Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

Dzięki Magnolia :) jak to miło, że też lubisz drewno.

Też mam ryflowane deski ze zwyczajnej sosny przed wejściem do domu (6,8 m2) i 24 m2 przy oknach salonu.

Robię to tak samo jak Twój mąż, ale używam kompletu preparatów Altax. Do usuwania śniegu mam optymistycznie zieloną miotłę z długim „włosem”. Otwieram drzwi i odmiatam zanim wyjdę za próg – poranna gimnastyka przed śniadankiem.

Deski nie są śliskie, tylko nie wolno przydeptać śniegu albo dopuścić, żeby rozpuścił się i przymarzł.

Tarasik wejściowy jest mały i w zagłębieniu ścian domu, więc może tu drewno zachowuje się inaczej. Dlatego sprawdzę deskę, żeby obalić zdanie Elfir :)

Na niczym nie osłoniętym tarasie przy salonie nie odśnieżałam, bo zimą używają go tylko moje koty, a i to tylko tam gdzie nie ma śniegu.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

chciałabym zapytać was jak przyciąć na wiosnę trawę pampasową? tzn. całą kępę na krótko, czy pojedyncze źdźbła? wiem, że ciąć trzeba, bo pytałam o to Elfir w jej wątku o poradach, ale zanim zapytałam o szczegóły wątek został zamknięty. Z góry dziękuję ;-)

Całość, na krótko.

skoro nie było źdźbeł zielonych to jaka byłaby różnica czy ciachnąć od razu wszystko czy po kolei, pojedyncze? :D

Ja bym poczekała do momentu kiedy trawa zacznie wypuszczać młode kiełki

No fakt ;-) tylko tak się człek boi ciachnąć taką wielką kępę na krótko, ona ma prawie 2 metry wysokości ;-) dziękuję, teraz już wiem co robić.

:D

Summer, nie bój się. Moje doświadczenie ogrodnicze wprawdzie nie wielkie, ale trawa jak to trawa lubi cięcie. Jak pierwszego roku cięłam swoje miskanty, pampasową i inne, poprzycinałam m niechcący i te zielone źdźbła, bo zbyt późno się do tego zabrałam. Martwiłam się okropnie, a one jakby tego nie zauważyły i kępy w widoczny sposób się rozrosły.

Edytowane przez pestka56

:D

Summer, nie bój się. Moje doświadczenie ogrodnicze wprawdzie nie wielkie, ale trawa jak to trawa lubi cięcie. Jak pierwszego roku cięłam swoje miskanty, pampasową i inne, poprzycinałam m niechcący i te zielone źdźbła, bo zbyt późno się do tego zabrałam. Martwiłam się okropnie, a one jakby tego nie zauważyły i kępy w widoczny sposób się rozrosły.

Teraz już bez obaw ciachnę i ja ;-)

pestka - obydwie sa u nas niedostępne :(

Teoretycznie, sądząc po mapce występowania rosną na tej samej wysokości geograficznej co Polska, ale to nie przekłada się tak dosłownie.

Szukam właśnie jakieś trawy okrywowej, którą można obsadzić rów odsączający (odpływ wody opadowej z nawierzchni brukowanej) na gliniastej glebie i wpadło mi w oko.

pestka - obydwie sa u nas niedostępne :(

Teoretycznie, sądząc po mapce występowania rosną na tej samej wysokości geograficznej co Polska, ale to nie przekłada się tak dosłownie.

Szukam właśnie jakieś trawy okrywowej, którą można obsadzić rów odsączający (odpływ wody opadowej z nawierzchni brukowanej) na gliniastej glebie i wpadło mi w oko.

Może Mariusz się zainteresuje, albo wie o jakiejś podobnej.

Po 2 latach mokrych rozważaliśmy wykopanie rowu odwadniającego wokół dwóch boków działki (wzdłuż drogi). Nawet z sąsiadami to omawialiśmy i urodziło się, że możemy wspólnie wzdłuż całej wspólnej drogi wykopać i doprowadzić do miejsca skąd jest melioracyjne odprowadzenie. Sprawdzeniem czy możemy to zrobić miał się zająć sąsiad-architekt. Muszę odpytać czy już coś wie.

Odrzucała mnie od tego rowu generalna brzydota takiego czegoś, a to jest ładny pomysł z obsadzeniem trawą. Poza tym wzmocni też brzegi.

„Szukam właśnie jakieś trawy okrywowej, którą można obsadzić rów odsączający (odpływ wody opadowej z nawierzchni brukowanej) na gliniastej glebie”

A rozważałaś wysianie trawy przeznaczonej do takiego celu. Barenbrug http://www.barenbrug.pl/polska/PL/home_3170.php

Oni chyba coś takiego mają