Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

Pestka :) obecnie na nic nie jestem zdecydowany, bo imo to jeszcze za wcześnie. Zona wpadla na pomysł aby zasadzić trawy a potem je przesadzać.

Z liliami nam się udało. Przywiozłem od mamy i posadziłem na obrzeżach działki . Dziś patrzę a tu całe stada lili :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry pomysł, tylko trzeba bardzo ostrożnie pielić, gdy już zaczną rosnąć. Większość roślinek, szczególnie byliny możecie sobie tak rozmnożyć przewidując co będziecie chcieli potem sadzić.

Ja swoje rozsadzałam w zeszłym roku, dzieliłam po 3-4 sezonach i mimo wszystko Giganteus zakwitł. Natomiast Zebrinusów mam teraz 5 po podziale z jednego i jeszcze nie kwitły, ale nie zależy mi. I tak są dekoracyjne

Rasiu, tylko pozazdrościć :)

• 4 months później...
Temat stary jak świat: kiedy dzielić rozplenicę? Czy październik to dobry termin?

tylko, że rozplenica jest teraz w najbardziej zdobnej fazie... póki snieg jej nie połamie.

Ja dzielę wiosną jak już widać, że zaczyna ruszać, srodek można wyrzucić te z boków będą najlepsze.

ale jak pilny mus....

Wszystkie trawy najlepiej dzielić wiosną właśnie ze względu na ich jesienno-zimową urodę.

Ich uroda jesienno-zimowa jest dla mnie w tej chwili najmniej ważna.

bardziej chodzi mi o to, żeby jak najlepiej po podziale wyglądały dopiero w następnym sezonie i żeby jak najszybciej się ładnie rozrosły. Dlatego właśnie pytam o porę.

to dziel (i rządź :lol2:)

jak kazda bylina, da się podzielić

- tylko nie obcinałabym góry i na zimę przykryłabym, bo piórkówki sa stosunkowo wrażliwe i jeśli nie zdążą się ukorzenić mogą zmarznąć.

Dziękuję wszystkim. Po zastanowieniu podzielę je wiosną, jak zaczną wypuszczać zielone pędy.

Stwierdziłem, że nie chce mi się tego teraz robić bo mam ich kilkanaście i tak jakoś... lenia złapałem :)

Ich uroda jesienno-zimowa jest dla mnie w tej chwili najmniej ważna.

bardziej chodzi mi o to, żeby jak najlepiej po podziale wyglądały dopiero w następnym sezonie i żeby jak najszybciej się ładnie rozrosły. Dlatego właśnie pytam o porę.

Rozplenica po podziale może być zbyt delikatna na zimowanie.

• 5 months później...

Takie to już trawy ozdobne są. Jak w ogrodzie wszystko śpi i jest szaro, byle promyk światła wystarczy by pokazać ich urodę :)

__Rabata z traw ozdobnych-2.jpg

Ogród w New Jersey jesienią

2014_19_11-John Markowski's New Jersey garden-fall_1.jpg

2014_19_11-John Markowski's New Jersey garden-fall_2.jpg

2014_19_11-John Markowski's New Jersey garden-fall_7.jpg

Rozplenice w Arboretum w Trojanowie

Rozplenice-Arboretum Trojanow.jpg

pestka piękne!

j

Ola- na słońce i piach- trzcinnik Karl Forester, niższy- trzcinnik Overdam, kostrzewy- sine, owcza.

Ostnica cieniutka - tylko nie każda zime przetrwa, ale ieje się ładnie, ostnica- stipa capitala, butela- od sierpnia brzydnie, więc cos ją wtedy niech lekko przesłania, miłka okazała, seslerie- skalna, jesienna, heuflera.

Carex bronze form,

Koeleria glauca

Jak dodasz kompostu i czasem podlejesz to i rosplenica da radę,

Dzięki Magnolio :hug: Wiele dla mnie znaczy Twoja pochwała.

I... jeszcze wydmuchrzyca piaskowa. Ma piękny kolor i kocha piaszczyste gleby. Mam u siebie i nie lubi mojej gliniastej. Tylko trzeba ją ogrodzić bo lubi łazić okropnie.

A co sądzisz o Spartynie grzebieniastej do ogrodu Oli? Jest piękna i dobrze znosi okresowe susze.