Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z miskantów ekspansywny jest tylko jeden – miskant cukrowy (sachariflorus) Tylko on łazi rozłogami. Reszta rośnie kępowo.

Jazzy u Mariusza Surowińskiego na stronie są fajne opisy i artykuły o trawach. On to świetnie dzieli pod względem różnic w wymaganiach, wysokości, ekspansywności lub nie, polskie i inne. Jest też encyklopedia z opisami poszczególnych traw i zdjęciami. Warto poczytać. Może nie od razu znajdziesz to co ci odpowiada, ale dowiesz się trochę o trawach i nie będziesz musiała co chwilę pytać. wiem jak to przeszkadza – jedziesz do szkółki widzisz piękną trawę, chcesz kupić, ale nie potrafisz nawet w przybliżeniu określić czy ona będzie u ciebie rosnąć. Sklepikarze najczęściej mają zbyt ogólną wiedzę niestety.

http://trawyozdobne.com/

A tu artykuły w poradniku http://trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/82-o-trawach.html?layout=blog

Zjedź skrolingiem niżej, tam są artykuły, a może zadziałają te linki:

1. Jednoroczne trawy ozdobne
  2. Ekspansywne trawy ozdobne
  3. Trawy ozdobne mające problemy z zimowaniem
  4. Trawy krajowe
  5. Trawy europejskie
  6. Trawy nowozelandzkie
  7. Trawy afrykańskie
  8. Trawy amerykańskie
  9. Trawy azjatyckie
  10. Trawy ozdobne wymagające stanowisk nasłonecznionych
  11. Trawy nowozelandzkie
  12. Trawy afrykańskie
  13. Trawy amerykańskie
  14. Trawy azjatyckie
  15. Trawy ozdobne wymagające stanowisk nasłonecznionych
  16. Trawy ozdobne tolerujące niedobór światła
  17. Trawy ozdobne tolerujące nadmiar wilgoci
  18. Trawy ozdobne tolerujące niedobór wody
  19. Trawy ozdobne tolerujące gleby zasadowe
  20. Trawy ozdobne tolerujące kwaśne gleby
  21. Miskanty wcześnie zakwitające
  22. Miskanty poprzecznie paskowane
  23. Miskanty późno atrakcyjne
  24. Miskanty podłużnie paskowane
  25. Miskanty
  26. Ostnice
  27. Prosa
  28. Seslerie
  29. Śmiałki
  30. Trzcinniki
  31. Trawy ozdobne tolerujące niedobór światła
  32. Trawy ozdobne tolerujące nadmiar wilgoci
  33. Trawy ozdobne tolerujące niedobór wody
  34. Trawy ozdobne tolerujące gleby zasadowe
  35. Trawy ozdobne tolerujące kwaśne gleby
  36. Trawy ozdobne tolerujące gleby ubogie
  37. Trawy ozdobne wymagające gleb żyznych
  38. Trawy ozdobne białe
  39. Trawy ozdobne żółte
  40. Trawy ozdobne niebieskie

Jak widzisz na pewno znajdziesz to co Ciebie interesuje :)

Edytowane przez pestka56

Z miskantów ekspansywny jest tylko jeden – miskant cukrowy (sachariflorus) Tylko on łazi rozłogami. Reszta rośnie kępowo.

Jazzy u Mariusza Surowińskiego na stronie są fajne opisy i artykuły o trawach.

...

Jak widzisz na pewno znajdziesz to co Ciebie interesuje :)

O matko, dzięki Pestka :-D że Ci się chciało ;-)

Ja na tej stronie u Mariusza S. byłam już kilka razy.

Nie wiem czemu mi się ubzduralo, że miskant cukrowy i giganteus to to samo :-\

Ale teraz już wszystko jasne :-)

Posadze u siebie rząd giganteusów przy tarasie jako zasłona :-)

Pestka, a Twój gigant ile ma wysokości? :-)

Zeszłej wiosny dzieliłam kępę i nie był potem taki spektakularny, ale w 2013 miał ze 2,4-2,7 m wysokości. Tak oceniam po swoim wzroście, bo nie mierzyłam. Miskanty rosną na tej rabacie jakieś 40 cm poniżej szczytu wyniesienia.

Na zdjęciach ta sama rabata kolejno: czerwiec 2012, lipiec 2012, październik 2012 i 2 z sierpnia 2013. Giganteus to ten najwyższy

06_Sobikow-14czerwiec2012w.jpg 07_Sobikow-09lipiec2012-01w.jpg 10_Sobikow-02pazdziernik2012w.jpg 2013-08-12sierpien-IMG_4050.jpg 2013-08-12sierpien-IMG_4052.jpg

Wyklikaj sobie to Ci się powiększą bardziej niż gdybym ja tu zadała max wielkość.

Pamiętaj, że trawy ozdobne ruszają późno i jak widzisz na zdjęciach pełną wysokość mają dopiero jesienią. To co za nimi to płot z plecionej wierzby nie zawsze ostrzyżony ;)

Edytowane przez pestka56

A czy są miskanty (lub inne trawy), które nie kwitną, albo bardzo rzadko kwitną?

Mój syn ma alergie na trawy, a ja nie wyobrazam sobie bez nich mojego ogrodu :-)

Jestem alergikiem, uczulonym, m. in na trawy. Więc z własnego doświadczenia - pyłki traw są problemem w czerwcu. Z tego puntu widzenia jakąś niegodnością mogą być w ogrodzie trzcinniki czy śmiałki. Z drugiej strony - przy tej ilości pyłów w tym okresie trochę "swoich" jest statystycznie nieistotne. Nie są problem trawy kwitnące latem (miskanty, piórkówki, prosa, palczatki ect.). Wtedy "zagrożeniem" są bylice, pokrzywy, szczaw itd.

Jestem alergikiem, uczulonym, m. in na trawy. Więc z własnego doświadczenia - pyłki traw są problemem w czerwcu. Z tego puntu widzenia jakąś niegodnością mogą być w ogrodzie trzcinniki czy śmiałki. Z drugiej strony - przy tej ilości pyłów w tym okresie trochę "swoich" jest statystycznie nieistotne. Nie są problem trawy kwitnące latem (miskanty, piórkówki, prosa, palczatki ect.). Wtedy "zagrożeniem" są bylice, pokrzywy, szczaw itd.

Dzięki Mariusz!

Czy u Ciebie można kupować sadzonki traw?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Wygląda jak ostnica, ale tylko zgaduję :)

https://www.google.pl/search?q=ostnica&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=cwAwVZjTEYWrsgHi1oHQCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=2017&bih=1240

Ostnic jes dużo różnych. jedne zimują u nas inne nie, ale wszystkie są sucholubne :)

Poczytaj u Surowińskiego:

Ostnice, w większości wypadków, potrzebują gleb zasadowych, bezwzględnie suchych.

We wszystkich opracowaniach ogrodniczych dla sucholubnych roślin (lub zagniwających zimą) jest zalecenie gleby przepuszczalne...

Natomiast np. w północno - środkowej Polsce (okolice Bydgoszczy, Torunia) ostnica Jana czy ostnica włosowata rosną naturalnie na glebach wytworzonych z glin, nieprzepuszczalnych, ciężkich. Tyle że porastają stoki! Więc zaleganie wody im nie zagraża. Tutaj jest haczyk!. To warto wiedzieć, bo w ten sposób można uprawiać wiele teoretycznie sucholubnych roślin, np. brązowawe turzyce nowozelandzkie (Carex comans itd.)

Podobnych aranżacji można próbować w innych rejonach kraju. Pisałem o tym w artykule "Ogrody wydmowe z udziałem traw ozdobnych".

Niekoniecznie, jak widać w naturze, dodatkiem "alkalizującym" muszą być skały wapienne. Natomiast problemem może być sadzenie w glinie. Tutaj błędy są powszechne. Należy bezwzględnie unikać robienia "dołków" i wypełniania ich innym podłożem. To najprostszy sposób na utopienie roślin. Albo się "rozluźnia" całą powierzchnię, np. piaskiem, kompostem albo rośliny wsadza w podłoże rodzime...

http://trawyozdobne.com/2012-02-12-15-14-8/s.html?start=30 – na 4 i 5 stronie Encyklopedii. Są też artykuły w poradniku.

Edytowane przez pestka56

• 2 weeks później...

Pytałam, dlatego, że nasiona z internetu różnie się zachowują. Nie masz gwarancji, że są np. tą odmianą, którą kupujesz i nie wiedomo, czy były właściwie przechowane, więc w ogóle mogą nie wzejść.

Mariusz Surowiński coś tu nie zagląda, ale możesz go zapytać u niego na stronie (trawyozdobne.com).

Czy masz tak duże nasadzenia traw przewidziane, że zdecydowałeś się na siew, a nie sadzonki?