Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie co... przeklęłam fotosik :( Nie znam drugiej witryny, ktora by tak reklamami przeszkadzała. Firefox nie dopuszcza normalnie, a tu jakby kto wiadro pomyj wylał. Koszmar !!!!

Rasia, chcesz fotki, proszę. „Podkradłam” Ave z fotosika i po mojemu wstawiam – 8 sztuk, więc będzie drugi post. Inaczej mi nie wychodzi, ale tak chyba lepiej niż grzebać w fotosiku.

fotki Ave!

ave-3.jpg ave-1.jpg ave-2.jpg ave-4.jpg ave-5.jpg

ooo, ale u Ciebie są moje fotki sprzed trzech lat (a swieże są "pochylone" goździki) i tylko jedna trawka 8) a chodziło - na razie - o to, aby Dudce pokazać wielkość trawek 8)

jeszcze popracuję nad opisem

PS.

drugi post Pestki:

1. to mietlica (do pojemnika - dostana w gratisie;) )

2. to molinia

3. chyba carex montana

a wyżej jest carex digitata - mała trawka okrywowa - mam jeszcze podobną the beatles.

trawek mam więcej - większość jeszcze niepozorna.

Mam nadzieję, że jesli nie tej to już następnej jesieni - dadzą mi wspaniały spektakl

a w albumie jest jeszcze niepozorne proso - te małe kiełki i trzcinnik Karl Foerest

Edytowane przez ave!

Caly dzien w ogrodzie i nawet połowy nie opieliłam. Ale musiałam wydać wojnę mszycom. Strasznie się rzuciły gdzie tylko mogły. Ciekawe, że traw ozdobnych nie ruszają, podczas gdy na sąsiednich roślinach są.

Monik22, każde stworzą ładną dużą kępę. Mają różne wysokości, kolor, paski pziome lub pionowe. Jedne kwitną u nas inne nie. Dużo zależy od tego jak wiele miejsca przeznaczasz i jak wysokie mają być.

Odradzałabym tylko Miskanta cukrowego (miscanthus sacchariflorus), bo jest ekspansywny i to bardzo.

Monik, w Ogrodach Traw są artykuliki w PDFie z opisami traw. Jest tam kilka na temat wyłącznie miskantów. Poczytaj. Jak sobie coś wymyślisz, zajrzyj tu i powiedz. Bedziemy podpowiadać.

Popatrz na zdjęcia z ogrodu Amadyna. On sie pojawia tu na forum, ale zobaczysz też jego trawiaste kompozycje tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32556

dziewczyny, powiedzcie , proszę, ile czasu rosły wasze miskanty by uzyskac to co teraz u Was? Skoro teraz z korzonka wystają mi dwa 3 badylki, to kiedy będę miała kępkę, którą będzie widać ? Przed miskantami są hortensje, które mają " siedzieć " w nich. Hortensje juz widać :D ale miskanty....

Ave! w pierwszym roku było mizernie. Mam tylko zdjęcia zimowe i jakieś jedno słabiutkie ze strasznie zachwaszczoną rabatą, ale patrz nie za wielkie te wiechy

2010-21czerwiec_Trawy+liliowce-(01).jpg 2011-24luty_Trawy-04.jpg 2011-24luty_Trawy-02.jpg

Sadziłam wiosną 2010 i to zielone zdjęcie pokazuje jak było w czerwcu (jedna kępa to Zebrinus). Zimowe są z lutego 2011.

Ave!, te miskanty kupowałam w trawki.pl i miały przy ziemi średnicę jakieś 12-15 cm. Więc spore. Przycięte były oczywiście po zimomowo.

W ciągu jednego sezony rozrosły się ze 3 razy, ale to był dobry rok dla nich. Jednak słabiutko zakwitły. Rosną na górce jakieś 50 cm nad poziomem ogrodu, a wtedy ostatnie 2 sezony były okropnie mokre.

Po prostu daj swoim czas i podlewaj, żeby nie przesychały. Będzie OK :)

• 2 weeks później...
Witam. Mam nadzieję, że mi pomożecie w identyfikacji tych traw, bardzo mi się spodobały, ale nic nie mogę o nich znaleźć:(

[ATTACH=CONFIG]122154[/ATTACH]

Na 100% pomógłby Ci Mariusz Surowiński, ale musiałabyś poczekać aż sezon się skończy:(

Jest śliczna trawka ozdobna, którą znam i ma podobne kwiatostany – Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny', czyli piórkówka.

Tu masz gdzie szukać u Mariusza http://www.ogrodytraw.eu/index.php?d=szukaj&szukaj=pi%C3%B3rk%C3%B3wka&x=0&y=0&szukaj_opis=1

A to link do poradnika http://www.ogrodytraw.eu/index.php?p853,poradnik-o-trawach-ozdobnych – możesz pobrać artykuły w PDFach o różnych trawach

I jeszcze fotka – Piórkówki na tle Miskantów

Miscanthus_&_Pennisetum_grasses.jpg