M_Surowinski 26.01.2012 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zabezpieczcie zimozielone trawy, zwłaszcza tam gdzie nie ma śniegu. Wg prognoz ma być około tygodnia mrozów dochodzących do -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.01.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zabezpieczcie zimozielone trawy, zwłaszcza tam gdzie nie ma śniegu. Wg prognoz ma być około tygodnia mrozów dochodzących do -20. Mariuszu, wszystkie (?) jak leci. Rozchorowałam się akurat i wolałabym jak najkrócej po zimnym powietrzu pomykać. Poprzednie 2 zimy mazowieckie moje przeżyły bez okrywania. Co prawda śniegu było sporo, a teraz leży tylko z 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wg prognoz ma być około tygodnia mrozów dochodzących do -20. Jestem prorokiem, ot co! Zamiast górali, mnie TVN powinno pytać o prognozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.01.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Oj, Elfir chyba „krakaczem”. Nie rób tego więcej, PLEASE. Szczególnie kiedy nie mogę należycie zając się ogródkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisiek.b 26.01.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Miałem przyjemność poznania Mariusza wraz Żona osobiście i bardzo szanuję i cenię za ich wiedzę o trawach oraz pasje z jaka oni je kolekcjonują w swoich wojażach po kraju oraz Europie (...) Zajmuje się głownie sprzedażą wysyłkową ale również sporo osób do mnie przyjeżdża (...) Przyznam szczerze, że temat traw znam na razie od strony "technicznej", bowiem dopiero planuję wprowadzenie ich do ogrodu. To mój pierwszy ogród w życiu i chcę by był przemyąlany. Odbyłem wiele rozmów na temat traw z projektantami, wykonawcami ogrodów oraz szkółkarzami. Kilka miesięcy temu trafiłem na stronę http://www.trawy.eu a z niej do właścicieli witryny - ludzi bezinteresownie zaangażowanych w trawy. Latem tego roku próbowałem i od Pana uzyskać jakieś informacje na temat traw. Niestety, telefonicznie okazałem się być intruzem, a na maila nie raczył Pan odpisać. Widać najważniejszy jest sam proces sprzedaży. A szkoda, bo dopieszczenie potencjalnego klienta czasami bywa bardzo owocne... Wracając do meritum, chciałem zwrócić uwagę Szanownych Forumowiczów na bardzo rzetelnie przygotowaną stronę z encyklopedią o trawach, z której często korzystam i która polecam innym nieprzekonanym. Z ubolewaniem natomiast trzeba wspomnieć, a propos ratyfikacji ACTA w dniu dzisiejszym, że strony Pan sklepu są w niektórych przypadkach, bardzo wierną kopią stron z encyklopedii trawy.eu Edytowane 26 Stycznia 2012 przez zdzisiek.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Bo Pan Surowiński jest właścicielem strony trawy.eu. Przecież tam jest nawet przekierowanie do sklepu, jeśli opisywana trawa jest w ofercie. A rozmowa i e-maile. Cóż, nie kazdy ma czas i ochotę dzielić się swoją wiedzą za friko. Jest encyklopedia, są artykuły oraz wpisy tutaj i na forum ogrodniczym. Sam napisałeś że wypytywałeś wielu szkółkarzy, projektantów i wykonawców - każdy liczył, że zostaniesz jego klientem, poświęcił czas i nic z tego nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A ja na Pana Smala nie narzekam. Moje pierwsze trawki kupowałam u niego. Przyszły pięknie zapakowane, opisane i z króciutką instrukcją obsługi. U Pana Smala na stronie też jest sporo informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a ktoś na niego narzeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 26.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Mariuszu, wszystkie (?) jak leci. Rozchorowałam się akurat i wolałabym jak najkrócej po zimnym powietrzu pomykać. Poprzednie 2 zimy mazowieckie moje przeżyły bez okrywania. Co prawda śniegu było sporo, a teraz leży tylko z 7 cm. Jak nie masz nasadzeń z tej jesieni to nic nie powinno się stać. Ale nie ma sie co łudzić - bez śniegu przy takich temperaturach wszystkie zimozielone trawy są do ścięcia na wiosnę. Zaczynam byc tematem dyskusji Nie wiem czy to dobrze Wolałbym o roślinach... Temat Pana Smala nie jest dla mnie przyjemny, bo Pan Smal uznał, że może zrzynać z moich stron jak leci - i opisy, i układ strony i fotki. To jest naruszenie praw autorskich i spotkamy się w sądzie. Przedsądowne wezwanie do usunięcia "zapożyczeń" i zapłacenia odszkodowania już otrzymał. Pan Smal z trudem pisze po polsku, raczej po polskiemu więc plagiat jest nietrudny do udowodnienia. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 26.01.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A Zdziśkowi.b dziekuję za dobre słowa. Jakby jeszcze złożył zamówienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Znam Pana i Smala stronę. Kompletnie nie widzę podobieństw, jeśli chodzi o wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A Zdziśkowi.b dziekuję za dobre słowa. Jakby jeszcze złożył zamówienie... Spokojnie Mariuszu . Będą zamówienia. Ja też już szykuję. A można u Ciebie zamówić wcześniej z prośbą o przysłanie, gdy już pogoda pozwoli sadzić? Miskanty rozsadzałam jesienią, UPS A wiosną i tak tnę moje trawki. Oby tylko przetrwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 26.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Jak chcesz to mogę zamieścić kilka cytatów. Są nawet przepisane moje błędy. W necie jest wyszukiwarka plagiatów, płatna. Szybciutko można sprawdzić. Ale wolałbnym nie kontynuowć już tematu bo nie jest miły. Traktowałem kiedyś Pana Smala jako znajomego. Sąd orzeknie czy Pan Smal naruszył moje (nasze) prawa autorskie. Jak masz życzenie to zamieszczę wniosek kancelarii adwokackiej złożony w moim (naszym) imieniu. Jak pozew zostanie złożony to też moge go upublicznić. Chyba starczy w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 26.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Możesz składać zamówienie ale pw lub mail bo zaśmiecamy wątek. Do wiosny już niedaleko, nie sądzę aby dwutygodniowe mrozy zabiły rośliny. Chyba, ze te "słabsze" - niektóre nowozelandzkie, Stipa tenuissima. Oby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Możesz składać zamówienie ale pw lub mail bo zaśmiecamy wątek. Do wiosny już niedaleko, nie sądzę aby dwutygodniowe mrozy zabiły rośliny. Chyba, ze te "słabsze" - niektóre nowozelandzkie, Stipa tenuissima. Oby nie. Dzięki. Oczywiście, że z zamówieniem zgłoszę się mailem do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 odnosiłam sie do wyglądu strony, tekstów nie porównywałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisiek.b 26.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 O zamówienie Panie Mariuszu proszę się nie obawiać. Projekt ogrodu dojrzewa, nabiera realnych kształtów i zapewne w pierwszych miesiącach wiosny prześlę go do zaopiniowania, a na pewno tej części z trawami. Może ciężarówki z tego nie będzie, ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przydałby się artykuł również o trawach kwasolubnych. Zasadowolubne znam, jest ich trochę, ale zawsze mam wątpliwości przy trawach towarzyszących różanecznikom, azaliom, wrzosowiskom. Znam kosmatkę i trzęślice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.01.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przydałby się artykuł również o trawach kwasolubnych. Zasadowolubne znam, jest ich trochę, ale zawsze mam wątpliwości przy trawach towarzyszących różanecznikom, azaliom, wrzosowiskom. Znam kosmatkę i trzęślice. Popieram najmocniej jak się da. Mariuszu daj się namówić, PLEASE. Mam wrzosowisko w stadium zagospodarywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.01.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Popieram najmocniej jak się da. Mariuszu daj się namówić, PLEASE. Mam wrzosowisko w stadium zagospodarywania. Ok, od jutra się biorę Choć generalnie trawy są plastyczne co do odczynu gleby. Wrzosowisko, ale w moim stylu, będe projektował za moment, więc kiedyś coś więcej napiszę, jak ja to widzę A na muratorze to da sie "powiesić" w jakiś miarę atrakcyjny sposób takie opracowanie? Pytanie do Elfir? Na razie pochwale się, że skończyłem opracowanie o paskowanych turzycach (jeszcze go nigdzie nie ma), dopracowuję tekst o miskantach późno kwitnących -spojrzenie z perspektywy okresu zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts