Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, z zoną dostajemy ocząpląsu od projektów. Po przejrzeniu wielkiej ilości wydaje mi się, ze jestem już blisko. Znaleźliśmy taki projekt Georgina z Pracowni DOMENA http://www.domenadom.pl/produkty/235/georgina-2-ps.html

rzut Geor.jpg

i to chyba miłość od pierwszego wejrzenia. Napiszcie co o nim sądzicie ? Dzieci szybko rosna, moje sa już w szkole więc moja sypialnia nie będzie konieczna zbyt blisko dzieci. Czy kotłownia nie jest za mało na paliwo stałe ?

witajcie, znalazłam dopiero projekt który nam się b. Spodobał - sonia. To z firmy domena pracownia zastanawiam się nad układem pomieszczeń - co o tym sądzicie ? Mamy dwoje dzieci, potrzebny nam tez jest gabinetogościnny i oczywiście, ze sypialnia dla nas tutaj wydaje się, ze wszystko ok. Co sądzicie o tym domku, please ?

Dodam, ze miszkamy obecnie w domu piętrowym, w tzw. Kostce gierkówce i nienawidzę schodów dlatego musi byc wszystko na jednym poziomie

[attach=config]225605[/attach]

.

przypadek 1?

Edytowane przez marchew

Witajcie, z zoną dostajemy ocząpląsu od projektów. Po przejrzeniu wielkiej ilości wydaje mi się, ze jestem już blisko. Znaleźliśmy taki projekt Georgina z Pracowni DOMENA http://www.domenadom.pl/produkty/235/georgina-2-ps.html

[ATTACH=CONFIG]230099[/ATTACH]

i to chyba miłość od pierwszego wejrzenia. Napiszcie co o nim sądzicie ? Dzieci szybko rosna, moje sa już w szkole więc moja sypialnia nie będzie konieczna zbyt blisko dzieci. Czy kotłownia nie jest za mało na paliwo stałe ?

przypadek 2?

czy może jednak nieuczciwa reklama???

• 4 weeks później...

Hej, też zdecydowaliśmy się na dom parterowy, jednak każdy który oglądaliśmy nie spełniał naszych wymogów ( duża pracownia) Zdecydowaliśmy się przerobić ten

http://projekty.muratordom.pl/projekt_finezyjny,1804,0,0.htm

Wydaje nam się ze nie będzie drogi w budowie aczkolwiek trudno mi to ocenić. Po przeróbkach wygląda tak

DOM JUSTYNKA.jpg

mam nadzieję że się udało...

Proszę o opinie :)

• 3 weeks później...
Ja tez sie dolaczam do dyskusji;)

Wiosna 2014 startuje, projekt

http://www.e-domy.pl/o,50,E_121_Dom_parterowy_z_przestrzennym_salonem_na_waska_dzialke.html?idk=

Dach blacha, strop teriva, bez adaptacji poddasza (60m2 narazie), dodatkowo wm z reku, 100% podlogowka i gaz, okna dako dpq82, blacha budmat wenecja albo ruuki finera( nie ma decyzji jeszcze) w kolorze grafitowym

Budowa porotherm 25cm, styro sciany 15cm grafit, podloga 20cm styro, fundament 15cm styro, dach 30cm welna + wm z reku i cieple okna - mam nadzieje ze OZC bedzie dobre, nie moge sie skontaktowac z asoltem!

Narazie mam murarza, polecany przez znajomych i innych. Koszt za fundament, chudziak, sciany, strop, wiezba 33tys zl - woj mazowieckie, z kim nie rozmawiam to mowi ze tanio;) na pewno nie drogo;)

Właśnie !!!

zanim zaczniecie dobierać Kotły gazowe czy węglowe zrobcie OCZ budynku!! Jak nie wiecie co to jest to , albo poszukajcie o tym na forum , możecie również zapytać ASOLTA . On się tym zajmuje i jest w tym kozacki.

