, czyli projekt Z202 to osobiście mój faworyt. Pokusiłem się nawet o przeprojektowanie układu pomieszczeń - zmniejszyłem garaż poprzez wciągnięcie do niego pomieszczenia gospodarczego, dzięki temu mam 4 pokój. Zlikwidowałem schody prowadzące na strych, ponieważ nie chciałbym go urządzać, planuję jedynie rozkładane schodki wyciągane z sufitu w garażu lub pom. gosp. W miejsce schodów wstawiłem łazienkę i zmieniłem wygląd elewacji poprzez zastąpienie dużych okien tarasowych normalnymi oknami oraz zlikwidowanie na prawej ścianie górnego okna pod dachem. Poniżej zdjęcia moich pomysłów:

http://img80.imageshack.us/img80/3003/wizf.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/2597/21779922.th.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/1893/64329399.th.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/314/30397245.th.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/314/30397245.th.jpg

http://img856.imageshack.us/img856/5079/10864307.th.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/7098/62443768.th.jpg

Wszelkie uwagi mile widziane, proszę o opinie, ocenę kosztów budowy itp itd

Edytowane przez 12michal

Wygląda na to, że najbardziej przypadł Ci do gustu projekt najdroższy :)

Najtańsze w realizacji będa projekty 1,3 , później nr2 z garażem jednostanowiskowym, no i czwarty - najdroższy.

Ja, planując budżet na 300tyś, biorę pod uwagę dwa pierwsze z podanych przez Ciebie projektów.

Poza tym, zyskałeś dodatkowa sypialnię, ale te dwa pokoje o szerokości 264cm średnio do mnie przemawiają.

Edytowane przez fotohobby