Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie powiem, przydało by się więcej. Ja się zamierzam zmieścić w 180 tys. ale to taki stan na oddanie a ciągle brak wyposażenia. Myślę, że 200 to dobra kwota na taki dom.

Inna sprawa to to czy bank dałby się przekonać, że 150 tys wystarczy. Ale jeśli bardzo dużo chcesz zrobić sama to może się udać.

Ja za bardzo nie oszczędzałem. Stosuję raczej droższe materiały a i ekipy nie są najtańsze. No i sam niewiele do tej pory zrobiłem.

hej,

dla mnie za mało miejsca na szafy, a ich nigdy za wiele,

ilosc drzwi w wiatrołapie ogranicza możłiwość zrobienia szafy czy wieszaków.

wejście do domu jest na .. ścianę jednego z pokojów, może być wrażenie ciasnoty. optymalnie jest wchodzić przez hol z widokiem na salon, a i z salonu powierzchnuia wygląda na większą.

zdania przedmówców podzielam,

ale wypowiadam się tylko w swoim imieniu.

Pzdr

moim zdaniem niezle:

-strefa dzienna odzielona od nocnej +

-łazienki w centralnej części domu /ciepło/ +

-kuchnia otwarta ale nie bezpośrednio na salon +

-sporo drzwi wiatrołapie -

-wc dostepne z wiatrołapu -

strefa wejściowa troche mało ciekawa /pom. gosp., garaz, wejscie "z boku"

ale ogólnie może być :)

Jeśli ustawienie kuchni Ci odpowiada,to może takie zmiany:

-likwidacja przejścia z garażu-i pociągnięcie dalej wc,z którego zrobić garderobę.Jedna łazienka wystarczy,choć jest w części nocnej.Ale to ma dobre strony także na codzień-bo jest w ustronnym miejscu

-albo ,jeśli chcesz powiększyć łazienkę to przedłużyć ją w miejscu wc ,pozostawiając aktualne wejście, i w ten sposób zyskujesz większą łazienkę

wtedy jednak nie masz garderoby,chyba,że wystarczy Ci pozstałe w wiatrołapie miejsce

Poza tym podoba mi się.Choć,nie wiem,czy to kwestia rysunku,wydaje sią dość "ciasnawy".Projekt jest troszkę pocięty tymi przegrodami.;)

Pozdrawiam i życzę owocnych wyborów.

• 2 months później...

Większość osób twierdzi, że parterowy wychodzi drożej. Czy jednak jest tak faktycznie w każdym przypadku?

W mojej konkretnej sytuacji strefa dzienna, pod względem powierzchni ma się do nocnej w proporcji 1:2. Mam na myśli założone "minimum socjalne" - pokoje dzieciece 3x12m2, sypialnia rodziców 20 m2 (w tym garderoby), 2 łazienki (trójka dzieci w małych odstępach). Tak więc gdybym chciał postawić jedno nad drugim musiałbym dwukrotnie powiększyć strefę dzienną i w tym momencie całkowity koszt wyszedłby chyba jednak większy (bo dom w obrysie nie byłby dużo mniejszy niż parterowy, a dochodzi strop i wykończenie większej powierzchni).

Wszystko to przy założeniu, że powierzchnia na górze jest taka sama - b. wysoka ściana kolankowa, lub wręcz piętro.

Zastanawiałem się nad umieszczeniem strefy dziennej na górze, ale to chyba bez sensu.

Piszę to wszystko, bo nie jestem pewien, czy nie popełniam gdzieś błędu w rozumowaniu - liczę, ze albo potwierdzicie to co tu piszę, albo mnie wyprowadzicie z błędu.

Gość koan

Jestem na etapie wykańczania domu parterowego, i jestem zadowolona, jest tańszy do wykończenia, do domu parterowego przekonały mnie dzieci znajomej, które wędrówkę dusz do kuchni na dole, do mamy odbywały mnóstwo razy, ciągły tupot po schodach, również dom moich rodziców, piętrowy z otwartą klatką schodową, różnicą temperatur na górze i na dole, teraz są nowoczesne rozwiązania, ale drogie. W moim domu nie ma niepotrzebnej powierzchni, nie ma dwóch korytarzy do wykończenia, ponieważ pomysł na mój dom był mój własny, przemyślany, a tylko wyrysowany przez architekta, był bez przeróbek, zmian, poprostu długo wcześniej z męzem planowaliśmy jest taki jak potrzeba, dla nas, więc jestem także za indywidualnym projektem

Strych w naszym domu jest także, ale z osobnym, ustronnym wejściem, z ganku, na razie jako zaplecze, z możliwością późniejszej adaptacji przez dzieci Szkoda bylo nam skończyć na dachu a patrząc na sytuację wPolsce nie wiem jak zapewnić im przyszłość ( dzieciom).Będą miały coś na pierwsze lata

Dziękuję za Twoją wypowiedź - jestem praktycznie w identycznej sytuacji - tyle, że właśnie na etapie projektowania. W sumie po wstępnym rozejrzeniu się w "sprawach" stwierdzam, że największe oszczędności w budowie domu robi się na etapie projektu. Mam akurat to szczęście, iż mam wielu znajomych projektatnów, którzy narysują mi projekt za grosze, a jeden zadeklarował się zrobić to nawet za darmo. Nawet jednak gdybym miał płacić normalną cenę za projekt, to z szacunkowych obliczeń wynika, że wyszłoby to w sumie i tak duuużo taniej niż kupno projektu gotowego i budowa według niego. Projekty, które spełniają moje założenia (a i tak nie wszystkie) mają zwykle ponad 200 m2, a tymczasem ja się mieszczę w 130 m2! Po obejrzeniu kilkuset projektów przestałem wierzyć, że znajdę coś dobrze dopasowanego do moich potrzeb :-(

• 2 months później...

Wiatj, :-)

....będę się trzymał parteru. Mam działkę 25 x 50m i sprobuje z Dg 08.

Ogladalem 102 w Atrium i gratuluje wyboru....

Obawiam sie jedynie ze wybrany przeze mnie projekt nie mial jeszcze realizacji - nowa pracownia. No cóż ! :-)

ktoś musi być pierwszy, dlaczego nie ja?

pozdr. :)

Witamjecie,

ja też mam parter D 24, dla mnie jest super. Zresztą prawie każdy parterowy jest super. Obejrzałam z mężem chyba wszystkie możliwe gotowe projekty nie tylko Muratora. Padło na D 24 dla naszej rodziny w sam raz. Zachęcam do wertowania, oglądania, jednym słowem szukania. Dom musi spełniać Twoje oczekiwania.

Powodzenia :D

Też mam D-24.Parterowy dom to najlepszy sposób,aby uniknąć ciągłego biegania po schodach i zachować choć minimum kontroli nad dziećmi(czy to małymi ,czy to dużymi).Jeśli wybrany przez ciebie projekt podoba ci się to pozostaje tylko życzyć ci powodzenia w czasie budowy.Proponuję jeszcze zabawę w meblowanie na papierze.My w ten sposób odrzuciliśmy projekt który bardzo się nam podobał,bo okazało się,że w sypialni oprócz dużego łóżka nie stanie już nic (wg projektu powinna tam stanąć jeszcze duża szafa i komoda) :cry: POZDRAWIAM I POWODZENIA

Gość justa

witam. Dlaczego wszyscy buduja domy pietrowe lub z poddaszem uzytkowym? Moze ktos buduje lub juz wybudowal parter bez poddasza? Chce wybudowac maly dom (koniecznie parter) taki, zeby teraz mogla wygodnie mieszkac 4-osobowa rodzina ale zeby utrzymanie tego domu nie przekroczylo moich mozliwosci ani teraz ani w przyszlosci.

Bede wdzieczna za podpowiedzi.

JUSTA