Większość z was szuka idealnej działeczki z pieknymi widokami i czystym powietrzem , a następnie wstawia eko-groszek albo jakiegoś śmieciucha.

obliczcie sobie OCZ budynku dobierzcie optymalne ogrzewanie i dopiero budujcie. Taki prosty przykład. Popatrzcie na swoje projekty. ile tam jest kominów?? 2,3,4 ? i teraz każdy z nich to jakieś 4-6 tyś. A teraz policzcie ile was wyniesie powiększenie ocieplenia elewacji o 10cm? a co za tym idzie o ile zmniejszy sie zapotrzebowanie na energie? Oczywiście jest dużo więcej czynników zależnych od uzyskania przyzwoitego ocz.

Ja mam gaz doprowadzony do mojej działki, ale nie będe z niego kożystał bo:

1. komin 6 tys.

2. przyłaczenie do gazu 2 tys

3. (o tym mało kto mówi) abonament!!! 60zł/miesiąc może więcej . czyli ok 800zł co rok za nic.

4. kotly gazowe wymagaja przegladow i konserwacji . kolejne opłaty . i to u autoryzowanego przedstawiciela producenta

Witam, ja również zaczynam budowę na wiosnę.

205m parterówki, z czego 50m garażu. 400m dachu (dwa spore zadaszone tarasy).

Buduję z porothermu dryfix 20cm styro, 15 w podlodze, pełne deskowanie, dachówka Koramic actua 10, 35 wełny na dachu.

Ogrzewanie pompą gruntową, 100% podłogówka.

Projekt powstawał w głowie chyba 2 lata, papierologia od roku i ciągle nie mam Pozwolenia !

Trafiłem na dobrego architekta i mam nadzieję na dobrą ekipę od SSO choć nie tanią.

Pozdrawiam wszystkich którzy zaczynają w tym roku.

W dzienniku budowy będę starał się zamieszczać co jakiś czas informacje i zdjęcia.

My po paru latach biegania po schodach z dołu na górę i z góry na dół, postanowiliśmy wybudować dom parterowy, na razie jest to dość odległy plan, bo najpierw musi znaleźć się kupiec na nasz obecny dom , a to może potrwać.... tym niemniej jednak po przejrzeniu projektów naszą uwagę zwróciły 3:

1. http://www.dompasja.pl/projekt-domu/colorado

2. http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-sercu-wariant-ii,2403,0,0.htm?sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=110&p_1=145&a=&c=53&c=53&photo_id=31135&g=2&wk_1=&wk_0=&o=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0

3. http://www.projektydomownowoczesnych.pl/p,m4bcefec7d3bd1,dom-pod-kakaowcem

Zależy nam, aby bryła była nowoczesna, garaż był 2-stanowiskowy i powierzchnia domu nie przekraczała 130m2.

Powyższe projekty pewnie byśmy trochę zmodernizowali, co o nich sądzicie, moim faworytem przez dłuższy czas był nr 1, ale teraz już sama nie wiem...

Witamy wszystkich - Ania i Wojtek

Możliwie najprostszy ,najcieplejszy i najłatwiejszy w użytkowaniu

Taki chcemy właśnie wybudować. Ponieważ jesteśmy tylko we dwójkę to będzie nieduży więc i niedrogi dlatego mogę poszaleć z ociepleniami czy wręcz ciepłymi technologiami. Będzie to trochę przerobiony projekt http://extradom.pl/projekt-domu-z12-WAE1009 - odbicie lustrzane, w technologii termomur 45cm na płycie fundamentowej z ociepleniem 25cm EPS - 200 + opaska 1m XPS. Więźba ze stropem prefabrykowana , strop ocieplony pewnie wełną skalną 40cm , jak nie da się przy wełnie uzyskać odpowiedniej szczelności to pianka PIR – 5 cm + uzupełnienie wełną. Ogrzewanie podłogowe elektryczne + klimatyzator z funkcja grzania np. taki ale do czasu montażu jeszcze pare miesięcy

http://www.aleklima.pl/klimatyzatory/lg/klimatyzatory-nascienne-lg/klimatyzator-scienny-h09ak-lg-prestige-komplet,p992747239#.Uvi0SGJ5PSt

Okna trzy szybowe , jest ich mało więc mogą być lepsze - wybór padł na Aluplast Energeto 8000 . Od północnej strony tam gdzie jest wejście nie będzie ich wcale, natomiast w sypialniach będą od zachodu w kuchni od wschodu. W salonie duże okno do podłogi połaciowe+ Balkonowe jako wyjście na taras. Rolety zewnętrzne. Poddasze nieocieplone, nieużytkowe. Domek będzie na wsi 30 km na północ od Wrocławia. Wokół lasy sosnowe – Właściwie to dom będzie prawie w lesie bo od północnej strony na granicy działki jest już las.

Dlaczego tak?

1. Myślę że w przy tych technologiach najmniej można zepsuć i część zrobić samemu

2. Że będzie bezproblemowa obsługa przez wiele lat

3. Bo od 15-tu lat mamy kominek i nigdy więcej – zresztą będzie chyba zbyteczny

4. Bo za 20 lat i tak już chyba wtedy będzie jak dziś domy z lat 80-tych dlatego systemy grzewcze mają być tanie i łatwe do wymiany

5. Będę się starał uzyskać małą bezwładność cieplną żeby była dobrze sterowalna

Tak na marginesie czy ktoś ma namiary na firmę produkującą więźby pref w okolicy Wrocka bo napisałem 5 zapytań i dostałem tylko 1 odpowiedź z porażającą ceną.

Znalazłem jeszcze taką firmę – parametry ścian super , ale chyba jeszcze nikt nie wybudował w tej technologii.

http://www.ecopasshouse.pl/ecolit.html

Myslę że biorąc pod uwagę koszty utrzymania takiego domu przez najbliższe 10 lat to są tanie technologie a wiec tanie budowanie Ruszamy w maju,

pozdrawiamy wszystkich parterowców - zastanówcie się nad tymi piecami, nowe technologie bardzo szybko będą wkraczać w nasze Zycie.

Edytowane przez kosio

Tak na marginesie czy ktoś ma namiary na firmę produkującą więźby pref w okolicy Wrocka bo napisałem 5 zapytań i dostałem tylko 1 odpowiedź z porażającą ceną.

Wiązary Burkietowicz - transport gratis na terenie kraju. Można ponegocjować cenę :)

ModernDach - profesjonalna firma ale liczą za transport. Mnie do Szczecina się nie opłacało ale może Tobie tak.

Partner Szczecin - więźbę z przyczyn jasnych mam od nich. Bardzo dobra i solidna firma. Drewno skandynawskie (na bank bo pełno na nim pieczątek w jakimś pogańskim języku :) ) z certyfikatem. Ale pewnie transport do Wrocka trochę kosztuje :(

Myslę że biorąc pod uwagę koszty utrzymania takiego domu przez najbliższe 10 lat to są tanie technologie a wiec tanie budowanie Ruszamy w maju, pozdrawiamy wszystkich parterowców - zastanówcie się nad tymi piecami, nowe technologie bardzo szybko będą wkraczać w nasze Zycie.

Nowoczesne technologie kosztują, ale tylko na etapie inwestycji. Potem to już tylko korzyści. Więc jak ktoś może sobie na to pozwolić powinien iść w tym kierunku.

Dzięki syper . Dzwoniłem dzisiaj do tych firm do których powysyłałem zapytania i się okazało że zapomnieli odpowiedzieć Jutro mam dostać odp. od burkietowicza - oddzwonili. Te technologie nie sa drogie. A jak odejmiesz komin, kotłownie, piec, kominy wentylacyjne, kominek, część otwieranych okiento to nawet jest taniej. Pompy ciepła PP i PW ciągle tanieją. Montujesz i zapominasz na parę lat, ale każdy ma swoją wizję budowania.

Pozdrawiam

Wiązar System spod Opola.

Dewno mają ze Skandynawii.

Chyba też wysłałem - muszę sprawdzić , dzięki

Tak się zastanawiam nad tym drewnem ze Skandynawii, Austrii czy Niemiec. przecież mamy tyle lasów, do tego koszty produkcji u nas są niższe, bez transportu a jakość to tylko selekcja i sposób obróbki. ???

Edytowane przez kosio