CzarnyIwan 07.09.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 W obu źródłach brak i w tym sezonie nie bedzie. Sprawdzanie googla nie ma sensu, już wszystko przetrzepałem, obdzwoniłem. Grochowscy obiecują wysłać 2 miesiąc i nic. Bardziej liczę na starą dobrą pocztę pantoflową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) W szkółkach oferty na jesień są przerzedzone, na jesień traw się już nie produkuje. Sadzonki teraz pobrane będą czekały pod osłonami na nowy rok. Tym bardziej, że to nie jest gatunek produkowany masowo, jak rozplenice czy miskanty.Poczekaj spokojnie do wiosny. Jak pojechałam w czerwcu do szkółki bylinowej pod Poznaniem i nie dostałam nic, co miałam wypisane na liście, bo wszystko już wykupili. Trzeba się zapisywać i rezerwować rośliny na kilka miesięcy do przodu. Edytowane 7 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.09.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Po prostu zamów, jak radzi Elfir. Teraz sadzi się byliny, ale nie trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 02.10.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Cześć wszystkim, Wzdłuż podjazdu do domu będzie oświetlenie, lampka co 3m, między lampkami chciałbym coś posadzić, myślałem o niedźwiedzim futrze co 1m. Czy to będzie ok? Jak je sadzić do gruntu czy zakopać w większej doniczce bez dna. Oświetlenie będzie miało 40cm wysokości i nie chcę by rośliny były większe niż lampki. A może polecicie jakąś inną trawę na takie coś. Czy teraz można jeszcze je sadzić czy czekać do wiosny. Zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Niedźwiedzie futro jest niziutkie, zaledwie kilka cm Jest mnóstwo różnych trawek, które będą się dobrze przezentować. Turzyce są w dużym wyborze i nie są kłopotliwe, a przy tym zimozielone. Można je wiosną ciąć, albo tylko starannie wyczesać. http://trawy.eu/files/2213/6414/2700/Trawy_zimozielone.pdf http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/360-urocze-turzyce-czesc-i Sadzisz zawsze tak by wyrośnięte kępy lekko na siebie zachodziły źdźbłami. Wtedy masz osłoniętą glebę i mniej kłopotów z chwastami. Trawy bronią im dostępu. Każda odmiana rozrasta się na określoną średnicę i to jest miara do zastosowania podczas sadzenie. Edytowane 2 Października 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 02.10.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź, Nie mam pojęcia jeszcze o trawach dla tego proszę o pomoc. Wiesz czego oczekuję, nie chcę aby się za mocno rozrastły mają stanowić kępki co 1m o średnicy 50-70cm i wysokości do 50cm.Dobrze jak by były zimozielone, ale mogą być też barwne piuropusze. Mogę liczyć na podpowiedź. Czy teraz jest czas na sadzenie czy czekać do wiosny. Zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) hakonechloa, turzyca morrowa, sesleria jesienna, sesleria błyszcząca, karłowe odmiany rozplenicy (np. Little Boy) - zależnie od strefy klimatycznej i wilgotności Edytowane 2 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Można teraz i można wiosną, ale mnie ostatnio padło to co sadziłam jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Jesień idzie przez ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 23.10.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Kiedy sie skraca trawki? Konkretnie kostrzewa sina. Teraz czy na wiosne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.10.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Kostrzewa jest zimozielona. Wyczesujesz z suchych źdiebeł na wiosnę. Ale możesz też przyciąć – również wiosną – zanim pojawią się kiełki młodych pędów.Wszystkie trawy ozdobne albo się wyczesuje, albo scina wczesną wiosną, gdy już mrozy nie grozą, ale trawy jeszcze nie ruszyły z wegetacją. Jeśli zrobisz to za wcześnie, to mlode kiełki pozbawione oslony moga zmarznąć. Jeśli zbyt późno przytniesz, to jest duża szansa, że poucinasz wschodzące pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 23.10.