Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grześku zetnij śmiałki i trzcinniki. Śmiałki tnę zawsze gdy mnie zaczynają wnerwiać, zresztą wiele traw i bylin tak traktuję i nieźle im z tym. Trzcinniki- u mnie w tym sezonie tez nie są piękne bo u nas jest mokry rok.

Pytanie odnośnie śmiałków (goldtau): zasiało się tego setki dookoła.

Tak się zastanawiam: między kępami mam to motyką powycinać, czy też zostawić, żeby sobie razem to wszystko rosło i zrobiło taką "śmiałkową darń"?

Jak z tym robicie? Czy może motyczkować i zostawiać tylko te główne kępy?

sieją się śmiałki - sam gatunek, nie odmiana ( popraw mnie Mariuszu jeśli się mylę)- ja zawsze wolę mieć spore kępy, które zachodzą lekko na siebie niż jedna darń. Nie dałabym im rosnąć - tym małym siewkom.

a możecie polecić jakieś trawy do duzych donic na balkon? wystawa zachodnia...czyli słoneczna...jakoś w tym roku balkon goły ale w przyszłym chce mieć rośliny , które oczywiscie będe pielegnować ale moze nie codziennie!

donice z odpływem?- powinny go mieć. Pod dachem, czy będzie padało na nie? Balkon słoneczny?

Donice jak duże,ceramiczne?

Tak w ciemno dość trudno polecić.

sieją się śmiałki - sam gatunek, nie odmiana ( popraw mnie Mariuszu jeśli się mylę)- ja zawsze wolę mieć spore kępy, które zachodzą lekko na siebie niż jedna darń. Nie dałabym im rosnąć - tym małym siewkom.

Wysiewają się wszystkie. Tyle, że z siewu nie powtarzają cech roślin macierzystych. Decyzja właściwa - motyka :)

donice z odpływem?- powinny go mieć. Pod dachem, czy będzie padało na nie? Balkon słoneczny?

Donice jak duże,ceramiczne?

Tak w ciemno dość trudno polecić.

Uzupełnię - najważniejsze pytania to :

1. Czy założenia te mają przetrwać zimę.

2. Kiedy kompozycje mają być atrakcyjne

3. Czy w pojemniku ma być jedna roślina czy więcej

4. Jaki element rośliny ma być atrakcyjny – liść czy kwiatostan

5. Jaki i w jaki sposób osiągnąć efekt

To fragment tekstu na ten temat. Więcej tutaj : http://trawyozdobne.com/poradnik-o-ogrodach/w-pojemnikach/367-ogrody-z-traw-w-pojemnikach.html

Panie Mariuszu - mała prośba.

Rośnie sobie taka trawka jak na zdjęciach przy jednej z działek niedaleko ulicy Kolumny w Łodzi. Wszędzie dookoła nisko tylko to wysokie;).

Proszę o podanie nazwy tej trawy i czy nadaje się to posadzenia w ogrodzie. Chodzi mi o ewentualną inwazyjność rośliny. Zdjęcia z II połowy sierpnia.

WP_20140818_003.jpg

WP_20140818_008.jpg

Edytowane przez sebsa
edit

Pestka , Mariusz - dziękuję to jest to. Te moje zdjęcia po kliknięciu powiększają się. Chyba ją sobie daruję na rzecz Wydmuchrzycy. Mam taki skrawek ogrodu pod płotem, gdzie w przeszłości wysypałem cały pozostały piasek po kładzeniu kostki brukowej. Część z tego przerosła, część wybrałem - sporo jednak zostało. Nie chcę nic z tym robić. Myślę właśnie o wydmuchrzycy, którą planuję wsadzić do ziemi w dużych pojemnikach, które pozostały po zakupie kosodrzewin i klonów. W ten sposób ograniczyłbym jej ewentualny gwałtowny rozrost.

Wydmuchrzyca też nielicho ekspansywna. Musisz ją „odgrodzić” :) ale nie koniecznie sadź w donicach, bo pomiędzy nimi będzie rosło co zechce. To kłopot.

Spróbuj tego http://www.galabord.pl/

Piękna jest Spartyna grzebieniasta Aureomarginata. Posadziłam eksperymentalnie w jednym „kojcu” z Wydmuchrzycą. Ciekawa jestem efektu za rok. Jak będzie źle to oczywiście rozsadzanie.

Spartyna potrzebuje nieco wody. Jeśli masz pagórek, to możesz to ładnie rozegrać. Np. Spartynę u dołu i z boku, bo dużo wyższa od Wydmuchrzycy. Wydmuchrzycę bardziej na górę. Ma piękny kolor i z paskowaną Spartyną fajnie wygląda. Do tego z drugiego boku, poniżej Wydmuchrzycy, jakąś nie wymagającą Turzycę, żeby nie zasłaniała Wydmuchrzycy.

Mariusz mam nadzieję ten pomysł zweryfikuje :)

Zastanawiam się czy trawa na pierwszym planie z lewej to trzęslica?

Bo ze zdjecia wynika, że rośnie w sporym cieniu a jest wyprostowana.

http://vanmierlotuinen.nl/wordpress/wp-content/gallery/strak-en-eigentijds/strakke-moderne-tuin-met-zwemvijver-en-poolhouse-10.jpg

Tak. To nie zależy od ocienienia tylko genetyki. Silna łodyga i drobne kwiatostany (by nie przeginały łodygi). Taki pokrój nie jest rzadkością.

Na zdjęciach widywałam raczej w formie rozpierzchłej, fontannowej, a to się trzyma wyprostowane jak proso. I jest nieźle wysokie.

pokusisz się o identyfikację lub coś podobnego?

Najpopularniejsza to 'Karl Foerster'. Zobacz np. coś podobnego fotografowałem w Pacanowie - fotki ileś postów wyżej...

Ale w naturze to pokrój częściej spotykany niż fontannowy. Tyle że, te przewieszające się ( np. 'Windspiel') są bardziej malownicze więc chętniej kupowane. Wybieram się w najbliższych dniach na "pozyskanie" trzęślic z natury to zrobię "minireportaż" trzęślicowy :)

Bardzo dziękuję.

Przyda mi się taka wysoka trawka do tego głębszego półcienia.

A teraz szukam rośliny na stosunkowo średnio zyzną glebę, bez podlewania, do podsadzenia "lasku" kolumnowych jałowców.

Najlepiej aby miała liście do ok. 60-80 cm (zbyt wysokie zacienią podstawy jałowców i beda mi łysieć) a dużo powyżej fontannę drobniutkich kwiatów jako kontrast dla sztywnych jałowców. Takie chmurki unoszace się wysoko nad liśćmi. Teoretycznie trzęslica "Windspiel" by pasowała, tyle, że ją pewnie trzeba byłoby podlewać.

Fajne sa sporobolus czy miłka ale za niskie.

Edytowane przez Elfir