Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

Suche pedy będziesz zmuszona obciąć zanim podzielisz. Będa przeszkadzały. Mogę tylko doradzić, żebyś zanim je obetniesz oznaczyła kazdą część dzielonej kępy. Same karpy i kłącza są nie do rozpoznania. Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...

Pytanie dla znawców z lekka głupawe zapewne...

Czy trawy ozdobne, poprzez swoje kwiatostany, mogą się zamoistnie rozsiać, np. na przylegającym trawniku? Może tak jest, że tylko niektóre gatunki?

Wiem tylko, że z miskantami nie ma tego problemu, a najłatwiej rozsiewa się stipa.

Bo mam w planie obok trawnika zasadzić łan prosa rózgowatego, miskanta gracillimus (ten nie wypuszcza kwiatów) oraz hakonechloa.

Najlepiej zapytaj Mariusza Surowińskiego. Możesz na jego facebooku ( i może TU ), albo u niego na stronie. Facebook szybszy.

A TU masz informację o odmianach Prosa i ich wymaganiach i właściwościach. O innych trawach oczywiście też znajdziesz najpelniejszą w PL informację właśnie w tej encyklopedii traw.

Z tego co wiem, to większość traw ozdobnych jest bezpłodna. Proso zdaje się do nich należy. Poza tym nawet jeśli się trawa ozdobna (każda) wysieje, to siewki są tak maleńkie, że giną na koszonym trawniku. Ja tą metodą walczę skutecznie nawet z miskantem cukrowym, ktory rozłazi się rozłogami i pokonuje nawet bordery.

Najlepiej zapytaj Mariusza Surowińskiego. Możesz na jego facebooku ( i może TU ), albo u niego na stronie. Facebook szybszy.

A TU masz informację o odmianach Prosa i ich wymaganiach i właściwościach. O innych trawach oczywiście też znajdziesz najpelniejszą w PL informację właśnie w tej encyklopedii traw.

Z tego co wiem, to większość traw ozdobnych jest bezpłodna. Proso zdaje się do nich należy. Poza tym nawet jeśli się trawa ozdobna (każda) wysieje, to siewki są tak maleńkie, że giną na koszonym trawniku. Ja tą metodą walczę skutecznie nawet z miskantem cukrowym, ktory rozłazi się rozłogami i pokonuje nawet bordery.

Mam taki właśnie problem u jednego klienta. Rozsiała się w trawniku rozplenica. Co z tego że jest koszona (codziennie robotem koszącym) i tak wygląda to paskudnie. W tym roku kwiatostany zostaną przycięte niestety a trawnik jest już do tego stopnia "zainfekowany" że jesienią będzie akcja wymiana darni bo wycinanie punktowo nie ma sensu.

No, pacz M.A.G.u pierwsze słyszę, żeby się rozplenica wysiała. Moje, psia kość, jakość nie chcą, a chętnie bym je rozmnożyła w ten sposób. Znajome ogrodniczki też mnożą tylko przez podział kępy. Podasz odmianę? Która to taka spryciara? :)

Dzięki!

Encyklopedię i poradniki Mariusza S. oczywiście studiuję.

Gdzieś czytałem, że miskant cukrowy ładnie sobie radził nawet w kompostowniku po jego utylizacji...

Cukrowy to niezły numer, ale lubię go, bo pięknie wygląda jesienią i jest pancerny (czytaj niezawodny) :)

:)

Jesienią posadziłam je na szybko w jedyne wolne miejsce w ogrodzie, gdzie na pewno wiosną nie stoi woda i o mało nie skończyło się tragedią. Bo tuż obok miałam kępę topinamburów i włamały się do niej dziki wczesną wiosną. Na szczęście przeryły tylko po krawędzi miejsca gdzie siedziały trawki. Poza podkopaniem nic się nie stało. Prędko je stamtąd zabrałam do skrzyni w warzywniku.

Jak myślisz czy mogę te podzielone teraz przesadzić na właściwe miejsce, czy lepiej poczekać do września lub nawet później?

• 1 month później...