pestka56 10.02.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Świetne i nie trzeba kosić To jakaś turzyca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 chyba śmiałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.02.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 11.02.2015 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 chyba śmiałek. Zdjęcia nie są wyraźne ale mnie bardziej to wygląda na jakąś ostnicę (Stipa sp.). Mam wrażenie że w tylnej części fotki są "włosy"... Swoją drogą to znaleźć chętnego co w takim "kółeczku" nie zażyczy sobie 50 różnych odmian roślin.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.02.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 piękne! ostnice są raczej krótkowieczne u nas, prawda Mariuszu? Choć z drugiej strony sieją się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 11.02.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 piękne! ostnice są raczej krótkowieczne u nas, prawda Mariuszu? Choć z drugiej strony sieją się Prawda i nieprawda. Prawda w tym sensie, że u nas ostnice to ostnica cieniutka (Stipa tenuissima). Istotnie krótkowieczna. Ja mówię (piszę) o ostnicach indoeuropejskich - joannis, barbata, ucrainica, stenophylla itd. Ich w nasadzeniach nie ma. Są natomiast od lat w ogrodach botanicznych - Wrocław, Poznań. Patrząc na to co jest we Wrocławiu najlepiej sie czują na skarpach, wzgórkach - tak jak w naturze. Ale w Poznaniu są na "płaszczyźnie" - tyle, że ja tam dawno nie byłem...może Elfir coś w temacie doda? Wracając do kółeczka z fotki - w Polsce bezpieczniej byłoby zobić tam lekki nasyp - taki jak często sięzdarza na niewielkich rondach. I sadzić śmiało Podejrzenie Elfir, że to śmiałek jest w przecietnych warunkach najlepszą opcją na takie "masówki". Tyle, że musi to być jedna odmiana a nie śmiałek z siewu. Najlepiej z tych niższych - 'Goldtau' itp. One są ładne nawet w październiku. Tym wyższym szybciej łamią się kwiatostany i jesienią nie prezentują się okazale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.02.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 je mam jeszcze stipa capilata- też piszą o niej że krótkowieczna, u mnie wciąż są nowe siewki, a stare po podziale słabo dość się zbierają Od Ciebie można kupić jeszcze jakieś ostnice?Olbrzymia zimuje w centralnej Polsce, masz jakieś dane na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 11.02.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Ja mam głównie Stipa joannis i Stipa capillata. Zobaczymy jak przezimowały w doniczkach bo zima mokra ("minusy" ich nie ruszają). Co do podziału kęp - pełna zgoda. Nie lubią tego. Stipa gigantea też nieźle rośnie. Dla nich (wszystkich) ważne są suche stanowiska zimą a te mamy częściej mokre niż mroźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.02.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 jak Cię dopadałam to pomęczę.Na zdjęciach w sieci trudno zobaczyć czym się różnią stipa Capilata od stipa joanis. Napiszesz coś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Na pewno ostnica?Dookoła są różaneczniki, las, co sugeruje duża wilgotność powietrza. Na dodatek to jest Holandia a te kolumnowe drzewa wyglądają mi na cyprysiki błotne.Czy to, co wygląda jak ości nie jest tylko odblaskiem słońca na liściach?tu większe zdjęcia:http://www.fonslinders.nl/project/tuin1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 11.02.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Na pewno ostnica? Dookoła są różaneczniki, las, co sugeruje duża wilgotność powietrza. Na dodatek to jest Holandia a te kolumnowe drzewa wyglądają mi na cyprysiki błotne. Czy to, co wygląda jak ości nie jest tylko odblaskiem słońca na liściach? tu większe zdjęcia: http://www.fonslinders.nl/project/tuin1/ Masz rację. To słońce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 11.02.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 jak Cię dopadałam to pomęczę. Na zdjęciach w sieci trudno zobaczyć czym się różnią stipa Capilata od stipa joanis. Napiszesz coś o tym? Nie bawiąc się w szczegóły botaniczne... Stipa joannis (i jej podobne) wyglądają mniej więcej jak nowozelandzkie turzyce a ich kwiatostany wyłażą praktycznie z liści, falując nisko nad liśćmi. U Stipa capillata jest wyraźna łodyga z której ości się zwieszają czy też rozkładają. Dla mnie te podobne do S. joannis są dużo bardziej malownicze. Stipa joannis zakwita też 2 mce wczesniej niż Stipa capillata co uzsadnia sadzenie ich razem (przedłużanie efektu "falowania"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Różaneczniki kwitną na przełomie maja i czerwca - czy w tym okresie jakieś proso lub rozplenica może już tworzyć takie kępy (zakładając cieplejszy klimat Holandii)? Bo kolejne zdjęcia, gdzie różaneczniki przekwitły (czyli przynajmniej przełom czerwca/lipca), są z większą trawą, ale nadal niekwitnącą, co chyba wyklucza śmiałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 11.02.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Spokojnie może być to i proso i piórkówka. Tam wiosna wcześniejsza.Ale równie dobrze jakaś wąskolistna turzyca, miłka, sporobolus itd. Zależy na co projektant położył nacisk.Ja lubie "mgły" to dałbym śmiałka lub miłkę. Ale klimat łagodniejszy daje większe możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.02.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Śmiałek i miłka cudnie zamgławiają, ale w tym roku wszystkie u mnie zległy. Zima wyjątkowo niełaskawie je potraktowała. Czekam, aż zrobi się bardziej zdecydowanie wiosennie, żeby wszystkie trawy ściąć. Wyglądają okropnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.02.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Elfir, czy Ty jesteś pewna, że to różaneczniki.Ja pomyślałam, że to mogła by być np. wajgela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 zdecydowanie to nie jest krzewuszka tylko różaneczniki. W ogóle krzewuszek nie przypomina. To jakiś z katawbijskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 12.02.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Śmiałek i miłka cudnie zamgławiają, ale w tym roku wszystkie u mnie zległy. Zima wyjątkowo niełaskawie je potraktowała. Czekam, aż zrobi się bardziej zdecydowanie wiosennie, żeby wszystkie trawy ściąć. Wyglądają okropnie ja za to czekam aż będzie dobrze widać czy stipy nie wygniły. Narazie są jeszcze trochę zielone u podstawy. W zeszłym roku dobrze przeżyły zimę, 2 lata temu wszystkie padły, tylko nasiały się masowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.02.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Stipy nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 a to chyba trzęślica? http://betterhomelifestyle.com/photos/Breathtaking-Birch-Trees-decorating-ideas-for-Decorative-Landscape-Contemporary-design-ideas-with-agave-container-plant-garden-art-geometric-geometry-gravel-low-maintenance-low-water.jpg oryginalny rozmiar:http://betterhomelifestyle.com/photos/Breathtaking-Birch-Trees-decorating-ideas-for-Decorative-Landscape-Contemporary-design-ideas-with-agave-container-plant-garden-art-geometric-geometry-gravel-low-maintenance-low-water.jpg zapisane jako wymagająca mało wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts