qlka. 25.06.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 pestka56 Dziękuję za odpowiedź i poradę. Ta piórkówka ma trochę dłuższy kwiatostan niż to co pokazałam na zdjęciu. Będę szukać dalej jak coś znajdę to dam znać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Qlka. ja wiem, ale posłałam Ci te informacje, bo piórkówki piękne są i podobnie kwitną A skąd masz to zdjęcie, bo może to wcale nie jest taka trawka uznawana za ozdobną, tylko któraś dzikuska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 25.06.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To może być dmuszek jajowaty - trawka jednoroczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 na pewno to dmuszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlka. 26.06.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Tak, to rzeczywiście Dmuszek jajowaty (fajna nazwa) Dziękuję wszystkim za pomoc w identyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenewos 28.06.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Może ktoś wie, co to może być za trawa? http://images35.fotosik.pl/1493/0029d587151943cdmc.jpg. Rosła na nieużytkach koło lasu, na piaszczystej glebie. Wykopałam ją jeszcze zanim zakwitła. Miała takie szytywne niebieskawe źdźbła. Przed kwitnięciem były takie trochę różowawe. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.06.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zenewos, z takiej maleńkiej fotki nikt nie rozpozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Na suchych nieużytkach dziko u nas rośnie szczotlicha, kostrzewa (Festuca rupicola) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.06.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 :offtopic:a ja się wyżalę, dobra? była u mnie Mama jakiś czas temu i wskoczyła do ogródka, żeby mnie - zajętej budową - trochę pomóc i o niego zadbać. i.... wycięła mi do gołej ziemi piękną kępy trawy fontannowej oraz carex flagelifera i carex comans. pierwszą, bo "chyba jej się nie spodobała", a resztę "bo przecież i tak była sucha". a ja je tak pielęgnowałam, jesienią chciałam każdą podzielić na minimum 4-5 części i przenieść do nowego ogrodu, ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenewos 28.06.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zenewos, z takiej maleńkiej fotki nikt nie rozpozna. Niestety nie umiem powiększyć zdjęcia, ale Elfir ma rację. Sprawdziłam i zgadza się. Szczotlicha siwa. Całkiem fajnie wygląda na skalniaku. Szczególnie przed kwitnieniem. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.06.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Pilnuj, żeby sie nie rozsiewała, bo się nie pozbierasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 29.06.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Uff, przeczytałam cały wątek i wiem tylko tyle że wiem za mało... Czy ktoś wie czemu ostatnie posty na forum Mariusza są z 2009 roku? Ono już nie jest prowadzone czy przeniosło się gdzieś indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.06.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Mariusz Surowiński, założył swoje forum, raczej po to, żeby umieszczać na im opisy traw. Z tego co wiem wynika, że zmienił w pewnym momencie zamysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 02.07.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 A tego ebooka będzie pisał, wiesz może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.07.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 DorciaQ, ja dokładnie Ci nie powtórzę co pisał Mariusz, ale przetrzep wcześniejsze posty. Chodziło mu o to, żeby wykorzystywać forum do spisania wiedzy o trawach i stworzyć stronę. Nawet oferowałam mu pomoc, bo wydawnictwa drukowane i netowe to moja praca, ale e-book troche mniej go interesował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 19.07.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kilka razy widziałam piękne, wysokie (nawet do metra) trawy rosnące w donicach. Bardzo mi się podobają. Chciałabym aby donice stanęły przed domem, strona północno-zachodnia.Czy do takich doniczek można dobrać jakieś piękne trawy? Jakie, jak o nie dbać (czy codziennie będą wymagały podlewania?) :http://dikel.pl/allegro/15490_34.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.07.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Mirela, spróbuję Ci odpowiedzieć, a raczej podpowiedzieć, ponieważ Mariusz Surowiński w sezonie raczej tu nie zajrzy, a Elfir niekoniecznie, bo też zajęta. Do niej możesz się zresztą zgłosić z tym pytaniem na jej wątek. Niemal każdą trawę ozdobną możesz uprawiać w pojemniku, samą albo w kompozycjach z innymi roślinami. W Ogrody Traw znajdziesz i encyklopedię traw, i poradnik w postaci tekstów w pdf. Jest plik „Trawy do pojemników”. Zajrzyj do wcześniejszych postów jest link do poradnika. Jeśli chcesz, podaj maila na priv, to prześlę (mam zapisane na kompie). Fm niestety nie pozwala wklejać pdfów. Kompozycje możesz znaleźć w archiwum konkursów Poradnika Ogrodniczego – wklejałam je tutaj we wcześniejszych postach – http://forum.poradnikogrodniczy.pl/konkurs-projekt-kompozycji-z-trawami-ozdobnymi-t7011.html Są tam kompozycje Sankali, Tadka, Maminy. We wcześniejszym poście 528, strona 28 wkleiłam fajne kompozycje z opisami z Better Homes and Gardens (http://www.bhg.com) Angielskie, więc może coś trzeba podmienić, ale... polecam. Mam nadzieję, że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 19.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 o fuck ... już czytam i się wracam maila na pw wyślę jeśli można . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 W cieniu małe turzyce. Z większych smiałek darniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 24.07.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 na pn- zach jeszcze z wyższych proso rózgowate, Chasmatium latofolium- świetne, ładny kolor zieleni, i molinia careulea lub arundinacea. Tylko większość z traw budzi się dośc późno, do końca maja mają spokojnie prawo spać. Do tego niektóre mogą wymarznąć w donicy, szczególnie nieocieplanej ( w takiej to wszystko ma prawo wymarznąć). Dlatego radzę Ci na zimę je wkopywać do gruntu, wiosna możesz wsadzać w donicę np cebulowe w koszyczku ( tez zimowanym w gruncie), a po ich przekwitnięciu koszyczek gdzieś w ustronne miejsce, a do donicy trawy. Chyba że nie szkoda Ci donic , to możesz je wkopywać w grunt całe, z trawą ( ale brudzą się , zachodzą różnymi osadami często) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts