jazzy 23.03.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 W tym roku może być podobnie. U mnie w zeszłym roku kwitł po raz pierwszy Giganteus Pestka, a czy giganteus jest bardzo ekspansywny? Trzeba mu jakiś ograniczników? Pokazesz zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.03.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) Z miskantów ekspansywny jest tylko jeden – miskant cukrowy (sachariflorus) Tylko on łazi rozłogami. Reszta rośnie kępowo. Jazzy u Mariusza Surowińskiego na stronie są fajne opisy i artykuły o trawach. On to świetnie dzieli pod względem różnic w wymaganiach, wysokości, ekspansywności lub nie, polskie i inne. Jest też encyklopedia z opisami poszczególnych traw i zdjęciami. Warto poczytać. Może nie od razu znajdziesz to co ci odpowiada, ale dowiesz się trochę o trawach i nie będziesz musiała co chwilę pytać. wiem jak to przeszkadza – jedziesz do szkółki widzisz piękną trawę, chcesz kupić, ale nie potrafisz nawet w przybliżeniu określić czy ona będzie u ciebie rosnąć. Sklepikarze najczęściej mają zbyt ogólną wiedzę niestety. http://trawyozdobne.com/ A tu artykuły w poradniku http://trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/82-o-trawach.html?layout=blog Zjedź skrolingiem niżej, tam są artykuły, a może zadziałają te linki: Jednoroczne trawy ozdobne Ekspansywne trawy ozdobne Trawy ozdobne mające problemy z zimowaniem Trawy krajowe Trawy europejskie Trawy nowozelandzkie Trawy afrykańskie Trawy amerykańskie Trawy azjatyckie Trawy ozdobne wymagające stanowisk nasłonecznionych Trawy nowozelandzkie Trawy afrykańskie Trawy amerykańskie Trawy azjatyckie Trawy ozdobne wymagające stanowisk nasłonecznionych Trawy ozdobne tolerujące niedobór światła Trawy ozdobne tolerujące nadmiar wilgoci Trawy ozdobne tolerujące niedobór wody Trawy ozdobne tolerujące gleby zasadowe Trawy ozdobne tolerujące kwaśne gleby Miskanty wcześnie zakwitające Miskanty poprzecznie paskowane Miskanty późno atrakcyjne Miskanty podłużnie paskowane Miskanty Ostnice Prosa Seslerie Śmiałki Trzcinniki Trawy ozdobne tolerujące niedobór światła Trawy ozdobne tolerujące nadmiar wilgoci Trawy ozdobne tolerujące niedobór wody Trawy ozdobne tolerujące gleby zasadowe Trawy ozdobne tolerujące kwaśne gleby Trawy ozdobne tolerujące gleby ubogie Trawy ozdobne wymagające gleb żyznych Trawy ozdobne białe Trawy ozdobne żółte Trawy ozdobne niebieskie Jak widzisz na pewno znajdziesz to co Ciebie interesuje Edytowane 23 Marca 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 24.03.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Z miskantów ekspansywny jest tylko jeden – miskant cukrowy (sachariflorus) Tylko on łazi rozłogami. Reszta rośnie kępowo. Jazzy u Mariusza Surowińskiego na stronie są fajne opisy i artykuły o trawach. ... Jak widzisz na pewno znajdziesz to co Ciebie interesuje O matko, dzięki Pestka że Ci się chciało Ja na tej stronie u Mariusza S. byłam już kilka razy. Nie wiem czemu mi się ubzduralo, że miskant cukrowy i giganteus to to samo :-\ Ale teraz już wszystko jasne Posadze u siebie rząd giganteusów przy tarasie jako zasłona Pestka, a Twój gigant ile ma wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 A czy są miskanty (lub inne trawy), które nie kwitną, albo bardzo rzadko kwitną? Mój syn ma alergie na trawy, a ja nie wyobrazam sobie bez nich mojego ogrodu bambusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Zeszłej wiosny dzieliłam kępę i nie był potem taki spektakularny, ale w 2013 miał ze 2,4-2,7 m wysokości. Tak oceniam po swoim wzroście, bo nie mierzyłam. Miskanty rosną na tej rabacie jakieś 40 cm poniżej szczytu wyniesienia. Na zdjęciach ta sama rabata kolejno: czerwiec 2012, lipiec 2012, październik 2012 i 2 z sierpnia 2013. Giganteus to ten najwyższy Wyklikaj sobie to Ci się powiększą bardziej niż gdybym ja tu zadała max wielkość. Pamiętaj, że trawy ozdobne ruszają późno i jak widzisz na zdjęciach pełną wysokość mają dopiero jesienią. To co za nimi to płot z plecionej wierzby nie zawsze ostrzyżony Edytowane 24 Marca 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Odpisałem już ale teraz się zastanawiam na ta gliną...jak mogą by gatunki ekspansywne to może lepiej coś krajowego - trzcinnik piaskowy lub kłosownica pierzasta? Projekt już oddany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 27.03.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A czy są miskanty (lub inne trawy), które nie kwitną, albo bardzo rzadko kwitną? Mój syn ma alergie na trawy, a ja nie wyobrazam sobie bez nich mojego ogrodu Jestem alergikiem, uczulonym, m. in na trawy. Więc z własnego doświadczenia - pyłki traw są problemem w czerwcu. Z tego puntu widzenia jakąś niegodnością mogą być w ogrodzie trzcinniki czy śmiałki. Z drugiej strony - przy tej ilości pyłów w tym okresie trochę "swoich" jest statystycznie nieistotne. Nie są problem trawy kwitnące latem (miskanty, piórkówki, prosa, palczatki ect.). Wtedy "zagrożeniem" są bylice, pokrzywy, szczaw itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 27.03.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Jestem alergikiem, uczulonym, m. in na trawy. Więc z własnego doświadczenia - pyłki traw są problemem w czerwcu. Z tego puntu widzenia jakąś niegodnością mogą być w ogrodzie trzcinniki czy śmiałki. Z drugiej strony - przy tej ilości pyłów w tym okresie trochę "swoich" jest statystycznie nieistotne. Nie są problem trawy kwitnące latem (miskanty, piórkówki, prosa, palczatki ect.). Wtedy "zagrożeniem" są bylice, pokrzywy, szczaw itd. Dzięki Mariusz! Czy u Ciebie można kupować sadzonki traw? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 27.03.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Dzięki Mariusz! Czy u Ciebie można kupować sadzonki traw? Pozdrawiam Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 27.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Czy dla bambusów ekspansywnych zaporą może być fundament budynku z jednej strony, a z drugiej fundament pod murowaną donicą? Czy to w ogóle bezpieczne sadzić te bambusy przy ścianie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 28.03.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Przegroda około 50 cm wysokości powinna wystarczyć... nie dostrzegam zagrożenia, chyba, że fundament się rozsypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.04.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Powiedzcie proszę co to może być za trawa? I czy jest "zimozielona" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.04.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 wygląda jak stipa tenuissima, prześliczna, ale niestety nawet nie zimuje - a jeśli to rzadko - można co roku wysiewać........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Wygląda jak ostnica, ale tylko zgaduję https://www.google.pl/search?q=ostnica&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=cwAwVZjTEYWrsgHi1oHQCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=2017&bih=1240 Ostnic jes dużo różnych. jedne zimują u nas inne nie, ale wszystkie są sucholubne Poczytaj u Surowińskiego: Ostnice, w większości wypadków, potrzebują gleb zasadowych, bezwzględnie suchych. We wszystkich opracowaniach ogrodniczych dla sucholubnych roślin (lub zagniwających zimą) jest zalecenie gleby przepuszczalne... Natomiast np. w północno - środkowej Polsce (okolice Bydgoszczy, Torunia) ostnica Jana czy ostnica włosowata rosną naturalnie na glebach wytworzonych z glin, nieprzepuszczalnych, ciężkich. Tyle że porastają stoki! Więc zaleganie wody im nie zagraża. Tutaj jest haczyk!. To warto wiedzieć, bo w ten sposób można uprawiać wiele teoretycznie sucholubnych roślin, np. brązowawe turzyce nowozelandzkie (Carex comans itd.) Podobnych aranżacji można próbować w innych rejonach kraju. Pisałem o tym w artykule "Ogrody wydmowe z udziałem traw ozdobnych". Niekoniecznie, jak widać w naturze, dodatkiem "alkalizującym" muszą być skały wapienne. Natomiast problemem może być sadzenie w glinie. Tutaj błędy są powszechne. Należy bezwzględnie unikać robienia "dołków" i wypełniania ich innym podłożem. To najprostszy sposób na utopienie roślin. Albo się "rozluźnia" całą powierzchnię, np. piaskiem, kompostem albo rośliny wsadza w podłoże rodzime... http://trawyozdobne.com/2012-02-12-15-14-8/s.html?start=30 – na 4 i 5 stronie Encyklopedii. Są też artykuły w poradniku. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 23.04.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 na pewno nie zakwitną miskanty gracillimusy a jeśli już wykształcą zaczątek kłosa, to nie zdążą go rozwinąć u mnie w roku 2014 zakwitł cały szpaler gracillimusów, tu foto z zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.04.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 [ATTACH=CONFIG]314280[/ATTACH] Fajnie to wygląda :)takie zabezpieczenie na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.05.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Tez mam w projekcie trawy ozdobne Żona właśnie sieje próbki. Ciekawe co wyrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.05.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 A skąd macie nasiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.05.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Z internetu ale chetnie bym poznal ciekawe źródla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.05.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Pytałam, dlatego, że nasiona z internetu różnie się zachowują. Nie masz gwarancji, że są np. tą odmianą, którą kupujesz i nie wiedomo, czy były właściwie przechowane, więc w ogóle mogą nie wzejść.Mariusz Surowiński coś tu nie zagląda, ale możesz go zapytać u niego na stronie (trawyozdobne.com). Czy masz tak duże nasadzenia traw przewidziane, że zdecydowałeś się na siew, a nie sadzonki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts