Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Projekty które wybrałeś sa bardzo do siebie podobne i mysle ze koszt budowy równiez będzie zbliżony. Ja bym wybrała 4 projekt,bo ma prosta bryłe choć pokoje zdecydowanie za wąskie.Twój budżet spokojnie wystarczy,tymbardziej jak chcesz budować systemem gospodarczym,a jak wiadomo usługi sa bardzo drogie.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mały domek z wielkim garażem, hmmmm jakie to typowe....

sorry za złosliwość, a tak na poważnie, ja wybrałabym link nr 3, ale zlikwidowałabym oba wykusze (duże koszty i problemy z dachem, a ozdoba wątpliwa), poza tym jest bardzo funkcjonalny wewnatrz.

Mam parterówkę chyba trochę zbliżoną do Twoich planów, ale z dachem dosyć mocno połamanym. Wg mnie minusem w tych projektach jest ten płaski fragment dachu nad garażem. Ja tam w wyobraźni widzę już zalegający śnieg, który topiąc się powoduje kłopoty z wilgocią. Mając tak określoną kwotę na wybudowanie i zamieszkanie, odpuściłbym sobie na razie garaż. Wybudowanie oddzielnego nie jest problemem, oczywiście gdy pozwala na to układ i wielkość działki. Tak czy inaczej masz szansę się zmieścić w założeniach finansowych ale na zbrojone płyty podłogowe i lane stropy raczej nie licz. W czwartym wariancie zorientuj się czy salon nie będzie zbyt ciemny z tymi okrojonymi oknami.

• 2 months później...

Witam

Witaj BK, mam pytanie.

Przeczytałem twój wpis o drewnianym stropie. Jestem również zainteresowany takim wykonaniem i wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem przy domu bez poddasza użytkowego. Jestem ciekaw czy od czasu Waszej budowy ujawniły się jakieś problemy związane z tego typu stropem (pękanie, hałas z dachu itp.). Proszę o wszystkie opinie i informacje jaki to rodzaj więźby. Będzie to wszystko bardzo cenne dla nas :).

Pozdrawiam Serdecznie

• 7 months później...
Mam do sprzedania projekt domu Z 200 - komplet to 4 sztuki projektu , zestawienie materiałów, zgoda autora na zmiany, obliczenia statyczne, kupowałem go od Z 500 w marcu tego roku za 2570 zł + 57 za zestawienie materiałów. Zdecydowałem się budować inny , ten sprzedaję . Zapraszam do kontaktu zainteresowanych - tel 722 260 404. link do projektu. http://z500.pl/projekt/Z200.html#project-general-info , sprzedaję na allegro - od 1000 zł

osobiscie mi on sie nie podoba wizualenie ale ma fajnie ustawiona kuchnie. mi sie bardziej widzi cos takiego ale nadal szukam, jezeli bede miał jezcze cos na oku to oczywiscie dam zanac a tu link do mojego mam nadzieje przyszłego domku http://projekty-domow.dom.pl/sd_trentino.htm

• 2 weeks później...

• 2 weeks później...

Co sądzicie o projekcie z259 ?

Jest prawie wszystko czego chce, długi salon, garaż z kotłownią, 2 sypialnie, okno w łazience, dach dwuspadowy i prosta bryła.

Długo go szukałam, ale boje się, że schowanek będzie trochę za mały i nie ma osobnego wc . . .

Macie może pomysł jak to rowiązać ?

Nie mogę znaleźć osoby, która by go budowała . . . jest z nim coś nie tak ?

PZDR

Domek jest ciekawy, niedrogi w budowie. Chyba projekt jest stosunkowo nowy, a że wnętrze jest rozplanowane trochę inaczej niż "standardowo", to i jeszcze mógł nie znaleźć swoich amatorów, którzy by się na forach udzielali. Ta "nietypowość" to trzy sprawy:

1) od wejścia do strefy dziennej trzeba przejść obok sypialni, a wiele osób zwraca uwagę na to, żeby jednak część domu z sypialniami była choć trochę oddzielona od części dziennej,

2) wąski salon, 3,18m w części węższej i 3,68 w szerszej, to raczej niewiele, jeszcze ma tu przebiegać nitka komunikacyjna z tarasem, no i prawie 8m długości - wielu uzna, że to bardzo kiszkowaty kształt, kanapa na rzucie wrysowana w świetle okna, no i jeszcze mebelki trochę za mocno pomniejszone (pralka w łazience też jakaś maleńka wrysowana),

3) sposób zagospodarowania kuchni - wprawdzie długość zabudowy zadowalająca i jest spiżarenka (faktycznie mała trochę), ale trójkąt roboczy nieciekawy, od lodówki do kuchenki daleko i trzeba trochę tą spiżarenkę omijać

Hej! To mój pierwszy post .

Też zastanawiam się nad wyborem projektu i te dwa mi się podobają.

Ty już wybrałeś? Budujesz już? Mnie bardziej do gustu przypadł Somerset.

Widziałeś może gdzie można znaleźć zdjęcia z realizacji M119 ? Bo Somerset widziałem :)

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
W ubiegłym roku kupiłem działkę i póki co zbieram fundusze na następny krok czyli budowę. W tak zwanym między czasie rozważamy z żoną projekty domów. Stanęło na parterówce po artykule o domach na jesień życia (choć trochę mi do niej brakuje). Obejrzeliśmy wiele projektów i nie potrafimy znaleźć nic co by nas urzekło. Na razie wstępne eliminacje wyłoniły M106a i Z207 (z biura Z500) ewentualnie M142 gdyby miał być tylko 1 stanowiskowy garaż. Wszelkie porady dotyczące wyboru parterówki mile widziane:)

tachys w w142 jest bardzo duza lazienka, potrzebujesz taka ? i bardzo mala kuchnia, jest tylko metr wieksza od lazienki, korytarz tez jest spory, 207 lazienka jest taka sama, kuchnia trche wieksza, ale masz dodatkwa lazienke w sypialni, wiekszy schowanek, 2 garderoby i pralnie ktora uwazam za niepotrzebna przy tak duzej lazience, a projekt 106 jest o 35 metrow wiekszy wiec nie ma co go porownywac . . .

moje skromne zdanie :)

Kwiatki2: Też o tym myślałam i chce tam dac okno,i w kotłowni też. Nie wiem co oznacza że nie tani. Za mojego Bażanta dałam prawie 500 tys. bez działki i z jako takim wyposażeniem. Jeśli tyle samo lub mniej to ok. Bo jeśli więcej to musiałabym coś w nim pozmieniać żeby zmniejszyć koszty.

Dzięki Kwiatki2. Bardzo dobre spostrzeżenie z tą łazienką w 142. Chyba odreagowuję blokowe łazienki, które maja powierzchnię znaczka pocztowego. Powierzchnia netto 106 i Z207 jest podobna (różnica coś koło 5m). Biorę pod uwagę ewentualność, że któreś z naszych rodziców może w przyszłości wymagać opieki i zamieszkać z nami, dlatego pomysł z osobną łazienką w sypialni 207-ki wydaje mi się niezły. Mogłaby to być w przyszłości pewna prywatna strefa dla seniora. Z pralnią mam problem, gdyż nie lubię pralki w łazience (znów chyba odreagowuję blok). Przy większej kotłowni, mógłbym tam zrobić pralnię z suszarnią (myślę o ogrzewaniu na gaz). Tylko że skutkuje to koszem na brudne ubrania w łazience (znowu te blokowe łazienki).