Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszerzania gotowca zdecydowanie nie polecam - zmienia się konstrukcja dachu, rozpiętości stropu i architekt adaptujący sobie sporo liczy za taką pracę. Jak gotowiec, to tylko do zmian kosmetycznych, czyli dostosowanie otworów okiennych, korekty ścian działowych.

Podobny do domu przy Bukowej 3 jest Linus http://www.archeton.pl/projekt-domu-linus_1453_opisogolny. Po wykreśleniu garażu powinien mieścić się w limicie m2 zabudowy. No i po odcięciu garażu można zrobić południowe okno w salonie, a kuchnia zostaje z oknem wschodnim.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszerzania gotowca zdecydowanie nie polecam - zmienia się konstrukcja dachu, rozpiętości stropu i architekt adaptujący sobie sporo liczy za taką pracę. Jak gotowiec, to tylko do zmian kosmetycznych, czyli dostosowanie otworów okiennych, korekty ścian działowych.

Podobny do domu przy Bukowej 3 jest Linus http://www.archeton.pl/projekt-domu-linus_1453_opisogolny. Po wykreśleniu garażu powinien mieścić się w limicie m2 zabudowy. No i po odcięciu garażu można zrobić południowe okno w salonie, a kuchnia zostaje z oknem wschodnim.

Biorę pod uwagę tylko indywidualny projekt. Szukam inspiracji:) Po wyrzuceniu garażu, przeróbce holu, kotłowni i WC w jakiś sensowny spsób, ustawieniu salonem na S byłoby całkiem, całkiem. Dzięki za pomysł.

Edytowane przez kaawon

Jak dla mnie jedna łazienka to mało. Już gdzieś o tym pisałam, że jak dzieci są małe, to dodatkowa łazienka wydaje się zbędna. Jednak jak rosną, to poranne albo jakiekolwiek wspólne wyjścia stają się męczarnią dla więcej niż dwóch osób. A jak już zjawią się jacyś goście, to nawet nie ma co mówić.

W mekintoszach... to był jeden z pierwszych parterowych jakie brałem pod uwagę:) Jednak powierzchnia zabudowy (nawet bez garażu) wyklucza go na razie. Po 20-tym października będę wiedział czy można zmienić warunki zabudowy.

Teraz znalazłem Aspen od Lipinskich. Także nevada III z Atrium jest fajnie ułożona (oczywiście już mam pomysły jak "pojeździć" ścianami). Na razie przeglądam tylko rzuty - rozkład pomieszczeń, ale może trafi się jakiś gotowiec spełniający moje oczekiwania. Jednocześnie próbuję przebrnąć przez ten wątek:)

Nie wiem jak się sprawdzi wejście do domu z boku, ale w przypadku mojej działki (choć jeszcze u notariusza nie byliśmy) chyba nie ma innej możliwości dla parterówki.

Dzięki!

Edytowane przez kaawon
uzupełnienie

Też szukam niedużej parterówki z 5 pokojami, ale mam nieco inne kryteria. Też pewnie będzie indywidualny, ale jak się trafi sensowny gotowiec, to nie pogardzę choćby jako wzór. Takich domów jest jednak bardzo mało. Jeszcze taki brałam pod uwagę, ale mnie w tym nie pasuje miedzy innymi umiejscowienie salonu. Mam działkę narożną, co ułatwia kombinowanie z wejściem, ale strony świata są trochę "porąbane". To znaczy położenie działki jest porąbane, bo strony świata są jak wszędzie. :D

http://projekty.muratordom.pl/projekt_nieodzowny-wariant-ii,2776,0,0.htm

Edytowane przez amalfi

Taką małą gąskę znalazłam http://extradom.pl/projekt-domu-gaska-b-WRF1570

Drugą łazienkę można zrobić przez powiększenie kibelka albo podzielenie kotłowni. No i dość mały salon.

Albo: http://extradom.pl/projekt-domu-aniela-drewniany-WAN1012

Edytowane przez amalfi

Też szukam niedużej parterówki z 5 pokojami, ale mam nieco inne kryteria. Też pewnie będzie indywidualny, ale jak się trafi sensowny gotowiec, to nie pogardzę choćby jako wzór. Takich domów jest jednak bardzo mało. Jeszcze taki brałam pod uwagę, ale mnie w tym nie pasuje miedzy innymi umiejscowienie salonu. Mam działkę narożną, co ułatwia kombinowanie z wejściem, ale strony świata są trochę "porąbane". To znaczy położenie działki jest porąbane, bo strony świata są jak wszędzie. :D

http://projekty.muratordom.pl/projekt_nieodzowny-wariant-ii,2776,0,0.htm

Całkiem zgrabny. Jaką masz działkę?

Mała gąska też bardzo ustawna, ale brakuje właśnie tej drugiej łazienki... No i salon wyciągnąłbym (dal równej bryły) na ten kawałek tarasu.

Pozdrawiam,

Adam

Tak, jest goraco latem; jak gotujesz

No nie wiem - chyba jestem ciepłolubny. U moich rodziców jest w kuchni okno na południe i jedynym minusem jest to, że na przeciw stoi lodówka, która się niemiłosiernie nagrzewa dlatego zamykają roletę wewnętrzną. To niestety bardzo wąska kuchnia....

Pozdrawiam,

Adam

Całkiem zgrabny. Jaką masz działkę?

Mała gąska też bardzo ustawna, ale brakuje właśnie tej drugiej łazienki... No i salon wyciągnąłbym (dal równej bryły) na ten kawałek tarasu.

Pozdrawiam,

Adam

Moja działka ma około 800 m2. Jest narożna. Krótszy bok jest od głównej ulicy, a dłuższy od takiej bocznej, przy której są 4 działki. Krótsze boki nie są równej długości. Przy głównej ma około 18,5 m, a w głębi 21 m.

Tak to się mniej więcej przedstawia:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/177/1061347_dzialka.png

Dłuższe boki mają po około 40 m.

Co do kuchni od południa, Elfir ma rację. Też jestem ciepłolubna, ale mam teraz kuchnię od północy i jest ok.

Jeszcze dodam, że od południa i zachodu powinno być jak najwięcej okien. To daje oszczędności w ogrzewaniu. Nie to, że jestem taka mądra w temacie, ale ostatnio słuchałam audycji w radiu na ten temat. No i z tego samego powodu lepiej budować dom na płycie, bo bardzo trudno jest zaizolować odpowiednio fundamenty. Ale to raczej do innego wątku. ;)

Jeszcze dodam, że od południa i zachodu powinno być jak najwięcej okien. To daje oszczędności w ogrzewaniu. Nie to, że jestem taka mądra w temacie, ale ostatnio słuchałam audycji w radiu na ten temat. No i z tego samego powodu lepiej budować dom na płycie, bo bardzo trudno jest zaizolować odpowiednio fundamenty. Ale to raczej do innego wątku. ;)

Mamy bardzo podobne działki. Moja 18.5x50m. Wjazd mam od krószego noku i jest to strona północna - dłuższy bok pokrywa się niemal idealnie z południkiem:) Dlatego szukam projektu, który ma salon i kuchnię od "tyłu, a od strony drogi pokoje. Sypialnia z oknem na południe to koszmar. Teraz mam na północ, a i tak jest jasno. Miło by było żyć kierując się wschodami i zachodami słońca, ale to chyba dopiero na emeryturze:)

Chciałbym na płycie tak jak kolega Sadysta, którego dziennik budowy jest dla mnie inspiracją i motywacją do przyswajaia wiedzy z zakresu budownictwa jednorodzinnego! Oczywiście wokół słysze, że parterówka nie bo zabiera dużo przestrzeni działki etc. Nawet w tym wątku ludzie pisali, że na takich działkach jak nasze to będzie tramwaj, a nie dom! dla mnie szerokość domu 10,5m jest wystarczająca - teraz mam 710cm szeroki salon. Mam dwa duże okna i drzwi dwuskrzydłowe tarasowe na południe i tylko w największe upały (czyli w PL kilka dni w roku) zamykam do 2/3 rolety zewn. aby się nie nagrzewało za bardzo więc z tą kuchnia zostanę przy swoim. Moja żona w ogóle chciałaby w kuchni taki narożne okno czyli południowo-wschodnia wystawa:)

Próbuję przedrzeć się przez wątki z PC w parterówkach, ale ciężko mi idzie. Jak chcesz ogrzewać swój przyszły dom?

Pozdrawiam,

Adam

Mamy bardzo podobne działki. Moja 18.5x50m. Wjazd mam od krószego noku i jest to strona północna - dłuższy bok pokrywa się niemal idealnie z południkiem:) Dlatego szukam projektu, który ma salon i kuchnię od "tyłu, a od strony drogi pokoje. Sypialnia z oknem na południe to koszmar. Teraz mam na północ, a i tak jest jasno. Miło by było żyć kierując się wschodami i zachodami słońca, ale to chyba dopiero na emeryturze:)

Chciałbym na płycie tak jak kolega Sadysta, którego dziennik budowy jest dla mnie inspiracją i motywacją do przyswajaia wiedzy z zakresu budownictwa jednorodzinnego! Oczywiście wokół słysze, że parterówka nie bo zabiera dużo przestrzeni działki etc. Nawet w tym wątku ludzie pisali, że na takich działkach jak nasze to będzie tramwaj, a nie dom! dla mnie szerokość domu 10,5m jest wystarczająca - teraz mam 710cm szeroki salon. Mam dwa duże okna i drzwi dwuskrzydłowe tarasowe na południe i tylko w największe upały (czyli w PL kilka dni w roku) zamykam do 2/3 rolety zewn. aby się nie nagrzewało za bardzo więc z tą kuchnia zostanę przy swoim. Moja żona w ogóle chciałaby w kuchni taki narożne okno czyli południowo-wschodnia wystawa:)

Próbuję przedrzeć się przez wątki z PC w parterówkach, ale ciężko mi idzie. Jak chcesz ogrzewać swój przyszły dom?

Pozdrawiam,

Adam

Chcę ogrzewać gazem. Jako o alternatywie myślę o kominku z płaszczem wodnym. Obok mojej działki jest już domek parterowy bardzo miłych sąsiadów. Mają właśnie takie ogrzewanie, płytę, wentylację mechaniczną z rekuperacją, odpowiednie ocieplenie, jakiś specjalny ciepły montaż okien. Dom ma 120 m2 z doczepionym garażem na jeden samochód. Sąsiad wyliczył z dwóch lat, że koszt ogrzewania gazem za sezon plus grzanie wody do mycia wyniosło go 2600 zł. Myślę, że ten sąsiad jak tylko zechce, będzie doradcą. Działkę ma taką jak moja i wydaje mi się, że wystarczy. Nie mam ambicji posiadania parku ani ogrodu wielkości boiska. Nie mam na to czasu. Obecny mój domek stoi na 360 m2 i mam co robić w ogródku. ;)

Parterówka, bo zwyczajnie nie lubię schodów ani pokoi ze skosami. Można oczywiście budować "klocka", ale obecnia mam taki i marzy mi się dom z werandą i dachem dwuspadowym. Taki prawdziwy domek jak z obrazka. :D

Chcę ogrzewać gazem. Jako o alternatywie myślę o kominku z płaszczem wodnym. Obok mojej działki jest już domek parterowy bardzo miłych sąsiadów. Mają właśnie takie ogrzewanie, płytę, wentylację mechaniczną z rekuperacją, odpowiednie ocieplenie, jakiś specjalny ciepły montaż okien. Dom ma 120 m2 z doczepionym garażem na jeden samochód. Sąsiad wyliczył z dwóch lat, że koszt ogrzewania gazem za sezon plus grzanie wody do mycia wyniosło go 2600 zł. Myślę, że ten sąsiad jak tylko zechce, będzie doradcą. Działkę ma taką jak moja i wydaje mi się, że wystarczy. Nie mam ambicji posiadania parku ani ogrodu wielkości boiska. Nie mam na to czasu. Obecny mój domek stoi na 360 m2 i mam co robić w ogródku. ;)

Parterówka, bo zwyczajnie nie lubię schodów ani pokoi ze skosami. Można oczywiście budować "klocka", ale obecnia mam taki i marzy mi się dom z werandą i dachem dwuspadowym. Taki prawdziwy domek jak z obrazka. :D

W związku z tym, że uwielbiamy palić w kominku zagłębiłem się jak można najefektywniej wykorzystać ciepło z ognia. Stanęło na piecokominku. Ilość masy akumulacyjnej dobierze zdun jak będę miał wybrany projekt i technologię. Gaz jako drugie źródło ciepła. Chciałem podłogówkę jako bardziej efektywne i estetyczne rozwiązanie w porównaniu do grzejników, ale chyba nie będzie współgrało z podłogą z litych desek (jestem w trakcie zdobywania info). Byłem zwolennikiem WM z reku, ale częste przerwy w dostawie prądu trochę mnie martwią - w połączeniu z paleniem w p-kominku chyba zdecyduję się na WG. Parterówka wydaje mi się "łatwiejsza" do ogrzania. Brak schodów, pokoi ze skosami (chociaż można zrobić wysoką ścianę kolankową i dach 20st. jak w projekcie dom pod kawowcem - pasuje na wąską działkę). Dlatego tez czytam ten wątek. Co wybrać? Parter czy poddasze?

Podliczyłem sobie za gaz rachunki: 8620 od 06X2010 czyli 4 lata. wychodzi po 2150 na rok, ale to szeregówka 100m2 plus nieogrzewany garaż 17m2. Na drzewo w tym okresie wydałem jakieś 1300zł plus budowa kominka 6800.... nie wiem czy to jakaś oszczędność, ale za przyjemności się płaci:)

Pozdrawiam,

Adam

No widzisz. Każdy ma inne priorytety i upodobania. Ja palenia w kominku nie cierpię. Zdarzyóło mi się to może ze 20 razy na 9 lat. W tym kilka dni jak piec się zepsuł. :cool:

Parterówka w moim przypadku przede wszystkim dlatego, że po kilku przeprowadzkach mam nadzieję, że będzie to już dom docelowy, czyli taki, abym kiedyś mogła bez zgrzytów po nim chodzić jako stara babka. :D

No i jakoś tak lubię domy bez barier architektonicznych typu progi czy schody. Obcnie poruszam się pomiędzy piwnicą, a parterem i pierwszym piętrem i wcale mi się to nie podoba.

Co do konkretnych rozwiązań technicznych, za mało wiem, aby się wypowiadać. A możesz dać link do dziennika niejakiego Sadysty?

Dziennik znalazłam.

Jeszcze dodam, że u mnie należy zacząć od odwodnienia działki i nawiezienia ziemi. Jak utwardzali boczną uliczkę, to podnieśli jej poziom ponad moją działkę. Ci, którzy już mieszkali też sobie podnieśli, a między innymi moja została niżej. Gmina chciała odwodnić wszystkie, ale jedno babsko się nie zgodziło i klapa. Trzeba samemu.

Edytowane przez amalfi