pestka56 03.03.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie przycinałam jeszcze. Ale takie mają kity wywiane po zimie i część połamał ostatni mokry śnieg, że już się zastanawiałam, czy nie ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.03.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ja wyciełam już molinie, trzcinniki piaskowe, wyrwałam stare liscie z seslerii heuflera. Rozplenice, imperata,carexy wg mnie jeszcze za wcześnie, niech je chroni sianko od góryjak tylko się cieplej zrobi wyczyszczę kostrzewy owcze z uschłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.03.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Kłopot z pogodą. W dzień bardzo ciepło. Wczoraj pracowałam w cienkim polarku. W nocy było -5. Magnolia, miskanty cięłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 05.03.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ja na razie gigantusowi przycięłam złamane pędy. Wygląda teraz ładnie. Widzę, że choc wykopałam przed zimą red barona (chyba mi go nornice zjadły bo cału suchy) to zdążył się nieźle rozrosnąć obok tarasu (ma teraz ciemno- zielonkawe listki). Zastanawiam się, czy nie zostawic w gigantusie suchych badyli (podoba mi się taki nieład). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.03.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Nie zostawiaj, będzie się ładniej rozrastał, bo będzie miał miejsce. Zresztą te suche zaraz zaczną się same wyłamywać. Red Baron lubi „chodzić”, więc jeśli nie chcesz go mieć tam gdzie Ci się nie podoba, to lepiej go ogrodź, a resztę zabij smarując listki Roundapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 05.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 wiedziałam, że lubi -ale żeby aż tak ??a to nie wiedziałąm, że zostawiając stare pędy będę go ograniczać. To faktycznie je muszę wyciąć. Ale zaczkema jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.03.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wydziel mu przestrzeń. Jest taka zielona taśma do wkopywania w ziemię. A resztę poza taśmą zabij, bo samo wyrywanie nic nie da.I faktycznie poczekaj z decyzją i usuwaniem nadmiaru, aż wyrośnie trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 05.03.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 jak tylko się cieplej zrobi wyczyszczę kostrzewy owcze z uschłych czytałam,ze kostrzewy się wyczesuje z zeschłych trawek moja wygląda jak przyprószona siwizną tzn jak czyścisz? czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 05.03.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Pestka!!!! Ale mnie wystraszylaś. Dzisiaj ścielam część swoich miskantów i rozplenic:eek: Mam nadzieje ze nie przemarzną??? Jutro lece przysypać je warstwą kory:) Ja swoje kostrzewy zawsze ścinam jakos do wyczesywania nie mam cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 05.03.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 pewnie jak przysypiesz je warstwą kory, to bedzie to samo jak pod kołderką. Ja jeszcze nie cięłam , bo brak czasu o przyzwoitej - jasnej porze - może w sobotę mimo kiepskich prognoz.... A co do kostrzew - to szkoda mi ich ciąć bo niektóre sa całkiem całkiem zielone to poprosze o dalsze doświadczenia wzgledem skubania kostrzew czy golenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 tym trawom zostawia się liście głównie dla dekoracji. Nie przesadzajcie tak z tymi mrozami. One bardzo późno wybijają, więc nie grożą im wiosenne przymrozki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.03.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Pestka!!!! Ale mnie wystraszylaś. Dzisiaj ścielam część swoich miskantów i rozplenic:eek: Mam nadzieje ze nie przemarzną??? Jutro lece przysypać je warstwą kory:) Ja swoje kostrzewy zawsze ścinam jakos do wyczesywania nie mam cierpliwości No, co Ty, Dudka, „nic chrobokom nie bandzie”. Ja też nie mam cierpliwości. Jednego roku wyskubywałam kostrzewy i miłki. Myślałam, że mnie drobne mrówki zagryzą. Teraz biorę nożyce do żywopłotu i tnę. A Ty jesteś mazowiecka, czy pomorska? Bo te mroziki nocne to pod Warszawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.03.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 czytałam,ze kostrzewy się wyczesuje z zeschłych trawek moja wygląda jak przyprószona siwizną tzn jak czyścisz? czym? jeszcze poczekaj bo teraz będę im sie mjeszcze pojawiały suchelce. Jak przyprószona siwizną- tzn że ma duzo suchych i przez to wiecej jasnego niż zielonego, czy jakoś inaczej? Jak tak to za 2-3 tygodnie,weż skrzynke czy wiadro na suchelce i wyrywaj z czupryny suche- martwe będa się wyrywać, a żywe nie . Rób to dość energicznie, tylko nie szarp za całą rosline, tylko za częśc. Nie przejmuj się tym że wyrwiesz zieloneych troszkę. Po tym zabiegu kostzrewa szybko ruszy i zaraz będzie piekna. Możesz też ja tak oczyścić i ściąć na jeża całą, ale ja ja tak scinam kiedy za jakiś czas zacznie wypuszczać pędy kwiatowe. Po tygodniu znów jest sliczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.03.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 pewnie jak przysypiesz je warstwą kory, to bedzie to samo jak pod kołderką. Ja jeszcze nie cięłam , bo brak czasu o przyzwoitej - jasnej porze - może w sobotę mimo kiepskich prognoz.... A co do kostrzew - to szkoda mi ich ciąć bo niektóre sa całkiem całkiem zielone to poprosze o dalsze doświadczenia wzgledem skubania kostrzew czy golenia pierwsza zasada- nie przejmować się, raczej podchodzić do tej roboty energicznie niż ostroznie. Nawet lekko brutalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.03.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Miskantom ścietym i rozplenicom nic nie będzie- raczej nie będzie już mrozów - 20. Pestko - po zeszłej zimie został mi jeden miskant. A że miałam wątpliwości czy , choć piękny , pasuje mi do koncepcji, oddałam go sąsiadce. Staram się być radykalna u siebie. Ale w poprzednich sezonach ścinałam o tej porze już miskanty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 06.03.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 U mnie prace trawiaste zakończone!! Dzisiaj ściełam swój żywopłot ze 100 M. Gigantus. Oprócz tego że nabawiłam się pęcherzy od sekatora to narobiłam troche tyczek bambusowych dla hortensji. A później wielkie ognisko z suchej trawy. Dobrze że sąsiadów jeszcze nie mam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 dudka - sekatorem? Kup sobie kosę elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Dudka, chciałaś samobójstwo popełnić, czy tylko nabawić się piętrowych odcisków Ja tnę elektrycznymi nożycami do żywopłotu (taka trochę mniejsza piła raczej), a nie mam tyle co Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 06.03.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 W nastepnym roku bez kosy elektrycznej nawet nie zabieram się do cięcia. Pierwszy i ostatni raz!!! Sadzonki mają tylko 2 lata i nie przypuszczałam ze to będzie taka "mordownia". Nie wspomne juz o tych 4 letnich:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.03.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 to do krzewów i trawek lepsza bedzie kosa, czy nożyce? Jakich używacie? znalazłam pierwsze z brzegu: http://www.pajm.eu/produkt_p_4639.html cos takiego czy większego? (ale wieksze, to z kolei niewygodne do noszenia i używania?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts