Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

faktycznie tak jest... ktoś postawi 100 domów z ceramiki - i 100 inwestorów go poleci bo w tej technice u nich stawiał... ale jak dostanie Ytong to może być problem...

Jest łatwiej znaleźć ekipę od ceramiki i moim zdaniem nie ma w tym nic dziwnego, bo popularność i długi czas stosowania tego materiału w budownictwie działa tu na korzyść. Z tego samego powodu lepiej mieć samochód Volkswagena niż jakieś Isuzu czy inny Sssangyong :) Ale wracając do tematu - budując np. z Porothermu jest większa konkurencja wśród wykonawców i to automatycznie sprawia, że ceny robocizny lecą w dół. Prawo rynku :)

Trochę gorzej jest w przypadku zapraw cienkospoinowych czy Dryfixa z Porothermu, ale to wynika nie ze stopnia skomplikowania a chyba z jakiejś bariery mentalnej... Ale tutaj zawsze można zamówić ekipę od producenta, która szkoli "naszą" ekipę na budowie. Także nawet jeśli wykonawca mówi, że nie bardzo chce budować w jakiejś technologii, to tutaj nie ma specjalnie wymówki :p

Ale wracając do tematu - budując np. z Porothermu jest większa konkurencja wśród wykonawców i to automatycznie sprawia, że ceny robocizny lecą w dół. Prawo rynku :)

P

Nie przesadzaj. Na 6-7 ekip, z którymi rozmawiałem przed budową, tylko jedna marudziła, że buduję z silikatów i podniosła z uwagi na nie cenę.

Inne nie marudziły, miały doświadczenie i było im wszystko jedno, czy będzie to klej, czy zaprawa.

Ja wybrałem bloczki, klej, ekipa przyjechała i robi to, co do nich należy, czyli buduje :)

To już większą konsternację wywoływała izolowana płyta fundamentowa, ale sądzę, że 3/4 ekip dałoby sobie radę.

aLilith w początkowym planie był kocioł na groszek z podajnikiem plus "coś" do ogrzewania c.w.u latem, myśleliśmy o pompie powietrze woda lub zwykły junkers.

Teraz myślimy czy aby nie założyć pieca gazowego kondensacyjnego WOLFa.

Gaz idzie nam przez działkę i z tego co się dowiedziałam to koszt przyłączenia do budynku wyniósł by mnie 2100 zł (we wtorek jadę do Pana który się tym zajmuje to będę wiedziała dokładnie co i jak)

Sami już nie wiemy bo co osoba to inna opinia :)

Asia, jeśli tylko macie możliwość decydujcie się na kondensat - skoro gaz macie na działce, to ja bym się nie zastanawiała. Ekogroszek, czy cokolwiek innego, musisz gdzieś przechowywać, syfi się z tego, musisz pamiętać, żeby do pieca dołożyć, ciągle z tym jest robota. Piec kondensacyjny jest praktycznie bezobsługowy - ustawiasz go na początku, we wrześniu i kwietniu włączasz i wyłączasz ogrzewanie i po sprawie. A i rachunki nie są straszliwie przerażające w nowych domach - my mamy parterówkę 126 m2 i w sezonie grzewczym płacimy za ogrzewanie, ciepłą wodę i gotowanie 400 zl miesięcznie. Poza sezonem grzewczym to na około 60 zł są rachunki o ile dobrze pamiętam. A nie mamy jakiegoś szału jeśli chodzi o ocieplenie - 12 - 14 cm styro podłoga, 14 cm styro ściany i 30 cm wełny na stropie, okna montowane w murze, nie w warstwie ocieplenia. I z tego vco widzę, Ci którzy wybudowali ten sam dom, mają podobne rachunki.

A co do Junkersa do ogrzewania wody... mieliśmy taki w bloku - ogromne straty wody - wg mnie oczywiście. A z pieca gazowego ciepła woda leci od razu, zwłaszcza gdy zrobisz obieg ciepłej wody, który zresztą też można ustawić, w jakich godzinach ciepła woda ma krążyć w rurkach, poza tym można ją zakręcić na chwilę np gdy myjesz włosy i za chwilę odkręcasz i jest zaraz ciepła, przy Junkersie jest to raczej niemożliwe

Nie wiem jaka jest cena ekogroszku, czy wychodzi drożej czy taniej - ale za bezobsługowość pieca warto wyłożyć trochę więcej kasy.

Życzę dobrych wyborów,

Pozdrawiam

Moja Jaskółka w niczym nie przypomina baraku. Po zabudowaniu ścianami zadaszonego łącznika między domem a garażem mam łącznie 174 m2 pow użytkowej, 232 całkowitej. Czy to dużo, zależy od punktu widzenia. Mój poprzedni dom z wysokim poddaszem użytkowym miał 289m2 plus 70 m2 bud. gospodarczy. Teraz tyle nie potrzebuję, właściwie przedtem też nie potrzebowałem. Miałem frajdę, że mamy dużo przestrzeni.

Bryła długa na 30m, robi wrażenie. Ponieważ buduję na 1 ha polu, otoczenie będzie odpowiednie. Dużo zieleni, 600 m2 stawu kąpielowego 10m od domu. Parterówka to jest to.

Moja Jaskółka w niczym nie przypomina baraku. Po zabudowaniu ścianami zadaszonego łącznika między domem a garażem mam łącznie 174 m2 pow użytkowej, 232 całkowitej. Czy to dużo, zależy od punktu widzenia. Mój poprzedni dom z wysokim poddaszem użytkowym miał 289m2 plus 70 m2 bud. gospodarczy. Teraz tyle nie potrzebuję, właściwie przedtem też nie potrzebowałem. Miałem frajdę, że mamy dużo przestrzeni.

Bryła długa na 30m, robi wrażenie. Ponieważ buduję na 1 ha polu, otoczenie będzie odpowiednie. Dużo zieleni, 600 m2 stawu kąpielowego 10m od domu. Parterówka to jest to.

Cyprinus - aż się prosi: załóż dziennik :)

Nie zakładaj dziennika.Wyobraźnia pobudza :) do działania.(Schody takie bajeranckie,stal nierdzewna,szkło i drewno to 30-40kPLN). Sypialnie przy skośnych sufitach to nędzna kubatura,w lecie duchota .Przed wojną na poddaszu spała służba a nie Pan z Panią lub ich potomstwo.

Bo masz poddasze.:cool:

Nie, mam strych. Nie mam piwnicy, za to spory mam strych. Żadnego dachu nie musiałem izolować, jak sugerowałeś wcześniej. Do stodoły porównać mojego domu też nie można, więc raczej Twoja uwaga była nietrafiona. Może gdybyś w minusach wymieniał powierzchnię dachu parterówki w stosunku do Tych z uż. podd. lub rozmiar fundamentów, to wtedy zgodziłbym się od razu. A tak kombinuj dalej. Tu nie miałeś racji. Jeśli ktoś buduje dom z dachem dwuspadowym to czy to jest parterówka, czy to z poddaszem użytkowym to do stodoły podobieństwo zawsze znajdziesz. Jedynie elementy typu balkonik, tarasik, wykusz czy loggia spowodują, że będzie to trochę od baraku odbiegało.

Witam ponownie. Mam 1-szą szczegółową wycenę. Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii:

1. FUNDAMENTY - 13 000:

- stopa

- ściana

- izolacja, ocieplenie

- drenaż, kanalizacja

- zasypanie

- "chudy" beton

2. Parter- 13 000:

- ściany zewnętrzne - nośne

- ściany działowe

- kominy

3. Wieniec - 7000 zł: