pestka56 06.03.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Doświadczenie, Dudka, zbieramy boleśnie Uprzedzę Cie, że z kosą spalinową wcale nie jest łatwo. Ja mam 158 cm wzrostu i nie cierpię koszenia tą maszyną. Mimo wielokrotnych ćwiczeń i prób z ustawieniem i zamocowaniem szelek, na których kosę się nosi. To nie jest coś co lubię robić. Poza tym ona nie wszystko tnie jednakowo sprawnie. Mówię o kosie z tarczą tnącą. Natomiast „nożyce” do żywopłotu dla mnie są OK. Jak możesz, to wypróbuj zanim kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 to do krzewów i trawek lepsza bedzie kosa, czy nożyce? Jakich używacie? znalazłam pierwsze z brzegu: http://www.pajm.eu/produkt_p_4639.html cos takiego czy większego? (ale wieksze, to z kolei niewygodne do noszenia i używania?) Ave, te nadają się wlaściwie tylko do zwykłej trawy i możesz młode przyrosty np. bukszpanów ścinać. Odradzam też akumulatorowe, jeśli ogród większy. Akumulator pracuje 20 minut i potem koniec. Mam podobne Gardeny i przestałam używać. Wolę ciągnąć przedłużacz za sobą i nie zastanawiać się czy zdążę zanim się rozładuje akumulator. Poza tym one są słabe i nagrubszych kępach trawy zacinają się. Mam Sterwinsa http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrodnicze/nozyce-ogrodowe/nozyce-do-zywoplotu/nozyce-elektryczne-do-zywoplotu-650-ht-2-sterwins,p157974,l1578.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 07.03.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Mam Sterwinsa http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrodnicze/nozyce-ogrodowe/nozyce-do-zywoplotu/nozyce-elektryczne-do-zywoplotu-650-ht-2-sterwins,p157974,l1578.html Dzieki, chyba już wiem, w jakim kierunku powinnam iść, nie mówiąc o tym, że "dizajn" całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudka 07.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Czym nawozicie swoje Miskanty?? Ostatnio w Castoramie wpadł mi w oku "obornik granulowany" oraz nawóz do traw z "guana ptasiego" Czy ktos to stosował??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.03.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dotąd dawałam na rabaty przekompostowany obornik jesienią i azofoskę wiosną. W tym roku wszystko co na rabatach po raz pierwszy dostanie mój własny kompost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 08.03.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dawałam kompost albo obornik granulowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegielka1 10.03.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A ja mam pytanie jaka trawa jest najlepsza na teren gliniasty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 proso rózgowate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.03.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 na glinę jak zadbasz o to żeby nie sadzić w dołku ( bo zagniją), i dodasz np. piasku dla rozluźnienia, to i miskanty chińskie, molinie będą dobre. Także carexy ( tylko patrz które do słońca a które do cienia), seslerie, obiedki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.04.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 witam Dałam to pytanie już w innym wątku ale tam zagląda mniej osób więc ponawiam Witam proszę o podpowiedż czy te trawki żyją , co mam z nimi teraz robić http://img197.imageshack.us/img197/6788/img2286.JPG Uploaded with ImageShack.us http://img197.imageshack.us/img197/7471/img2285f.JPG Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 One ruszą dopiero w maju. Przytnij je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 12.04.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Czy miskanta malepartus mogę teraz przyciąć? posadzony w ub. roku, na zimę nie wiązałam, jest na rabacie pokrytej kamieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Tnij Wszystkie trawy ozdobne się tnie na wiosnę zanim ruszą. on ma jeszcze czas, ale pewnie już taki sam brzydal jak moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 12.04.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Tak pytam, bo pogoda wiosenna nie jest u mnie.... chociaż dzisiaj pierwsza noc bez mrozu była, ale śniegu jeszcze w ogródku mam mnóstwo i to nie tylko od strony północnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Poczekaj, aż będziesz mogła nie upaćkać się po łokcie w ogrodzie Tylko tyle. Trawki ruszą późno, więc zdążysz. A nawet jak nie, to po prostu więcej pracy. Już mi się zdarzyło wycinać po ździebełku, bo zaczęły zielone wypuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Częśc nadziemna i tak jest martwa, wiec roślinie to obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 12.04.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 WitamDzisiaj dokładnie obejrzałam swoją pampasówkę i niestety znów będzie walka o życie... Trudna roślina do utrzymania ale jak zakwitnie to ach...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam Dzisiaj dokładnie obejrzałam swoją pampasówkę i niestety znów będzie walka o życie... Trudna roślina do utrzymania ale jak zakwitnie to ach... pozdrawiam Chopinetka, a tyje z roku na rok? Znaczy, czy rozrasta się. Masz jakieś fotki z kwitnącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 13.04.2013 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 na glinę jak zadbasz o to żeby nie sadzić w dołku ( bo zagniją), i dodasz np. piasku dla rozluźnienia, to i miskanty chińskie, molinie będą dobre. Także carexy ( tylko patrz które do słońca a które do cienia), seslerie, obiedki. Nie ma traw które ewidentnie nie nadają się na gliny. Nawet te sucholubne rosną szybko. Trawy są niesamowicie plastyczne jesli chodzi o przystosowywanie się do warunków środowiska. Niestety słowo glina nie jest wytrychem bo gliny są różne. Oczywiście zagrożeniem dla niektórych gatunków może byc zagniwanie ale nie należy tego demonizować. Polemizowałbym z pomysłem rozluźnienia gleby, zwłaszcza miejscowego bo w ten sposób tworzy się zagłębienia gdzie woda może się zbierać. Jeśli już to na całej rabacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 15.04.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 rzeczywiście, dobry argument Mariuszu,dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts