Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Qlka. ja wiem, ale posłałam Ci te informacje, bo piórkówki piękne są i podobnie kwitną :D

A skąd masz to zdjęcie, bo może to wcale nie jest taka trawka uznawana za ozdobną, tylko któraś dzikuska.

Może ktoś wie, co to może być za trawa? http://images35.fotosik.pl/1493/0029d587151943cdmc.jpg. Rosła na nieużytkach koło lasu, na piaszczystej glebie. Wykopałam ją jeszcze zanim zakwitła. Miała takie szytywne niebieskawe źdźbła. Przed kwitnięciem były takie trochę różowawe. Edytowane przez Elfir

:offtopic:a ja się wyżalę, dobra? była u mnie Mama jakiś czas temu i wskoczyła do ogródka, żeby mnie - zajętej budową - trochę pomóc i o niego zadbać. i.... wycięła mi do gołej ziemi piękną kępy trawy fontannowej oraz carex flagelifera i carex comans. pierwszą, bo "chyba jej się nie spodobała", a resztę "bo przecież i tak była sucha". a ja je tak pielęgnowałam, jesienią chciałam każdą podzielić na minimum 4-5 części i przenieść do nowego ogrodu, ech :(

DorciaQ, ja dokładnie Ci nie powtórzę co pisał Mariusz, ale przetrzep wcześniejsze posty. Chodziło mu o to, żeby wykorzystywać forum do spisania wiedzy o trawach i stworzyć stronę. Nawet oferowałam mu pomoc, bo wydawnictwa drukowane i netowe to moja praca, ale e-book troche mniej go interesował.

• 3 weeks później...

Kilka razy widziałam piękne, wysokie (nawet do metra) trawy rosnące w donicach. Bardzo mi się podobają. Chciałabym aby donice stanęły przed domem, strona północno-zachodnia.

Czy do takich doniczek można dobrać jakieś piękne trawy? Jakie, jak o nie dbać (czy codziennie będą wymagały podlewania?) :

http://dikel.pl/allegro/15490_34.jpg

Mirela, spróbuję Ci odpowiedzieć, a raczej podpowiedzieć, ponieważ Mariusz Surowiński w sezonie raczej tu nie zajrzy, a Elfir niekoniecznie, bo też zajęta. Do niej możesz się zresztą zgłosić z tym pytaniem na jej wątek.

Niemal każdą trawę ozdobną możesz uprawiać w pojemniku, samą albo w kompozycjach z innymi roślinami.

W Ogrody Traw znajdziesz i encyklopedię traw, i poradnik w postaci tekstów w pdf. Jest plik „Trawy do pojemników”. Zajrzyj do wcześniejszych postów jest link do poradnika. Jeśli chcesz, podaj maila na priv, to prześlę (mam zapisane na kompie). Fm niestety nie pozwala wklejać pdfów.

Kompozycje możesz znaleźć w archiwum konkursów Poradnika Ogrodniczego – wklejałam je tutaj we wcześniejszych postach – http://forum.poradnikogrodniczy.pl/konkurs-projekt-kompozycji-z-trawami-ozdobnymi-t7011.html Są tam kompozycje Sankali, Tadka, Maminy.

We wcześniejszym poście 528, strona 28 wkleiłam fajne kompozycje z opisami z Better Homes and Gardens (http://www.bhg.com) Angielskie, więc może coś trzeba podmienić, ale... polecam.

Mam nadzieję, że pomogłam :D

na pn- zach jeszcze z wyższych proso rózgowate, Chasmatium latofolium- świetne, ładny kolor zieleni, i molinia careulea lub arundinacea.

Tylko większość z traw budzi się dośc późno, do końca maja mają spokojnie prawo spać. Do tego niektóre mogą wymarznąć w donicy, szczególnie nieocieplanej ( w takiej to wszystko ma prawo wymarznąć). Dlatego radzę Ci na zimę je wkopywać do gruntu, wiosna możesz wsadzać w donicę np cebulowe w koszyczku ( tez zimowanym w gruncie), a po ich przekwitnięciu koszyczek gdzieś w ustronne miejsce, a do donicy trawy.

Chyba że nie szkoda Ci donic , to możesz je wkopywać w grunt całe, z trawą ( ale brudzą się , zachodzą różnymi osadami często)