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Kostrzewa jest zimozielona. Wyczesujesz z suchych źdiebeł na wiosnę. Ale możesz też przyciąć – również wiosną – zanim pojawią się kiełki młodych pędów. Wszystkie trawy ozdobne albo się wyczesuje, albo scina wczesną wiosną, gdy już mrozy nie grozą, ale trawy jeszcze nie ruszyły z wegetacją. Jeśli zrobisz to za wcześnie, to mlode kiełki pozbawione oslony moga zmarznąć. Jeśli zbyt późno przytniesz, to jest duża szansa, że poucinasz wschodzące pędy. Ok dziękuje. Bo gdzies czytalem jak ktosbopisywal ze generalnie nie przycinal tych kostrzew, byly w dwoch rzedach, ake ktoregos razu przyszly sarny i obzarly jeden rzad, i pozniej byl duzo ladniejszy od tego nie wyjedzonego a wyczesanego. Dlatego chce wyreczyc sarny i sam przyciac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.10.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Możesz przyciąć, ale wiosną. Jakbyś jakiemuś ogrodnikowi powiedział, że chcesz ciąc trawy ozdobne przed zimą, to by się uśmiał. One są przepiękne zimą i często sa najpiękniejsza ozdobą ogrodu. Wpisz w googla „Piet Oudolf” i pooglądaj jego projektu ogrody. Znajdziesz tez zimowe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 27.12.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Ok dziękuje. Bo gdzies czytalem jak ktosbopisywal ze generalnie nie przycinal tych kostrzew, byly w dwoch rzedach, ake ktoregos razu przyszly sarny i obzarly jeden rzad, i pozniej byl duzo ladniejszy od tego nie wyjedzonego a wyczesanego. Dlatego chce wyreczyc sarny i sam przyciac Kostrzewy rosną szybko i faktycznie lepiej je przyciąć niż bawić się w wyczesywanie.Termin jw. - wiosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 28.12.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Trawy przycinamy na wiosnę koniec i kropka, na zimę wiążemy w ,,snopki'' miskanty, rozplenice...mniejsze przykrywamy stroiszem by lepiej przetrwały zimę i mniej wilgoci dostawało się do kępy. Zresztą wszystko napisała Elfir i Pestka. Trawy do ,,normalnego'' wzrostu i wegetacji potrzebują stanowiska słonecznego - to podstawa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 28.12.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Trawy przycinamy na wiosnę koniec i kropka, na zimę wiążemy w ,,snopki'' miskanty, rozplenice...mniejsze przykrywamy stroiszem by lepiej przetrwały zimę i mniej wilgoci dostawało się do kępy. Zresztą wszystko napisała Elfir i Pestka. Trawy do ,,normalnego'' wzrostu i wegetacji potrzebują stanowiska słonecznego - to podstawa. Pozdrawiam Rośliny to nie meble. Nie ma żadnych sztywnych prawideł. Wszystkie zabiegi trzeba dostosować do lokalnych warunków i klimatu w danym roku/miesiącu. Nic nie trzeba, szybciej można. Można przycinać, można nie, można przykrywać, można nie, można wiązać można nie. I nie zawsze trzebadać im słońce, nieraz wręcz nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.12.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Chester, pestka napisała nie wszystko. Jedynie zasygnalizowałam bardzo skromne i ogólne podstawy, z myślą o kimś, kto dopiero zaczyna wprowadzać trawy do swojego ogrodu. Z trawami jak z każdą rośłiną trzeba poczytać, co która z nich lubi, a przed czym trzeba ją chronić. Chociaż generalnie są dużo mniej kłopotliwe niż inne rośliny. Mariusz wie o trawach wszystko, lub prawie wszystko, bo ciągle pojawiają się nowe odmiany i o tych on sam też się uczy. Ale uczy się i sprawdza wiedzę na własnej skórze. Jeśli on coś tu pisze, to moje skromne uwagi trzeba odłożyć do lamusa i skorzystać z rady znawcy. Zachęcam więc do wizyty w poradniku o trawach na stronie Mariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.12.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 MAriusz, na fecebooku dyskutowaliśmy o miłakach, że moje takie wysokie. Tu, wyżej w poście 1532, są zdjęcia, na których są moje miłki. Zerknij proszę. Ale jeśli będziesz mieć coś do powiedzenia, to napisz na fc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 28.12.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Moim zdaniem to prosa (Panicum virgatum). Jak masz jakieś zbliżenia to poproszę na maila, obejrzę i wtedy "ogłosimy" to na fb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.12.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Poszukam, a jak nie to zrobię jutro zdjęcia wprawdzie suchych, ale to zawsze coś. Kupiłam jako miłki i nawet nie pomyślałam, że mogą nimi nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts