Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawy ozdobne - pomysł na ogród

Zuzza

Recommended Posts

No, piękny jest, ale kto go sprzedaje w PL. Rzucilam okiem i nawet jak mają wpisane w ofertę, to brak w magazynie, albo okazuje się, że w opisie to Goldtau lub Goldschleier

[ATTACH=CONFIG]441092[/ATTACH]z ogrodów Beth Chatto[ATTACH=CONFIG]441093[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]441094[/ATTACH]trawy.eu

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako że zarówno trawy ozdobne jak i klasyczny trawnik będę zakładał w jednym czasie, to czy możecie mi coś doradzić nt. siatki na krety w kontekście tych rabat z traw ozdobnych ?

Czy siatkę rozkładać:

A) od granicy działki do granicy działki na głębokości 10-15cm i wycinać dziury na rośliny z rabaty

B) tylko pod trawnikiem, natomiast zakończyć siatkę na granicy rabaty tak żeby na rabatach trawy rosły sobie swobodnie

Dokładnie tak jak pisze Elfir. Na rabatach nie ma sensu.

Zakładaj jak najmniejszy trawnik, bo zeżre twoje nerwy i wyciągnie z kieszeni sporo kasy. Trawnik to tylko koszenie, nawożenie i podlewanie. To ostatnie szczególnie teraz łyka sporo pieniędzy. I żebyś nie wiem jak mocno starał się utrzymać jego urodę, pędraki mogą go w jeden sezon załatwić.

Basiu, teoria jest taka, że tnie się w połowie kwietnia. Ale myślę, że skoro klimat płata nam figle, to lepiej zaglądać i sprawdzać, czy już pojawiają się nowe źdźbła i wtedy ciąć mniej więcej 10 cm nad gruntem.

Moje iryski reticulata już w pełni kwitnienia, czyli o miesiąc wcześniej niż rok temu. Natomiast tulipanki botaniczne, które zazwyczaj kwitły tuż po iryskach jeszcze pąków kwiatowych nie pokazują. Dziwnie wszystko rozpoczyna tę wiosnę.

Trawy jeszcze śpią i to nawet trzcinniki. Ledwie ruszyły seslerie, ale okropnie niemrawo. Natomiast turzyce jakby w ogóle nie zauważyły zimy i są cały czas wybarwione jak latem. Ale je też przytnę, bo to stare liście i prędzej czy później przyschną.

Zdjęcia, które są wstawiane za pośrednictwem fotosika i podobnych, znikają po wygaśnięciu umowy wstawiającego z rzeczonym fotosikiem.

Moje nie znikają, bo wstawiam z komputera, tyle że wtedy trzeba zmniejszać fotki do 2 MB każda, bo większych forum nie przyjmuje.

Elfir ma wiedzę i doświadczenie, tomicher - patrz tu: LINK

Co do traw u mnie to:

- wywalam proso rózgowate - jest super, do momentu gdy zacznie się pokładać - wchodzi na trawnik, na ścieżkę...

- zachwalam turzycę Buchanana - myślałem rok temu, że większość sadzonek zdechła, a jednak odbiły - po 1,5 roku dopiero konkretnie się rozrastają i efekt jest już piękny - bezobsługowe, zdobią cały rok!

- zachwalam trzcinniki ostrokwiatowe - szybki start, łatwo ściąć, rosną w pionie, nie pokładają się.

Edytowane przez budowlany_laik