dorota.k 04.06.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Mam kilka sadzonek pampasowych białych i różowych i byłam bardzo zdziwiona jak jedna już zakwitła, wydawało mi się że będę musiała poczekać kilka lat, a tu taka niespodzianka, Nie chcę osłabiać Twego entuzjazmu, ale czy to raczej nie wiechlina się wsiała i kwitnie? http://rostliny.nikde.cz/images/820.jpg http://rostliny.nikde.cz/rostliny-evropy/179/poa-trivialis-l-lipnice-obecna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 04.06.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nie chcę osłabiać Twego entuzjazmu, ale czy to raczej nie wiechlina się wsiała i kwitnie? Nie sądzę aby to była wiechlina bo źdźbełka wyrastają z kilku miejsc sadzonki i nie widać aby tam rosło coś niepożądanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Elfir podpowiesz coś ? Nie pomogę, bo nie miałam z nią do czynienia. O tym, że nie kwitnie (długi okres wegetacji) pisał Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 04.06.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nie sądzę aby to była wiechlina bo źdźbełka wyrastają z kilku miejsc sadzonki i nie widać aby tam rosło coś niepożądanego. Zwróć uwagę, że pampasowa ma zupełnie inne kwiatostany. Dla mnie to nawet z daleka na kępę wiechliny wygląda (na pierwszym zdjęciu, prawy rząd, środkowa doniczka). Przejdź się po ogrodzie i okolicy, czy podobnych kłosów nie zauważysz. Być też może, że pampasowa padła i została sama wiechlina, albo wiechlina przerosła przez pampasową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nie sądzę aby to była wiechlina bo źdźbełka wyrastają z kilku miejsc sadzonki i nie widać aby tam rosło coś niepożądanego. Ale to nie jest kwiatostan pampasowej. liście też. Ani pora kwitnienia to jakaś rodzima trawa ci się wysiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.06.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 WitamTo na pewno nie jest pampasowa. Ta trawa , tak jak napisała Elfir kwitnie nie w tej chwili, tylko w drugiej połowie lata aż do mrozów. Moja pampasówka dostała w kość po zeszłej zimie i do tej pory nie może się zebrać. Co prawda ładnie zaczęła rosnąć, ale czy zakwitnie - wydaje mi się, że nie. Ona rzeczywiście nie lubi nadmiaru wody zwłaszcza po zimie ale jest wrażliwa na zimno. Ja ją zawsze mocno okrywam, w zasadzie to jedyna roślina, której poświęcam na jesieni sporo uwagi i czasu. Mam nadzieję, że jeszcze raz ujrzę ją kwitnącą, bo jest wtedy przepiękna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 04.06.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ale to nie jest kwiatostan pampasowej. liście też. Ani pora kwitnienia to jakaś rodzima trawa ci się wysiała. A czy choć reszte tych trawek wygląda na pampasówkę? chyba się załamię, skaczę koło tych traw bo niby takie wymagające a tu jakieś chwasty mi rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.06.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nie pomogę, bo nie miałam z nią do czynienia. O tym, że nie kwitnie (długi okres wegetacji) pisał Mariusz. No, to poczekamy, aż Mariusz znów pojawi sie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 04.06.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A czy choć reszte tych trawek wygląda na pampasówkę? chyba się załamię, skaczę koło tych traw bo niby takie wymagające a tu jakieś chwasty mi rosną Nie znam się na rozmnażanych z nasion trawach pampasowych, ale wydaje mi się, ze te z łukowato wygietymi liśćmi to może być to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.06.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ramila, daj im szansę. Może tylko się wsiało dodatkowo. A przy okazji moje Miskanty dzisiaj. Pierwsza fotka, to zaczątek rabaty na środku trawnika wizytowany przez kota Pasqala. Drugie zdjęcie – rabata na górce. Miskanty widać po lewej za łubinami. Liście po prawej od maków wschodnich, to liliowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.06.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 A możesz dać zdjęcie z bliska pierwszego rzędu? Pampasowa ma dość sztywne liście i bardzo niemiłe w dotyku, wręcz mogą pokaleczyć.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 05.06.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 A możesz dać zdjęcie z bliska pierwszego rzędu? Pampasowa ma dość sztywne liście i bardzo niemiłe w dotyku, wręcz mogą pokaleczyć. pozdrawiam Tak zgadza się, reszta tych traw jest taka sztywna i ostra, oprócz tej jednej która kwitnie, że też ja wcześniej się nie zastanawiałam czemu ta jedna jest inna, bo różnicę widziałam ale myślałam że tak ma być i już.To mnie oświeciłyście że jakieś trawsko polne hoduję http://img52.imageshack.us/img52/6107/p1100323.jpg http://img252.imageshack.us/img252/3245/p1100324.jpg http://img254.imageshack.us/img254/9058/p1100325o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 05.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 ale to "polne trawsko" tez jest ładne! Mam takie za płotem i bardzo mi się podoba. Dziś dostałam transport trawek od P. Surowińskich - jak podrosną - trawki oczywiście - pochwalę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.06.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ramila, szykuj większe donice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.06.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam Z bliska trawka wygląda obiecująco pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAMILA 06.06.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Wiem że będę musiała je przsadzić do większych donic, już je raz w tym roku przesadzałam zaraz po zimie, z takich malutkich co były do nich wysiewane, nie wiedziałam że tak szybko urosną pozdrawiam Was i dzięki za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 06.06.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 AVE! Mogłabys zamieścic zdjęcie sadzonki od Pana Mariusza? Chodzi mi o jej wielkość! Mam zamiar też zamówic pare sadzonek a nie wiem jakie są wielkościowo? W tamtym roku zakupiłam pare. Ceny w sumie jak wszędzie ale sadzonke musiałam pod lupa szukać. Wczoraj dostałam dwie trawy zamawiane przez allegro. Sadzonka ledwo mieściła się w jednorazowej reklamówce. Spokojnie można by zrobić z niej 6szt. Cena 20zl,ale naprawde było warto!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.06.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 zdjęć nie robiłam - ale: sadzonki były różnej wielkości - b. ładne carexy, montany i morrovi do podzielenia tez się nadawały, molinia - też 15 zl ale calkiem duży garniec - pewnie możnaby podzielić - ale zostawiłam całą kępę, pozostałe raczej małe (m.in. trzcinniki, chasmantium, proso - to b. małe) Ale czy nie taka jest wegatacja "trawiasta", że one w ogóle o tej porze małe są? jutro zrobię zdjecia, jeśli chcesz - teraz nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 06.06.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Będe wdzięczna! Ja akurat swoje zakupiłam w sierpniu więc powinny być juz dość spore, a tam dokladnie trzy źdźbła;) Byc może Pan Mariusz ma różne wielkości sadzonek, które wczesniej mozna uzgodnić. A ja tego nie zrobiłam. Trudno!!!!!!!! Sadzonki zime przeżyły i to najważniejsze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 07.06.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Dudka, nie da się wstawić zdjęć do fotosika - za wysoka rozdzielczość -a nie chce mi się każdego zdjęcia "obrabiać". Jesli chcesz - podaj privem adres mail - to Ci prześlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts