mazo 23.06.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Dzięki! W szkółce Pana Tadeusza już oczy wypatrzyłam, paznokcie obgryzłam, serce zostawiłam... oczywiście wirtualnie... Do Twojej też już dotarłam... i chyba pora zrobić weekendowy wypad... Czynni jesteście w sobotę? Ha! a ja mam 6 km do szkółki pana Smala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 23.06.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Ja też po prosbie. W zeszłym sezonie kupiłam u Ciebie Mariuszu wysyłkowo Stipa Capilata. Zakochałam się w niej. Przezimowała dobrze, wiosną musiałam ją przesadzić ale po tym tez dobrze się rozwijała. Teraz rośnie na słonecznym miejscu, u mnie jest 4ta klasa ziemi, piaszczysta. Ale po tym jak wiosną ruszyła, tak teraz nie rozrasta się, nie przybywa jej nowych pedów. Ma po kilkanaście pędów w zielono-żółtym kolorze, wyglada niezdrowo. Może było jej zbyt mokro, bo wciąż leje? Nie wiem co jej jest i co mogę zrobić żeby jej nie stracić? Dodam że blisko niej rośnie butela i proso rózgowate i mają się dobrze. Pozdrawiam Marta Ostnice są kapryśne - zdecydowanie nadmiar wody im szkodzi. Generalnie potrzebują stanowisk ciepłych, suchych, najlepiej o odczynie obojętnym. Nic więcej nie pomogę, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 23.06.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Jestem zachwycona tym tematem. Trawy uwielbiam. Nadają się do niemal wszystkich założeń zieleni (jeżeli oczywiście siedlisko na ta pozwala), zarówno do nowoczesnych jak i tradycyjnych, domowych ogródków i zieleni miejskiej. Jaka szkoda że u nas królują głównie thuje, jałowce i cyprysiki. Kończąc architekturę krajobrazu byłam przekonana że na trawach będę bazować w swojej przyszłej pracy. Niestety życie zweryfikowało- w okolicznych szkółkach traw jak na lekarstwo. Kostrzewa sina i może jeszcze z jeden gatunek . No chyba że nie dotarłam jeszcze do jakiejś szkółki? W lubuskim- jeżeli ktoś zna i może polecić będę wdzięczna. Zacznij korzystać z firm wysyłających trawy pocztą kurierską. Przy większych zamówieniach koszta przesyłki rozkładają się na więcej roślin i nie podrażają zbytnio ceny jednej sadzonki. Paczka 30 kg to 60 roślin w pojemniku 9 x 9. Czyli koszt transportu jednej rosliny to 0,70 PLN (mniej więcej 20% ceny najtaniszej sadzonki). Istnieje też możliwość wysyłki na paletach, co też obniża cenę. No i przy większych zamówieniach można negocjować ceny. Możliwości są, trzeba tylko podjąć decyzję Edytowane 23 Czerwca 2010 przez M_Surowinski literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 24.06.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Dzięki Mariuszu za poradę w sprawie ostnicy. Może da radę. A w sprawie wprowadzania traw do ogrodów. okół Warszawy jest dostepnych trochę traw. Nie wszytskie i trzeba trafić, ale zawsze cos. Wiekszy problem natomist mam z wykonawcami- wydziwiaja na to że jakies trawy każę sadzić. Miskanty jeszcze zrozumieja, ale np na seslerie jeden patrzył i mówi- kazała pani darń sciagać żeby znów trawsko tu sadzić? A w zeszłym zesonie zaproponowałam rosplenicę na osiedlu, ale nie miałam tam nadzoru, więc wykonawca kupił ich 1/5 ilości i wsadził w kąt- wsadzic wsadził, ale wstydzić się nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 24.06.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Z moich epizodycznych wyjazdów do Warszawy wynika, że trawy jakieś zazwyczaj są na Krakowskiej. Co do oznaczenia ich (prawidłowego) to już mam duże wątpliwości. Ale co się dziwić skoro ich dostawca (ubiegłoroczny) sam nie wie co ma i się nie zna na roślinach, które sprzedaje. Firmę znam "osobiście", więc wiem jakie są realia. Ale taki jest urok dużych firm ogrodniczych. Rośliny mają tańsze, bo robią je masowo ale nazwa "trawy ozdobne" to norma. Co do wykonawcy - to nie rozumiem o co chodzi. Dostaje projekt i ma zrobić nasadzenia wg koncepcji projektanta a nie swojej.Dużo traw w zieleni miejskiej można zobaczyć we Wrocławiu. To chlubny wyjątek w krajowych realiach. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez M_Surowinski literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 25.06.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 A znasz Panią Joannę Dziatko? U niej można znaleźć trochę traw. To mały producent. Ma niewiele w porównaniu z Tobą, ale zawsze coś. I sklep ogrodniczy Melon na Puławskiej coś z traw zawsze ma. Ten na Krakowskiej raczej omijam- jakoś nie lubię go. A butele kupiłam kiedyś na bazarku ww mojej wsi. pani nie wiedziała co ma, ale za to sadzonki były ogromne i bardzo tanie. Co do wykonawcy- mam czasem zlecenia od wykonawcy. Układ dla mnie mało komfortowy,ale coż.Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 26.06.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 fajny temat. zaznaczam. dokładnie poczytam inny razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 27.06.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 A znasz Panią Joannę Dziatko? U niej można znaleźć trochę traw. To mały producent. Ma niewiele w porównaniu z Tobą, ale zawsze coś. I sklep ogrodniczy Melon na Puławskiej coś z traw zawsze ma. Ten na Krakowskiej raczej omijam- jakoś nie lubię go. A butele kupiłam kiedyś na bazarku ww mojej wsi. pani nie wiedziała co ma, ale za to sadzonki były ogromne i bardzo tanie. Co do wykonawcy- mam czasem zlecenia od wykonawcy. Układ dla mnie mało komfortowy,ale coż. Pozdrawiam M. Panią Dziatko znam, jak również zdecydowaną większość osób które uprawiają i sprzedają trawy ozdobne w Polsce. Traktuje to łącznie, odróżniając od tych którzy tylko trawy sprzedają, najczęściej kupując je rozmnażane in vitro. Tych niestety przybywa. Nie mają pojęcia o uwarunkowaniach tych roślin, nie widzieli ich nigdy „na żywo” (dorosłych) – ot mają „modny” towar. Uczulam i przestrzegam przed takimi „fachowcami”. W ubiegłym roku widziałem np. w ofertach wielu szkółek Carex brunnea ‘Variegata’. Ładna turzyca ale nie zimuje w naszym klimacie. Ale co to za różnica… A w sklepie Melon nie byłem, nadrobię to przy okazji najbliższej wizyty w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 28.06.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Posadziłam tydzień temu rozplenicę japońską z doniczki ze szkółki.Jakoś mi liście zasychają.Myślę że z doniczki nie powinny prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.06.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Posadziłam tydzień temu rozplenicę japońską z doniczki ze szkółki.Jakoś mi liście zasychają.Myślę że z doniczki nie powinny prawda? To może wynikać z "chwilowego" przesuszenia rośliny w doniczce. Nic jej nie powinno być. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 30.06.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Jakie ewentualnie trawy pasowałyby do rabaty na skarpie przy tarasie, gdzie są już jałowce blue arrow, karagany pendula, jałowce płożace, juki i kosówki, jako żywopłocik na dole lawenda. Marzą mi się wysokie trawy z piuropuszami obok juk. Gleba gliniasta, wapienna, sucho, miejsce b. słoneczne. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Edytowane 30 Czerwca 2010 przez jata niepełny post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 30.06.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 MS..., przepraszam, że nie dojechałam. Jak będę się wybierać to wcześniej się odezwę na maila. Czy to prawda, że trawy powinno się kupować w sierpniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.06.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 MS..., przepraszam, że nie dojechałam. Jak będę się wybierać to wcześniej się odezwę na maila. Czy to prawda, że trawy powinno się kupować w sierpniu? Bzdura. Jak wszystkie rośliny możnaje kupować i sadzić przez cały sezon - od wiosny do jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.06.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Jakie ewentualnie trawy pasowałyby do rabaty na skarpie przy tarasie, gdzie są już jałowce blue arrow, karagany pendula, jałowce płożace, juki i kosówki, jako żywopłocik na dole lawenda. Marzą mi się wysokie trawy z piuropuszami obok juk. Gleba gliniasta, wapienna, sucho, miejsce b. słoneczne. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Kilka postów wyżej podawałem link do mojego opracowania o trawach sucholubnych. Zachęcam do poczytania, bo w poście - z braku miejsca - wspominam zazwyczaj o 2-3 gatunkach. Wysokich traw naq suche stanowiska nie ma. Większość tych wyższych nie przekracza 1,5. Zainteresuj się bliżej np. Stipa calamagrostis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 01.07.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam,czy możecie polecić jakieś trawy ozdobne na stanowiska cieniste/półcieniste i piaszczystą glebę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 02.07.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Witam, czy możecie polecić jakieś trawy ozdobne na stanowiska cieniste/półcieniste i piaszczystą glebę? Poniżej link do opracowania mojego autorstwa o roślinach tolerujących brak światła. Poczytaj, może coś Cię zainteresuje. http://www.ogrodytraw.eu/download/Trawy%20tolerujące%20niedobór%20światła.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 09.07.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Sprzedaż wysyłkową praktykuję z powodzeniem.Nie dotyczyło to jednak nigdy wczesniej materiału żywego jakim są rośliny.To pewnie tylko kwestia dobrania dobrej i uczciwej szkółki.Bo bedac na miejscu mozna sobie poprzebierać w materiale. W wysyłkowej dostaniemy jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 12.07.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 (edytowane) Szukam niskiej cały rok efektownej trawy która wsadzona do podłoża wysypanego żwirem da efekt małych nierozrastających się szybko lub wcale wysepek. Chodzi o stworzenie nawierzchi żwirowo-trawiastej, w której trawy nie trzeba specjalnie pielęgnować, poza np. przycinaniem raz- dwa razy do roku, nie trzeba też rodzielać kęp, które się szybko starzeją... Podoba mi się np. kostrzewa niedźwiedzie futro - pasowałaby pod względem wizualnym. A może jakieś inne kostrzewy lub turzyce? Ziemia jest przepuszczalna, piaszczysta. Warunki słoneczne - latem słońce i pólcień, zimą cień i półcień. Edytowane 12 Lipca 2010 przez 11małgosia błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 13.07.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Do Agi G. Pozwolę sobie wtrącić się. Pamiętaj że trawy ( wiekszosć) wiosną ścinasz i do czerwca ich nie widać ( najpierw spią, potem ruszaja, ale wciąż są małe). Więc trawy jako osłony nie sprawdzają się w 100 %. Myslę że jesli chcesz wymienić świerki na trawy to powinnaś jeszcze za nimi czymś się osłonić. Może to być pnącze na ogrodzeniu- np. winobluszcz, wiciokrzeew ( tylko miewa mszyce), albo powojnik ( polecam botaniczne, np. tangucki- łatwe w uprawie). albo , jesli masz miejsce , od strony ogrodzenia daj krzewy, a na ich tle posadź trawy. Gdybys dała krzewy o ciemniejszych lisciach- ciemna zieleń, bordo, trawy będzą ładnie się prezentowac na takim tle. Mogą to być berberysy o wzniesionym pokroju-np. Red Pillar, albo pęcherznica kalinolistna Red Baron czy Diable d'Or, Irga pomarszczona czy nawet niewielkie drzewka- Śliwa wisniowa Pissardii, albo dereń jadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 13.07.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Szukam niskiej cały rok efektownej trawy która wsadzona do podłoża wysypanego żwirem da efekt małych nierozrastających się szybko lub wcale wysepek. Chodzi o stworzenie nawierzchi żwirowo-trawiastej, w której trawy nie trzeba specjalnie pielęgnować, poza np. przycinaniem raz- dwa razy do roku, nie trzeba też rodzielać kęp, które się szybko starzeją... Podoba mi się np. kostrzewa niedźwiedzie futro - pasowałaby pod względem wizualnym. A może jakieś inne kostrzewy lub turzyce? Ziemia jest przepuszczalna, piaszczysta. Warunki słoneczne - latem słońce i pólcień, zimą cień i półcień. W sprzedaży najczęściej są niebieskawe odmiany Festuca glauca (kostrzewa sina). Niestety one dość szybko się starzeją. Pomyśl o krajowych kostrzewach, np. Festuca amethystina lub Festuca valesiaca. Obie mają niebieskawe odmiany, choć dostępniejsza jest ta pierwsza. Z zielonolistnych kostrzew może to być np. Festuca ovina czy Festuca filiformis (tenuifolia). Małych turzyc nie brakuje, prosze tylko o informację czy mają być zielone czy paskowane i czy będą w miarę regularnie podlewane czy też raczej muszą sobie radzić same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts