Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja buduję parterowy bez poddasza, z płaskim dachem. Sympatycy mówią - modernistyczna bryła, złośliwcy - barak. Na razie faktycznie wygląda jak barak, ale jak wstawi mu się okna i zamontuje drewnianą elewację w wąskich listewek, to - mam nadzieję - sympatycy będą górą. Nie mogę na razie nic powiedzieć o komforcie użytkowania, ale dziś wydaje mi się, że będzie większy niż piętrowego czy z poddaszem użytkowym. Zero schodów, łatwiejsza możliwość zmiany funkcji pomieszczeń przy zmianie sytuacji życiowej, mniej strat na komunikację, ładniej wygląda w - bardzo rozległym i pustym - krajobrazie. Ma 180 m2, świetnie udało się go podzielić na część publiczną, prywatną i oddzielny pokój z łazienką dla gosposi, z oddzielnym wejściem. Wszystkie pokoje będą miały kontakt z ogrodem, żadnych nieustawnych skosów z widokiem wyłącznie na niebo i wrażeniem walenia się sufitu na głowę. Prawdę mówiąc, dziś widzę same zalety :)

Dot

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja stawiam domekhttp://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d53e1.jpg, jednak zmieniam kolory elewacji bo te smutne są. Po wielu miesiącach poszukiwań ten wydał się idealnie dopasowany do potrzeb małej rodzinki.

A poza tym nie powinien być zbyt drogi w budowie i użytkowaniuhttp://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d53e2.jpg. Projekt z kolekcji Murator D53 - Spokojny

Autor projektu: architekt Piotr Drozd

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d53r1.jpg gorąco polecam. :wink:

wybrałem tam projekt ( DG 08 )i jestem ciekaw Waszej opinii..
http://www.dom-parterowy.pl/mini/dg_08.jpg

Czyli rezygnujesz z dm05? Niby z grubsza w środku jest poprawnie, ale jakoś mnie nie zachwyciło. Pokój dzienny mały, sypialnia 6 doczepiona jakos tak przypadkowo. Może rozejrzyj się jeszcze w innych pracowniach.

Ależ wam zazdroszczę. Również byłam za parterówką, niestety w gminie wymyślili w planie przestrzennego zagospodarowania, że parterówki są nieodpowiednie, dom zaś musi mieć minimum użytkowe poddasze. Tak wię narazili nas na dodatkowe koszty związane z budową poddasza, które nijak jest mi nie potrzebne zwłaszcza, że mam awersję do schodów (obecnie mieszkam w domku na piętrze i ciągle biegam tam i z powrotem, jedyny plus to kondycja) a poza tym wybrany przez nas projekt jest na tyle przestronny, że starczy miejsca zarówno dla naszej trójki jak i w przyszłości dla "małego lokatora"

Moim zdaniem budowanie bez poddasza uzytkowego jest:

1) Wywaleniem kasy - bo jak już sie robi fundament i ściany i dach, to podjechanie 140 cm ze ścianami nie robi w kosztach inwestycji wielkiej różnicy. Jedyna różnica kasowa to dodatkowy strop.

2) Część kasy za dodatkowy strop mozna zrekompensować mniejszą, bardziej zwartą powierzchnią zabudowy - po co robić 100 mkw parteru, jak można zrobić 75 (salon po byku, takaż kuchnia i łazienka, oraz hall), a drugie 75 uzyskuje sie na poddaszu (to są np 3 sypialnie po 18 mkw+łazienka+hall)? Jaki sens ma mieszkanie w parterowym domu na 100 mkw - co czyni go właściwie trochę wiekszym od przeciętnego mieszkaniem?

3) poddasze użytkowe wycisza i oddziela strefe snu i np odrabiania lekcji od gwaru rodziny, lub gości - buszujących w salonie na parterze. Bez tego dom parterowy jest po prostu wiekszym mieszkaniem - zero intymności dla poszczególnych członków rodziny. Nie wiem skąd moda na domy parterowe.

Gość mak
Moim zdaniem budowanie bez poddasza uzytkowego jest:

1) Wywaleniem kasy - bo jak już sie robi fundament i ściany i dach, to podjechanie 140 cm ze ścianami nie robi w kosztach inwestycji wielkiej różnicy. Jedyna różnica kasowa to dodatkowy strop.

2) Część kasy za dodatkowy strop mozna zrekompensować mniejszą, bardziej zwartą powierzchnią zabudowy - po co robić 100 mkw parteru, jak można zrobić 75 (salon po byku, takaż kuchnia i łazienka, oraz hall), a drugie 75 uzyskuje sie na poddaszu (to są np 3 sypialnie po 18 mkw+łazienka+hall)? Jaki sens ma mieszkanie w parterowym domu na 100 mkw - co czyni go właściwie trochę wiekszym od przeciętnego mieszkaniem?

3) poddasze użytkowe wycisza i oddziela strefe snu i np odrabiania lekcji od gwaru rodziny, lub gości - buszujących w salonie na parterze. Bez tego dom parterowy jest po prostu wiekszym mieszkaniem - zero intymności dla poszczególnych członków rodziny. Nie wiem skąd moda na domy parterowe.

Podtsawowa wada domu z pietrem: SCHODY. Moga buyc piekne, błyszcze, kręte, z piękną poręczą, ale zawse trzeba po nich sie w=drapać na pietro. Pytanie po co sobie utrudniac życie, przecież wystarczy zbiudować dom parterowy i mamy prob;lem z głowy.

Wyminione przez Ciebie wady parteru sa nieprawdziwe. Wiem bo sprawdziłem. Mieszkałem 20 lat w domu z pietrem, a od roku w domu parterowym.

Żadnych piwnic, poddaszy (od tego mozna rozbic głowę) że nie wspokmnę o strychu nad pietrem.

No coz - Przekorek pewnie "swój ogonek chwali" :-)

A ja z kolei jestem pewien, ze jesli dom do ok. 100 m2 uzytkowej -

to tylko parterowy !!! :) Bo: brak schodów, mniej skomplikowane instalacje, nie trzeba robic drogiego/ciezkiego stropu, nie trzeba sie

przejmowac plytami g-k na skosach, tylko prosty tynk i OK .....

I co ? Ano nic - kazdy zbuduje jaki chce i bedzie sie cieszyl, bo juz

potem wyboru nie ma :-)

hej - Krzysiek