Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za uwagi :)

Taki (wstępny) rozkład pomieszczeń uznaliśmy w tym projekcie za optymalny dla nas bo:

1. wielki hol nie jest dla nas marnowaniem przestrzeni. Większość czasu spędza się właśnie w salonie, holu, kuchni.

2. Wejście do WC być może warto by było zrobić od prawej strony poniejszając WC (kwestia czy tak będzie wygodnie).

3. Schody lekkie bo nie planujemy na górze urządzać regularnego pokoju z szafami, łóżkami itd.

4. Co do powierzchni użytkowej, to się zgadzam - optymalnie byłoby gdyby dom miał obrys 14.5m x 14.5m. Moze jest to do zrobienia? Wtedy odrobinę szerszy korytarz i pokoje - ogólnie - prawa strona domu.

5. Reprezentatywnośc jest kwestią drugorzędną i dyskusyjną. Po pierwsze >95% czasu w domu będziemy tylko my, po drugie - ważne jest wykończenie i atmosfera :).

6. Wielkośc pokoi - tutaj jednak można trochę pozmieniać. Pokoje przyległe do łazienki można powiększyć właśnie kosztem łazienki. Ostatni pokój ma być najmniejszy (przeznaczenie na gabineto-biblioteczkę).

7. Większość znajomych ma wiatrołapy podobne do tego i nie czuję się w nich niewygodnie - to tylko wiatrołap z którego zaraz się ucieka.

Jeszcze raz dzięki za uwagi

compi - o którym projekcie mówisz? justi0720 czy ploxxxa?

Ja też lubię, jak po otwarciu drzwi wejściowych widać zachęcającą do wejścia przestrzeń. Znam różne domy i taki efekt nie jest łatwo uzyskać. Można, ale albo są to dodatkowe metry holu (tu nie zawsze udaje się zapewnić wystarczający dostęp światła dziennego - bo co z tego, że hol duży, jak wyjdzie ponury), albo otwarcie części dziennej na strefę wejściową (a to nie każdemu odpowiada, raczej powiedziałabym, że nielicznej grupie).

U justi wydaje mi się, że wiatrołap podobnie jak kuchnia będzie dość ciemny. Hol taki sobie - po opuszczeniu wiatrołapu na wprost będą schody (być może dość ażurowe - nie wiem).

Ploxxx - naprawdę spędzasz dużo czasu w holu? Fajnie mieć w domu wygodną i dobrze wyglądającą część komunikacyjną, ale u Ciebie wychodzi ponad 20m2 w centralnej części domu. Nie będzie trochę ciemno?

Powiększania obrysu projektu gotowego nie polecam - za duże koszty w adaptacji, koszt gotowca + zmiany na pewno przekroczy koszt projektu indywidualnego.

Schody kręcone są ładne, ale mało funkcjonalne. Nawet wniesienie niepotrzebnych rzeczy w większym kartonie będzie trudne. Najlepiej byłoby, abyś zobaczył takie schody w jakimś domu jednorodzinnym, bo w obiektach użyteczności publicznej, czy zabytkowych budynkach są zwykle szerokie i mają spory otwór w stropie, a w domach to zupełnie inna bajka. Zabieg jest bardzo ostry.

Nie podoba mi się takie wyeksponowanie wc.

Marnuje się sporo przestrzeni na wielki hol

Jesli schody beda kręcone, nie wniesiesz nicwiększego na poddasze.

Elfir, a co byś proponowała? Druga opcja, to pozostawienie WC b.z. i przeniesienie schodów na miejsce, w którym planowane było WC w modyfikacji. Zależy mi by uciec ze schodami z korytarza, bo ma on 180cm szerokości minus schody => zrobi się ciasnawo :/

Co dużego holu - to akurat lubię :). Ewentualnie kwestia jego problematycznego doświetlenia.

• 2 weeks później...

Elfir zgodzę się że indywidualny projekt to super sprawa :)

ale...

- to trwa... a może ploxxx nie ma/nie chce mieć kilku miesięcy na tworzenie?

- no nie wiem czy to tak taniej... w tym projekcie wszystkie zmiany które chcą mogą sobie zrobić sami w trakcie budowania bez wprowadzania zmian w adaptacji projektu, a za te się dodatkowo płaci... nie ruszają ścian konstrukcyjnych to tylko podpis kierownika że inaczej działówki + schody i po sprawie

projekt 2300 + adaptacja ok 2000... nie wiem jak u Ciebie - ale u mnie w małej miejscowości projekt indywidualny nie kosztuje mniej niż 10tys, więc dużo drożej jednak

no to tylko Wam zazdrościć takich niskich cen za projekt indywidualny :)

schody zaraz obok tych z projektu - nie jestem architektem, nie znam się dokładnie, ale wg mnie na konstrukcję to nie ma żadnego wpływu bo wszystko jest w tej samej części między ścianami konstrukcyjnymi

• 1 month później...

Witam po dłuższej przerwie.

Po pierwsze - wesołych Świąt wszystkim forumowiczom :).

Po drugie - dzięki za dotychczasowe uwagi odnośnie projektu (Murator C288). Już ex-projektu :).

Po trzecie - zgodnie z przewidywaniami, po przejrzeniu kilkuset projektów i rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" plany uległy zmianie. Mam prośbę o wszelkie uwagi odnośnie projektu E-134 (http://www.e-domy.pl/e-134.html?maly-dom-z-poddaszem-uzytkowym), który w oryginale ma następujący rozkład poziomów:

E-134.jpg

e-134 góra.jpg

a po przeróbkach dołu byłoby tak:

E-134 modyf.jpg

Projekt zawiera wszystko co potrzeba i w takim rozkładzie jaki odpowiada zapotrzebowaniom, jest też zgodny z położeniem działki względem kierunków świata. Moja prośba dotyczy Waszych spostrzeżeń odnośnie tego, czy są jakieś "ale", którym np ja nie widzę. Z góry dzięki i jeszcze raz - wesołych świąt (i nie tylko :) ).

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Ja mam pełny parter i pełne piętro plus nieużytkowe poddasze, bo:

- to duży dom i taką powierzchnią przekroczylibyśmy procent powierzchni zielonej wymaganej w MPZP;

-roboty ziemne na tych gruntach byłyby bardzo drogie [musieliśmy wchodzić na 2,2m fundament+ława fund];

-dach, prosty a jednak kosztowałby bardzo dużo;

-taki układ sobie zaplanowaliśmy i go sobie narysowaliśmy, a projektant zrobił z tego projekt indywidualny :)

No tak, ale parterówki mają też sporo zalet. Sama mieszkam w domu parterowym, choć jest to stare budownictwo, gdzie wszystkie pokoje są przechodnie i to jest akurat kiepskie rozwiązanie. Plusem jest natomiast brak schodów, co sprawdza się przy dzieciach i osobach starszych.

Oglądałam ostatnio projekty parterówek w pracowni reklama] i jeszcze paru innych, to już te współczesne wyglądają dużo lepiej.

Wydaje mi się też, że parterówki są nieco tańsze w utrzymaniu i w budowie.

Edytowane przez Elfir

Kto z was budował dom parterowy?

Jakie zalety i wady tego rozwiązania wychodzą już po tym, jak się wprowadzimy na miejsce?

wady: rozległy fundament i duża powierzchnia dachu.

zalety: wszystko na jednym poziomie, łatwość wykonania instalacji: elektrycznej, wentylacyjnej(rekuperacja) dobra organizacja wszelkich nowinek technicznych - solary, baterie słoneczne duże pomieszczenia nad częścią mieszkalna do zagospodarowania. Z każdego pomieszczenia można wykonać indywidualne wyjście na zewnątrz - przydatne gdy mamy ze sobą rodziców lub dziadków którzy żyją własnym rytmem.

Brak skosów i filarów w pomieszczeniach.

Co do akustyki....powiem tak "parterówka" to dom bardziej rodzinny, mniej można się odizolować od pozostałych mieszkańców - jedni uważają to za wadę inni za zaletę

Co do akustyki....powiem tak "parterówka" to dom bardziej rodzinny, mniej można się odizolować od pozostałych mieszkańców - jedni uważają to za wadę inni za zaletę

Ja będę budował parterówkę, w której mam wyraźny rozdział na część dzienną/dla gości i część prywatną. Jakoś nie trafia do mnie argument, że nie można się odizolować. Wszystko zależy od układu pomieszczeń.