malkul 16.02.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 a ja coś znalazłam i się podzielę http://forum.poradnikogrodniczy.pl/konkurs-projekt-kompozycji-z-trawami-ozdobnymi-t7011-15.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Malkul, spróbujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 16.02.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Malkul, spróbujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Odważna jesteś. Ja się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.02.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 oj mam następne chciejstwo : Pennisetum setaceum Rubrum i starzec oczywiście ( Panie Surowiński - zadanie dla Pana ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 16.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 pestka56 no co Ty ja żartowałam kobietko, cóż mogłaby skomponowac taka minimalistka jak ja , dwie trawy to góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 pestka56 no co Ty ja żartowałam kobietko, cóż mogłaby skomponowac taka minimalistka jak ja , dwie trawy to góra ECH, a ja już chciałam też spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 20.02.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Pennisetum setaceum będzie. Tylko, że ono nie zimuje w gruncie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 26.02.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam wszystkich,mam do was pytanie, chodzi mi o system korzeniowy traw. Planuję nasadzenie różnych gatunków traw na jednej rabacie. W miejscu tym na głębokości około 1 pod powierzchnią gruntu na etapie zagospodarowywania terenu wysypana została warstwa gruzu. Później miejsce to zasypałem ziemią. Początkowo miał być tam tylko trawnik, ale plany się zmieniły i teraz ma być rabata. Wykopywanie gruzu nie wchodzi w grę, chyba że miejscowo pod daną rośliną. Chcę posadzić tam m.in. miskanty, rozplenice i kilka niskich gatunków traw. Czy korzeniom może to przeszkadzać, czy trawy raczej korzenią się płytko? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 26.02.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam!!! Wedlug mnie spokojnie mozesz sadzic trawy. Maja dosc plytki system korzeniowy wiec powinny sobie poradzic. W najgorszym wypadku korzenie zmienia kurs na boczny:). Moj paro letni miskant po wykopaniu mial ok 0,5 m dlugosci korzena wiec twoje przy glebokosci 1m powinny spokojnie dac sobie rade. Najlepiej poradzic sie jeszcze Pana Mariusza bo on jest ekspertem od traw. Ciekawe czy Pan Mariusz byl na Targach Poznanskich? Mnie jak na zlosc rozchorowal sie synek i nie dotarlam:bash: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Moim zdaniem 1 metr trawom wystarczy, ale faktycznie lepiej po poradę w tej kwestii do Ogrodów Traw. Dutka, w którymś wcześniejszym poście Mariusz Surowiński pisał, że można niektóre trawy sadzić na wrzosowisku, bo ich system korzeniowy sięga głebiej niż wrzosowatych (one mają płytko), więc poradzą sobie mimo kwaśnej gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 26.02.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ciekawe czy w przypadku seblo taka warstwa gruzu bylaby czyms pomocnym przy uprawie trawy pampasowej? Cos w rodzaju warstwy drenujacej? Moze wtedy nie bylaby narazona na nadmiar wody zalegajacej a jej korzenie nie ulegalyby przegniciu? Pare razy podchodzilam do tej trawy ale zawsze "trup":( a taka jest piekna!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ja też w pewnym sensie poległam. Mimo, że rośnie na górce (prawie1 m nad terenem), nie kwitnie i słabo rośnie Mnie się też ten pomysł z gruzem jako warstwą drenująca podoba. Poczekajmy aż Mariusz zajrzy na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.02.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ciekawe czy w przypadku seblo taka warstwa gruzu bylaby czyms pomocnym przy uprawie trawy pampasowej? Cos w rodzaju warstwy drenujacej? Moze wtedy nie bylaby narazona na nadmiar wody zalegajacej a jej korzenie nie ulegalyby przegniciu? Pare razy podchodzilam do tej trawy ale zawsze "trup":( a taka jest piekna!!!!! a mnie przeżyła dwie zimy i trzeciej padła, mimo że była okryta ale nie zakwitła ani razu, więc chyba nie dam jej następnej szansy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 W połowie lutego na forum Poradnika Ogrodniczego rozstrzygnięto konkurs na Projekt kompozycji z trawami ozdobnymi. Jurorem i fundatorem nagród był Mariusz Surowiński. Najlepiej zostały ocenione kompozycje Petrusa (I miejsce), Sankali (II miejsce) i Lanka (II miejsce). Na stronie Better Homes and Gardens (http://www.bhg.com) znalazłam inspirujące kompozycje pojemnikowe, w których wykorzystano m.in. z trawy. Pewnie nie wszystkie rośliny są w Polsce dostępne, inne nie zniosą naszego klimatu, ale... popatrzcie, bo są fajną inspiracją: Kompozycja najlepiej rośnie w lekkim słońcu, a główną rolę gra tu purpurowy len nowozelandzki. A. sitowie (Scirpus cernuus) - 1 B. żurawka (Heuchera 'Amethyst Mist') - 1 C. len nowozelandzki (Phormium tenax) - 1 D. geranium (Pelargonium 'Happy Thought') - 1 E. kalamondin (Citrofortunella microcarpa) - 1 Pozbawiona kwiatów kompozycja oparta o rośliny o ciekawym ulistnieniu najlepiej rośnie w półcieniu. A. len nowozelandzki (Phormium tenax)*-*1 B. Plectranthus 'Easy Gold'*-*2 C. czosnek (Tulbaghia violacea)*-*2 D. tymianek (Thymus 'Argenteus')*-*1 E. Sansevieria trifasciata*-*1 F. Philodendron 'Prince of Orange'*-*1 Fantastyczne liście, nie potrzebują kwiatowej dekoracji. Ta kompozycja najlepiej rośnie w półcieniu. A. Coleus (Solenostemon 'Black Dragon') - 3 B. Coleus (Solenostemon 'Jade Wizard') - 3 C. Coleus (Solenostemon 'Dress Me Up') - 3 D. petunia meksykańska (Ruellia brittoniana) - 1 Trawy ozdobne dały tej kompozycji wysokość i strukturę. To sadzenie najlepiej rośnie w półcieniu. A. purpurowa trawa fontannowa (Pennisetum setaceum 'Rubrum ') - 2 B. Coleus (Solenostemon 'SunVelvet Red ') - 3 C. Plectranthus 'Variegatus' - 2 D. Impatiens 'Dazzler Pink' - 2 E. Lukrecja (Helichrysum petiolare) - 2 Kompozycja o śmiałych kolorach najlepiej rosnie w pełnym słońcu. Rośliny tropikalne i „drzewko” hibiskusa dodają jej atrakcyjności. A. Hibiscus rosa-sinensis - 1 B. Imperata cylindrica 'Rubra' - 3 C. szałwia (Salvia splendens) - 3 D. niecierpek ( Impatiens 'Celebration Deep Red') - 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 26.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Kompozycje przepiekne!!!!!!!!!! Mnie najbardziej podoba sie ta z trawa purpurowa w roli glownej:) Zdecydowanie wole trawy wieksze rzucajace sie w oczy i wlasnie cos takiego jak ta kompozycja zrobie sobie w tym roku na taras. Czy ktos kombinowal z trawami w donicach? Jakie trawki? Wieksze okazy ktore dobrze znosza warunki doniczkowe? W tamtym roku polaczylam wiszace biale pelargonie z niebieska trawka na parapety. Wyszlo calkiem calkiem........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 26.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Acha pestka!!!!!!!! Dzieki za inspiracje!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) Dutka, Mariusz Surowiński pewnie teraz zajęty, bo Ogrody Traw już w handlowym ogniu. Na maila jednak odpowie. Pisz do niego po rady, a przy okazji to w końcu najlepszy sklep z trawami To czerwone co Ci się podoba to len nowozelandzki. Czerwona jest też Imperata cylindrica 'Red Baron'. Edytowane 26 Lutego 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 27.02.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam!!! Wedlug mnie spokojnie mozesz sadzic trawy. Maja dosc plytki system korzeniowy wiec powinny sobie poradzic. W najgorszym wypadku korzenie zmienia kurs na boczny:). Moj paro letni miskant po wykopaniu mial ok 0,5 m dlugosci korzena wiec twoje przy glebokosci 1m powinny spokojnie dac sobie rade. Najlepiej poradzic sie jeszcze Pana Mariusza bo on jest ekspertem od traw. Ciekawe czy Pan Mariusz byl na Targach Poznanskich? Mnie jak na zlosc rozchorowal sie synek i nie dotarlam:bash: Pozdrawiam Piękne dzięki za konkretną informację. Poproszę jeszcze Pana Mariusza o wypowiedź, zwłaszcza, że moje zamówienie czeka u niego na biurku do realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Koniecznie powiedz mu, gdzie te trawki będziesz sadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts