Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

AsiuFK ile Ty masz tam w sumie metrów kwadratowych? ( bez garażu i pom. za garażem)

Korytarz 120-130cm wystarczy. :yes:

Szerokości budynku nie zwiększaj:no: .

Poszerzenie o jeden metr to 21m2 x dajmy na to 2,5k = 52.500zł ( uwierz mi że to nie jest niezauważalna kwota :no:), a na wygląd to nie wpłynie.

Poza tym wiązary bez podpory też mają jakąś graniczną długość.

Witam ja tez wlasnie buduje teraz parterowke. co do wiazarow to u mnie firma wykonujaca je zarzyczyla sobie dodatkowych scian nosnych bo poczatkowo

w planach wszystkie w srodku byly dzialowe. moj dam ma szerokosc 17.5 m i tez sie zastanawiam jak bedzie wygladal na zywo :) na razie jestesmy na etapie fundamentow.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ewa77 własnie myślałam że ten wypuszczony daszek załatwi sprawę, podejrzewam że my tych drzwi wejściowych będziemy używać tylko dla gości a my sami pewnie będziemy wchodzić garażem :) bo nie wydaje mi się żeby się nam chciało latać dookoła jak mamy przejście bezpośrednio z garażu do domu hmmm sama juz nie wiem

Modena ja tego mam jakoś 150m2 plus garaż !!!. Właśnie zrezygnowaliśmy z tego stropu żeby obciąć koszty a nie zmniejszać funkcjonalności parterówki bo marzy mi się wybudować bez kredytu (no może mały na koniec ew).

flisiu mówisz że dodatkowe ściany nośne w środku hmm a tego własnie chciałam uniknąć, wieczorem mam się z projektantem spotkać to zobaczymy co powie. Mój brat ma domek 10X13 i ma właśnie wiązary (najzwyklejszą kratownicę), ja chciałam wiązary ale nie dokońca kratownicę tylko takie z miejscem na strych

1324505704_293527446_1-Zdjecia--Kratownice-drewniane.jpg

pozdrawiam

ewa77

Modena ja tego mam jakoś 150m2 plus garaż !!!. Właśnie zrezygnowaliśmy z tego stropu żeby obciąć koszty a nie zmniejszać funkcjonalności parterówki bo marzy mi się wybudować bez kredytu (no może mały na koniec ew).

flisiu mówisz że dodatkowe ściany nośne w środku hmm a tego własnie chciałam uniknąć, wieczorem mam się z projektantem spotkać to zobaczymy co powie. Mój brat ma domek 10X13 i ma właśnie wiązary (najzwyklejszą kratownicę), ja chciałam wiązary ale nie dokońca kratownicę tylko takie z miejscem na strych

[ATTACH=CONFIG]179291[/ATTACH]

pozdrawiam

Flisia pisała o rozstawie 17 metrów a u Ciebie Asiu jest coś ponad 10 metrów ( ja mam prawie 10 metrów i nie trzeba podpierać)

150 m2 to dużo:). My jak projektowwaliśmy to po pierwszym rysowaniu wyszło nam 150 m2 potem pozmniejszaliśmy do 120 m2 a na sam koniec udało się jeszcze zmniejszyć metraż ( 114m2) + garaż

Chodziliśmy z miarką po obecnym lokum i walczyliśmy o każdy centymetr:rolleyes:

pozdrawiam

własnie dzwoniłam do firmy DREW INWEST się zapytać jak to jest i nie musiałabym mieć żadnych ścian nośnych w środku jeśli to będzie strych :):) cenę mi Pan podał 100 zł netto za m2 dachu w tym jest projekt wyprodukowanie oraz montaż. Nie wiem czy to wysoka cena czy nie ? ile wy płaciliście za swój dach ?

własnie dzwoniłam do firmy DREW INWEST się zapytać jak to jest i nie musiałabym mieć żadnych ścian nośnych w środku jeśli to będzie strych :):) cenę mi Pan podał 100 zł netto za m2 dachu w tym jest projekt wyprodukowanie oraz montaż. Nie wiem czy to wysoka cena czy nie ? ile wy płaciliście za swój dach ?

To chyba taki standard... mam wycenę na 18tys za 180m2 dachu... więc 100zł/m2 ale brutto ( w cenie więźba, projekt, montaż i transport 200km w jedną stronę :D )

18 tyś za dach 180m2 czyli 4 tys za materiał a reszta transport i robocizna :bash:

A ile wyniesie tradycyjna więźba + zalanie stropu?

Teriva max rozpiętość 7,2m ja mam 10 więc doszła by ściana nośna lub podciąg. Skoro ściana nośna to dodatkowy fundament. + stali i betonu. Moim zdaniem nie wyszło by dużo taniej.

Monolit w zasadzie w zależności od grubości dowolna rozpiętość ale czy na samych zewnętrznych ścianach utrzyma się te 2-4 tony betonu + waga więźby i pokrycia dachu+ ew śnieg? Architektem nie jestem ale wątpie.

Suma sumarum chyba wyjdzie an jedno.

Witajcie pomóżcie wybrac projekt - działka 18 m szerokości niestety dom do 125 max m2 najlepiej z garażem biorę pod uwagę parterowe jak i z poddaszem urzytkowym ale te ostanie muszą mieć co najmniej 1 pokój na parterze najlepiej jak bedą 2 ?

mamy podobne kryteria poszukiwań, my wybraliśmy tuluze V, może Tobie też się spodoba, podobał nam się też z259, możesz poszukać w projektach z 500, fajnr oferują

Liczyliście ile w rzeczywistości m2 zabierają schody i ile średnio kosztują? W ilu domach część tych schodów ląduje w dolnej łazience w postaci dziwnego nawisu? Ja widziałem takich domów przynajmniej kilka. Czy na uż. poddaszu macie ciszę? Czy łatwo mebluje się pomieszczenia ze skosami? Jaki jest koszt wykończenia tego poddasza, a jaki pomieszczenia z prostymi ścianami? Co łatwiej i skuteczniej docieplić? Strop czy dach? Górne balkoniki, tarasiki też kosztują i są widokiem dosyć częstym.

Parterówka wymaga większej, czytaj droższej działki. Ma większy dach i fundamenty z wszystkimi pochodnymi typu podbitki, orynnowanie, izolacje, podmurówki itp.. Przy źle zaprojektowanej elewacji, tarasach, podcieniach może faktycznie sprawiać wrażenie przytłoczonego baraku. Reszty minusów nie pamiętam.

Wg mnie pomimo, że posiadam dom piętrowy mogę stwierdzić, że parterówka jest mniej upierdliwa w codziennym funkcjonowaniu ze względu na brak schodów (szczególnie dla osób starszych). Z drugiej jednak strony parterówce zawsze będzie bliżej do baraku aniżeli do pięknego domu. .

Mój barak wygląda tak. Gdybym miał robić poddasze użytkowe to tylko i wyłacznie pokój dla gości plus łazienka ale pod warunkiem odobnych zamkniętych schodów i całkowitej izolacji od parteru.

http://img838.imageshack.us/img838/4207/341se.jpg

Jeszcze w trakcie budowy

http://img854.imageshack.us/img854/7320/323vu.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/8489/dsc6090l.jpg

Parterówka (własna) to moje nastepne wielkie marzenie! .Mam (z braku laku) kolejną piętrówkę i nie jestem zadowolona,nie lubię i w ogóle blee.Miałam/mam do czynienia z parterówkami znajomych i to jest to!Jedyny plus pięter jaki widzę,to sytuacja,gdy któreś z dzieci chciałoby zostać w domu rodzinnym - w piętrowym domu łatwo można wydzielić osobne mieszkanie dla "młodych"...no ale dom musi być w dobrej lokalizacji,żeby w nim chcieli zostać.

Witam tez buduje parterówke 250mkw zabudowy bez tarasów stan ZERO 38350 pln całosc materiałow i usług;

fundamenty murowane z bloczków betonowych + ława ,hydroizolacja 480kg czarne mazidło styrop klej siatka folia kubełkowa dł scian nosnych wew,i zew 114mb całosc zasypane na zime

Witajcie pomóżcie wybrac projekt - działka 18 m szerokości niestety dom do 125 max m2 najlepiej z garażem biorę pod uwagę parterowe jak i z poddaszem urzytkowym ale te ostanie muszą mieć co najmniej 1 pokój na parterze najlepiej jak bedą 2 ?

Hej, my budujemy APIS z pracowni Domena.

Mam działkę o szer. 18 m. i tez chciałam pokój na dole - a ogólnie dom nie jest duży i nie jest drogi w budowie. Bylam juz oglądać inne Apisy, po rozmowie z inwestorami koszt budowy wychodzi mniej niż w kosztorysie.

Jak dla nas dom jest naprawdę b. funkcjonalny - i ma pełno już wykonawców, to było dla nas ważne.

Nie wie ktoś z was czy mogę bez zmian w projekcie przenieść komin? Nie zwróciłam uwagi na to, że mając go na ścianie zewnętrznej na dachu wystaje wieeeelki kominisko. Dom jest parterowy z dość płaskim dachem i wygląda to do d...! Myślę o przeniesieniu go na drugi koniec kotłowni - wizualnie dach wyglądałby lepiej.