BobBudowniczy13 22.01.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Świetne zdjęcia:) Trawy są wspaniałe w ogrodach, bardzo dobrze się sprawdzają. Wytrzymują susze i ulewy i ogólnie nie ma z nimi jakiegoś większego problemu. A trawa pampasowa jest niesamowita:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.01.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) A trawa pampasowa jest niesamowita:) Taaa...zwłaszcza na wiosnę jak trzeba ją wyrzucać Tutaj są omówione meandry jej uprawy:http://trawyozdobne.com/trawy-pampasowe/150-trawy-pampasowe.html Edytowane 22 Stycznia 2017 przez M_Surowinski błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Czemu ludzie tak pragną pampasowej w ogrodzie Jest tyle innych pięknych, nawet piękniejszych od niej, a nie tak grymaśnych traw Pozwolę sobie zacytować: ...jako sprzedawca, proponuje że wezme pieniądze ale rośliny nie dam bo i po co? Żywy trup:) Bardzo celnie powiedziane http://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gif Edytowane 22 Stycznia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 bo na zdjęciach jest piękna. Zwłaszcza tych wyretuszowanych, gdzie pióropusze są np. różowe. A niektórzy sprzedawcy polecają jako bezproblemową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.01.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 bo na zdjęciach jest piękna. Zwłaszcza tych wyretuszowanych, gdzie pióropusze są np. różowe. A niektórzy sprzedawcy polecają jako bezproblemową. Niestety...zmora obecnych czasów...rośliny i ogród z obrazka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 25.01.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Skończy się styczeń, zaczniecie Państwo kupować trawy. Jakie? W 70-80% miskanty. I tutaj zaczyna się problem. Bo w większości przypadków kupicie (kupujecie) OBRAZEK a nie roślinę. Kupujecie fajnie zrobione zdjęcie, najczęściej dużej rośliny, w najpiękniejszem momencie jej rozwoju. To nie jest miskant, to jest jego projekcja w danym momencie, ośwetleniu itp. Wyobrażenie! Nasza firma też mam takie obrazki Prawda jest trochę inna: 1. Każdy miskant jest piękny jak jest duży, powiedzmy po 5 roku życia 2. Miskanty jako olbrzymia grupa maja swoje cechy na podstawie których należy je wybierać - wysokość, kolor kwiatostanów i liści, termin kwitnienia, przebarwianie się itd. 3. Miskanty mają też wady, np. późną atrakcyjność 3. Miskanty w naszym kapryśnym klimacie potrafią podmarzać lub zmarznąć Naszym zdaniem wybór odmiany pownien zacząć się od uwzględnienia p.4. Upraszczając - istnieje grupa odmian wywodzących się od miskanta chińskiego, które bywają zawodne i grupa odmian (mieszańców) z miskantem cukrowym, które są pewne. Na fotkach miskanty z obu tych grup wiosną ub. roku. Dzieliło je kilka metrów... NIE KUPUJCIE OBRAZKÓW! Temat będzie kontynuowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.01.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Świetny wątek, prosimy o więcej informacji M_Surowinski, czytam Twoje poradniki oczywiście. Planuję w tym roku nasadzenia z traw ozdobnych - mam zaplanowane na razie: - beżowe/brązowe turzyce, - niebieskie niskie kostrzewy, - trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster oraz Overdam (w miejsca zacienione). Kiedy mniej więcej rozpoczyna się właściwy sezon na zakupy traw? By się nie obudzić z ręką w nocniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 25.01.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Każde większe nasadzenia warto skonsultować z kimś kto się na tym zna. A takie od 50 szt. nawet trzeba. Ja na Murtorze bywam rzadko ale jest Elfir, która ma wiedzę i doświadczenie. Zapraszam na maila z przypadkami trudnymi Zakupy - kupić można zawsze, nawet teraz. Do uzgodnienia jest tylko kwestia teminu wysyłki czy też dowozu. Po tej zimie (która jeszcze trwa) nie polecam szczególnego pośpiechu z odbiorem roślin. Jesli chodzi o zakupy u nas to ze jakieś 2 tygodnie powinna być aktualna oferta w sklepie. Teraz trwają prace korygujące ale zawsze można złożyć zamówienie przez formularz zapytań lub maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 25.01.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 To może poradzisz co zasadzić obok oczka wodnego , żeby dobrze wyglądało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.01.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Mariuszu, świetnie, że zajrzałeś Zainteresowanym trawami proponuję poczytać poradnik u Mariusza na stronie. Są tam krótkie ale wypakowane informacjami artykuły osobno na niemal każdy temat, który może nam, laikom ogrodniczym, przyjść do głów http://www.trawyozdobne.com/dzialy-2/poradniki-menu-glowne-2.html Jarku znajdziesz tam artykuł o trawach tolerujących nadmiar wilgoci, i o takich, które wręcz wody wymagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 To może poradzisz co zasadzić obok oczka wodnego , żeby dobrze wyglądało ? Jak masz miejsce to spartyna (o ile to naturalne oczko i gleba jest wilgotna) - ale jest ekspansywna, wymaga miejsca. Poza tym sity. Chyba, ze to sztuczne oczko, to wówczas w zasadzie to, co pasuje do pozostałej kompozycji w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 - beżowe/brązowe turzyce, Mnie w zeszłym roku przemarzła turzyca Buchanana - z tym, że nie okryta. W tym mam nadzieję, że przeżyła. Jak wymarznie znów, to jednak sobie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 25.01.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Dziękuje za informację , było naturalne zagłębienie , trochę jeszcze pogłębiłem , wyczyściłem i wody jest około 1,5 m. .Teraz chciałem trochę zagospodarować w około tego , teren wyrównałem , powycinałem chaszcze i samosiejki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 26.01.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Mnie w zeszłym roku przemarzła turzyca Buchanana - z tym, że nie okryta. W tym mam nadzieję, że przeżyła. Jak wymarznie znów, to jednak sobie odpuszczę. Właśnie czytałem w Twoim dzienniku o tym. Teraz widzę na zdjęciach M_Surowinski - przemarznięte przez zimę wypuszczają bardzo mało świeżych odrostów wiosną. Myślałem zawsze, że po prostu zamierają na amen jeśli przemarzną. Wyczytałem z poradnikach oraz na innym forum na "O", że te beżowe/brązowe (czyli chyba w większości nowozelandzkie) mogą się u nas z Polsce nie sprawdzać. A ja właśnie szukam takiego koloru... Z drugiej strony, mieszkamy na Pomorzu, więc może się uda - widziałem w okolicy chyba Buchanana przezimowaną (ale czy w 100% przezimowała - nie wiem). Okrywać też nie mam zamiaru - jest inna praca w ogrodzie, tym bardziej, że będę zakładał "aż" ok. 80 m2 tradycyjnego trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 U mnie nie przezimowały na 100% bo wyciągałam źdźbła z ziemi, a w maju wykopałam karpy całe zbrązowiałe i podgniłe. Nie były okrywane. W tym roku obsypałam korą i widzę, że część źdźbeł jest nadal żywa - można poznać po kolorze. Ale zima się jeszcze nie skończyła. Myślę, ze ona lepiej zimuje w regionach ze śniegiem i stabilnymi ujemnymi temperaturami. A u mnie to jest wieczna huśtawka plus-minus i śniegu jeśli się pojawi to 1 cm przez kilka dni. Więc się rozhartowują i dlatego przemarzają. Oczywiście zostaną przycięte na wiosnę. Co do zimowania - niestety, z moich obserwacji wynika, że to co spokojnie zimuje u sąsiadów dwie ulice dalej, niekoniecznie zimuje w ogrodzie klienta. Miałam takie przeboje ze zwykłym dzikim klonem palmowym, który nie chciał rosnąć, mimo, że 500m dalej w ogrodzie sąsiad trzymał kilkuletnie, wielkie akuby japońskie i hebe w gruncie. U innego klienta nie chciał rosnąc ostrokrzew Meservy, mimo, że ogród na Pomorzu. A rosła laurowiśnia. Jak projektuję coś delikatniejszego, to już uprzedzam, że mogą być problemy i jak się klient obawia, to polecam bardziej pewny zamiennik. Dlatego kup na początek kilka sztuk i zobacz jak zimuje. Jeśli będzie ok, no to można zaryzykować większe połacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.03.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam musiałabym na wiosnę przesadzić kilka kęp traw ( i jednocześnie ich nie pomylić ). Czy mogę najpierw je wykopać i przesadzić a potem obcinać suche żdżbła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.03.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Możesz. Przy okazji podziel je jeśli są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.03.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Czy masz jakiś poglądowy filmik jak to robić - bo jeszcze nigdy niczego nie dzieliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.03.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Zależy jak wielkie są te kępy traw. Zasadniczo metoda jest jedna – wykopujesz i rozcinasz, a jak się da to rozrywasz na części karpę. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić zbyt wielu nowych pedów, które pod ziemią już są. Niektórzy stosują metodę wyplukiwania ziemi z karpy, żeby dobrze widzieć gdzie ciachnąć sekatorem. Duże karpy traktuje się brutalnie łopatą. Po prostu wstawiasz łopatę w środek i przecinasz karpę. Można tak podzielić na 4 części. Straty w kłączach są, ale czasem inaczej się nie da. Delikatne rozdzielanie bywa niemożliwe. Dopiero po takim przecięciu można delikatniej palcami, sekatorem podzielić na jeszcze mniejsze. Jednak najczęściej powinno sie pozostać przy podziale karpy na 4, bo inaczej zanim roślina się odbuduje, to będzie długo trwało. Powodem podziału starej karpy może być też jej wyradzanie się w części centralnej. Nie wszystkie trawy tak mają. Wtedy jak potniesz, usuwasz część centralną, gdzie widać martwe kłącza i pędy. Artykulik z instrukcjami: http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/285-latwe-ogrodnictwo-jak-rozmnozyc-trawy http://polltaka.blogspot.com/2015/03/podzia-traw-ozdobnych.html http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc Filmiku nie mam, ale to nie jest skomplikowane. Co najwyżej wymaga trochę siły Dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 19.03.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ale najpierw będę wyciągać z ziemi , ciąć łopatą , pptem wsadzę w nowe miejsca a potem dopiero obetnę suche pędy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts