Elfir 13.02.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Mariuszu - jest w Polsce do dostania Pennisetum incomptum? Robię teraz 3 tyś m2 w trawach i na okrajek zakrzewień potrzebuję coś o naturalistycznym wyglądzie, szybko rosnące.Gleba sucha glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 25.02.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Witajcie przedwiosenną porą - przynajmniej w Krakowie Mariusz, kiedy mogę ściąć moje trawy po zimie? Gdzie o tym poczytać, jak podciąć poszczególne gatunki, tzn. chodzi mi o to, ile cm nad ziemią zostawić? - Miskant Chiński 'Rotsilber' - Imperata Cylindrica 'Red Baron' - Mozga Trzcinowata 'Variegata' - Rozplenice - Avena Wieczniezielona - ją się chyba tylko wyskubuje, dobrze kojarzę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 To co nad ziemią i tak jest martwe, więc przycinasz nisko. Zimozielone, jeśli nie dają się dobrze wyskubać też można przyciąć inspiracja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 28.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Żywopłoty z miskantów. Modne obecnie. Nie da sie ukryć, że efektowane, zarówno przed kwitnieniem jak i podczas. Niemniej nie ma róży bez kolców:) - wiosną pustka:( http://trawyozdobne.com/images/phocagallery/Trawy/thumbs/phoca_thumb_l_miscanthus_giganteus_k.jpg Mam dwa pytania: 1. Czym można podsadzic miskanty gracillimusy rosnące w rzędzie na odcinku 10 m, aby zakryć tą "wiosenną pustkę"? 2. Jaki to miskant na zdjęciu powyżej? Wygląda na bardzo wysokiego. Która odmiana miskanta jest najwyższa (bez kwiatostanu)? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 wczesne, ale dość wysokie trawy to trawy - śmiałki i trzcinniki (nie tylko ostrokwiatowy, ale krótkowłosy). najwyższy miskant to "Giganteus" -raczej nie kwitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 28.02.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Dzięki Elfir, Czy tego trzcinnika krótkowłosego się nie ścina na wiosnę? Jeśli się tnie, to pustka się pojawi A czy palczatka, np. miotlasta Andropogon scoparius będzie ok? ona podobno jest zimozielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Każdy sie tnie. Tylko trzcinnik wypuszcza liście o wiele wcześniej niż miskant. Jak chcesz coś zimozielonego to daj obwódkę z bukszpanu lub cisa. Palczatka zimozielona? Gdzie to wyczytałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 28.02.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 zimozielone tez zwykle się ścina lub wycina częściowo czy wyrywa liście więc na początku sezonu nie są spektakularne.Trzcinnik krótkowłosy faktycznie budzi się wcześnie, ale rośnie dość powoli w sezonie i zakwita dopiero w sierpniu, więc wiosną dość szybko będzie , ale tylko kępka niskich traw. Trzcinnik ostrokwiatowy tez ruszył, więc za miesiąc będzie go widać, jednak przesłonę ( ażurową ) da dopiero jak puści kłosy- w czerwcu. Palczatkę tez się przycina, a te 100 cm ma jak kwitnie- w sierpniu. Nie pamiętam dobrze, ale wydaje mi się że nie jest zimozielona Jazzy a może pnącze za miskanty ( zakładam że za nimi jest ogrodzenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 01.03.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 zimozielone tez zwykle się ścina lub wycina częściowo czy wyrywa liście więc na początku sezonu nie są spektakularne. Trzcinnik krótkowłosy faktycznie budzi się wcześnie, ale rośnie dość powoli w sezonie i zakwita dopiero w sierpniu, więc wiosną dość szybko będzie , ale tylko kępka niskich traw. Trzcinnik ostrokwiatowy tez ruszył, więc za miesiąc będzie go widać, jednak przesłonę ( ażurową ) da dopiero jak puści kłosy- w czerwcu. Palczatkę tez się przycina, a te 100 cm ma jak kwitnie- w sierpniu. Nie pamiętam dobrze, ale wydaje mi się że nie jest zimozielona Jazzy a może pnącze za miskanty ( zakładam że za nimi jest ogrodzenie) Może coś mi się pokickalo z tą Palczatka, bo gdzieś przeczytałam, że zdobi ogród przez cały sezon Tak, za miskantami jest ogrodzenie, jednak mi bardziej zależy żeby schować te ścięte kępy miskantow, niż żeby zasłaniać się od sąsiada Pomysł Elfir jest do przemyślenia, tylko czy miskanty będą się ładnie komponować z niskim żywopłotem (np. z bukszpana) przed nimi? A może z laurowisni? Acha, powinnam dodać, że około 1m przed miskantami rosną wiśnie umbry sztuk 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 laurowiśnie mogą podmarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 10.03.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 To co nad ziemią i tak jest martwe, więc przycinasz nisko. Zimozielone, jeśli nie dają się dobrze wyskubać też można przyciąć Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.03.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) tak...i bym polecał bo szybko rośnie i wcześnie kwitnie... (o Pennisetum incomptum ) Edytowane 22 Marca 2015 przez M_Surowinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.03.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Miskanty późno zakwitające - czyli we wrześniu. http://trawyozdobne.com/miskanty/119-miskanty-pozno-atrakcyjne.htmlPrzeważają wśród wyselekcjonowanych odmian. Patrzę na nie trochę podejrzliwie bo wole się cieszyć kwiatostanami wcześniej. Niewątpliwie ich zaletą jest duża atrakcyjność jesienno - zimowa. Wcześniej maja ładne liście i tutaj szukałbym "smaczków". Generalnie sugerowałbym wąskolistne, lżejsze, bardziej podatne na wiatr. Tutaj nr 1, dla mnie, jest 'Silberspinne'. Ok. 1,7 m, dość zwarty ale delikatny. Na fotkach egzemplarze około 7 letnie z jednego z ogrodów, który zakładałem.http://trawyozdobne.com/images/phocagallery/Trawy/thumbs/phoca_thumb_l_miscanthus_silberspinne_k.jpghttp://trawyozdobne.com/images/phocagallery/Trawy/thumbs/phoca_thumb_l_miscanthus_silberspinne1_k.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Też takie chcę ależ piękne kępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.03.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 każdy miskant jest piękny...z czasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.03.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Mariuszu - jest w Polsce do dostania Pennisetum incomptum? Robię teraz 3 tyś m2 w trawach i na okrajek zakrzewień potrzebuję coś o naturalistycznym wyglądzie, szybko rosnąc kłosoe. Gleba sucha glina. Odpisałem już ale teraz się zastanawiam na ta gliną...jak mogą by gatunki ekspansywne to może lepiej coś krajowego - trzcinnik piaskowy lub kłosownica pierzasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 23.03.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 A czy są miskanty (lub inne trawy), które nie kwitną, albo bardzo rzadko kwitną? Mój syn ma alergie na trawy, a ja nie wyobrazam sobie bez nich mojego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 23.03.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 na pewno nie zakwitną miskanty gracillimusy a jeśli już wykształcą zaczątek kłosa, to nie zdążą go rozwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 23.03.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 na pewno nie zakwitną miskanty gracillimusy a jeśli już wykształcą zaczątek kłosa, to nie zdążą go rozwinąć Nie byłbym taki pewien. Moje w ubiegłym roku zakwitły, ale to raczej wyjątek z uwagi na bardzo wczesną wiosnę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.03.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 W tym roku może być podobnie. U mnie w zeszłym roku kwitł po raz pierwszy Giganteus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts