Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

Dzięki Magnolio :hug: Wiele dla mnie znaczy Twoja pochwała.

I... jeszcze wydmuchrzyca piaskowa. Ma piękny kolor i kocha piaszczyste gleby. Mam u siebie i nie lubi mojej gliniastej. Tylko trzeba ją ogrodzić bo lubi łazić okropnie.

A co sądzisz o Spartynie grzebieniastej do ogrodu Oli? Jest piękna i dobrze znosi okresowe susze.

Pestka? rozumiem z powyższego że masz glinę i te wklejonej trawki to na glinie tak idą?

Mogłabyś opisać mi , jakie tam trawki masz posiane bo wygląda to super.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przewas, u mnie glina plackami na 40 cm się zaczyna :) Wszędzie, gdzie zakładam rabatę dodaję na całość 10 cm grubo czarnoziemu + połowę tego piasku (jak mam) i przekopuję z rodzimą.

Natomiast te trawy zostały posadzone w miejsce skąd usunęłam darń.

To są różne miskanty, śmiałki darniowe i miłki okazałe. Jest tu też spartyna grzebieniasta, ale jeszcze słabo rozrośnięta i wydmuchrzyca piaskowa, której jest wybitnie źle i ją usunę.

Tych traw się nie sieje. W każdym razie nie robią tego tacy „ogrodnicy” jak ja ;) Znakomicie można je rozmnażać nawet co drugi rok przez podział kępy.

Edytowane przez pestka56

Przewas, u mnie glina plackami na 40 cm się zaczyna :) Wszędzie, gdzie zakładam rabatę dodaję na całość 10 cm grubo czarnoziemu + połowę tego piasku (jak mam) i przekopuję z rodzimą.

Natomiast te trawy zostały posadzone w miejsce skąd usunęłam darń.

To są różne miskanty, śmiałki darniowe i miłki okazałe. Jest tu też spartyna grzebieniasta, ale jeszcze słabo rozrośnięta i wydmuchrzyca piaskowa, której jest wybitnie źle i ją usunę.

Tych traw się nie sieje. W każdym razie nie robią tego tacy „ogrodnicy” jak ja ;) Znakomicie można je rozmnażać nawet co drugi rok przez podział kępy.

Dzięki, pokopie w sadzonkach w necie. Wygląda to obłędnie a u siebie mam problem zimą że cała działka robi się kompletnie nijaka

pestka piękne!

j

Ola- na słońce i piach- trzcinnik Karl Forester, niższy- trzcinnik Overdam, kostrzewy- sine, owcza.

Ostnica cieniutka - tylko nie każda zime przetrwa, ale ieje się ładnie, ostnica- stipa capitala, butela- od sierpnia brzydnie, więc cos ją wtedy niech lekko przesłania, miłka okazała, seslerie- skalna, jesienna, heuflera.

Carex bronze form,

Koeleria glauca

Jak dodasz kompostu i czasem podlejesz to i rosplenica da radę,

Dzięki bardzo za rade, czekam już z utęsknieniem na wiosnę, aby zacząć prace w moim ogródku. Pozdrawiam :):)

Dzięki Magnolio :hug: Wiele dla mnie znaczy Twoja pochwała.

I... jeszcze wydmuchrzyca piaskowa. Ma piękny kolor i kocha piaszczyste gleby. Mam u siebie i nie lubi mojej gliniastej. Tylko trzeba ją ogrodzić bo lubi łazić okropnie.

A co sądzisz o Spartynie grzebieniastej do ogrodu Oli? Jest piękna i dobrze znosi okresowe susze.

spartyna- ja ją mam za dość wilgociolubną, bardziej niż miskant. Susze znosi okresowo, jednak na piachu to często pół sezonu

• 1 month później...

inspiracje:

http://greenspiration.pl/wp-content/uploads/2016/04/Doyle-Herman-Design-Associates_Residental-Garden_1.jpg

za: http://dhda.com/projects/project-two#

Na dodatek ładnie pokazane, że taras nie musi przylegać do nagrzanej ściany budynku, ale znajdować się pośród dających cień drzew.

Moja działka to żwiropiaski. Nie ma takiej ilości wody, która by w nie nie wsiąkła :)

Oczywiście zimą gleba zawsze jest wilgotna, bo jest więcej opadów i wolniej przesycha. Ale daleko jej do gleby nawet umiarkowanie gliniastej.

Wszędzie polecali turzyce Buchanana na gleby żyzne o stabilnej wilgotności, a u mnie w najbardziej suchym fragmencie (między kostką brukową a nagrzanym murem, w otoczeniu lawendy i juk) rosła jak szalona. Tym bardziej mi jej szkoda, bo dawała fajny kontrast. Ale nie zamierzam mieć roślin, które trzeba okrywać.

Tak wyglądał 23 grudzień w Kórniku:

http://images78.fotosik.pl/473/14d90bffd7a748d6gen.jpg

http://images76.fotosik.pl/474/1653c452114266c3.jpg

A 1 stycznia spadł śnieg, 7 stycznia było w nocy -12 stopni bez śniegu.

Sadzę , ze to je dobiło.

Odkryłam Johna Greenlee :yes: Piękne aranżacje ogrodów z trawami w roli głównej

A meadow with a mix of grasses chosen for different uses. Carex pansa (on the path) is a ground cover grass suitable as a lawn replacement. Pennisetum spathiolatum (at R) produces lacy brown stalks about 18-inch-high clumps of green. Spartina bakeri (L) is evergreen and will grow as tall as 4 feet.

john_greenlee-mown-path-napa-meadow-garden.jpg

Muhlenbergia rigens (at R) is a native California bunch grass that grows quickly and sends up a 2-foot-high haze of fronds.

john_greenlee-e1460056661266.jpg

Bright bursts of perennial color accent a meadow of assorted sedges, Carex texensis, and Carex remota.

john_greenlee-e1460056747373.jpg

In spring, bulbs and corms send up ixia, babiana, and scilla flowers in a meadow of Carex texensis and Carex remota.

john_greenlee-e1460057156384.jpg

Pennisetum spathiolatum grows in well-mannered clumps on either side of a mown path in Napa, California.

john_greenlee-e1460057358248.jpg

http://www.gardenista.com/posts/expert-advice-8-tips-for-a-meadow-garden-from-grass-guru-john-greenlee

john_greenlee-mown-path-napa-meadow-garden.jpg

john_greenlee-e1460056661266.jpg

john_greenlee-e1460056747373.jpg

john_greenlee-e1460057156384.jpg

john_greenlee-e1460057358248.jpg

nie zaglądałam i do maja dam im spokój.

Dzika imperata zadołowana też nie wschodzi - ale to był eksperyment, dostałam jesienią jako chwasta, poprzerastaną perzem. Wydłubywałam ją i sadziłam do doniczek.

Dostałam też wielkiego cisa, usuniętego z przerabianego ogrodu, z mocno (drastycznie) przyciętymi korzeniami. Stał całą zimę w donicy, był za dużym bym mogła go zadołować sama.

Choruje, ale się trzyma na razie.

Na szczęście mydleniec, klon Shirasawy, klon japoński i dereń kousa praktycznie bez uszkodzeń.

Lilaki chińskie już mają kwiatostany.

Edytowane przez Elfir

Świetne rośliny masz :) Cis jak nie padł, to odchoruje i będzie rósł. Ja mam 2 które kupiłam chyba zainfekowane jakimś grzybem. Podlewałam przeciwgrzybowymi, pryskałam i w końcu przestały marnieć. 3 razy cięłam i przesadzałam, aż wreszcie 2 lata temu trafiły chyba na właściwe miejsce. Nareszcie mają piękny kolor igieł i zaczęły odrastać.