Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Macie racje KB stwierdził, Ze jeśli nie będę nic wymyślać ze stropem (robimy tradycyjny) to bez problemu można przesunąć, bo nie będzie z belkami ani więźbą kolidować:lol2: Będę mieć ładny dach :yes:

Mam pytanie odnośnie technologi bez stropu a z wiązarami - nie boicie się,ze ktoś wam spier... płyty i zacznie sufit pękać? Bo o ile dobrze rozumiem są one mocowane do tej konstrukcji drewnianej?

Edytowane przez aLilith

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie technologi bez stropu a z wiązarami - nie boicie się,ze ktoś wam zpier... płyty i zacznie sufit pękać? Bo o ile dobrze rozumiem są one mocowane do tej konstrukcji drewnianej?

Jeśli pęknie to w pierwszej kolejności łączenie płyt. Nawet jeśli jakimś cudem pęknie płyta to trzeba będzie ją wymienić. koszt operacji 15 zł za płytę + zmarnowany weekend ( więcej na sprzątanie niż montaż ).

Konstrukcję będę robił sam...jak coś spier... to będę zły tylko na siebie i nie zaboli tak bardzo bo robota za darmo :)

Do konstrukcji drewnianej są montowanie wieszaki a do nich kratownica z profili. Do kratownicy dopiero profile g-k. Polecam instrukcje na stronie rigips.pl

Za 10 lat jak pojawią się rysy to teściowa i tak powie "a nie mówiłam że pęknie trzeba było beton lać!"

Edytowane przez R4di

R4di Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiem czemu wbiło mi się do głowy, że te płyty kręcone są do drewna (które pewnie pracuje, jak to drewno) a pytanie czysto teoretyczne bo my jednak strop.

A co do teściowych to zawsze będzie " a nie mówiłam...":)u nas ma kłopot czemu bez pokoi na poddaszu, nie przyjmuje do wiadomości, że my nie chcemy:bash:

R4di

A co do teściowych to zawsze będzie " a nie mówiłam...":)u nas ma kłopot czemu bez pokoi na poddaszu, nie przyjmuje do wiadomości, że my nie chcemy:bash:

aLilith bardzo ładny ten domek na wichrowym wzgórzu:yes: , a górkę tam macie ogromną:)

Argument " że my nie chcemy " niestety bywa mało przekonujący dla teściowych ( i teściów) :D:rolleyes:

AsiuFK ile Ty masz tam w sumie metrów kwadratowych? ( bez garażu i pom. za garażem)

Korytarz 120-130cm wystarczy. :yes:

Szerokości budynku nie zwiększaj:no: .

Poszerzenie o jeden metr to 21m2 x dajmy na to 2,5k = 52.500zł ( uwierz mi że to nie jest niezauważalna kwota :no:), a na wygląd to nie wpłynie.

Poza tym wiązary bez podpory też mają jakąś graniczną długość.

Takie obliczanie że jak poszerzysz domek o 1 metr to wychodzi około 50 tyś wiecej to nie całkiem prawda u mnie poszerzyłem domek o około 2m i na stanie surowym otwartym wraz z dachówka wyjdzie mi około 6, 7 tys wiecej.

Takie obliczanie że jak poszerzysz domek o 1 metr to wychodzi około 50 tyś wiecej to nie całkiem prawda u mnie poszerzyłem domek o około 2m i na stanie surowym otwartym wraz z dachówka wyjdzie mi około 6, 7 tys wiecej.

Jaro34 Gratuluję takiego wyniku:) To rzeczywiście mała różnica.

My zmniejszaliśmy pierwotną wersję projektu i dopasowywaliśmy pod nasze rzeczywiste potrzeby ( potem też to trzeba ogrzać) .

Asia FK ma już 150 m2 .Myślę że powiększanie wygenerowałoby dużo dodatkowych metrów kwadratowych , ale nie wpłynie już korzystnie na wygląd zewnętrzny.:rolleyes:

Pozdrawiam:)

Jaro34 Gratuluję takiego wyniku:) To rzeczywiście mała różnica.

My zmniejszaliśmy pierwotną wersję projektu i dopasowywaliśmy pod nasze rzeczywiste potrzeby ( potem też to trzeba ogrzać) .

Asia FK ma już 150 m2 .Myślę że powiększanie wygenerowałoby dużo dodatkowych metrów kwadratowych , ale nie wpłynie już korzystnie na wygląd zewnętrzny.:rolleyes:

Pozdrawiam:)

Tu nie ma czego gratulowac gdybym nie miał znajomego w hurtowni to zapłacił bym pewnie sporo więcej a tak jak potrzebuję np.jedna dachówke to nie kupuje całej paczki tylko biore ile potrzebuję to samo ze styropianem cegłami itp teraz hurtownie walcza o klienta . Pisanie że ża domnp. 100m2 zapłace 100tyś a za 120m2 120tys biorac pod uwagę ze za m2 SSO jest 1000zł mija sie z prawda.Pozdrawiam

aLilith bardzo ładny ten domek na wichrowym wzgórzu:yes: , a górkę tam macie ogromną:)

Argument " że my nie chcemy " niestety bywa mało przekonujący dla teściowych ( i teściów) :D:rolleyes:

Dzięki, mam nadzieję, że uda nam się ładnie go zrobić.

Jeśli chodzi o powiększanie domów, my powiększaliśmy o metr w każdą stronę (w podstawowej wersji było zaledwie 70m powierzchni użytkowej, 80m całkowitej). Koszty nie podniosły się jakoś specjalnie, dom większy bo teraz mamy 120 powierzchni zabudowy, większe pokoje, wygospodarujemy miejsce na łazienkę gościnna (wc, umywalka, kabina) myślę, że uroku nie straci bo nalegałam na zachowanie symetrii bez czarowania. Jedyny odczuwalny znacznie podniesiony koszt to dach. Jednak decyzji o powiększeniu nie żałujemy, bo to pierwszy wymarzony i raczej jedyny dom jaki wybudujemy:) a że będzie trochę droższy cóż zawsze coś kosztem czegoś.

Moja parterówka myślę, że ma wystarczającą powierzchnię co do moich potrzeb, jest duża garderoba, 3 sypialnie po około 15m2, duży salon . . . . około 150m2 mieszkalnego plus garaż i kotłownia.

Wydaje mi się, że modena może mieć rację co do tej kwoty bo nie chodzi tylko o samą ścianę, ale też większe ławy, fundamenty, więcej docieplenia, większa pow dachu, więcej paneli w środku więcej podłogówki itd

Teraz mamy nowy dylemat heh czym ogrzewać ?

Teraz mamy nowy dylemat heh czym ogrzewać ?

A co macie do wyboru? My niestety tylko paliwa stale, wiec decydujemy się na kombinacje ekogroch+drewno+miał, wczoraj zasugerowali mi w hurtowni, że warto mieć wcześniej upatrzony kocioł CO, żeby w przypadku "gotowych" kominów nie zrobić "otworu" odprowadzającego spaliny zbyt nisko. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zaczynamy patrzeć w kierunku kotłów. Jakie macie pomysły do swoich parterówek?

AsiaFK masz założony dziennik, chętnie bym zobaczyła twój domek:rolleyes:

A co macie do wyboru? My niestety tylko paliwa stale, wiec decydujemy się na kombinacje ekogroch+drewno+miał, wczoraj zasugerowali mi w hurtowni, że warto mieć wcześniej upatrzony kocioł CO, żeby w przypadku "gotowych" kominów nie zrobić "otworu" odprowadzającego spaliny zbyt nisko. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zaczynamy patrzeć w kierunku kotłów. Jakie macie pomysły do swoich parterówek?

AsiaFK masz założony dziennik, chętnie bym zobaczyła twój domek:rolleyes:

a co myślicie o tym żeby założyc kocioł na paliwo stałe i do tego solary które wykorzystywane by były w okresie jak jest wiecej słońca żeby nie palic w piecu na okrągło chodzi mi oczywiście do podgrzewania wody użytkowej tylko.

Gość Arturo72
My niestety tylko paliwa stale, wiec decydujemy się na kombinacje ekogroch+drewno+miał,

a co myślicie o tym żeby założyc kocioł na paliwo stałe i do tego solary które wykorzystywane by były w okresie jak jest wiecej słońca żeby nie palic w piecu na okrągło chodzi mi oczywiście do podgrzewania wody użytkowej tylko.

A co u Was prądu niet ?

Nie róbcie tego błędu pakując paliwa stałe do nowych,nie dużych domów parterowych,prawdopodobnie dobrze ocieplonych bo nie ma nawet kotłów o takiej mocy jakiej potrzebujecie a wtedy wychodzą problemy.

Węgiel zostawcie starym domom,wywalcie kominy z domu,ja zostawiłem tylko jeden do kominka ;)

Podliczcie koszty systemu na ekogroszek łącznie z kominem i jego wykończeniem i porównajcie z ceną np.powietrznej pompy ciepła,gwarantuje lekkie zdziwienie i uśmiech na twarzy ;)

Dla bardziej świadomych inwestorów idealnym rozwiązaniem jest ogrzewanie bezpośrednio prądem przy cenie instalacji tylko 4tys.zł i zero kominów na dachu ;)

Po drugie,solary to pomyłka,skuteczniej i taniej do cwu wystarczy:

http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-36-kw

Edytowane przez Arturo72

A co u Was prądu niet ?

Nie róbcie tego błędu pakując paliwa stałe do nowych,nie dużych domów parterowych,prawdopodobnie dobrze ocieplonych bo nie ma nawet kotłów o takiej mocy jakiej potrzebujecie a wtedy wychodzą problemy.

Węgiel zostawcie starym domom,wywalcie kominy z domu,ja zostawiłem tylko jeden do kominka ;)

Podliczcie koszty systemu na ekogroszek łącznie z kominem i jego wykończeniem i porównajcie z ceną np.powietrznej pompy ciepła,gwarantuje lekkie zdziwienie i uśmiech na twarzy ;)

Dla bardziej świadomych inwestorów idealnym rozwiązaniem jest ogrzewanie bezpośrednio prądem przy cenie instalacji tylko 4tys.zł i zero kominów na dachu ;)

a znasz kogos kto ma Powietrzna PC i jest zadowolony bo ja nie także nie mam zbytnio gdzie tego porównac a czytajac na internecie róznie to wygląda.Mój sasiad załozył gruntowa PC i jest zadowolony mówi że kompletnie nic przy niej nie robi koszt za wszystko wyniosł go 45 tys.

Gość Arturo72
a znasz kogos kto ma Powietrzna PC i jest zadowolony bo ja nie także nie mam zbytnio gdzie tego porównac a czytajac na internecie róznie to wygląda.Mój sasiad załozył gruntowa PC i jest zadowolony mówi że kompletnie nic przy niej nie robi koszt za wszystko wyniosł go 45 tys.

Siebie samego ;)

Gruntowa jest na dzisiaj za drogą inwestycją,powietrzna powiedzmy,jak się dobrze poszuka i zagada to wychodzi w cenie systemu na ekogroszek z kosztami ekspoatacyjnymi takimi samymi jak węgiel.

Gdyby nie spore zużycie na cwu,które u mnie będzie większe niż na c.o,bo w domu będzie tylko wanna grzałbym samym pradem.

Prąd wychodzi najtaniej biorąc pod uwagę koszt instalacji/koszt eksploatacji ale podstawą jest dom z niskimi stratami ciepła czyli propozycja tylko dla świadomych inwestorów,którzy wiedzą co budują ;)

aLilith w początkowym planie był kocioł na groszek z podajnikiem plus "coś" do ogrzewania c.w.u latem, myśleliśmy o pompie powietrze woda lub zwykły junkers.

Teraz myślimy czy aby nie założyć pieca gazowego kondensacyjnego WOLFa.

Gaz idzie nam przez działkę i z tego co się dowiedziałam to koszt przyłączenia do budynku wyniósł by mnie 2100 zł (we wtorek jadę do Pana który się tym zajmuje to będę wiedziała dokładnie co i jak)

Sami już nie wiemy bo co osoba to inna opinia :)

Dziennik założyłam ale niezbyt mi to idzie nie ogarnęłam jeszcze tego forum ;)

nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę bo ciągle coś zmieniamy kombinujemy ale z drugiej strony wolę to dograć niż potem czegoś żałować. Budować będziemy z DFYFIXa więc myślę, że nadgonimy zaległości czasowe.

Pozdrawiam

Nie mamy możliwości podłączenia gazu, a ogrzewanie prądem - hmmm w tej chwili bez ogrzewania (domek kuchnia, pokój, łazienka, korytarz) płacimy miesięczny rachunek około 300 zł, tak że raczej bym się obawiała o koszty. Lubie dogrzany ciepły dom. Teraz ogrzewamy kominek + DGP, a CWU elektryczny bojler. Nikt mi jeszcze nie doradzał pompy ciepła nie wiem czemu. Muszę doczytać o co w tym biega.

Jeśli chodzi o kocioł na paliwo stałe to po wielu dopytywaniach, w tym dzięki forum szukamy coś małego, z tych co byśmy chcieli (Defro Duo Uni) najmniejszy jest 15kW, ale nic jeszcze nie przesądzone

.

aLilith

Teraz myślimy czy aby nie założyć pieca gazowego kondensacyjnego WOLFa.

Gaz idzie nam przez działkę i z tego co się dowiedziałam to koszt przyłączenia do budynku wyniósł by mnie 2100 zł (we wtorek jadę do Pana który się tym zajmuje to będę wiedziała dokładnie co i jak)

Sami już nie wiemy bo co osoba to inna opinia :)

Pozdrawiam

Arturo bardzo dobrze pisze. W zeszłym roku próbował skłonić do zastanowienia i przeliczeń bocianki 2012 , ale nie wszyscy doceniali jego wysiłki.:rolleyes:

AsiaFK jak masz rurkę przy działce to nie masz się nad czym zastanawiać:no:

Zastanawiać się i przeliczać muszą wszyscy którzy rurki z gazem nie mają . Warto czytać na temat pomp i dać sobie wycenić różne systemy. Przeliczyć wszystkie koszty ( kotłownia, kominy, obróbki kominów itp.itd)

Warto dać budynek do policzenia OZC ,( forumowy asolt) wtedy będzie wiadomo jakie wydatki na ogrzewanie itp.

Z tych obliczeń można się też dowiedzieć ile i jakie ocieplenie , jakie okna , jaka moc kotła czy pompy , itp.

U mnie będzie Immergas bo też mam rurkę koło działki :)

Nie mamy możliwości podłączenia gazu, a ogrzewanie prądem - hmmm w tej chwili bez ogrzewania (domek kuchnia, pokój, łazienka, korytarz) płacimy miesięczny rachunek około 300 zł, tak że raczej bym się obawiała o koszty. Lubie dogrzany ciepły dom. Teraz ogrzewamy kominek + DGP, a CWU elektryczny bojler. Nikt mi jeszcze nie doradzał pompy ciepła nie wiem czemu. Muszę doczytać o co w tym biega.

.

Jak nie ma gazu, to warto dużo czytać na temat pomp , są wątki o pompach ciepła powietrznych ( chłopaki trochę się tam kłócą i sobie dogryzają , ale trzeba przez to przebrnąć ) Można się tam sporo dowiedzieć.

Dajcie sobie wycenić co tam macie do wyboru , może to pomoże podjąć trafną decyzję

Wydaje mi się że kupując kociol na ekogroszek i np. solary można popełnić finansowe samobójstwo ;);). Za te pieniądze można już mieć coś bezobsługowego.

Na pewno warto dobrze zaizolować termicznie dom.:yes:

Oczywiście każdy wybierze co uzna za słuszne i najlepsze dla niego , ale ważne żeby podjąć decyzję przemyślaną , świadomą.:yes:

Bo czasami bez podpowiedzi moglibyśmy nie wpaść sami na jakieś rozwiązanie.

Dlatego warto czytać wypowiedzi tych którzy już zbudowali i grzeją .

Ja też troszkę bałabym sie ogrzewania prądem ( jakiś podświadomy lęk:rolleyes: )ale na forum jest sporo osób które tak ogrzewają .

Nie da się też porównać ogrzewania nowego ocieplonego domu z tymi w których mieszkamy teraz .Ja obecnie płacę za gaz na 49m2 tyle ile ludzie w nowych 140metrowych domach.

Edytowane przez modena

Chcę z żoną wybudować Sokratesa a pracowni Domena Pracownia z Wrocławia

Czy ktoś*z Państwa może powiedzieć coś więcej na jego temat ?

Jakie są koszty poszczególnych etapów ? Dom nam się bardzo podoba. Boimy się trochę kosztów dachu ale przy parterówkach już tak jest.

Z pozdrowieniami

R. Janiczka

A co u Was prądu niet ?

Arturo nie wież jak te pompy co podałeś w linku się sprawują i ile faktycznie kosztuje montaż tejpompy powietrznej oraz jak to się odbija na rachunkach.Szukam czegoś do podgrzewania wody po sezonie zimowym byłem skłonny zamontowac solary ale dałes mi do myslenia odnośnie tych pomp.Dostałem wycene z firmy na montaż PC i teraz mam mały mętllik:)

kotłownia szt, mb Cena brutto Wartość brutto 8%

otulina 28 8 1,45 zł 11,60 zł

otulina 35 8 1,60 zł 12,80 zł

śrubunek 3/4" 3 10,50 zł 31,50 zł

rura PP 25 8 4,50 zł 36,00 zł

rura PP 32 8 7,70 zł 61,60 zł

mufa 32/1" 2 12,50 zł 25,00 zł

nypel 32/1" 12 18,00 zł 216,00 zł

Zawór 1" WZ wzmocniony KFA 4 29,00 zł 116,00 zł

elementy złączne k kształtki PP 1 350,00 zł 350,00 zł

zawór kulowy 3/4 ze śrubunkiem 5 22,00 zł 110,00 zł

zasobnik CWU 200 biwalentny z grzałka 3 kW Galmet 1 2 750,00 zł 2 750,00 zł