M_Surowinski 21.09.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 W sobotę w telewizji w programie "Rok w ogrodzie" był o trawach . Była też totalna bzdura. Wyjaśniam to na wszystkich forach na których pisuję. Rzecz dotyczy kostrzewy nitkowatej... Link do całej historii poniżej:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=27334 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 21.09.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A tak w ogóle kiedy jest najlepszy okres na sadzenie traw? Jak wszystkich roślin czyli wiosna i jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 21.09.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam Cię P.Mariuszu jaka to miła niespodzianka spotkać Cię w rodzimym mieście;)) Zapomniałem Cię zapytać o jakiś dobry atlas, książkę z gatunkami traw dobrym opisem potrzebuję czegoś co mogę wziąć do ręki zabrać ze sobą. kraania napisał: A tak w ogóle kiedy jest najlepszy okres na sadzenie traw? Trawy jak większość roślin z donic możemy sadzić od wiosny do połowy jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Elfir to którą ewentualnie proponujesz z zaproponowanych przez M_Surowinski ? Czy poczekać do wiosny i dosadzić potem Festuca curvula? A tak w ogóle kiedy jest najlepszy okres na sadzenie traw? jesli sadzisz z doniczki termin sadzenia jest sprawą drugorzędną, ale jeśli bierzesz sadzonke od kogoś to najlepiej na wiosnę. Jesli podoba ci się któraś z roślin zaproponowanych przez Surowińskiego w zastępstwo, to oczywiscie nie męcz sie szukajac tego konkretnego gatunku, jaki jest w projekcie. Nie sądziłam ze ten gatunek jest tak trudno dostępny. Ale... Ostatnio znalazłam na stronie trawki.pl (Pana Smala) miłkę Eragrostis spectabilis. Nie widziałam jej na żywo, ale na zdjęciach wygląda niesamowicie. Mozna też użyć trawki Bouteloua gracilis - też niewielka, delikatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.09.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Elfir to którą ewentualnie proponujesz z zaproponowanych przez M_Surowinski ? Czy poczekać do wiosny i dosadzić potem Festuca curvula? A tak w ogóle kiedy jest najlepszy okres na sadzenie traw? jesli sadzisz z doniczki termin sadzenia jest sprawą drugorzędną, ale jeśli bierzesz sadzonke od kogoś to najlepiej na wiosnę. Jesli podoba ci się któraś z roślin zaproponowanych przez Surowińskiego w zastępstwo, to oczywiscie nie męcz sie szukajac tego konkretnego gatunku, jaki jest w projekcie. Nie sądziłam ze ten gatunek jest tak trudno dostępny. Ale... Ostatnio znalazłam na stronie trawki.pl (Pana Smala) miłkę Eragrostis spectabilis. Nie widziałam jej na żywo, ale na zdjęciach wygląda niesamowicie. Mozna też użyć trawki Bouteloua gracilis - też niewielka, delikatna Eragrostis spectabilis nie chce kwitnąć, przynajmniej u mnie. Bouteloua gracillis jest niezbyt atrakcyjna poza okresem kwitnienia... Elfir, pytanie do Ciebie - gdzie widziałaś Festuca curvula? Wybacz, ale jest dla mnie dośc niezrozumiałe - jak można ujmować w projekcie rośliny, których nie ma na rynku... Sztuka dla sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.09.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Mariuszu mam do Ciebie pytanie. Potrzebuję niskiej trawy do suchego cienia. Może mi podpowiesz co by to mogło być? U mnie rośnie i dobrze się ma na piachu i w półcieniu Sesleria careulea, ale w opisach u Was nie ma takiej informacji że znosi takie warunki. Nie mogę próbować bo to dla klientki, więc musze być pewna. Może kosmatka, albo jakaś kostrzewa? To są okolice dużego jałowca, trudne miejsce.Pomożesz?Kupiłam u Was wiosną 2 gatunki traw- są cudne. Muszę Ci powiedzieć, że teraz, projektując ogrody prawie zawsze proponuję trawy- zakochałam się w nich. U siebie w ogrodzie eksperymentuję na piasku , u mojej mamy, na glinie próbuję trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 23.09.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Mariuszu mam do Ciebie pytanie. Potrzebuję niskiej trawy do suchego cienia. Może mi podpowiesz co by to mogło być? U mnie rośnie i dobrze się ma na piachu i w półcieniu Sesleria careulea, ale w opisach u Was nie ma takiej informacji że znosi takie warunki. Nie mogę próbować bo to dla klientki, więc musze być pewna. Może kosmatka, albo jakaś kostrzewa? To są okolice dużego jałowca, trudne miejsce. Pomożesz? Kupiłam u Was wiosną 2 gatunki traw- są cudne. Muszę Ci powiedzieć, że teraz, projektując ogrody prawie zawsze proponuję trawy- zakochałam się w nich. U siebie w ogrodzie eksperymentuję na piasku , u mojej mamy, na glinie próbuję trudniejsze. Suchy cień dobrze znosi Festuca gautieri (Festuca scoparia) czyli tzw. niedźwiedzie futro. Wiem, że dobrze radzi sobie w półcieniu Sesleria heuffleriana - innych seslerii nie sprawdzałem. Z kostrzew warto spróbować jeszcze Festuca ovina (kostrzewa owcza) - pospolicie występująca w lasach sosnowych. To tak na szybko. Pomyślę jeszcze i dam znać czy jeszcze coś wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.09.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Dzięki, to juz i tak dużo.Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Elfir, pytanie do Ciebie - gdzie widziałaś Festuca curvula? Wybacz, ale jest dla mnie dośc niezrozumiałe - jak można ujmować w projekcie rośliny, których nie ma na rynku... Sztuka dla sztuki? W katalogu Tomasza Kubali. Nie jestem w stanie widzieć wszystkich odmian i gatunków jakie uprawia sie w naszej strefie klimatycznej na żywo. Dlatego bardzo często zapisuję w projektach rośliny zamienne - gdyby klient miał trudności z dostaniem tej konkretnej, ktora mi pasowała w danym miejscu.Gdybym ograniczała się dostepnością roślin musiałabym projektowac ogrody głównie z żywotnika Smaragd i Brabant - je mozna dostać bez problemu w każdym miejscu w kraju. Twoim zdaniem kazda użyta w ogrodzie trawa musi być spektakularna i przyciagac wzrok przez cały rok?Miłka u Smala musi kwitnąc, bo zdjęcia robi samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 23.09.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 W katalogu Tomasza Kubali. Nie jestem w stanie widzieć wszystkich odmian i gatunków jakie uprawia sie w naszej strefie klimatycznej na żywo. Dlatego bardzo często zapisuję w projektach rośliny zamienne - gdyby klient miał trudności z dostaniem tej konkretnej, ktora mi pasowała w danym miejscu. Gdybym ograniczała się dostepnością roślin musiałabym projektowac ogrody głównie z żywotnika Smaragd i Brabant - je mozna dostać bez problemu w każdym miejscu w kraju. Wybacz, mam inne pojęcie o projektowaniu. Zajmuję się zawodowo - oprócz traw - projektowaniem i zakładaniem ogrodów. Nigdy mi się nie zdarzyło zaproponować klientowi rośliny widzianej w książce czy w necie. Roślina to nie mebel, którą się wybiera z katalogu na podstawie niezłego zdjęcia. Dla Twojej wiadomości - Festuca curvula jest w kolekcji poznańskiego ogrodu botanicznego. Podobno jesteś z Poznania... Smala (Tadka) masz pod bokiem, a piszesz, że widziałaś trawę na jego stronie. Nie zdarzyło mi się słyszeć aby przed kimś zamknął bramę.... W Skierniewicach na kiermaszu przyszedł do mnie architekt zieleni, który chciał zastosować Molinia caerulea. Tyle, że najpierw szukał szkółki, która ją produkuje aby klient miał ją gdzie nabyć. Projektant i projektant... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 W ogrodzie botanicznym jest tysiące roślin. Mniej lub bardziej dostepnych w handlu. U Smala byłam, firma wykonawcza, z którą współpracuje robi regularnie u niego zakupy, ale wczesniej ta trawa nie rzuciła mi się u niego w oczy - ma ogromny ich wybór, że mozna dostać oczopląsu. Zauważyłam ją dopiero na jego stronie internetowej. Wiesz, ja mam np. różne doświadczenia z projektantami ktorzy maja własne szkółki - m.in. wpychaja do projektu to, co maja pod reką w swojej szkółce i są pewni ze klient im to u nich kupi. Dla mnie projektowanie jest sztuką nie rzemiosłem. Najpierw wyobrażam sobie kształt a potem dobieram do niego konkretny gatunek biorac pod uwagę warunki panujące w danym miejscu. Jesli mi pasuje ta a nie inna roślina mogę jedynie w jej miejsce dobrać namiastkę, jesli oryginał okazuje się zbyt niedostępny (lub zbyt drogi) dla klienta. Projektant i projektant, jak piszesz. Kazdy ma inny warsztat. Twoja sprawa, jesli czujesz się lepiej ze swoim. Ja nie mam problemów ze swoim. W dobie handlu internetowego ograniczanie się do dostepności towaru w okolicy jest odrobine przestarzałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 23.09.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 W ogrodzie botanicznym jest tysiące roślin. Mniej lub bardziej dostepnych w handlu. U Smala byłam, firma wykonawcza, z którą współpracuje robi regularnie u niego zakupy, ale wczesniej ta trawa nie rzuciła mi się u niego w oczy - ma ogromny ich wybór, że mozna dostać oczopląsu. Zauważyłam ją dopiero na jego stronie internetowej. Wiesz, ja mam np. różne doświadczenia z projektantami ktorzy maja własne szkółki - m.in. wpychaja do projektu to, co maja pod reką w swojej szkółce i są pewni ze klient im to u nich kupi. Dla mnie projektowanie jest sztuką nie rzemiosłem. Najpierw wyobrażam sobie kształt a potem dobieram do niego konkretny gatunek biorac pod uwagę warunki panujące w danym miejscu. Jesli mi pasuje ta a nie inna roślina mogę jedynie w jej miejsce dobrać namiastkę, jesli oryginał okazuje się zbyt niedostępny (lub zbyt drogi) dla klienta. Projektant i projektant, jak piszesz. Kazdy ma inny warsztat. Twoja sprawa, jesli czujesz się lepiej ze swoim. Ja nie mam problemów ze swoim. W dobie handlu internetowego ograniczanie się do dostepności towaru w okolicy jest odrobine przestarzałe. Elfir, kompromitujesz się na własne życzenie. Ja jakbym walnął głupotę to podwinąłbym ogon i się nie odzywał. Ty próbujesz udowodnić, że masz racje. Proponujesz ludziom orygialną roślinę z obrazka, której w życiu nie widziałaś. Nie znasz jej biologii, nie wiesz czy dobrze prezentuje się przez cały sezon, nie sprawdziłaś nawet, że masz ją pod nosem - w swoim, poznańskim, ogrodzie botanicznym (spis kolekcji jest w necie). Na dodatek tej rośliny nikt nie produkuje. Nie chce mi się sprawdzać brytyjskiego Plant Finder-a ale w Niemczech i Holandii też jej nikt nie rozmnaża. I co ma zrobić ten biedny klient z tą oryginalną rośliną? Poszukasz innego, ładnego obrazka? W życiu nie skorzystałbym z Twoich usług! To ostatni mój komentarz w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 24.09.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/trawy/kew-grasses.jpg To pierwsze zdjęcie z samego początku wątku. Nie dają mi spokoju zaprezentowane tam różne miskanty, które razem tworzą intrygującą kompozycję. Mam w kącie ogrodu przewidziane miejsce na obsadzenie trawami ozdobnymi. Piętro niskie będzie stanowić sesleria heufleriana. Mam też miskanta Kleine Fontane, ktory tworzy bardzo zwarte i wyprostowane kępy. Wygłąda ładnie, ale przypomina żółnierzy stojących na baczność. I pytanie:Jakie inne miskanty mogę dodać, żeby urozmaicić układ (coś tworzącego pdobne kępy jak na zdjęciu)? Czy rozpoznajecie gatunki traw z tego zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 24.09.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Do Wielbicieli Traw byłam u Pana Tadeusza Smala Bardzo miły, olbrzymia wiedza, fachowa porada. Zachęcał mnie do wyrzucenia z ogrodu wszystkiego i wsadzenia samych traw Przepięknie, przecudnie jest u Niego. Jeżeli ktoś w pobliżu Poznania chciałby się zainspirować i nabyć trawy, zachęcam do wizyty w "Ponderozie wśród traw". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 24.09.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ms, jakbys kiedys miała chwilę w najbliższym czasie, to wybierz się do szkólki pani Joanny Dziatko. Chyba ci o niej wspominałam. Tam sobie mozesz obejrzeć jej kolekcję i kupić odmiany jakie Ci odpowiadają.Ta szkóła jest na ul. Jaskółczej - ona odchodzi od Puławskiej tuz przed Platformą patrzącz Warszawy. jak pojedziesz Jaskółcza to po lewej- napewno trafisz. Jeden mały szkopół- czynne 8-16.00, w soboty chyba zamknięte.http://www.byliny.euNa miskantach niestety nie znam się najlepiej- dopiero się uczę. Ale na zdjeciu wydaje mi sie że poza nimi jest tez trawa pampasowa i jeszcze coś co chyba nie jest miskantem (średnie piętro na wprost)Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 24.09.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/trawy/kew-grasses.jpg To pierwsze zdjęcie z samego początku wątku. Nie dają mi spokoju zaprezentowane tam różne miskanty, które razem tworzą intrygującą kompozycję. Mam w kącie ogrodu przewidziane miejsce na obsadzenie trawami ozdobnymi. Piętro niskie będzie stanowić sesleria heufleriana. Mam też miskanta Kleine Fontane, ktory tworzy bardzo zwarte i wyprostowane kępy. Wygłąda ładnie, ale przypomina żółnierzy stojących na baczność. I pytanie: Jakie inne miskanty mogę dodać, żeby urozmaicić układ (coś tworzącego pdobne kępy jak na zdjęciu)? Czy rozpoznajecie gatunki traw z tego zdjęcia? Rabata ta jest w szczytowym okresie świetności - rzeczywiście w roli głównej są miskanty. Próbując stworzyć coś podobnego z ich udziałem należy wziąć pod uwagę kilka czynników. 1. Miskanty do mniej więcej końca czerwca są niezbyt atrakcyjne, odbijają też po zimie dośc późno - mniej więcej w połowie kwietnia. Nie powinny więc stanowić pierwszego planu, zwłaszcza w miejscach bardzo widocznych - tars, główne okna. Oczywiście można próbować uatrakcyjnić ten martwy sezon poprzez sadzenie roślin cebulowych czy zimozielonych roślin okrywowych ale to półśrodki. 2. Miskanty kwitną mniej więcej od połowy lipca do mrozów czyli przełomu października i listopada. Kolorystyka kwiatostanów - od białawo-kremowego (np. 'Nishidake') poprzez rózne odcienie różu (np. 'Kleine Silberspinne') do czerwieni i purpury (np. 'Malepartus'). Po przekwitnięciu bieleją lub szarzeją. 3. Z uwagi na okres kwitnienia odmiany miskantów można podzielić na kwitnące wcześnie (np. 'Kleine Fontaene'), w środku sezonu (np. 'Ferner Osten') i późno (np. 'Krater') 4. Z uwagi na wzrost można podzielić je na niskie (do 1 m - np. 'Sioux'), średnie (1,5-2 m - np. 'Silberspinne') i wysokie (powyżej 2 m - np. 'Siberfeder') 5. Z uawgi na atrakcyjnośc ulistnienia można podzielić je na długo zielone (np. 'Spathgruen'), przebarwiające się w odcieniach żółci i czerwieni (np. 'Vorlaufer') i paskowane (np. 'Variegatus' czy 'Zebrinus'). Kombinacja cech poszczególnych odmian, tj. termin kwitnienia, kolorystyka kwiatostanu, wysokość, ubarwienie liści - posadzonych obok siebie może dać efektowną rabatę kwitnącą w różnych terminie i mieniącą się dodatkowo różnobarwnym listowiem. Ale do tego trzeba ciutke wiedzy o konkretnych odmianach... Zapomniałem jeszcze o pokroju, wielkości kwiatostanu i jego kształcie - ale o tym kiedy indziej (jak będzie zainteresowanie - oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Elfir, kompromitujesz się na własne życzenie. Ja jakbym walnął głupotę to podwinąłbym ogon i się nie odzywał. A mnie fascynuje skąd u ciebie taka zapiekła zjadliwość wobec mojej osoby? Zastanawiam się jak mozna kogoś krytykować nie widząc w życiu jego pracy, co? Szanuję twoją wiedzę, bo to oczywiste, ze producent traw ma większą wiedzę na ich temat. Ma mozliwość je obserwować non stop. Dlatego sledzę fora ogrodnicze by poglębiać swoją wiedzę i stale sie uczyć czegoś nowego. Żadna z traw które znałam osobiście, z pamięci, nie pasowała mi do tego konkretnego stanowiska, dlatego podparłam się powszechnie dostępnym katalogiem gdzie prezentowano trawy polecane do uprawy w ogrodach w Polsce. W życiu bym nie pomyslała ze akurat ten konkretny gatunek trafił tam przypadkowo. Dlatego dzikuję Tobie ze wskazałeś coś podobnego, co mogłoby ewentualnie nasladować tę konkretna roślinę. I co ma zrobić ten biedny klient z tą oryginalną rośliną? Najprościej to się mnie zapytać, prawdą? W życiu nie skorzystałbym z Twoich usług! To ostatni mój komentarz w tej sprawie. To chyba jasne, przecież też jesteś projektantem. Nie potrzebujesz moich usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.09.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Bardzo dziękuję za już i oczywiście poproszę o więcej informacji. Kleine Fontane, jak napisałam rośnie u mnie w bardzo zwartych, wyprostowanych kępach. Na zasadzie kontrastu - szukam czegoś o luźniejszym pokroju i ładnie przewieszającymi się liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 25.09.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Bardzo dziękuję za już i oczywiście poproszę o więcej informacji. Kleine Fontane, jak napisałam rośnie u mnie w bardzo zwartych, wyprostowanych kępach. Na zasadzie kontrastu - szukam czegoś o luźniejszym pokroju i ładnie przewieszającymi się liśćmi. Wyższy? Jaka kolorystyka kwiatostanu? Termin kwitnienia? Dostępny w miarę w kraju czy tylko u mnie? Liście mają się przebarwiać - np. w czerwieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 25.09.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Tydzień temu (sobota lub niedziela) w jednym z programów ogrodniczych TV (nie pamiętam, na którym ) prezentowane były trawy. Jedna z nich bardzo mi się spodobała i zapragnąłem coś takiego nabyć. Miała szerokie liście paskowane podłużnie (biało zielone). Ponoć docelowo dorasta do około 2m wysokości i nie tworzy rozłogów. Chyba wrażliwa na bardzo niskie temperatury (wymagająca okrywania). Może ktoś z Was oglądał ten program i zapamiętał nazwę tej trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts