ms. 25.09.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Bardzo ciśniesz - u mnie z trawami jak z piosenkami - znam tylko te, które mam... Stanowiska dla traw jest mocno nasłonecznione, w rogu ogrodu - czyli niechcący byłoby to powtórzenie układu ze zdjęcia. Stanowiska nie będą połączone, bo rozdzieli je ścieżka do furtki ogrodowej. Kompozycja ma stanowić zamknięcie ogrodu w odległości od tarasu - 25-35 m. Przyjmując za punkt odniesienia Kleine Fontane to wszystko wyższe (łącznie z kwiatostanami) jest już dla mnie WYSOKIE. Żeby stworzyć choć trochę układ kaskadowy - jedna odmiana wyższa, a reszta - podobnej wysokości co KF lub nawet niższe. Kwiatostany - różne - wąskie, okazałe, pełne, albo taki jak u Sirene. Nie muszą bardzo wyrastać ponad liscie. Kolorystyka kwiatostanu - tu nie mam żadnych preferencji. Kwietnienie i przebarwianie liści - rozłożone w czasie - czyli mieszanka wczesnych i późnych. Przebarwianie liści - mogą na kolor złoty, mogą na czerwono. Z założenia mój ogród ma pracować cały rok, a trawy jak najbardziej wpisują się w to założenie. Dostępność - tu się poddaję. Ale szczerze mówiać ważniejszy jest efekt niż fakt, że akurat ta odmiana była w najbliższej szkółce. A że miskantów jest bardzo dużo, to na wszelki wypadek poza Kleine F. nic nie kupiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 25.09.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Proszę o poradę M._Surowińskiego, ok. czterech lat temu kupiam trawę Imperata cylindryca Red baron, oczekując jesienią czerwonej barwy. Trawa się rozrosła pięknie, ale bez czerwonej barwy U innego ogrodnika kupiłam kolejną, również Red baron, ale i ta od wiosny do jesieni zielona jak szczypiorek na wiosnę Zaryzykowałam po raz trzeci i nabyłam u innego sprzedawcy I. c. Rubra, majac nadzieję, ze tym razem bedzie u mnie czerwono Na te chwilę trawy rozrosły się imponująco (są bardzo ekspansywne) , wysokość ok. 70 cm, ale nadal pieknie zielone Owszem, końcówki niektórych lisci mają odcień rudości, brązu, ale absolutnie nie są czerwone. Trawy rosna na byłym gruncie rolnym klasy IVa, stanowisko nasłonecznione. Nie sądzę, aby wszystkie trzy egzemplarze były pomyłką, więc co robie źle??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaMaz 25.09.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 bluszczyk, też oglądałam ten program: "Rok w ogrodzie". Wpisz w wyszukiwarkę rok w ogrodzie i obejrzysz ten program jeszcze raz w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 25.09.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Tydzień temu (sobota lub niedziela) w jednym z programów ogrodniczych TV (nie pamiętam, na którym ) prezentowane były trawy. Jedna z nich bardzo mi się spodobała i zapragnąłem coś takiego nabyć. Miała szerokie liście paskowane podłużnie (biało zielone). Ponoć docelowo dorasta do około 2m wysokości i nie tworzy rozłogów. Chyba wrażliwa na bardzo niskie temperatury (wymagająca okrywania). Może ktoś z Was oglądał ten program i zapamiętał nazwę tej trawy? Oglądam zawsze w sobotę Ta trawa to Miskantus chiński Little. Inne warte polecenia nazywały się: Trzęślica modra Molinia, Imperata Cylindryczna Rote Baron (chyba Tola ostatnio taką posadziła) i Owies wiecznie zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 25.09.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Ale właściwie nie jestem pewna, ten Miskantus chyba nie był paskowany podłużnie tylko zebrowato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 25.09.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 zebrowato Czyli właściwie wiesz wszystko, a nawet jaka to odmiana: 'Zebrinus' vel 'Zebrina' (ew. 'Strictus'). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 25.09.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Ale właściwie nie jestem pewna, ten Miskantus chyba nie był paskowany podłużnie tylko zebrowato No tak, prawie wszystko się zgadza, pamiętam te trawy, jedną z nich mam, ale ta o której pisałem miała szerokie liście, a miskant ma wąskie. A może moja wyobraźnia wszystko powiększyła. Najgorsze, że nie mogę odpalić wtyczki do przeglądnięcia tego programu … bluszczyk, też oglądałam ten program: "Rok w ogrodzie". Wpisz w wyszukiwarkę rok w ogrodzie i obejrzysz ten program jeszcze raz w necie. W końcu odpaliłem program, ta trawa to trzcina laskowa (Arundo donax) „Variegata”. Dziękuję za przypomnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 26.09.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Julieta i ja czekają z niecierpliwością na odpowiedz w kwesti wybarwienia red barona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 26.09.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Julieta i ja czekają z niecierpliwością na odpowiedz w kwesti wybarwienia red barona Swego czasu na rynek jedna ze szkółek wypuściła dużą ilość imperaty rozmnażanej z in vitro. Sadzonki te w większości nie powtórzyły cech rośliny macierzystej, rosną bardzo szybko i przez całe lato są soczyście zielone, wyprostowane i sporo wyższe - dopiero późną jesienią stają sie pomarańczowo - czerwonawe. Być może trafiła Ci się sadzonka tego typu. Pech, że aż 3 razy. To co mogę Ci zaproponować to niestety zakup kolejnej sadzonki. Poszukaj jakiegoś przezwoitego skllepu czy szkółki, gdzie rozmnażają swoje rośliny a nie kupują malutką sadzonkę do dalszej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 26.09.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 zebrowato Czyli właściwie wiesz wszystko, a nawet jaka to odmiana: 'Zebrinus' vel 'Zebrina' (ew. 'Strictus'). Wspominana w programie odmiana to 'Little Zebra' - dużo mniejsza od 'Zebrinus'-a czy 'Strictus'-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 27.09.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Hmmmm, jest końcówka września... Do kiedy maksymalnie można zasadzić takie trawy ozdobne ? Jestem nimi zachwycona. Myślę o miskantach, rosplenicy japońskiej i niedźwiedzim futrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 27.09.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Do czasu kiedy nie zmarznie grunt. Tyle, że późne (listopadowe - grudniowe) sadzenie to w praktyce tylko przechowanie roślin (nie zakorzenią się). W ubiegłym roku ostatnie swoje trawy sadziłem (chyba) na przełomie listopada i grudnia. Wypadów po zimie nie było.Odradzam późne sadzenie traw "specjalnej troski" - np. trawy pampasowej, bambusów. Te lepiej sadzić wiosną a zakupione późną jesienią przechować w pojemnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 27.09.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli zasadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 27.09.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Bardzo ciśniesz - u mnie z trawami jak z piosenkami - znam tylko te, które mam... Stanowiska dla traw jest mocno nasłonecznione, w rogu ogrodu - czyli niechcący byłoby to powtórzenie układu ze zdjęcia. Stanowiska nie będą połączone, bo rozdzieli je ścieżka do furtki ogrodowej. Kompozycja ma stanowić zamknięcie ogrodu w odległości od tarasu - 25-35 m. Przyjmując za punkt odniesienia Kleine Fontane to wszystko wyższe (łącznie z kwiatostanami) jest już dla mnie WYSOKIE. Żeby stworzyć choć trochę układ kaskadowy - jedna odmiana wyższa, a reszta - podobnej wysokości co KF lub nawet niższe. Kwiatostany - różne - wąskie, okazałe, pełne, albo taki jak u Sirene. Nie muszą bardzo wyrastać ponad liscie. Kolorystyka kwiatostanu - tu nie mam żadnych preferencji. Kwietnienie i przebarwianie liści - rozłożone w czasie - czyli mieszanka wczesnych i późnych. Przebarwianie liści - mogą na kolor złoty, mogą na czerwono. Z założenia mój ogród ma pracować cały rok, a trawy jak najbardziej wpisują się w to założenie. Dostępność - tu się poddaję. Ale szczerze mówiać ważniejszy jest efekt niż fakt, że akurat ta odmiana była w najbliższej szkółce. A że miskantów jest bardzo dużo, to na wszelki wypadek poza Kleine F. nic nie kupiłam. Napisałem kiedyś takie małe opracowanie z rozbiciem miskantów na grupy http://www.trawyforum.eu/viewtopic.php?t=609 Może najpierw przejrzyj to sobie, poczytaj w mojej encyklopedii o poszczególnych odmianach i pooglądaj fotki, ok? Nie chcę Ci ograniczać wyboru i proponować autorytatywnie. Po lekturze zapraszamdo do szczegółowych pytań... Chyba, że mam zdecydować za Ciebie - wtedy podaj mi ile chcesz ich w sumie. Sugerowałbym kompozcję z co najmniej 9 różnych odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 28.09.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 OK, zabieram się do lektury - już zdąrzyłam się zorientować, że temat miskantów jest ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 01.10.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Julieta i ja czekają z niecierpliwością na odpowiedz w kwesti wybarwienia red barona Swego czasu na rynek jedna ze szkółek wypuściła dużą ilość imperaty rozmnażanej z in vitro. Sadzonki te w większości nie powtórzyły cech rośliny macierzystej, rosną bardzo szybko i przez całe lato są soczyście zielone, wyprostowane i sporo wyższe - dopiero późną jesienią stają sie pomarańczowo - czerwonawe. Być może trafiła Ci się sadzonka tego typu. Pech, że aż 3 razy. To co mogę Ci zaproponować to niestety zakup kolejnej sadzonki. Poszukaj jakiegoś przezwoitego skllepu czy szkółki, gdzie rozmnażają swoje rośliny a nie kupują malutką sadzonkę do dalszej produkcji. Uhm, dziękuję. Zagwozdka (dla mnie, przynajmniej) jednak w tym, że za każdym razem kupowałam tę trawę już ... czerwoną. Dlatego ją zresztą kupowałam, bo widziałam co biorę i byłam pewna wybarwienia (chociaż wtedy pojęcia o zielonych in-vitrówkach nie miałam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 01.10.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Julieta i ja czekają z niecierpliwością na odpowiedz w kwesti wybarwienia red barona Swego czasu na rynek jedna ze szkółek wypuściła dużą ilość imperaty rozmnażanej z in vitro. Sadzonki te w większości nie powtórzyły cech rośliny macierzystej, rosną bardzo szybko i przez całe lato są soczyście zielone, wyprostowane i sporo wyższe - dopiero późną jesienią stają sie pomarańczowo - czerwonawe. Być może trafiła Ci się sadzonka tego typu. Pech, że aż 3 razy. To co mogę Ci zaproponować to niestety zakup kolejnej sadzonki. Poszukaj jakiegoś przezwoitego skllepu czy szkółki, gdzie rozmnażają swoje rośliny a nie kupują malutką sadzonkę do dalszej produkcji. Uhm, dziękuję. Zagwozdka (dla mnie, przynajmniej) jednak w tym, że za każdym razem kupowałam tę trawę już ... czerwoną. Dlatego ją zresztą kupowałam, bo widziałam co biorę i byłam pewna wybarwienia (chociaż wtedy pojęcia o zielonych in-vitrówkach nie miałam) Zastanawiam się i nic innego nie przeychodzi mi do głowy. Warunki glebowe- na marnej glebie wolniej rośnie ale jest czerwona (sprawdzałem i na żyznej i na ubogiej). Jedynie dostęp słońca - wg moich obserwacji - ma znaczenie. Dziś wyciągnąłem ostatnie sadzonki w doniczkach, które były dość skutecznie zacienione przez miskanty i wybarwienie ich jest liche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 01.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Julieta i ja czekają z niecierpliwością na odpowiedz w kwesti wybarwienia red barona Swego czasu na rynek jedna ze szkółek wypuściła dużą ilość imperaty rozmnażanej z in vitro. Sadzonki te w większości nie powtórzyły cech rośliny macierzystej, rosną bardzo szybko i przez całe lato są soczyście zielone, wyprostowane i sporo wyższe - dopiero późną jesienią stają sie pomarańczowo - czerwonawe. Być może trafiła Ci się sadzonka tego typu. Pech, że aż 3 razy. To co mogę Ci zaproponować to niestety zakup kolejnej sadzonki. Poszukaj jakiegoś przezwoitego skllepu czy szkółki, gdzie rozmnażają swoje rośliny a nie kupują malutką sadzonkę do dalszej produkcji. Uhm, dziękuję. Zagwozdka (dla mnie, przynajmniej) jednak w tym, że za każdym razem kupowałam tę trawę już ... czerwoną. Dlatego ją zresztą kupowałam, bo widziałam co biorę i byłam pewna wybarwienia (chociaż wtedy pojęcia o zielonych in-vitrówkach nie miałam) Zastanawiam się i nic innego nie przeychodzi mi do głowy. Warunki glebowe- na marnej glebie wolniej rośnie ale jest czerwona (sprawdzałem i na żyznej i na ubogiej). Jedynie dostęp słońca - wg moich obserwacji - ma znaczenie. Dziś wyciągnąłem ostatnie sadzonki w doniczkach, które były dość skutecznie zacienione przez miskanty i wybarwienie ich jest liche... Ech, poddaje się w takim razie, niech robia sobie co chcą Tak, jak napisałam wcześniej, stanowisko nasłonecznione, zeby nie powiedzieć - patelnia Parę dni temu byłam znowu u "mojego ogrodnika" i widziałam wystawione do sprzedaży "imperaty". Czerwone. Się nie skusiłam. Ryzykować nie będę, bo jeśli ponownie to będzie niewypał, to miejsca mi w ogrodzie zabraknie. No, trudno, czerwonej trawy mieć nie będę, a buuu... Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 02.10.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Juleta to może kup z innego, sprawdzonego źródła- u Mariusza. Ja kupowałam ( w sklepie internetowym) parę traw. Przyszły dobrze zabezpieczne, małe ale zdrowe. Od czerwca rosną jak szalone, kwitną i są śliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 16.10.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ukazała sie nowa książka o trawach. Jesli ktoś już ją znalazł i nosi sie z chęcią zakupu to odradzam. Szczegóły tutaj: http://www.trawyforum.eu/viewtopic.php?p=1499#1499 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts