pestka56 30.01.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ok, od jutra się biorę Choć generalnie trawy są plastyczne co do odczynu gleby. Wrzosowisko, ale w moim stylu, będe projektował za moment, więc kiedyś coś więcej napiszę, jak ja to widzę ... Chciałabym takie wrzosowisko po Twojemu (=\\\\\\\\\0--------) zobaczyć . Ja najpierw chciałam głównie wrzosy & company sadzić, ale jesień 2010, z powodu ratowania kaławka zalanego ogrodu, zmieniła mi kompletnie koncepcję. To w nawiasie wpisała kotka Cizia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.01.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Chciałabym takie wrzosowisko po Twojemu (=\\\\\\\\\0--------) zobaczyć . Ja najpierw chciałam głównie wrzosy & company sadzić, ale jesień 2010, z powodu ratowania kaławka zalanego ogrodu, zmieniła mi kompletnie koncepcję. To w nawiasie wpisała kotka Cizia Będa trawy nie jako rodzynki ale jako równorzędne plamy. Plamy będą duże, odmian wrzosów mało, mniej krzykliwe, bez różaneczników ale z kolumnowymi jałowcami. Może się trafi jakaś brzózka - sosny już są. A za plecami jest las. Ma być naturalistyczne, stonowane... Pozdrów kotke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 powiesić, jako "przyklejony" na górze? W sumie można, problem w tym, że może to zostać odebrane przez Redakcję jako reklama, a Twój profil nie jest płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.01.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To dajmy spokój Jak napiszę to poinformuję gdzie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 nawet ja musiałam usunąć z podpisu dosłowny opis mojej działalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.01.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ok, nie ma tematu. Najlepiej usuń te posty bo niczego nie wnoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Będa trawy nie jako rodzynki ale jako równorzędne plamy. Plamy będą duże, odmian wrzosów mało, mniej krzykliwe, bez różaneczników ale z kolumnowymi jałowcami. Może się trafi jakaś brzózka - sosny już są. A za plecami jest las. Ma być naturalistyczne, stonowane... Pozdrów kotke Ładny pomysł. Mogę sobie wyobrazić. Moje wrzosowisko (ok. 23 m długości) ma za plecami wymieszane młode sosny i brzozy. Posadziłam też rokitniki i na granicy działki rząd głogów Paul's Scarlet, bo je lubię. To przestrzeń gdzie zostawiłam to, co samo wyrosło, więc są również „dzikuski” grusza, krzewy rosy caniny, tarnina i młody dąbczak. Gdy postanowiłam założyć wrzosowisko, to między nim a tą dziką częścią, na granicy zaczęłam sadzić jałowce, berberysy, świerki, żeby stworzyć mniej bałaganiarskie tło. Wrzosowisko miało być „klasyczne” więc mam grupę azalii i rododendronów, pierisy, świerki: serbski, biały 'conica', gniazdkowe. Na środku wrzosowiska rośnie, wys. w tej chwili na 1,3 m, świerk brewera, który chciałabym żeby był głównym elementem całej rabaty. Trawy z wrzosami – piękny pomysł. Dałeś mi do myślenia. Nie wiem, czy na wiosnę nie będzie wielkiego przesadzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak dla mnie to Twoje wrzosowisko za ładne. Ale ja jestem byłym leśnikiem i lubię dzicz, naturalizm. Co będzie - kostrzewy, także i zielone, Molinia arundinacea w jakiejś odmianie bo ona z lasu, jakiś trzcinnik. Myśle intensywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak dla mnie to Twoje wrzosowisko za ładne. Ale ja jestem byłym leśnikiem i lubię dzicz, naturalizm. Co będzie - kostrzewy, także i zielone, Molinia arundinacea w jakiejś odmianie bo ona z lasu, jakiś trzcinnik. Myśle intensywnie A myśl, myśl intensywnie . Może pozwolisz mi troszkę popapugować? Jak sobie wsio rozrysuję, poproszę Cię o poradę. Tym bardziej, że całe trawiaste zamówienie, jak obiecałam, zrobię u Ciebie. OK? Od pewnego czasu też mi bardziej zależy na naturalnym ogrodzie. Początkowo szalałam z różnościami – miało być kolorowo. Potem dotarło do mnie, że to nie będzie najlepsze. Roboty dużo, każda roślinka chce czegoś innego, a ja... jedna. Dlatego chcę tak zmienić koncepcję, żeby mieć, jak to ładnie nazwałeś, „duże plamy”. Nie wyrzucę oczywiście różaneczników i azalii, ale skupię je w jednym miejscu, może jako zamknięcie wrzosowiska. „Oczyszczę” przestrzeń dla wrzosów i traw (!!!), ale świerki zostaną. No, mam jeszcze jednego oczara. Też go zostawię. To początek myślenia o wrzosowisku po nowemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 30.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Może i ja sobie odrobinę czegoś "zapożyczę", bez naruszenia praw autorskich oczywiście:) Jak coś stworzysz to odezwij się, pogadamy Myślę, że pod koniec tygodnia tekst powinien być gotowy, więc będzie zestawienie roślin i dla Ciebie i dla mnie Najpierw musze mieć pomysł jak to napisać. I tu jestem na rozdrożu. Czy ogólnie o "kwaśnotolerancyjnych" czy konkretniej w stronę wrzosowiska. Bo w tym drugim wypadku, przy sztucznych założeniach. warstwa o niskim ph ma może ze 20 cm, więc np. miskanty korzeniące się głebiej też moga być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Prawa autorskie to masz Ty w tej dziedzinie. Ja tu jestem maleńki żuczek, amatorka-ogrodniczka. Z racji mojego zawodu (grafik wydawniczy) miałam długi kontakt z magazynem Ogrody i zostało mi kilku zaprzyjaźnionych redaktorów-ogrodników wśród znajomych. I tyle Moje doświadczenie zawodowe podpowiada mi, żebyś napisał o kwaśnotolerancyjnych, a o wrzosowiskowych szczególniej jako podrozdzialik. To uporządkuje temat i ułatwi korzystanie laikom. Odezwę się z moimi pomysłami z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 mnie tam starczy sama lista z nazwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 31.01.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mariusz świetne te Twoje artykuły. Na innym forum znalazłam Twoje 'trawy rodzime' . Są jak znalazł bo projektuję właśnie ogród naturalistyczny, ze skrętem w stronę - rodzimy. Przegladając ogólne informacje nie zawsze znajduje się naturalny zasięg,poza tym to czasochłonne. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tkwię pomiędzy fachowcami Elfir, Wam wystarczy lista, ale mnie... nam miłośnikom, a nie fachowcom? To już gorzej. Mariusz jest taki super, bo m.in. pokazuje rośliny, które choć urodziwe i cenne, to nie cieszą się powodzeniem. Choćby trawy rodzime. Mało o nich wiemy. Większość posiadaczy ogrodów rozgląda się za kolorowymi. Mam wrażenie, że kolor zielony robi się mało pożądany. Sama to przeżyłam i na szczęście w porę, żeby ogród przerobić, z tej fascynacji wyszłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 magnolia - masz subskrypcję internetowego atlasu roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Elfir, co za atlas?Próbowałam korzystać z różnych, ale są do niczego z dziurami, niepełnymi informacjami, bez zdjęć. Nie dla amatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 http://www.atlas-roslin.pl/ Jest płatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dzięki Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 31.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 "Tamtejsze" trawy rodzime to tylko parę postów. Test piszę 2 lata. W zasadzie jest ukończony. Tylko on pójdzie w pdf-ie a nie na żadnym portalu bo jest za wielki. Ale to raczej opracowanie dla mnie niż dla innych bo w skręt "native" u nas chyba już nie wierzę. Jeszcze się wszyscy nie nasycili tym co pstrokate aby przejść do zieloności. Jak chcesz - tekst na maila prześle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 31.01.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 http://www.atlas-roslin.pl/ Jest płatny Korzystam w zakresie siedlisk i m.in. ph. Fotki mi niepotrzebne, mam swoje. Żeby w necie ukazała sie Flora Europaea to by było przydatne. Rośliny z Azji też by się przydały, choć jest np. Flora of Taiwan. Bo jeśli chodzi o Ameryke Północną to pełne opisy roślin są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts